Oscar Mathisen award 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door sysya, 12 mrt 2019.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Je kunt hem best krijgen voor het WK, maar waarom dan Pedersen, ik vond zijn prestatie op het WK niet perse de beste en de 5km is ook echt niet de sterkst bezette afstand dit jaar, dan zou je hem eerder aan Sablikova geven voor haar 3km, dat is een sterk bezette afstand met wel 6 kanshebsters. Mijn voorbeeld van Herzog was eigenlijk meer voor degene die sugereerde dat Pedersen zou winnen omdat hij Kramer had verslagen.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat denk ik niet, hij won hem in 2014 omdat hij 12,38 had gereden op de spelen zou een flinke stap terug zijn om hem dan nu de prijs te geven voor 12,43 op ijs dat kijkend naar de andere tijden beter was.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Bergsma reed 12:44 op de spelen, het was Kramer die hem in 2017 kreeg voor 12:38.
  Duif vindt dit leuk.
 4. Willie82

  Willie82 Member

  Bergsma reed 12.44 in Sotsji, maar dan nog denk ik niet dat men kijkt naar andere jaren (dat is mijns inziens een fout die we hier maken, te veel vergelijken met andere jaren). Overigens denk ik het ook niet hoor, zelfs niet met de voorkeur voor de 10.000.

  Waarom Pedersen? Omdat dat voor mijn gevoel de meest aansprekende prestatie was dit jaar.

  Ik vind op zich de vraag hoe de commissie de winnaar bepaalt interessanter dan de pure technische aspecten als "nee, die niet, want 4 jaar terug reed een andere schaatser maar een halve seconde langzamer op minder ijs" omdat dit er volgens mij niet toe doet.
 5. Forza

  Forza Active Member

  Inderdaad. Als dat het enige criterium zou zijn, dan zou er sommige jaren geen prijs uitgedeeld kunnen worden omdat niemand snel genoeg gereden heeft :)
  strawbale vindt dit leuk.
 6. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik verwacht - en hoop - dat Pedersen hem krijgt voor zijn 5 kilometer. Dat was echt een fenomenale race, hoe hij die rondjes 29,0/29,1 maar bleef vasthouden om op het einde nog wat te versnellen ook, waarmee hij alle concurrrentie de vernieling in reed. Daarbij speelt het ook nog mee dat Pedersen de eerste niet-Nederlandse winnaar was sinds 2005.

  Andere grote kanshebber is natuurlijk Sablikova die een prehistorisch wereldrecord uit de boeken rijdt op matig ijs tijdens een allroundtoernooi, waar nog noot iemand ook maar n de buurt was gekomen. Dat Visser en week later op superveel sneller ijs 7 tiende langzamer rijdt (overigens reed Voronina bijna precies dezelfde tijd als Visser, maar goed, die wordt meestal vergeten) maakt natuurlijk geen klap uit, want Sablikova ging in die rit ook nog weer dik een seconde sneller. Die commissie snapt heus wel dat Visser tijdens het WK Allround die tijd nooit van zijn leven niet had gereden.

  Van de Salt Lake wereldrecords vond ik eigenlijk alleen de 500 van Koeli, vanwege de megasprong en het rondje van 23,95, en de 1500 van Takagi, vanwege de doorbraak van de 1.50 in aanmerking komen.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Waarom denk je dat Visser die tijd nooit had gereden in Calgary? Ze is hetzelfde type rijder als Sablikova, zelfde bouw, zelfde specialisatie dus waarom niet. Ze reed diezelfde week maar 3 seconden langzamer dan Sablikova op de 5km en dat was in een trainingswedstrijd. De zware omstandigheden van Calgary is voor een rijdster als Visser net als voor Sablikova vaak veel minder een probleem, Visser had er in ieder geval niet 5 seconden achter gezeten.

  Ik snap nog steeds niet waarom de prestatie van Pedersen zo fantastisch is vergeleken met de andere wk races? Het was een goede race, maar waarom is die 5km met veel minder concurrentie beter dan de 3km van Sablikova, de 500 van Moerasjov, de 1500 van Krol of de 1000 van Verbij? Dat hij de eerste niet Nederlander is zou compleet irrelevant moeten zijn, hij was namelijk niet zozeer de eerste niet Nederlandse winnaar, maar de eerste niet Kramer (De jong won 1 keer in afwezigheid van Kramer) winnaar.
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is wel waarom ze hem geven, in 2014 kreeg Bergsma hem voor zijn tijd, die als buitengewoon werd beschouwd, net als Kramer dus in 2017, net als Wust hem kreeg in 2013 voor haar laaglandrecord. Ze gaan hem nu ook niet aan ADJ geven voor haar 3,59 in Heerenveen want dat was geen laaglandrecord.
 9. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Visser reed in Salt Lake vergelijkbaar met Voronina en niet heel veel sneller dan Weidemann en Zoejeva. Vrouwen die allemaal op een straatlengte werden gezet door Sablikova in Calgary. Daarnaast reed Sablikova in Salt Lake ook gewoon weer ruim harder dan in Calgary net als de complete rest van het veld. Ze hadden ook nog vlak daarvoor een 500 meter gereden in Calgary. Dan verwacht je wel heel veel van Visser als je denkt dat zij als enige rijdster in Calgary sneller was geweest dan in Salt Lake, na een 500 meter te hebben gereden. Of zware omstandigheden in het voordeel zijn van Visser kan je niet zeggen, want ze heeft bijna nog nooit in zware omstandigheden gereden, enkel in Polen (waar ze de 5 maar nipt won van Weidemann) en in Tomakomai (...). Die trainingswedstrijd zegt bar weinig, want hoogstwaarschijnlijk in een kwartetstart met mannen, niet als afsluiter van een allroundtoernooi en alsnog gewoon ruim 3 seconde langzamer.

  Nee, Visser had in Calgary die tijd nooit gereden (nogmaals, ze reed hem in Salt Lake al niet eens, 7 tienden erachter...).
  strawbale en Marcel Vos vinden dit leuk.
 10. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Wanneer is een race die prijs waard?
  Het moet zichtbaar zijn geweest voor het wereldwijde publiek, dus oefenraces en prestaties neergezet tijdens nationale kampioenschappen vallen wat mij betreft bij voorbaat af.
  Er zijn denk ik 3 races (of misschien toch 4?) die in aanmerking komen voor de trofee.

  Pedersen, 5km, Inzell
  Sablikova 3km, Calgary
  Koelizjnikov, 500m, SLC
  (Takagi, 1500m, SLC)

  Die rit van Pedersen was fenomenaal, zijn overwinning was meer dan afgetekend - de rit was zo goed dat Roest, die het nog probeerde, dat bijna zo erg moest bekopen dat het hem een plek kostte. Ook was dit gewoon de tweede seizoenstijd, ondanks het tweeluik Calgary + SLC, waar de meeste grote namen toch gewoon weer een poging konden wagen om die tijd te kloppen. En, Roest z'n 6.03.7 was ook maar een 3,5s sneller dan SLP, hoewel dus gereden op wonderijs. Geen enkele in SLC gereden afstand had zo'n klein verschil (in punten) tussen de winnende tijd en die van Inzell. En die rit van Pedersen was ook esthetisch prachtig. Als Chad Hedrick die tijd had geklokt, was ik minder enthousiast geweest, dat had er namelijk niet uit gezien.

  Sablikova, eenzelfde verhaal als bij Pedersen in die zin dat de overwinning afgetekend was en niemand ook maar in de buurt kwam, met daarnaast nog het feit dat ze dat oude record van Klassen verbrak. Ook dit was uiteindelijk de tweede seizoenstijd, ondanks een nieuwe poging op het wonderijs van SLC een weekje later door oa Visser, Weidemann en Voronina. De omstandigheden leken er niet naar en vanuit het niets een wereldrecord, wat uiteindelijk ook de opmaat was naar een nieuwe allroundtitel. Geweldige rit, zo snel starten dat je al dacht, dit wordt een aanval op het WR, maar de omstandigheden zijn toch te zwaar, en dat het dan net lukt. Zou een verdiende winnaar van de trofee zijn.

  Koelizjnikov, een wereldrecord over 500m. Nadat eerst Shinhama al een tijd van 33.83 had gereden, wat ik nog wel had verwacht, mocht Koelizjnikov starten. In de buitenbaan, dus met siste indre. En een opening van 9.67. Even snel rekenen gaf het idee dat een wereldrecord wel heel lastig ging worden voor Pavel, zeker omdat hij dus die laatste binnenbocht had (en daar nou nooit een ster in was). Totdat hij opeens de 61 al op de wisselbaan aantikte. En 62.6 liet noteren in die bocht, en gewoon doorschaatste. En voor ik het wist, was hij over de finish met 33.61. Ongekend snel. Misschien nog wel indrukwekkender, met een rondje 23.94, voor het eerst onder de 24 seconde (dus sneller dan 60pu over 400m). Een rondje dat daarna niet eens in benaderd, hoewel er vervolgens nog een 1000m, 1500m en 500m werd geschaatst. Grensverleggende race.

  Blijkbaar vinden mensen Takagi's 1500m ook nog nominatiewaardig. Hoewel een goede race, want een wereldrecord, had ik niet zoveel met de 1.50 grens als anderen blijkbaar wel hadden. Dat er ook nog zoveel schaatsters relatief dicht bij in de buurt kwamen, maakt het niet specialer en haar slotronde van 30.18 zegt me dat het nog wel een stukje harder kan. Wel mooi voor haar dat dit net-niet-seizoen toch nog een nu-wel-moment bevat.
 11. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Oscar voor het eerste rondje onder 24 (dus 60km/u zoals je al zei) lijkt me wel wat
  Hakkie2 en Marcel Vos vinden dit leuk.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vrees eigenlijk dat de Noren niet de beste race gaan kiezen omdat die door een Rus gereden werd. Want Kulizhnikov zijn 500m was natuurlijk een echt onmogelijk gehouden race. De rest niet.
 13. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Kuli heeft z'n kans op een Oscar zelf verknald met zijn 2e 500m.
  mi vindt dit leuk.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik zeg ook niet dat ze sneller had gereden? Ze had er in ieder geval niet 5 seconden achter gezeten zoals de rest dat wel zat. Ze zat twee seconden achter Sablikova in SLC, ik zie niet in waarom dat niet haalbaar zou zijn in Calgary, dan zou ze dus 3,55 rijden. Een Voronina is een hele andere schaatser (veel zwaarder gebouwd) dan Visser die in Calgary niet de voordelen had die Visser en Sablikova wel hebben. Hoe kleiner en lichter de schaatser, hoe minder weerstand ze vaak ervaren op een baan onder zware omstandigheden. In SLC waar de omstandigheden perfect zijn kan wat zwaarder zijn en meer vanuit kracht rijden juist een voordeel zijn.
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2019
 15. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik citeer:
  "Sablikova zou kunnen, maar ik denk dat meespeelt dat Visser een week later (die niet mee deed aan het wk allround) maar een paar tienden boven haar WR zat, dat zou voor haar wel eens de spelbreker kunnen zijn. Gaat om ander ijs, maar toch blijft dan de twijfel of Visser ook zo hard had gekund in Calgary."

  En:
  "Waarom denk je dat Visser die tijd nooit had gereden in Calgary?"

  Je zegt inderdaad niet dat ze sneller had gereden, maar je suggereert wel dat Visser een vergelijkbare tijd zou hebben kunnen rijden en dat dat de prestatie van Sablikova minder groot maakt. Allebei niet waar (2 seconden erachter is niet een vergelijkbare tijd). Dus de twijfel of Visser ook zo hard had gekund is er niet.

  Sablikova en Visser zijn niet per se hetzelfde type rijder, Sablikova is een subliem buitenschaatster, Visser heeft 1x buiten geschaatst en dat was meer dan matig. Voronina is overigens kleiner dan Visser en Sablikova.
 16. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dit is de eerste keer dat Visser onder de 4:00 rijdt volgens mij... ja, ja.. het was een trainingswedstrijd, maar we moeten nog kijken of dit nu een basisniveau gaat worden voor Visser.. of dat het gewoon super ijs was afgelopen weekend. Jury is still out...
 17. Jaco

  Jaco Active Member

  Na het WK Afstanden had ik de vijf kilometer van Pedersen gezegd, zeker ook omdat het een Noorse prijs is. Na afgelopen zaterdag zou daar de 500 meter van Koelisjnikov bijkomen (wereldrecord plus ronde onder de 24 seconden), maar die heeft zeker bij mij veel goodwill verspeeld na die tweede 500 meter van zondag. De eerste 1.500 meter vrouwen onder de 1.50 door Takagi? Zeg het maar, er valt gelukkig heel veel te kiezen. Als ik mee mag stemmen: de 1.500 van Wüst op het WK Afstanden, vanwege de sentimenten.
 18. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ook ik vermoed dat de Noorse jury voor Sverre Lunde Pedersen gaat.

  Martina Sáblíková heeft mijn voorkeur. Haar 3km in Calgary vond ik het meest bijzonder. De combinatie met dan ook nog een wereldrecord op de 5km en de wereldtitel allround winnen, was buitengewoon spectaculair. Ook in Inzell en Salt Lake City leverde ze uitzonderlijke prestaties. En die combinatie kan niemand haar nazeggen.

  33,61 met het snelste rondje aller tijden is natuurlijk ook Oscar-materiaal. Maar de Rus gaat deze prijs waarschijnlijk nooit winnen en heeft dat natuurlijk ook aan zich zelf te wijten. Overigens won sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nog nooit een Rus. Ook Igor Zhelezovski won deze prijs nooit.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Een groot deel van het argument was, Sablikova was veel beter, ze had 5 seconden voorsprong op de nummer 2. Ik zeg Visser had daar waarschijnlijk tussen gezeten. Buitenijs (met veel wind) is niet hetzelfde als zwaar ijs en hoge luchtdruk. Voroninna is kleiner, maar niet lichter, als je Visser naast Voroninna zet is denk ik wel duidelijk wie zwaarder is. Visser en Sablikova zijn weldegelijk vergelijkbare schaatsers en hier wordt gezegt met heel veel overtuiging dat Visser nooit 3,53 had kunnen rijden in Calgary, terwijl daar net zo min bewijs voor is als dat ze het welzou kunnen (en ik zeg dus niet eens dat ze 3,53 had kunnen rijden, alleen dat ze waarschijnlijk dichter op Sablikova had gezeten dan de concurrentie).

  Ik zeg ook niet dat de prestatie van Sablikova in mijn ogen minder wordt als Visser 3,55 had gereden alleen maar dat de commissie dat soort dingen in het verleden wel heeft meegenomen. In een seizoen met zoveel fantastische prestaties zal het op kleine details worden beslist en dan zou dit best een rol kunnen spelen.
 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Visser had natuurlijk nooit 3.55 gereden in Calgary, 3.58 als we gul zijn - er is een reden dat ze zich niet eens wist te plaatsen voor het Wk afstanden op de 3km, en als iets dan lijkt ze eerder slechter bij zware omstandigheden dan beter - maar het is ook volkomen irrelevant want niemand in dat comite gaat Sablikova's race vergelijken met de hypothetische prestatie van de nummer 4 van het NK Afstanden, terwijl de nummers 1 tm 3 gewoon meededen (en op grote achterstand werden gereden).
  De Keizer vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina