Ploegenachtervolging mannen, zondag 13 februari 14:00 en dinsdag 15 februari 07:52

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Yuskov, 11 feb 2022.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  De manier waarop JV zichzelf profileert helpt ook niet. Zij zijn bij uitstek de ploeg die zich richt op prestaties, de andere ploegen hebben uiteraard ook doelstellingen, maar er zijn andere manieren om een sponsor happy te houden. Ik denk bijvoorbeeld niet dat Zaanlander heel erg zal inzitten over het gebrek aan podiumplaatsen van Bergsma, zij hebben de afgelopen weken hun promotie wel gehad dmv Anema en de AD docu (en uiteraard golden girl Schouten). Reggeborgh zit natuurlijk gebakken met twee gouden plakken en het sociale element dat Nuis, Wust, Hein, de Jong en Kok inbrengen.

  JV heeft dat allemaal niet, zij richten zich volledig op prestaties en dat leidt doorgaans tot de aandacht die een sponsor wil. JV heeft geen mooie verhalen (ja, als Kramer de 5km had gewonnen, maar ja), ze hebben prestaties nodig om hun sponsor tevreden te houden en die prestaties zijn nu echt niet wat de sponsors ongetwijfeld verwacht hadden.
  Lorca en Marcel Vos vinden dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Toegegeven, daarin ben ik een beetje arbitrair. Weidemann is degene die ook op de 3km relatief het meest in de buurt kwam van Schouten dit seizoen (1,2 sec in Tomasjoef - De Jong kwam tot 1,9 sec van Schouten bij het OKT).

  Toch zag ik in Weidemann niet per se het grootste gevaar op de 3. Zou het tot een onderling duel met Schouten komen, dan zie ik haar in het begin noch eind van de race afstand nemen van Schouten. Gelet op de finish-snelheid van Schouten is dat wel nodig om haar in een rechtstreeks duel te verslaan. Als ze niet tegen elkaar zouden rijden idem. Hoe vlak Weidemann haar rit ook indeelt: uiteindelijk heeft ze nog te weinig snelheid in de benen om richting de 3.56 te duiken op laagland (richttijden die Schouten en De Jong al gewend zijn in Thialf). De Jong is daarentegen in wezen veel gevaarlijker met haar snelheidsoverschot. Als iemand van de uitdagers een uitschieter in de benen heeft, dan is zij het. Met zo'n felle rit als bij het OKT had ze de druk er vol op kunnen zetten. Maar goed, die vorm heeft ze overduidelijk dus niet.
 3. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Even terug naar de ploegenachtervolging. Ik vond wat Bart Veldkamp zei nogal zinnig in OS Peking Vandaag.
  Hij zei dat de beste andere landen hebben geīnoveerd, daar wordt niet meer gewisseld want je verliest dan 0.2 seconde en constant geduwd en niet geaaid zoals door de Nederlandse mannen én er wordt met een vast team geoefend, geoefend en nog eens geoefend.
  Nederland heeft dat niet gedaan en dan zo'n Bosker die zegt 'dat je kan vallen met duwen', toen schamperde Veldkamp 'Ja, dan moet je dat maar oefenen'.
  Dus kennelijk heeft onze BC de afgelopen 2 jaar liggen pitten dat hij dit allemaal niet heeft gezien.
  Ik verwacht dat ze 4e worden en hoop dat er dan eindelijk eens iemand wakker wordt.
  Laatst bewerkt: 14 feb 2022
  Lorca, RodyTur10 en alexander79 vinden dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik merk aan mezelf dat ik al het amateurisme, arrogantie van schaatsers, en de slappe BC zo zat ben, dat ik eigenlijk het wel prima vind als beide TP ploegen hard eraf gaan. Twee 4de plekken zou prima zijn. Laat het maar eens duidelijk worden hoe waardeloos het allemaal wordt gedaan en hoe slap de BC is.
  Dat is dan jammer voor degenen die ik best een medaille zou gunnen, maar het staat me nog meer tegen als ‘we’ steeds maar medailles blijven halen met de huidige aanpak (of eigenlijk gebrek aan).

  ook bij de 3 van JV krijg je steeds meer het gevoel dat JV/Orie wel deTP wil doen, maar dan zonder ook maar enigszins specifiek te trainen. Arrogantie ten top, desinteresse, of beide?
  USDutchie, MAB, sysya en 8 anderen vinden dit leuk.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Zo eens!
  Ik merk dat ik er ook echt een beetje pissig om ben.
  Ik geloof het verhaal dat als je hierop traint je individuele afstand eronder te lijden heeft ook niet zo. Je kunt toch in de zomermaanden frequent trainen op duwen, treintje rijden en wel niet wissels uitproberen? En een keer in de windtunnel gaan staan om de beste helm te vinden. Dan kun je na het okt met het uiteindelijke 3/4-tal de muscle memory ophalen. Ik snap dat als je je als rijder specifiek op een langere of kortere afstand richt, je niet je schema qua explosiviteit of duurwerk om wilt gooien. Maar elke keer opnieuw zeggen dat het beter moet maar er helemaal niks mee doen, jaar in, jaar uit, daar ben ik als kijker, als schaatsfan, echt wel klaar mee. Je neemt ons daarmee namelijk ook niet serieus.
 6. Celebithil

  Celebithil Active Member

  Ik vind het ook heel oneerlijk naar N'tab en Snel. Natuurlijk hebben zij ook nul komma heel weinig kans op een medaille. Maar op zijn minst hadden zij zich wel goed voorbereid op de afstand waarvoor ze zich wilden kwalificeren. Nu lijkt het erop dat we 3 mensen uit 1 team geselecteerd hebben (omdat ze dan goed konden oefenen) en ze dat nog niet gedaan hebben. En nee, ik weet niet hoeveel ze daadwerkelijk hierop getraind hebben, maar het argument "duwen is lastig" is wel heel slap als de Noren, Amerikanen, Russen en Canadezen het wel kunnen.
 7. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dat is het opmerkelijke. JV/Orie hebben hele TP gebeuren gekaapt, als je niet bij JV dan wordt je zelfs door een middenmoter als Bosker neergezet als ongeschikt. Maar trainen? Ho maar.
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik heb Veldkamp niet gehoord, maar dit is wel precies wat er aan de hand is. De VS reed bij het WK in SLC van begin 2020 voor het eerst écht met de duwtechniek, zonder te wisselen. Die reden toen een extreem sterke tijd als je naar het individuele niveau van de rijders keek. Daar is toen op dit forum al over gesproken. Toen hadden er al mensen wakker moeten worden, maar dat gebeurde niet.

  O.a. Noorwegen ging dat het jaar erna al toepassen, met wisselend succes. Nederland begon er één week voor het WK afstanden op te oefenen en werd met een soort light-variant van de duwtechniek twee keer wereldkampioen. Dat was eigenlijk het slechtste wat er kon gebeuren. Want met een extreem slappe bondscoach en arrogante rijders zijn we toen in slaap gesust. Nederland reed toen bij de mannen 3.41 onder goede omstandigheden in Thialf. Daar zouden ze gisteren de halve finale bij lange na niet mee gehaald hebben. De vrouwen reden 2.55. Dat zou ook nooit genoeg zijn geweest voor Olympisch goud.

  Door corona was dat WK natuurlijk extreem gedevalueerd (Azië en VS waren er niet bij, Canadezen hadden nauwelijks nog kunstijs gezien). Sindsdien is ieder land flink vooruit gegaan. Zeker bij de mannen was het niveau van gisteren, op China na, extreem hoog. Maar iedereen had vorig jaar kunnen bedenken dat er een niveau van ongeveer 3.36 bij de mannen en 2.52 bij de vrouwen nodig zou zijn. Dat is geen achteraf gepraat, dat had je gewoon kunnen berekenen. Maar Nederland heeft nooit het heilige vuur gehad om vol voor dit tijden te gaan. Die dachten dat hun niveau, met nog een paar trainingen erbij, goed genoeg zou zijn.

  Voor meerdere landen is de TP-medaille de belangrijkste van allemaal. Zoals de relay bij het shorttrack. Ik vind dat een prachtig uitgangspunt, want ik vind het ook gewoon een heel mooi onderdeel en schaatsen is in mijn ogen ook gewoon een teamsport. Die landen mogen van mij de medailles verdelen. Ik zou ook geen nacht wakker liggen van twee keer een vierde plek voor Nederland.
  Laatst bewerkt: 14 feb 2022
  chicagodude, alexander79, Monique en 6 anderen vinden dit leuk.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hoe meer ik er over nadenk, hoe schunniger ik de uitleg van de heren met betrekking tot het duwen vind. Zeker nu ik terugdenk aan die episode in SLC in die Zaanlander-docu. Daar werd, ahum, zéér duidelijk in hoeverre er bij de dames een focus ligt, of volgens Samplonius dient te liggen, op het continue duwen. Daar is men zich er terdege van bewust dat die tactiek de kortste weg is naar de beste tijden. Vervolgens weet je dat zelfs in het meest optimistische geval deze 3 dames nooit zo vaak samen kunnen trainen als de selectie van heren die in één ploeg zitten en als allrounders een vergelijkbaar programma draaien (en waarvan 2/3 individueel geen goudkansen had). Je zou kortom een goed geoliede machine mogen verwachten. In ieder geval meer samenwerking en een goede uitvoering van wat trainbaar is. Er zijn zelfs 2 aanwijsplekken voor gebruikt. Als het aan de BC lag was er zelfs voor Snellink een 3e aanwijsplek ingeruimd. Dat je dan zegt dat je de duw-tactiek wat tricky vindt is echt hemeltergend. Dat je vervolgens ziet dat men ook te breed uit elkaar rijdt (alles om risico's te vermijden) en vaker niet dan wel in elkaars slag rijdt... Urgh.
  SprintMaster, G1ant en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Op deze manier doen de grootste schaatsers in de geschiedenis (zo je wilt: van de middellange afstanden) 5x mee aan de Olympische ploegenachtervolging en winnen ze maar 1x goud.

  Turijn mannen was pech. Verder kun je hoog of laag springen, maar het had gewoon minimaal 2 a 3 x goud pp moeten zijn.
  G1ant en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 11. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Weidemann is gewoon Schouten-lite.. ze benaderen de 3 km vanuit dezelfde tactiek, maar Schouten is nog steeds duidelijk beter. Afbouwend naar de hoge 30- lage 31, dat heeft Weidemann niet in de benen. de Jong? Op een goede dag zou kunnen, maar ze verliest toch meestal te veel in de slotrondes.. beetje Wust-Sablikova verhaal.
 12. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Als het herenteam niet wint heeft het echt definitief afgedaan. Jarenlang wordt er gezegd dat Nederland door de ploegenstructuur geen gelijke kansen heeft op de achtervolging omdat ze niet samen trainen, dat dat de keerzijde van het succes is. Nu zien we dat het gewoon onwil is om erop te trainen, zelfs al zitten ze in dezelfde ploeg.

  Wat eigenlijk heel opvallend is, want voor de volledige TP-ploeg was de achtervolging misschien wel de grootste/enige echte kans op goud. En voor Kramer en Bosker eigenlijk zelfs op een medaille. Waarom zouden zij er niet op trainen?
  USDutchie, chicagodude, RodyTur10 en 4 anderen vinden dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het is wel duidelijk dat de heren van JV er te makkelijk over dachten met ook een 'lame duck' bondscoach die ze wel zou redden als het er op aan mocht komen. Zeker na die overwinning op het zware ijs in Polen (niet representatief voor de Olympische omstandigheden). Zo van, kijk ons even iedereen verslaan om daarna snel Kramer eruit te halen om bij te trainen. Maar op het snelle ijs van SLC bleek al dat Rusland (3:35 in de B groep) en de VS (WR in 3:34.47) serieuze concurrenten gingen worden. Als je al die waarschuwingen in de wind slaat en nog steeds denkt dat Roest de boel wel gaat redden dankzij zijn laatste rondes dan ben je gewoon niet scherp.
  alexander79, G1ant en Lorca vinden dit leuk.
 14. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  Hoe meer ik over deze TP nadenk hoe frustrerender het wordt. Deze mannen zaten de afgelopen jaren net als de Noren en Amerikanen in hetzelfde team en konden er vol op trainen. Sterker nog, de Russen die NL ook versloegen hebben dit hele seizoen en het vorige seizoen in wisselende samenstellingen gereden: met Semerikov, Rumyantsev of Yunin, 5 verschillende opstellingen in 6 wedstrijden en NOOIT in het drietal dat hier reed. Hoe kan dát in vredesnaam wel een goed werkende machine zijn en dit Nederlandse drietal niet?
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Omdat ze er niet specifiek voor trainen. Zo simpel is het.

  Een stukje uit een AD-artikel van vandaag:
  ''Op vrijdag trainen Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong samen op de ploegenachtervolging. Voor het eerst hier in Peking, maar ook voor het eerst deze winter. Buiten spaarzame wedstrijden is het er deze winter in deze formatie niet van gekomen. Een Nederlandse fotograaf wil de drie pratend op de foto zetten. Hij moet zijn best doen, want veel overleg is er niet. Na de rondjes in een treintje op het ijs spoeden ze zich allemaal weer naar hun eigen bankje, met hun eigen coach en eigen kliekje.

  Aan de kwaliteiten kan het niet liggen. Wüst werd olympisch kampioen op de 1500 meter. Irene Schouten won de 3000 en 5000 meter met overmacht. En De Jong, die de voorbije maanden voor ergernis zorgde bij Schouten en Wüst door met Jumbo-coach Jac Orie, telkens de gezamenlijke trainingen af te zeggen, heeft na haar brons op de 1500 meter gezegd: ,,Het is niet makkelijk, want normaal zijn we elkaars concurrenten. We zijn, eh, drie heel goede individuele rijders.”
  (...)
  ''Even later is de sfeer in de gangen van de National Speed Skating Oval nog altijd onveranderd. Irene Schouten en Ireen Wüst staan schouder aan schouder in de catacomben van de Ice Ribbon, vullen en kijken elkaar aan, terwijl Antoinette de Jong er grotendeels zwijgend naast staat. Slechts op een halve meter, maar de afstand is duidelijk. Haar ongelukkige indruk ook.''

  En over de mannen:
  ''Altijd gedonder met die ploegenachtervolging, ook bij voorgaande Winterspelen. Toch zegt de KNSB de team pursuit belangrijk te vinden. En inderdaad: Nederland zou op papier ook goud moeten kunnen halen. Maar het verleden herhaalt zich. Dat de mannen dit keer wel gewend zijn samen te rijden is eerder toeval en geluk dan wijsheid en het resultaat van een visie. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker rijden alle drie voor Jumbo. Alhoewel, ook zij hebben bij de trainingen van de ploeg nooit op de ploegenachtervolging getraind. Die stond nooit op het programma. ,,Nee, dat is lastig, want we hebben natuurlijk ook nog andere mannen in onze ploeg”, zegt Roest, nadat het team met de vierde tijd door is naar de halve finale, op 1,43 seconden van Noorwegen, het snelste land.''


  https://www.bd.nl/olympische-spelen...t-achtervolgt-oranje-ook-in-peking~a83e4141c/
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit klinkt echt als een satirisch stukje geschreven door @EenBrabander
 17. mi

  mi Well-Known Member

  ‘Lastig (want andere mannen in de ploeg?!)’, ‘er niet van gekomen’,’zwijgend’ en ‘altijd gedonder’.

  perfecte samenvatting…
  USDutchie, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Jouw laatste stuk: Dit is gewoon Arrogantie wat nergens op gebaseerd is. Vooral vanuit een Bosker gezien: die loopt en doet alsof hij 10x goud heeft gewonnen.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 19. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hier speelt gewoon ook mee dat Orie het onderdeel ondergeschikt vindt. Ik denk dat hij, als hij voor de Spelen had mogen kiezen, liever brons van Kramer op de 5km had gezien, dan goud op de TP. Het voordeel van drie mannen in één ploeg valt daardoor grotendeels weg.

  Waarom er bij trainingswedstrijden in Thialf nooit eens een keer een ploegenachtervolging wordt gereden is ook iets dat ik me al jarenlang afvraag. Als er één onderdeel is dat je gewoon vaak moet oefenen, juist onder wedstrijdomstandigheden, dan is het dit. De bondscoach zegt gewoon: op die datum rijden we bij de vrouwen met Wust/De Jong/Beune tegen Wijfje/Schouten/Groenewoud en bij de mannen met Roest/Bosker/Blokhuijsen tegen Kramer/Bergsma/Snellink. Punt uit. De tijden zijn openbaar, iedereen mag komen kijken, dus je kunt je niet verstoppen. En dat doe je een maand later weer, in andere opstellingen. Zo wordt je stukje bij beetje steeds wijzer. Wie passen er bij elkaar? Welke tactieken werken en welke werken niet? Dan buit je ook het voordeel uit dat je een grotere poel van rijders hebt dan andere landen.

  Bij de vrouwen speelt volgens mij ook mee dat je drie niet al te makkelijke karakters hebt, die ook nog eens heel erg verschillen. Om alles schuld bij De Jong te leggen, lijkt me te makkelijk. Wel is het in het geval van De Jong onbegrijpelijk dat het afzeggen geen consequenties heeft gehad. Zeker omdat zij prima vervangbaar is. Wijfje en Groenewoud zijn prima alternatieven. De bondscoach is hier echt veel te slap. Zijn opvolger moet op zijn minst iemand zijn die gezag heeft en die niet bang is voor de botte bijl.
  Laatst bewerkt: 14 feb 2022
 20. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ongelooflijk... blijf maar één team de hand boven het hoofd houden, dit is dan wat je krijgt. Nu hebben ze hun zin: volledige TP bestaat uit JV mannen en NOG lukt het ze niet om het serieus te nemen.

Deel Deze Pagina