NK Afstanden, 4-6 november, Heerenveen

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 7 okt 2011.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Waarom die beschermde status niet helemaal afschaffen? Die status is gebaseerd op prestaties van het vorige seizoen, en dat zegt niet zo heel veel over dit seizoen. Als ze nu nog steeds goed zijn, plaatsen ze zich toch wel, ook zonder beschermde status.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Je bedoeld zeker: je af een toe een resultaat zult krijgen dat helemaal NIET rechtvaardig voelt. Maar dat terzijde.
  Zoals al door LeenstraFan aangegeven : als een simpele vergelijking van resultaten zo eenduidig is, kan een regel er niet voor zorgen dat het balletje ineens de andere kant oprolt. Dan is de regel gewoon onzinnig. Punt!
  Daarbij komt ook nog dat Leenstra dus hoger eindigde dan Voorhuis en dat Leenstra de beste Nederlandse was in de World Cup. Dus dan zijn het wel een stel dwaallichtjes al je tot zo'n regel kunt komen.
 3. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  de beschermde status tijdens een NK is toch alleen om een re-skate of 'voorrang' af te dwingen in het geval van een calamiteit zoals ziekte of val tijdens de race? of ben ik nog niet helemaal in skate-mood en heb ik mn regeltjes niet op een rijtje?
 4. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Nee, met beschermde status hoef je alleen vormbehoud te tonen en bij de beste acht te rijden.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het probleem met de beschermde status is dit. en ik heb hier echt een punt vind ik, maar de KNSB pikt het maar niet op.

  Een rijder moet je niet beschermen omdat hij zo goed is op het WK of EK, maar omdat hij/zij bewezen heeft veel beter te zijn dan de Nederlandse concurrentie. Stel A en B rijden op de 1500 m een honderdste van elkaar. Als A hiermee bijv derde wordt, en B vierde, is er geen enkele reden A nu een beschermde status te geven.

  Bewezen beter ben je bijv als je enkele tienden per 500 m beter bent. Ik noem maar wat. Een tijdsmarge moet ertussen zitten, klasseringen zijn niet relevant. het gaat er immers om wie van de Nederlanders de KNSB af moet vaardigen, dan kijk je (bijv op een OKT) ook alleen maar naar de onderlinge verschillen
  Als A echt veel beter is dan B, moet A een beschermde status krijgen. Of het nu gaat om de nrs 1 en 2 van de wereld, of 17 en 18.
  Meetmomenten zijn het WK / Wk afstanden, en evt. bijv Nederlandse kwalificatiewedstrijden.

  Het voorbeeld dat Leenstrafan net zo subjectief als terecht aanhaalt past volledig in dit stramien: Voorhuis verdient geen uitzonderingspositie.

  Overigens ben ik wel voor een systeem waarin we de (als bovenstaand bewezen) toppers enigszins beschermen.
  Waarom deden we dat ook alweer ?
  - om te zorgen dat er niet door 'calamiteiten' een andere afvaardiging komt dan wenselijk voor Nederland
  - om deze 'toppers' de mogelijkheid te bieden een rustigere seizoensopbouw te kiezen, waarin beter op het juiste moment gepiekt kan worden.
  - en de derde reden: om weer lekker te kunnen ouwehoeren op schaatsforum en in de dweilpauzes
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dan heb ik goed nieuws voor de beschermde-statushaters. In de nieuwe selectienormen staat nl. ook dat de regelgeving rondom de beschermde statussen voor de 1e wereldbeker in het seizoen 2012/2013 niet meer van toepassing zullen zijn.

  Misschien hadden ze dat voor dit seizoen ook al niet meer willen doen, maar in de vorige selectienormen stond nog wel opgenomen dat de regels ook voor dit seizoen zouden gelden. Als je pas 2 weken voor het begin van het seizoen met de regulering komt, is het een beetje vreemd om op dat moment nog bestaande regels te veranderen.

  Op zich logisch om het af te schaffen: als je uitgaat van 2 kwalificatiemomenten, moet je als topper er toch staan en kun je niet periodiseren. Al is het maar omdat je waarschijnlijk niet op alle afstanden een beschermde status hebt.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hier ben ik het toch wel eens met Nogevendit. Jorien Voorhuis had vorig jaar geen uitmuntend seizoen, ze was steeds de 3e of 4e Nederlandse en reed meestal in de subtop rond. Nu heeft ze vanwege een redelijke race op het WK (waar Leenstra ziek was en Nesbitt tegenviel) een beschermde status.

  Stel de uitslag van de 1500 meter op het NK straks is:
  1) Marrit Leenstra 1.57
  2) Ireen Wüst 1.58
  3) Diane Valkenburg 1.59
  4) Laurine van Riessen 1.59
  5) Lotte van Beek 2.00
  6) Pien Keulstra 2.00
  7) Yvonne Nauta 2.01
  8) Jorien Voorhuis 2.03

  Dan wordt Voorhuis aan alle kanten voorbij gereden door de ervaren 1500-meter-toppers én door de jeugd, maar toch mag ze naar de wereldbekers en de jeugd niet. En in tegenstelling tot bij iemand als Ireen Wüst kan je er bij Voorhuis niet zomaar blind vanuit gaan dat "ze wel beter zal worden in aanloop naar de belangrijke toernooien".
 8. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik denk dat iedereen het wel met je eens is Leenstrafan, maar ja, wat doe je eraan? Eigenlijk dus gewoon hopen dat Voorhuis echt goed rijdt óf dat ze 9e wordt.
 9. Elina

  Elina Well-Known Member

 10. eddy

  eddy Well-Known Member

  Regeltjes, regeltjes KNSB zoals gewoonlijk weer eens opmerkelijk bezig. Het eeuwige gedoe over plaatsingen.
  Ik denk ook niet dat Leenstra hier mee zit, want ze goed zich gewoon met 2 nee met 3 vingers in de neus zich plaatsen voor de wereldbeker.
  Het november weekend komt al in zicht, ben benieuwd of iedereen al klaar is voor dit belangrijke schaatsweekend. Of dat het seizoen nu al in deugen valt....
 11. Monique

  Monique Well-Known Member

 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  geldt dat dan meteen voor 5 en 10 km?
 13. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Ik vind het niet onterecht dat Sven zich moet kwalificeren om mee te mogen doen: hij is 1,5 jaar er uit geweest.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het is een NK, dus het is niet zo dat het aantal Nederlandse deelnemers beperkt is tot drie, vier of vijf. Dan heb ik heb liever 30 deelnemers maar dan ook alle kanshebbers aan de start dan 20 deelnemers en dat er een paar subtoppers of outsiders ontbreken omdat het programma tot een rit of tien moet worden ingekort.

  Wat mij betreft heeft Tuitert gelijk. Iedereen die een top acht op het vorige NK afstanden gereden heeft mag van mij meedoen, als je het WK sprint gereden hebt vorig jaar mag je automatisch aan de 500 en 1000 meedoen en als je het EK/WK allround hebt gereden automatisch aan de 1500/3000/5000/10000. Wat mij betreft mogen mensen die aan een WK meedoen alle afstanden op het NK rijden.

  Op het NK zelf kan (en de boel kennende zal) nog genoeg commotie ontstaan over valpartijen, diskwalificaties, reskates, skate-offs, beschermde statussen en wie er dan de WB-tickets krijgt. Laten we dan toch in ieder geval onze toppers beschermen door ze in iedere geval wel automatisch aan het NK afstanden toe te voegen. Alsof Shani Davis, Håvard Bøkko en Lee Kyu-Hyuk zich voor hun nationale kampioenschap moeten plaatsen.
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Tuitert en Nuis hadden zich ook rechtstreeks kunnen plaatsen door dit seizoen een 500m van 35.9 te rijden. Nuis heeft maar 1 poging gewaagd (36.06 vorig weekend), Tuitert 2 (35.95 en 36.31). Nu dat mislukt is, gaan ze zeuren over de regels....

  Verweij moest zich ook nog plaatsen voor de 5000m en dat deed hij door vorige week die limiet (6.31.7) te rijden.
 16. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Hoe zit dit met de 10 kilometer? Ik neem niet aan dat ze van alle deelnemers aan die afstand verwachten dat ze een 10 kilometer gereden hebben om zich te kwalificeren..
 17. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Die tijd die Sven moet rijden, 6:31 ofzo, rijdt ie achterstevoren nog wel.

  En als ie valt of verkeerd wisselt :) zullen ze hem echt wel een aanwijsplek geven. Dat deden ze tijdens het OKT zelfs op de 500 meter voor hem. Sven heeft (grotendeels terecht natuurlijk) een status aparte. De KNSB gaat hem echt niet thuislaten op het NK. Dat scheelt toeschouwers en levert veel negatieve publiciteit (een boze column van Kramer in dat campingkrantje) op.

  Voor de rest is het raar dat iedereen er nu over begint, terwijl dit al tijden bekend is. KNSB wilde die Holland Cup belangrijker maken en daar waren eind vorig jaar al plekken voor dit jaar te verdienen. Daaroor kan het dat Rens Broekhof en Freddy Wennemars wel geplaatst zijn voor de 500 meter, en Tuitert nog niet. Komt natuurlijk wel beetje raar over. Zoals Leenstrafan schrijft: top-8 plek op het oude NK zou veel logischer zijn voor plaatsing. Plus bijvoorbeeld de 4 snelste tijden op Europees ijs van het vorige seizoen.
 18. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  10 kilometer:
  - Deelnemers WorldCup vorig seizoen. 6 man (Olde Heuvel, De Jong, De Vries, Bergsma, Bloemen, VD Kieft)
  - Twee snelste tijden op Europees ijs vorig jaar en dit seizoen tot nu toe (ik denk dat dat Bovenhuis en Hut zijn)
  - De twee beste op de 5km met uitzondering van de rijders hierboven
  - Twee aanwijsplaatsen. (Vaak ook op basis van de 5km)

  Sven heeft via puntje drie en vier dus voldoende mogelijkheid om zich voor de 10 te kwalificeren als hij die wil rijden.
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind het idioot dat rijders zich via de Holland cup nog moeten plaatsen, maar vind het ook wel oliedom dat er wél met deze regels ingestemd is. Daar zullen ze volgend jaar toch echt zelf meer input moeten geven. Is trouwens al bekend waar en wanneer Sven die 5 rijdt? Doet ie dat tijdens de Holland cup?
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ach ja, je moet toch wat doen om wat toppers aan de start te krijgen bij de Holland Cup. :twisted:

Deel Deze Pagina