Nieuwe snelle klapschaats?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 11 okt 2014.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wüst, Leenstra en een derde vrouw zouden best een WR op de Team Pursuit kunnen rijden. Dat bedoelde @leenstrafan. Hij zei ook "2.55,79 staat al een tijdje en zou toch te kloppen zijn." Bovendien is het Nederlands record TP maar enkele tienden langzamer dan het WR van Canada gereden eind 2009.
  Yuskov vindt dit leuk.
 2. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Oh je hebt het over de TP?

  Ja natuurlijk zal Nl daar met gemak een WR rijden , dat is Nl zelfs aan zijn stand verplicht !

  Het enige professionele schaatsland dat wel 100 schaatsers telt , moet het WR TP natuurlijk in handen hebben

  Maar meisje Leenstra zal nooit individueel een WR rijden
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Behalve als Leenstra toevallig als eerste op een hooglandbaan met magneetklapschaatsen rijdt (mits die dingen inderdaad zo veel tijdwinst opleveren).
  En zo zijn we weer on topic :)
  leenstrafan vindt dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ook in deze radio-uitzending zegt Peter van der Klok de magneetklapschaats volgend jaar op de markt te willen brengen. Dan krijg je dus het scenario dat ie eind dit schaatsseizoen of begin volgend seizoen voor het eerst wordt uitgeprobeerd, vervolgens rijden de magneetschaatsers sneller dan niet niet-magneetschaatsers, daarna stapt iedereen uiteindelijk over en krijg je zo rond de Spelen van 2018 een tsunami van wereldrecords. Precies zoiets als met de reguliere klapschaats rond 1998, maar dan 20 jaar later.
  Als ie werkt tenminste.
  En om daar achter te komen kunnen we dit contactformulier van Finn gebruiken.
  Zal ik namens ons nieuwsgierige schatsforummers een bericht naar Finn sturen met de in deze thread genoemde vragen? ;)


  @SprintMaster @dsdevries @Schaatstinus @leenstrafan @allard en @deanderendieookvragenhadden
  Schaatstinus vindt dit leuk.
 5. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Prima idee Brabander, wat mij betreft doen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Na nog een tijdje gewacht te hebben op reacties van anderen heb ik toch besloten een mail te sturen (nou ja, een bericht via het contactformulier op de website van Finn). Nu moeten we dus wachten en hopen. :)
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Schaatstinus @SprintMaster antwoord van ontwikkelaar P. vd Klok blijft uit. Kunnen we hem niet beter uitnodigen op het schaatsforum?
 8. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Hoi Brabander,

  Ik denk dat FINN er nog niet klaar voor is om hun "spectaculaire" nieuwe schaats aan het volk te tonen. M.i. gewoon afwachten en misschien horen we er nooit meer iets over. Ik blijf sceptisch.
 9. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  lijkt een beetje op de ontwikkeling van werelduurrecord op de fiets. Dat werd ook almaar verbeterd door betere fietsen en -houdingen.
  Op een gegeven moment is dat toch meer aan banden gelegd.

  bij de klapschaats is dat twijelmoment er ook heel nadrukkelijk geweest, maar de ISU heeft besloten de technische vooruitgang niet in de weg te zitten.

  Zou Koss ooit de oude wereldrecords op houten schaatsen hebben kunnen breken? Ik vraag me dat toch af, want die stonden behoorlijk scherp.
  Veel scherper dan de beenderen waarop men daarvoor reed.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Schaatstinus:
  Antwoord van ontwikkelaar Van Der Klok:
 11. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Bedankt Brabander.
  Ik vind het geen overtuigend verhaal en volhard als scepticus. "Eerst zien dan geloven".
  Vooral"Op basis van veel rekenwerk komen onze studenten uit op een maximale winst van 20 tot 30 sec op 10 km." kan me nog niet overtuigen. Stel 25 sec tijdswinst op een 10 km met de WR tijd van Kramer van 12.41,69 en dan 25 sec sneller dan wordt het WR afgerond 12,17 . Dat betekent dat er met magneetschaats 3,3 % harder gereden gaat worden.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Tja, er werd ook getwijfeld aan klapschaatsen een kleine 20 jaar geleden. Maar het ging het uiteindelijk veel harder dan voorspeld.
  Wanneer de snelle schaats komt, is nog niet precies bekend, maar voor de Spelen van 2018 kunnen we hem wel verwachten (ik weet niet of ik hier meer informatie mag posten).

  Ach ja, over dat verschil: Snelste tijd op noren: 13.30,55, snelste op klapschaatsen: 12.41,69. Goed, nu was SLC er niet toen Koss 13:30 reed, maar goed. Op H'veen, een baan die er toen wel was, heeft Kramer 12:45 gereden. Dus een verschil van 45 seconden... Dat kan ook aan andere pakken en trainingsmethoden liggen, maar zeker ook aan de klapschaats.
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De baan Heerenveen is natuurlijk ook veel sneller dan in de tijd van Koss. Zo maar een tijd van 25 jaar geleden pakken werkt gewoon niet, je hebt geen idee hoeveel daar van aan de klapschaats ligt. Dan kun je beter het verschil in tijden op het moment van intrede zelf pakken (of max een seizoen later), dan heb je veel minder 'ruis' door factoren als trainingsmethodes, snellere banen, snellere pakken en andere schaatsers (of dezelfde schaatsers in een ander moment van hun carrière).

  Van die 45 seconden kan zo maar 30 seconden of meer aan andere factoren liggen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Van mij hoeft een nieuwe schaats niet zo nodig eigenlijk. Ik ben nog vrij ouderwets, ik vind het al vreselijk dat we de tijden van voor de klapschaats (Koss e.d.) niet meer goed op hun waarde kunnen schatten. Had Kramer ooit het WR van Koss kunnen pakken op 'gewone' schaatsen? Of Romme?
  Ik snap dat het al veel te laat is om weer terug te gaan naar de vaste schaatsen, maar ik zou dan iig graag geen vernieuwing zien als dat weer tot WR's leidt door de techniek ipv de schaatsers zelf.

  Ik ben trouwens nog vrij skeptisch over deze technologie, eerst nog maar eens zien. De dichte schaats van 1994 en de hoofd-strips van 1998 waren ook geen blijvertjes. De laatste werden verboden, ik vraag me af of ze nieuwe schaatsen wel zouden goedkeuren?
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 15. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ja, want sinds de eeuwwisseling wordt er veel professioneler getraind. Er wordt veel meer op voeding gelet, wedstrijden worden overgeslagen indien ze niet in het programma passen en er worden ook tijdens het schaatsseizoen nog gewoon trainingskampen belegd.

  Ik denk dat de tijden van Kramer deels behaald zijn door de klapschaats, maar zeker ook deels door professionalisering van de schaatssport.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 16. Duif

  Duif Well-Known Member

  Je vergeet het belangrijkste, Kramer heeft zijn records en titels vooral behaald door zijn klasse.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ja, maar je kunt natuurlijk niet zeggen dat Koss geen klasse had.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Destijds werd het voordeel van de klapschaats geschat op zo'n 2.5% in tijd. Daarboven op kwamen snellere pakken (1998 én 2002) en toevoegingen aan het ijs (rond 2004) om de glijweerstand te verlagen.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Heb ik dat ergens gezegd dan ?
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nee, maar de post die je aan haalde ging over het verschil tussen Kramer en Koss.

Deel Deze Pagina