Oscar Mathisen award 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door sysya, 12 mrt 2019.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dan kun je hem ook aan Krol, Murashov, Verbij, of Sablikova (5k) geven. Die zaten allemaal onder het WR laagland in Inzell.
 2. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Hophophop en wie heeft hem...................................Kjeld Nuis. Zeer terecht uiteraard.
  Duif vindt dit leuk.
 3. Jaco

  Jaco Active Member

  Kan er prima mee leven.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Vind de reden wel bijzonder, Nuis zegt zelf dat hij hem krijgt vanwege "een unieke hattrick", maar de trofee wordt toch uitgereikt voor een individuele prestatie, dat was tenminste altijd zo? Verder kan ik er prima mee leven, al moet ik zeggen dat ik dat ook had gekund als een ander hem had gewonnen, je had hem dit jaar echt aan wel 6 schaatsers kunnen geven en dat prima kunnen verantwoorden.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 5. Jaco

  Jaco Active Member

  Volgens mij was dat ook zo, maar blijkbaar dit jaar niet. Vanuit Noors-chauvinistisch oogpunt had ik dit jaar een beetje op Sverre Lunde Pedersen gerekend met zijn wereldtitel vijf kilometer, maar na Lorentzen vorig jaar durfden ze dat blijkbaar niet aan.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Heel eerlijk was dat nou net 1 geweest waar ik niet mee had kunnen leven. Het was een goede wereldtitel, maar ik vond de wereldrecords van Takagi, Nuis, Sablikova, Koelizjinikov en Bowe en de wereldtitel van Wust indrukwekkender.
 7. Jaco

  Jaco Active Member

  Daar ben ik het helemaal mee eens, maar met die Noorse bril op had er een ander resultaat uit kunnen komen. Wat idd gelukkig niet gebeurd is.
 8. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  De Noren werden hier prematuur (en ten onrechte) beschuldigd van chauvinisme, terwijl ik hier mensen nota bene de wereldtitel van Ireen Wüst als kanshebber heb zien noemen. Over chauvinisme gesproken. Hoe de waard is...
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Het noemen van Wust was echt niet zo raar hoor, zeker gezien het feit dat de trofee doorgaans wordt uitgereikt aan de schaatser die de beste prestatie in een seizoen heeft geleverd. Gezien de hoeveelheid buitenlandse namen die voorbij zijn gekomen kon je dit ook niet echt chauvinistisch noemen.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Nu ben ik misschien een beetje vooringenomen als Brabander, maar de titel van Wüst was wel degelijk enorm bijzonder. Niet alleen door de voorgeschiedenis, maar ook door het niveau. Takagi, Shikhova en Bowe zijn stevige concurrenten. In Obihiro reden zij alledrie onder het baanrecord. In Tomakomai en Tomaszów gingen de baanrecords er natuuurlijk ook aan. In Heerenveen gingen zij allemaal in de 1:54 (en Wüst daaronder :D). En aan het eind van het jaar, gingen Takagi, Shikhova en Bowe met Wüst allemaal onder het WR. Alleen op banen met ongunstige luchtdruk (Calgary) of met slechtere omstandigheden dan vroeger (Hamar/Collalbo) waren er geen BR's.
  In rijtjesvorm:

  WB1: Bowe - Takagi - Shikhova - WÜST - VAN BEEK (Top-4 BR)
  WB2: WÜST - Takagi - Bowe - DE JONG - Lollo (Top-6 BR)
  WB3: Takagi - WÜST - Bowe - Lalenkova - Shikhova (Top-6 BR)
  WB4: WÜST - Bowe - Shikhova - Takagi - DE JONG (BR)
  EKAl: DE JONG - Lollo - Sáblíková - Kazelina - WÜST
  WB5: Bowe - VAN BEEK - BEUNE - Blondin - Lalenkova
  WKAf: WÜST - Takagi - Bowe - Shikhova - DE JONG (Top-5 BR)
  WKAl: Takagi - WÜST - Blondin - Sáblíková - ACHTEREEKTE
  WB6: Takagi - Bowe - Shikhova - WÜST - WIJFJE (Top-4 WR)

  Bowe, Takagi en Shikhova zijn iedere keer weer in de top terug te vinden, en er zijn voldoende nationale en internationale schaatsers die haar het vuur aan de schenen leggen. Vorig jaar won Takagi alles, behalve de OS: nu wint Wüst meer in het voorseizoen, krijgt ze daarna de terugval en weet ze alsnog te winnen hoewel 4 anderen onder haar BR rijden. Dat is meteen ook de enige 1500m in 2019 die Wüst won. Goed gepiekt dus.

  De concurrentie is een stuk breder dan in 2013 of 2014, toen eigenlijk alleen Ter Mors Wüst kon bedreigen. Nadat Wüst in 2012 op het WK afstanden werd verslagen door Nesbitt, werd ze nooit verslagen door een niet-Nederlandse op de 1500m gedurende bijna drie jaar tijd. In december 2014 werd ze vierde bij een WB achter Bergsma, Bowe en Leenstra: in de periode maart 2012 - december 2014 werd ze verder alleen voor Ter Mors (2x), Van Beek en Leenstra verslagen.
 11. mi

  mi Well-Known Member

  En niet een beetje he? 0.5 sec onder die nr 2-3 die je net al noemde.

  Maar ach, ik kan er evengoed goed mee leven he?
  Maar over 10 jaar ben ik die van Kjeld vergeten en die van Ireen niet. Maar dat is persoonlijk en dat maakt deze verkiezing ook meteen zo relatief.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  0.5 is veel, maar ze won wel eens met veel meer: anderhalve seconde op Valkenburg in 2011 en een belachelijke tweeenhalve seconde op Van Beek in 2013! Nuis won dit jaar natuurlijk geen wereldtitel, dat deden Verbij en Krol wel ;).

  Toch ga ik Nuis niet vergeten; sinds 2011 onafgebroken in de top-4 van het WK 1000m en in 2017 eindelijk die titels, gevolgd door 2x goud in Gangneung op de Spelen. Ik denk dat Nuis daardoor wel in het collectief geheugen blijft (en niet alleen daardoor ;)). Iemand als Achtereekte of Krol zie ik eerder in de vergetelheid raken bij het grote publiek.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Voor mij was het de combinatie van een belachelijk goede tijd en het verhaal, misschien is het ook gewoon omdat ik Paulien altijd gevolgd heb. Wust won het op wilskracht, na het EK had ik niet verwacht dat ze echt nog resultaten zou gaan halen en toch deed ze het weer en dan ook nog op dezelfde dag waarop Paulien wereldkampioen werd. Nuis heeft de trofee ook echt verdient met zijn twee WR's en wat ik al eerder zei, je had hem echt wel aan 6 verschillende schaatsers kunnen geven dit seizoen, het niveau was op veel afstanden echt ontzettend hoog (7 WR's in een seizoen is best wel bijzonder).

  Ik hoop dat ze voor Wust bij het sportgala nog iets doen want ik vond het wel echt een bovenmenselijke prestatie.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vermoedelijk hebben ze met een schuin oog gekeken naar vorige winnaars. Daardoor konden ze Sablikova en Wüst laten afvallen. Kulizhnikov zouden ze denk ik nooit kiezen. Na Bowe in 2015 kiezen ze met Nuis weer eens een midden afstand rijder nadat de laatste jaren een 10km rijder, allrounder en sprinter wonnen.

  Persoonlijk zou ik gekozen hebben voor Sablikova's wereldrecords tijdens het WK allround in Calgary. Dat is al een hele tijd niet gebeurd. Bovendien zouden de Noren daarmee ook een statement richting ISU hebben gemaakt (die willen van het allrounden af) zoals eerder met het kiezen van 10 km winnaars.
  EenBrabander en mi vinden dit leuk.
 15. mi

  mi Well-Known Member

  Kan me hier zeker in vinden.

  Tja en om nou bij het sportgala weer Wust en vd Weijden in het zonnetje te zetten wordt ook een beetje veel van hetzelfde?

  Modbreak SprintMaster: laatste opmerking past beter bij sporter van het jaar in het Café.
  Laatst bewerkt door een moderator: 27 jun 2019

Deel Deze Pagina