Nieuwe snelle klapschaats?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 11 okt 2014.

 1. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Wat een mooie reacties. Hieruit ontstaat een nieuw concept "DE BIODYNAMISCH SCHAATS". Bij Finn kunnen ze nu wel stoppen met ontwikkelen, de biodynamische schaats is de toekomst. Gevoed met goedkope energie uit het strekken van de kuitspier, door middel van inductie overgebracht naar de schaats om zo met de opgewekte stroom het ijs onder de schaats te laten smelten. Ik bied me aan als tester.

  Overigens heb ik nooit gemerkt dat het gebruik van slappe of strakke veren mijn rondetijden beïnvloeden. Als ze in de schaatswinkel voorradig zijn kies ik voor de wat sterkere, dikkere en zwaardere veren.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 2. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  als sportliefhebber vind ik zoiets ronduit gruwelijk. Ik snap dat er vooruitgang is (hal, materiaal, voeding, training), maar 1 ontwikkeling (zoals de klapschaats, indoorhal,...) die meteen alle bestaande records van de tabellen veegt, daar is niets recordachtig meer aan. Als dat de manier moet zijn waarop een Klassen onttroond wordt, laat dan maar, en ik denk dat zo'n Sablikova het ook liever op de echte manier doet.

  En over het publiek: er zijn tijdje geleden paar laaglandwereldrecords gereden in Thialf, een deel van het publiek was uitzinnig, maar het merendeel inclusief speaker had niet altijd door dat er een historische tijd gereden was (wel dat het snel was).
  Mjøsaman, SprintMaster en fransvanbakel vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dat heeft er mede mee te maken dat laaglandwereldrecords niet officeel zijn, en dus minder bekend.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zou Kramer de tijden van Koss hebben kunnen kloppen als de klapschaats er niet was geweest? Zou Klassen de Oost-Duitsen hebben onttroond als de klapschaats niet bestond? Dat weten we niet. Aan de andere kant: hoe legendarisch zouden de zeges van Romme en Timmer zijn geweest als ze niet in WR's wonnen, maar gewoon in goede tijden die geen records waren?

  Verder: in een schaatser (in andere sporters ook trouwens) zit een drang naar snelheid. En als er een manier beschikbaar is om sneller te gaan (of het nou een schaatspak, indoorhal of klapschaats al dan niet met magneten is) laat je die niet staan. Dat de wereldrecords dan ook flink worden verbroken, ja.

  Maar records zijn nooit voor eeuwig. Titels wel. Kramer zal zijn records ooit kwijtraken, maar hij zal altijd de eerste blijven die 8 internationale allroundkampioenschappen achter elkaar won.

  Eric Heiden reed een "onbreekbaar" 10 km record in 1980. Dat record werd hem al een paar maanden later door die onbekende Oglobin afgepakt. Maar die titels van Heiden pakken ze hem nooit meer af (ervanuit gaand dat er geen dopingzaken van 35 jaar geleden aan het licht komen...)
  Nogevendit, Sidekick en leenstrafan vinden dit leuk.
 5. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Titels zijn inderdaad voor eeuwig, en herinneringen ook, oef :)

  Maar je stelde ook dat records publiek aantrekken.... als ik voor mezelf spreek: een inflatie aan recordtijden doet me heus niet meer kijken, heb na de klapschaats zelfs jarenlang elke interesse verloren. Elke winter wel een paar 'fabelachtige' wereldrecords van rijders 'van een andere planeet', terwijl ze gewoon op andere dingen rondrijden. Evolutie mag, kan ook niet anders, maar revolutie... brrrrr.

  Spijtige aan revolutie is dat het vaak ook de toplanden zijn die er het meeste geld voor hebben en het meeste mee kunnen experimenteren, maakt de kloof alleen maar groter.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Toen de klapschaats net nieuw was, was ik ook net nieuw*, dus ik heb zo'n recordtsunami niet kunnen ervaren.

  * : een baby dus.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dan ben je vast een groot fan van atletiek, waar het wereldrecord verspringen mannen in de laatste 47 jaar nog maar met 5 centimeter vooruit is gegaan.

  Maar ook waar Oost-Duitsland (dus jaren 80) nog altijd wereldrecords heeft in discuswerpen (mannen en vrouwen), verspringen vrouwen en 400 meter vrouwen en waar ook andere onderdelen (met name kracht-onderdelen bij de vrouwen) nog altijd tegen Oost-Europese prestaties uit de jaren '80 aan kijken.

  Dat is wel een reden dat ik het fijn vind dat in het schaatsen die tijden uit beeld zijn verschoven.
  EenBrabander en ZeeKoei vinden dit leuk.
 8. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  die records zijn ook door een soort revolutie tot stand gekomen he, op sportmedisch vlak ;) Neen dus :p

  offtopic over atletiek: ik vind het ontzettend gek dat er zo immens hard gesprint wordt, met meer mensen onder de 10sec, en veel ruimer, dan in volle Testosteron-Ben / pseudo-efedrine, efedrine, phenylpropanolamine - Carl of Balco-Tim tijden, maar dat bv het verwante verspringen lijkt stil te staan (en dat de wereld op zijn kop staat bij Schippers, maar dat zogezegd "vreemde" mannentijden al jaren schering en inslag zijn)
  Laatst bewerkt: 9 sep 2015
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vrouwen zijn in zekere zin makkelijker met doping op te pompen. Je kan een vrouw vol hormonen en amfetaminen pompen en ze gaat meer op een man lijken, maar voor een man moet je ook nog echt fysiologische verbeteringen verzinnen. Dus als we er even van uit gaan dat in de jaren 80 Oost-Duitse vrouwen vol mannelijke hormonen zaten, maar er op gebied van voeding en training en schoenen wel kleine stapjes gemaakt zijn is het logisch dat de mannen sneller zijn dan ooit en bijzonder dat de vrouwen nu clean net zo snel als de vrouwen vroeger.

  Dat er nu meer mensen hard lopen heeft te maken met de verbreding van de sport. In landen als China kunnen ze ook ineens atletiek en in Afrikaanse landen is het een hele industrie geworden met duizenden hardlopers. Er zijn maar weinig sporten waar zowel Saint Kitts, als Botswana, als Egypte, als Tadzjikistan mee doen om de medailles.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  "Die Nederlandse schaatsers gebruiken doping! Dat kan niet anders! Sinds de invoering van het WK afstanden heeft geen enkele niet-Nederlander een WK-afstanden-titel 10 km gewonnen! Bergsma, Kramer, Uytdehaage, Romme, allemaal dopingzondaars!
  En die Lee dan. Geen Nederlander, maar een Koreaan. En die Koreanen waren ook verdacht goed daar in Vancouver. En eigenlijk werd Kramer kampioen maar door de foute wissel werd niet de ene dopinggebruiker maar de andere kampioen!"

  Zo kun je wel over iedere grootse sportprestaties gaan twijfelen...
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 12. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Je weet toch wel dat alleen alle buitenlanders doping gebruiken , onze hollanders zijn heilig en doen daar nooit aan
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik stel voor Marrit Leenstra op de 1500 en Ireen Wüst op de 3000.
  Svenfan1 en EenBrabander vinden dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bowe heeft veel scherpere PR's dan Leenstra, is meer gewend om op hoogte te rijden en rijdt bij de 2e world cup op haar (voormalige) thuisbaan, in eigen land. Verder was Bowe vorig seizoen steeds sterker geworden. Leenstra's individuele zeges vorig seizoen waren bij afwezigheid van de Amerikaanse dames. Maar ik begrijp dat jij je forumnaam eer aan wil doen ^_^
  Wüst zou het op piekmomenten inderdaad moeten kunnen, maar normaal gesproken zijn die niet in november wanneer dit seizoen de hoogtewedstrijden zijn gewend.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Eens. De kans dat Leenstra een wereldrecord gaat rijden is zeer klein.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik acht het zeker niet onmogelijk. 2.55,79 staat al een tijdje en zou toch te kloppen zijn. ;)
  EenBrabander vindt dit leuk.
 18. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  ik acht het wel onmogelijk

  wat heeft die hele leenstra ooit gepresteerd dat we nu denken dat zij een scherp WR kan rijden ?

  schaatst die leenstra uberhaupt nog wel ? ik heb haar sinds sochi niet meer gezien


  natuurlijk kijken de fans hier door een roze bril maar we moeten wel een beetje realistisch blijven he :cool:
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Niets is onmogelijk.

  Wereld- en olympisch kampioene.

  Dan ben je een vrije aparte schaatsfan, in de zomer wel de forums volspammen, maar in de winter geen wedstrijden kijken. Het kan, het mag, maar het is ongebruikelijk.

  Is Marrit Leenstra op snelheid rapper dan Linda de Vries? Ja. Komt Antoinette de Jong nog terug in topvorm? Hopelijk. Moet dat nog drie tienden harder kunnen. Zeker. Hupsakee, dat wereldrecord gaat er aan komende november.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 20. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  wat heeft een gouden plak op de TP te maken met het feit dat leenstra een WR kan rijden ?
  en ik heb nooit beweert dat ik groot schaatsfan ben, ik ben slechts een kritischkijker dat weet je toch :p
  maar het is hier zo n leuk forum en daarom ben ik blijven hangen :D

  idd niets is onmogelijk maar sommige dingen toch wel hoor

Deel Deze Pagina