Oscar Mathisen award 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door sysya, 12 mrt 2019.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik ben nu wel benieuwd wie de Oscar Mathisen trofee krijgt, die gaat normaal naar de meest bijzondere of uitstekende prestatie van het seizoen, maar met de 6 WR's dit weekend en de wereldtitels al eerder dit seizoen weet ik echt niet aan wie je hem moet geven. De prijs is ook echt bedoeld voor 1 specifieke prestatie niet voor meerdere dus het is ook niet een optelsom, zodat degene met de meeste titels of Wr's wint (dan zou je bijvoorbeeld Sablikova kunnen zeggen met 3 wereldtitels en 3 wr's). Dus wie?
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dan ga ik toch voor de 1500 meter van Ireen in Inzell.
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ondanks het feit dat er vele mooie prestaties zijn neergezet, vind ik deze toch niet erg moeilijk. Als je objectief kijkt naar de meest indrukwekkende race, dan vind ik dat er eigenlijk één echt bovenuit steekt: de 3000 meter van Sablikova in Calgary. Een wereldrecord schaatsen op ijs dat eigenlijk niet geschikt is om wereldrecords op te rijden. En het verschil met de nummer 2 was 5 seconden, wat echt een enorm gat is op een 3000 meter.
  G1ant, De Keizer, RodyTur10 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 4. Willie82

  Willie82 Member

  Ik gok dat ze hem aan Pedersen gaan geven en niet onterecht. 3000 van Sablikova in Calgary zou ook kunnen, maar een WR dat een week later weer verbroken wordt zou voor de buitenwacht wat vreemd kunnen lijken.

  Edit: Yuskov is het deels met mij eens en ik ben het weer eens met zijn toelichting en die vind ik dan weer ook van toepassing op Pedersen in Inzell.
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Niet moeilijk om te voorspellen dat een Noorse prijs naar een Noorse schaatser gaat. Pedersen dus obv zijn 5 km in Inzell.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Wat mij betreft geven ze de prijs aan het complete EK, met afstand het mooiste schaatsweekend van het jaar. Zou wel een mooi statement zijn.
 7. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Hoezo? De Noren zijn niet zo eenkennig, hoor.
  De afgelopen 20 jaar is de prijs slechts 2x naar een Noor gegaan, tegenover bv. 8x naar een Nederlander.
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nou.. als ze ergens chauvinistisch zijn is het wel in Noorwegen. Bovendien hebben de Noren de afgelopen decennia natuurlijk ook niet bijster veel gepresteerd dus was er weinig reden toe om de prijs aan een Noor te geven. Het is overigens ook niet onterecht als de prijs dit jaar naar Pedersen zal gaan.
  G1ant vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Klopt - hij is de eerste OOIT die Kramer heeft geklopt op een WK afstanden 5km! Alle acht voorgaande keren dat hij meedeed, won Sven 'm. En dan meteen met zoveel verschil.
 10. Forza

  Forza Active Member

  Op de lange afstanden sluit ik me bij jullie aan: ik vond ook de 5km van Pedersen op het WK afstanden en de 3km van Sablikova in Calgary het mooist.

  Daarnaast zijn het vooral de 1500m races die in het oog springen. Je zou de award prima aan Takagi kunnen geven: het doorbreken van de 1.50 grens is echt een historisch moment. Maar de race van Nuis tegen Krol was een stuk mooier om te zien, ongekende eerste ronden. De race van Wüst was vooral zo memorabel vanwege het droevige verhaal dat op de achtergrond speelde, maar als je sec naar de race kijkt vind ik de andere 1500m races net iets meer kwaliteit hebben.

  Mijn uiteindelijke keuze is toch de 33.61 van Kulizhnikov. Dat record heeft de potentie om meer dan 10 jaar te blijven staan.
  G1ant vindt dit leuk.
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Pedersen's race en tijd was schitterend, maar geen WR, zelfs geen laagland WR, dus valt af voor mij. (Roest blies zich op, Kramer was matig).

  Ik vind de eerste vrouw onder de 1.50 (ruim 1 sec sneller dan het oude WR) wel een goede kandidaat. Nuis en Krol zaten te dicht bij elkaar om alleen de winnaar 'uitzonderlijk' te noemen. Sablikova's 3.53 was ook zeer mooi en een waardige kandidaat.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Nuis en Krol zaten 0,35 van elkaar en Takagi en Bowe zaten 0.49 van elkaar, dat verschil is niet zo groot. Het verschil is dat Takagi wel onder de 1:50 ging waar Nuis niet onder de 1:40 ging.
 13. Duif

  Duif Well-Known Member

  Als liefhebbers van het allrounden zouden de Noren ook nog kunnen denken aan "La Decima"
 14. Willie82

  Willie82 Member

  Ik snap wat je bedoelt, maar is dat ook hoe de commissie er tegenaan kijkt? Vorig jaar kreeg Lorentzen de prijs zonder WR, zonder WR laagland, terwijl Yuskov een 8 jaar oud wereldrecord uit de boeken reed waar in de jaren er voor nog niemand bij in de buurt was gekomen. Lorentzen werd wel olympisch kampioen en in dat kader geef ik die wereldtitel van Pedersen een goede kans.
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Sablikova zou kunnen, maar ik denk dat meespeelt dat Visser een week later (die niet mee deed aan het wk allround) maar een paar tienden boven haar WR zat, dat zou voor haar wel eens de spelbreker kunnen zijn. Gaat om ander ijs, maar toch blijft dan de twijfel of Visser ook zo hard had gekund in Calgary. Pedersen is leuk, maar om hem nou de prijs te geven omdat hij Kramer verslaat vind ik ook zo wat en de tijd was goed, maar nou ook weer niet bijzonder, zeker als je naar de andere tijden in Inzell kijkt. Wust reed wel voor het eerst onder de 1,53 op (soort van) laagland, Europa in ieder geval, maar als ze hem krijgt zal het om het verhaal zijn en dat denk ik niet in een seizoen met zoveel bijzondere prestaties. Takagi geef ik dan nog de meeste kans vanwege de magische grens, maar het verschil met de nummer 2 is eigenlijk in verhouding met de rest van het seizoen en er rijden 4 dames onder het onmogelijk geachte WR dus misschien gaat dat roet in het eten van Takagi gooien.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Olympische titel is wel iets anders dan een wereldtitel, in de jaren van de OS wint er eigenlijk altijd een olympische race (voorbeeld is 2014 toen Bergsma won voor zijn 10km, zijn tijd was toen de motivatie, terwijl Kramer diezelfde tijd ook al gereden had dat jaar op een ander moment, ging erom dat hij het op het juiste moment deed), dan maken andere races vrijwel geen kans, omdat olympisch goud als heilig wordt gezien door de commissie. Een wereldtitel is een stuk minder zeldzaam, waarom zou Pedersen hem dan moeten krijgen en niet Herzog die Kodaira versloeg die een stuk dominanter was dan Kramer dit seizoen?
 17. Willie82

  Willie82 Member

  Oh ja Herzog, die 37.12 was ook heel goed (qua tijd, dat ze Kodaira verslaat lijkt me geen criterium voor de commissie)

  Maar de commissie heeft die titel ook aan Kramer op het WK en Bowe op het WK (waar kreeg Wüst de prijs eigenlijk voor?) dus ik zie dat niet als een probleem (en was de 10km van Bloemen niet indrukwekkender dan de 500 van Lorentzen?)

  Er zijn volgens mij 2 verschillende zaken, de eerste is wie krijgt de trofee en dan moeten we gaan bedenken wat de commissie zwaarder laat wegen en wat vinden wij zelf het beste met onze zelfverzonnen argumenten. Ik zou dan gaan voor Pedersen (en dat hij Kramer versloeg is bij mij geen argument, dat was dit jaar sowieso niet bijzonder) en in het tweede geval Takagi, omdat onder de 1.50 ooit een heilig getal voor mannen op de klapschaats was.
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2019
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wust kreeg de trofee voor de 3:58,68 bij de WB finale in Thialf.
 19. Willie82

  Willie82 Member

  Dank je.
 20. Willie82

  Willie82 Member

  En wat denken we, maakt de 12.43 van Bergsma nog kans? Ze zijn in ieder geval gek op de 10 km bij de commissie en dit was verreweg de beste van dit jaar.
  strawbale vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina