NK Allround en Sprint, Heerenveen, 24 en 25 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 19 feb 2024.

 1. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Wat een enorm kwaliteitsverschil tussen de vier toernooien. Het NK sprint bij de mannen steekt er kwalitatief ver bovenuit. Het mannen allround toernooi is daarentegen van een bedroevend niveau. In het voetbal zou men spreken over een kampioen van de armoede.

  Ik dacht dat Elisa Dul uit vorm zou zijn, gezien haar matige prestatie in Calgary. Ik vraag me nu wel af wat daar is misgegaan. Voor Antoinette de Jong had dit ook een buitenkans geweest om Nederlands kampioene sprint te worden, maar snap dat ze in Inzell meer bij de allrouders te zoeken heeft.
 2. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Niet te geloven mensen! Wat een gek NK! Zo heb je er keiveel zin in, zo verwacht je eigenlijk niet zoveel, zo kun je geen stream kijken en doe je het dus maar met een vrij bizarre mix tussen klassiek wielrennen en klassiek schaatsen en zo word je ergens tussen al dat geswitch dan toch ineens weer vanuit je stoel op een fantastische wijze de atmosfeer uitgeschoten. Bammmm!!!! Sport is het mooiste als er dingen gebeuren die je totaal niet verwacht en vandaag was zo'n dag. Mijn kaken zijn kanten opgevallen waarvan ik niet wist dat ze dat konden.

  Die Nuis ... Wat een ongelooflijke baas is me dat toch zeg! Waar haalt ie dit toch vandaan? Zo'n bizar half rampseizoen en dan dit! Gaat hij dit weekend op zijn 34e voor het eerst Nederlands Kampioen Sprint worden? Ik hoop het! En niet zo'n beetje ook! Wat een schitterende schaatser is het toch. Wat zit ie toch diep, wat rijdt ie toch soepel. En dan die bijna on-Hollandse Grinta, dat vuur, het is een genot om naar te kijken! De klungelende Verbij en opnieuw jammerlijk gevallen Otterspeer zullen toch wel weer met verbazing en respect naar 'm gekeken hebben. Zit de sleet er eigenlijk al wel op bij Kjeld? Vandaag zeer zeker niet! Als mijn wens uit mag komen, strijden achter Nuis de broekjes Wennemars, Scheperkamp en Prins om de medailles en resterende WK Plekken. Drie totaal verschillende schaatsers trouwens. Wennemars gaat ondanks al die gekke foutjes razendsnel, Scheperkamp is wat explosiever en Prins is een echte stylist in wording. Ik ga er morgen eens heel goed voor zitten!

  Grevelt lijkt bijzonder fraai op weg naar haar eerste Grote Titel. En dat zonder bij Reggeborgh, Jumbo-Visma, Iko of Team Gold te zitten. En ze moet nog 22 worden. Die kan het nog een heel eind gaan schoppen! Achter haar mogen Fledderus, Voskamp en Drost het uitvechten voor de medailles. Ergens gun ik het Helga Drost net ietsje meer dan de andere twee. Maar misschien is dat omdat mijn sympathie vaak uitgaat naar schaatsers die nog niet vaak iets hebben gewonnen en ook (nog) niet in een Groot Team zitten. Daarom kan ik iets dieper in de uitslag ook enorm genieten van de twee fraaie PR's van Ju-Lin de Visser! Jammer dat ik haar eerste 38'er niet live op een stream kon meemaken. Ze was vast heel blij! Prachtig hoe zij volledig haar eigen pad uitstippelt.

  Bij de dames allrounders staat Anton er behoorlijk goed voor, maar Dul is nog niet uitgeschakeld. Die had een supersterk slot op de 3000 meter en als ... Rijpma-De Jong morgen misschien een mindere 1500 rijdt, is er in die laatste rondjes op de 5km wellicht nog van alles mogelijk. Al is Antoinette wel iemand die ook op de 5km tot de laatste centimeter zal blijven vechten en niet zomaar zal buigen. Elisa heeft dit seizoen echt enorme stappen gemaakt. En haar matige 3000 meter in Calgary was eigenlijk haar slechtste race van het seizoen. Was dat een typisch "incident op hoogte?" Ook hier hebben we daarachter weer drie schaatsers die om de laatste medaille mogen knokken. Ergens diende het zich al aan, maar Merel Conijn lijkt weer helemaal terug! Wat een fenomenaal slot! Schouten kon als geen ander afbouwen, maar Conijn heeft dat ook al eerder laten zien. En waar Wijfje in die slotrondes stierf, hield Groot de rondes aardig vlak. Hoewel het nu nog heel dicht bij elkaar staat, denk ik eigenlijk dat Conijn het morgen af gaat maken op de 5 kilometer. Misschien durft ze dan ook net wat harder te starten...

  Bij de heren allrounders gaat Chris Huizinga bijzonder fier aan de leiding. Voor dit seizoen gaf ik geen stuiver voor zijn nogal stagnerende carrière maar kijk toch eens hoe hij nu rond rijdt! Het had maar weinig gescheeld of Chris Huizinga had een kampioenschapsrecord van Sven Kramer uit de boeken gereden. Wie dat voor dit seizoen aan had zien komen, mag nu opstaan. En verrek, ook hier tel ik weer drie schaatsers die aan de bak mogen voor het zilver, brons en de WK plekjes. Vrij verrassend staat Kars Jansman daar gezien zijn 5000 meter nu toch het beste voor. Bosker reed een prima 500, maar wederom een mindere 5000. En gezien zijn huidige mentale uitdagingen - respect voor zijn open verhaal - zie ik 'm morgen niet meteen door de muur gaan op de 10 kilometer. Maar wie weet, motivatie kan uit alle hoeken komen, ook de donkere. Interessant om te zien wat Snellink en Jansman morgen op de 1500 gaan doen. Snellink reed nog niet heel hard en Jansman reed er welgeteld eentje in Inzell in 1.51 .... wat alleen maar betekent dat we morgen met een volledig open blik eens heerlijk kunnen gaan kijken wat er uit de kokers komt rollen.

  Gelukkig kan ik morgen wel naar de stream kijken. Hup Ju-Lin!!! En hopelijk doet Kjeld Nuis dan nog eens zo Te Gek gek!
  Laatst bewerkt: 24 feb 2024
  HaagscheBluf, fransvanbakel, Duif en 4 anderen vinden dit leuk.
 3. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Och ja, die arme Sanneke de Neeling... die zag ik ook ver in de uitslag en was ik nog vergeten bewust te noemen. Niets ten nadele van een Jutta Leerdam, bij wie het na al die successen eens wat minder gaat, maar probeer je eens te verplaatsen in Sanneke de Neeling... Groot Talent, de jongste Nederlands Kampioene ooit op de Sprint en daarna nog steeds goed voor podiums. In 2020 werd ze nog vierde op het NK. Maar nu zit ze mede door blessureleed eigenlijk al jaren verschrikkelijk vast op een pikzwarte plek waar je als topsporter nooit wil belanden. Ga dan nog maar eens door. En door. En door. Of ze houdt enorm van schaatsen of er zit een loei- en loeisterke kop op die meid! Waarschijnlijk allebei! Ik hoop dat Sanneke het nog niet op wil geven, want zo wil je een veelbelovende carrière niet eindigen.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  mik zou verbij heel graag bij De Wit zien, of zelfs bij IKO

  ik weer dat hij wat pech heeft gehad fysiek gezien begin van het seizoen en wat achter de feiten aan heeft geschaatst, maar hij wekt ook de indruk niet super gemotiveerd te zijn momenteel. Kan schijn zijn want Verbij is soms wat lastig te peilen. Toch heb ik de indruk dat de ploeg Orie gewoon niet (meer) bij hem past.

  dan is de vraag of hij nog wat nieuws wil proberen, tenslotte is hij nog naar 29, of ook richting pensioen gaat.
  Laatst bewerkt: 24 feb 2024
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De Wit vind ik niet eens zo'n gekke gedachte. Denk dat hij daar best zou passen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  is er in de afgelopen 8 pagina's een antwoord geweest op deze vraag?
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De online stream kan, nadat deze is beëindigd, in ieder geval niet teruggekeken worden... Op de NPO Start app staan alleen samenvattingen van het Allround-toernooi die in de middag tv-uitzending zijn langs gekomen. Helaasch.
  proeme en fransvanbakel vinden dit leuk.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  ik ook. Persoonlijkheid en ook stukje cultuur, en in Japan hebben ze toch al aandacht voor hem. Maar ja, bij jumbo krijgt hij vermoedelijk een erg mooi salaris, en bij team GOLD krijgen ze nul salaris. Dan moet hij echt naar behoorlijk wat privé sponsors op zoek om een beetje in de buurt te komen van zijn huidige compensatie.
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij de dames is het nog spannend voor de laatste plekken bij de top 8. Strijd zal vooral gaan tussen Jade Groenewoud en Kim Talsma voor plek 7 in het klassement. Anema is nog niet zeker en moet iig top 7 zien te houden.

  Dames_allround_2024_NKtussenstand.jpg
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Bosker is eruit. Enorm spijtig voor de wedstrijd, maar het is niet anders. Jansman en Snellink staan nu dichtbij elkaar op positie 2 en 3. Degene die de snelste 1500 rijdt, mag in de slotrit op de 10000 en weet dus wat te doen.
 11. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Inderdaad zeer spijtig. Niet alleen voor de wedstrijd, maar ook voor Bosker zelf. Dat ie gisteren zelf in een interview begon over zijn mentale problemen, was niet alleen dapper, maar vooral ook een goed teken. Je kunt intern sluimerende problemen pas oplossen als je beseft en erkent dat ze er zijn. Ik hoop voor Marcel dat ie zichzelf op de rails krijgt en volgend jaar weer met een fris en leeg hoofd aan de start verschijnt. En wie weet wat er dan allemaal mogelijk is.
 12. Roomijs

  Roomijs Member

  Als Anema top 8 houdt staat ze top 8 in beide lijstjes. Dan rijdt ze de 5km toch sowieso?
  VorstM vindt dit leuk.
 13. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  En waar Bosker in een moeilijke fase zit, wil ik het spotlicht nog maar eens richten op een schaatser die flink in de lift zit!

  Ju-Lin de Visser is immers bezig aan een bijzonder leuk seizoen met lekker veel persoonlijke records.

  In september reed ze 7 wedstrijden. En 5 PR's.
  In oktober reed ze 9 wedstrijden. En 4 PR's.
  In november reed ze 8 wedstrijden. En 3 PR's.
  In december reed ze 7 wedstrijden. Zonder PR's. Haar NK Afstanden viel een tikkeltje tegen.
  In januari reed ze 0 wedstrijden. Misschien was ze op het NK afstanden al wel een beetje ziek.
  In februari reed ze 6 wedstrijden. En 2 PR's.
  Totaal maakt dat: 37 wedstrijden en 14 PR's.
  Dat is niet slecht!

  Vorig seizoen was haar PR op de 500 meter 40.15, nu dus al 38.99.
  Op de 1000 meter is ze in 1 seizoen van 1.20.27 naar 1.17.91 gegaan.
  Dat zijn toch aardige stappen.

  Als ze zich zo door blijft verbeteren, kan ze volgend seizoen misschien al aardig mee gaan doen in de strijd om de WB plekken.
  Wist trouwens niet dat ze een nichtje is van de bekende oud-voetbal coach en scout Piet de Visser. Zou ie Ju-Lin ooit nog op schaatsen hebben gescout?

  Op naar de Stream en naar de ontknopingen vandaag. Iedereen veel plezier maar weer!
  fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
 14. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ook geen Sanne in ‘t Hof meer vandaag. Daar gaat mijn VSS :(
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Klopt. En met het wegvallen van in 't Hof zullen Talsma en J. Groenewoud het vrij simpel gaan redden als ze top 8 in klassement vasthouden. Alleen een uitschieter van Lancee of Veen zou het nog spannend kunnen maken.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Letterlijk iedereen heeft In 't Hof gezegd, dus het maakt geen verschil.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  2x DQ voor verkeerd wisselen in één toernooi?o_O
 18. GertjeWit

  GertjeWit New Member

  Wie gaat er nu mee aan de haal dan? Dul lijkt mij iedereen eruit te schaatsen, zeker als ze nog goed gepositioneerd staat na de 1500m.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ah, ok.
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  2:00.24 is de 4e snelste 1500 meter van Visser ooit, en de snelste sinds 2019. Goed bezig!

Deel Deze Pagina