De Wieden

Discussie in '2010-2011' gestart door bantega, 18 dec 2010.

 1. bantega

  bantega Member

  Eigenlijk zou ik dit niet moeten schrijven, want het was heerlijk rustig vanmiddag. De mooiste natuur van Nederland is weer bereikbaar op de schaats. Hier en daar klunen onder de bruggetjes, lekker ijs met een laagje sneeuw en overal dierensporen (reeën, honden, hazen, muizen). Sneeuw op de bomen en het riet. Niet verder vertellen; alleen voor de echte liefhebbers!
 2. Hoi "Bantega",

  Heb je het hier over de wieden bij Beltschutsloot of over de wieden bij Wanneperveen (of heet dat daar niet zo?).
  Ik heb zelf al heel vaak geschaatst in de regio vanaf restaurant Bletschut (Arumbergergracht) en dan de wieden door aan een van beide kanten, richting de Belterwiede. Was de Belterwiede trouwens ook bereikbaar en zo ja beschaatsbaar?

  Met vriendelijke schaatsgroet,

  Bert :)
 3. suis

  suis New Member

  machtig! ik denk dat ik morgen toch stiekem even ga kijken...
 4. bantega

  bantega Member

  ik ben niet op de grote meren geweest, alleen op de grachtjes en de kleine meertjes. Ik was daar waar het eigenlijk altijd als eerste kan. Meer verklap ik niet, de 'capaciteit' van dit gebied is beperkt. Als de helft van de 348 viewers van dit topic morgen komen, is er al een parkeerprobleem. Verwacht geen tochten van tientallen km's. Maar vandaag met mn dochter 10 km gereden en geen enkel punt vaker dan 2x gepasseerd.
 5. bantega

  bantega Member

  Nou de ijsverenigingen mogen wakker worden. Vanmiddag 33k geschaatst. Grotendeels door 2cm sneeuw. Best te doen, maar de km's op de geveegde Arembergergracht tussen Zwartsluis en Beltschut gingen natuurlijk wel het hardst. Belterwijde (west vd Blauwe Hand) en Boschwijde helemaal rond. Nergens was ik al eerste, nergens gekraak overal prachtig ijs. Maar de grachtjes ten oosten vd Arembergracht worden iets minder; zijn toe aan een veegbeurt...

  Heerlijk! Nog steeds lekker rustig.
 6. gortkwak@telfort.nl

  [email protected] New Member

  Niet alleen de wieden waren prachtig.je kunt ook al van Dwarsgracht naar Blokzijl schaatsen. Helemaal geveegd en prachtig ijs.
 7. suis

  suis New Member

  Vandaag geschaatst bij Blauwe Hand/ Westeinde/ Wanneperveen. De ijsclub had heeft hier een fantastisch rondje geveegd over het meer. Ik schat een rondje van ongeveer 7 km. Verder kun je al op veel plekken schaatsen hier in NoordWest Overijssel, alleen er is nog niet overal geveegd. Maar gezien de vorst van de eerstkomende dagen zal dit zeker gaan gebeuren!
 8. Johnny321

  Johnny321 New Member

  Denk dat ik morgen ook maar ff wat rondjes gaat schaatsen daar :)
 9. suis

  suis New Member

  deze week NK marathon?
 10. janzwabu

  janzwabu New Member

  Re:

  En daarop is komende dinsdag de Blokzijlermerentocht....
 11. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Van berichten over een NK marathon op de Belterwiede las ik dat daar helemaal niet zoveel sneeuw gevallen was.
  Op teletekst (TV Oost las ik dat de Blokzijler merentocht ook over weerribben zal gaan, Ik denk niet dat dat kan kloppen, toch ?

  zijn er nog grote open plaatsen die je even moet mijden ? dit in verband met keizen opstapplaats.
 12. luitzenb

  luitzenb Member

 13. Johnny321

  Johnny321 New Member

  Vandaag dus even geschaatst

  De belterwiede rond, nog sneeuw, maar wordt ws wel geveegd voor de NK??
  De beulakker rond, waren een van de eersten (nog geen sporen). Je kunt helemaal rond.
  De vaart richting jonen was nog niet helemaal vertrouwd. Morgen denk het wel (vanacht vriest het wel genoeg aan)
  Al het ijs is iets ribbelig, maar wel vele malen beter als vorig jaar.

  route: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=528945

  Hoe is het vollenhovermeer en het giethoornsche meer?
 14. françois

  françois Member

  Volgens mij heb je aan de overkant van de weg geschaatst. Er ligt een werkelijk fantastisch geprepareerde baan bij Wanneperveen, op de Belterwiede dus. Superbrede baan van 7,5 km lang die de hele dag door met 5 borstelwagens tegelijk in topconditie gehouden werd. Hulde! IJskwaliteit merendeels licht bobbelig maar soms ook spiegel-ijs. En kei- en keihard vanwege de lage temperatuur. Geen scheuren! Paar honderd schaatsers waaronder opvallend veel 'zuiderlingen'. En al een aantal marathonteams in training met oog op donderdag (NK) waaronder AMI Kappers.
 15. bullie

  bullie Member

  Ik weet niet hoe laat je er vandaag was maar om 09.15 was ik er helemaal alleen op de baan.
  Deze was toen al in een perfecte staat snel ijs en 6a7 meter breedt. Zie bijgevoegd filmpje, toen was ik nog in de veronderstelling dat het NK woensdag vereden zou worden. Alleen de commercie heeft het weer gewonnen, SP op flevonice gaat voor het NK erg jammer. Nu hopen dat de dooi van woensdag meevalt zodat we een mooi NK krijgen. :mrgreen: :mrgreen:

  Ben aansluitend nog naar Dwarsgracht geweest maar de ijskwaliteit van het giethoornse meer en de vaarten was toch wel minder dan op de Belterwiede![youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wNEAY4SVBLY[/youtube]
 16. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag omstreeks 10.30 opgestart bij Bultschutsloot. Opvallend rustig. Je kunt overal schaatsen, ligt wel 2 tot 3 cm sneeuw op. IJs is prima. IJsclub was bezig dikte te meten voor uitzetten toertocht. Bij de vraag waarom er nog was geveegd antwoorde men wanneer wij vegen komen er veel meer mensen en dan zijn wij verantwoordelijk. Op sommige slootjes is dikte 7 cm. Geeft volgens "de ijsmeesters" problemen bij grote massa mensen.

  Rond 14.00 uur werd het iets drukker.
 17. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Inmiddels is tegen de ondergaande zon ook geveegd op de Belter, ik bedoel daarmee het meerdeel ten zuiden van de weg Blauwe Hand-St Jansklooster. Ik was de eerste, en enige, die nog schaatste, en ben nog een keer heen en weer gegaan. Door de sneeuw was wel lekker, maar ploegen.

  Heet de weg ten oosten van de weg naar meppel nou ook Belterwijde ? Dhr. Roelof Moes heeft het rondje NK uitgezet op afstandmeten.nl (rondje kleine Belter), precieze url ontbreekt, dat gaat niet via deze site.

  Het was weer prachtig.
 18. Mandark

  Mandark Member

  Wat een goede verhalen allemaal, ik ga morgen absoluut ergens schaatsen. Moet nog kiezen uit:
  1. Belterwiede voor 7,5km goed ijs
  2. Toertocht Blokzijl (die ook over de Beulakker gaat neem ik aan?), heeft altijd zo z'n charme
  3. Schildmeer, op basis van 1 zeer positief bericht, 10km goed ijs

  Buienradar voorspelt sneeuw vanaf 11:00 uur op de eerste 2 locaties, Schildmeer moet droog blijven en heeft mogelijk de beste condities. Keuzes, keuzes...
 19. bullie

  bullie Member

  Helaas Blokzijlermerentocht gaat niet over de beulakker, het is een verkorte versie van ongeveer 20 km.
  Met een aantal lussen over het giethoornsemeer. Ben er vandaag geweest en ga morgen lekker naar Zuidlaren vanwege de te verwachten drukte daar en de beperkte route.
  Zie volgende link van de lokale ijsvereniging: http://www.ijsclubblokzijl.nl/
 20. marieke

  marieke New Member

  De plassen links en rechts heten alletwee Belterwijde, je kunt ze het makkelijkst oostelijk of westelijk noemen :D Op de Oostelijke is de baan geveegd voor het NK.
  Vanmiddag was de westelijke nog niet geveegd, maar nu dus wel??? Of bedoelde jij ook oostelijk?

Deel Deze Pagina