Van Beek is ook nog relatief jong, dus die kan nog jaren mee. Ik ben benieuwd wat hij gaat laten zien. Die 6:28 geeft in ieder geval veel vertrouwen.
Van Beek is ook een hele goeie wielrenner. Ook dat zal meegespeeld hebben om hem een contract aan te bieden. Ideale trainingspartner voor Kramer.
Thom van Beek is nog nooit in de buurt geweest voor plaatsing voor internationale wedstrijden. Zou Sven Kramer boos met Jac Orie gebeld hebben voor het contracteren van deze lifestylesporter? Of welk niveau bedoelt Sven Kramer dan met lifestylesporter? Of, en daar ga ik stiekem vanuit, is het prima om een lifestylesporter te zijn zo lang Sven Kramer daar zelf bij gebaat is?
Hoe kun je op iemand die nog geen 25 is en nog flink progressie boekt en kan boeken nu al die vreselijke term plakken? Even een vergelijking: Jorrit Bergsma had een PR op de 5km van 6.28.21 staan toen ie in 2010/2011 serieus ging langebanen.
Volgens mij gaat dat lifestylesporter niet om niveau maar om mentaliteit. Ik vind Van Beek een heel mooie schaatser qua techniek. Leuke, verrassende aankoop. Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
Zoals Kramer de term destijds introduceerde ging het wel om het niveau en juist niet om de mentaliteit. Schaatsers die denken dat ze heel goed zijn en daarom professioneel trainen en menen op dezelfde uren als de grootmeester zelve te mogen trainen, maar eigenlijk niet goed genoeg zijn.
Hij fietst in ieder geval op een redelijk serieus niveau wedstrijden: http://www.swabo-cyclingteam.nl/ploeg/thom-van-beek. En hij deed ooit mee in het programma Tour du Jour aan de virtuele beklimming van de Ventoux, en was toen het snelste dat seizoen, volgens mij. Ik denk dat het een soort vervanging van Cristijn Groeneveld is. Kramer heeft er graag mannen bij die lange duurtrainingen willen en kunnen doen, vooral op de fiets. En die vind je weinig in het langebaan wereldje. Dus dan kom je uit bij de bikkels van de marathon. Buiten de ploegen van Anema is Van Beek dan wel één van de meest voor de hand liggende namen.
De term lifestylesporter komt uit de mond van Sven Kramer. Ik vraag me vooral af of Thom van Beek aan de criteria van Sven Kramer (wat die ook mogen zijn voldoet) van een lifestylesporter voldoet. We hebben het hier immers over een schaatsers van 24 die behoudens een vierde plek op een gedevalueerd NK allround nooit hoger eindigde dan achtste op een NK. Het is overigens wel een redelijk goede marathonschaatser. Een topteam als Lotto-Jumbo zou betere schaatsers moeten kunnen contracteren. De vergelijking met Jorrit Bergsma gaat mank, omdat Thom van Beek juist van oorsprong van de lange baan afkomstig is. Douwe de Vries zou een beter voorbeeld zijn.
Kun je voorbeelden noemen van die 'betere schaatsers'? Volgens mij zijn er weinig realistisch betere alternatieven.
Daarvoor moet je de inhoud kennen van de lopende contracten die schaatsers hebben. En die ken ik natuurlijk niet. En wat is realistisch? Er zitten wel wat haken en ogen aan, maar waarom zou het volstrekt ondenkbaar zijn om Jan Blokhuijsen te contracteren? Andere namen waar ik eerder aan zou denken zijn Marcel Bosker, Evert (en/of) Willem Hoolwerf. En wie zegt dat Erik Jan Kooiman of Arjan Stroetinga bij een goed contractvoorstel niet geïnteresseerd zijn?
Jan Blokhuijsen is een enorm goede en gemotiveerde schaatser, maar wel iemand met een gebruiksaanwijzing. Van Beek lijkt me meer potentie en ambities te hebben op allroundgebied dan Evert en Willem Hoolwerf en Kooiman en past daarom beter bij de huidige structuur van LottoNL-Jumbo. Stroetinga wordt in juni 35 en is daarom niet zo'n interessant project meer. Blijft alleen Bosker als alternatief over in mijn ogen.
Misschien wel, maar die criteria zijn nooit zo scherp gesteld. Kramer wil een geschikte sparringpartner, en rust in de ploeg. Orie wil een schaatser met fysiologische potentie. Van Beeks NK klassering zegt wat dat betreft minder, dan de tests die Orie ongetwijfeld heeft gedaan.
Ja klopt, ik vond het toen (en nu nog) een vreemde definitie van lifestylesporter. In mijn ogen zijn er 2 vormen van lifestylesporters: 1) iemand die wellicht de potentie/het talent heeft om absolute top te worden, maar er niet alles voor over heeft en niet hard genoeg traint om het beste eruit te halen. Iemand die al blij is met subtop, incidentele successjes en leuk verdienen, maar niet de drang heeft om het onderste uit de kan te halen. 2) Iemand die misschien ooit heel goed was, maar al lang op zijn/haar retour, maar blijft vastklampen aan het topsportbestaan. Ondans dat ze hooguit nog subtop zijn, blijven ze onderdak vinden bij ploegen en zo hun profcarriere verlengen. Met type 2 heb ik geen enkele moeite. Iedereen moet doorgaan zolang ze het leuk vinden, en als ze denken dat er nog wat inzit, prima hoor. Met type 1 heb ik een stuk meer moeite. Misschien bedoelde Kramer het ook ongeveer zo, alleen werd alleen het "niet goed genoeg zijn" eruit geplukt. Lifestylesporters zijn ook niet goed genoeg, maar voornamelijk niet zo goed als ze zouden kunnen zijn. Ik denk altijd aan Sjoerd de Vries (misschien onterecht hoor) en bij het tennis bijvoorbeeld Gael Monfils. Maar goed, dit is slechts mijn definitie natuurlijk, ongetwijfeld vinden velendit belachelijk back OT: Ik denk dat Orie en Kramer in eerste instantie kijken naar een geschikte sparringspartner voor Sven, en in tweede instantie naar de potentie om uiteindelijk zelf door te groeien naar een topper. Thom van Beek is nog jong en wat dat betreft wel een goede keus denk ik. Mee eens dat eigenlijk vooral Bosker ook een goede had kunnen zijn.
Ik weet niet of Bosker zo'n goede keus zou zijn als trainingspartner van Kramer. Allereerst is hij te jong, te grote kans op opbranden omdat hij zijn lichaam niet goed genoeg kent en met Sven mee wil. Daarnaast ben ik bang dat hij een 1500m man wil worden, geen stayer. Thom van Beek is wat dat betreft een betere keus. Gewoon een prima trainingspartner voor Kramer en dan kijken hoe veel hij zelf kan met een topcoach als Orie.
Deze definitie is voor mij persoonlijk ook de meest logische. Mijn gevoel is ook dat dat de grootste ergernis van Kramer is. In combinatie met zijn latere uitspraak dat jonge schaatsers te lui zijn voor lange duurtrainingen heb ik het idee dat ie zich meer ergert aan mensen met veel talent en weinig werklust, dan andersom. Daarnaast ging het Sven, als ik de quote zo teruglees, vooral om de algemene trend. Veel profschaatsers in Nederland. Zorgen voor drukke ijsbanen en ook dat een klein aantal potentiële sponsoren verdeeld moeten worden over veel schaatsers. Daar hoeft ie niet bepaalde personen bij voor ogen te hebben. Zonder die onvriendelijke term lifestyleschaatser heeft ie daar natuurlijk ook wel een puntje.
Raar om zijn contract maar met één seizoen te verlengen. Het seizoen erop zijn er al Olympische Spelen. Dat getuigt niet van veel geloof in het toekomstperspectief van Douwe de Vries bij Lotto. Al is hij natuurlijk ook de jongste niet meer.
Douwe de Vries zit vooral bij het team zodat Sven met hem kan trainen. Alles wat hij zelf wint wordt denk ik wel toegejuicht, maar dat is niet het hoofddoel waarom hij er zit. En idd al best wat op leeftijd, dus ze bekijken het jaar voor jaar.