Schaatsers die afscheid nemen na seizoen 2023/2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door NienDND, 19 feb 2024.

 1. Duif

  Duif Well-Known Member

  Heel onverwachts nieuws. Dit gaat een enorme aderlating worden voor het Nederlandse schaatsen de komende jaren. Ik zie in de jeugd echt niemand die haar niveau in de nabije toekomst zelfs maar kan benaderen. Als allrounder kan misschien Robin Groot een stap zetten en Merel Conijn ook als ze bij Jumbo vertrekt, maar voor de TP, de mass start en de lange afstanden valt er een enorm gat achter haar. En…net als Ireen Wüst neemt ze dus afscheid zonder wereldrecord.
 2. Stolletje

  Stolletje Active Member

  ARDJ rijdt echt voor geen meter in een trein, ze kan haar slag niet voldoende aanpassen zoals Schouten, Beune en Groenewoud dat wel kunnen. In de oude stijl van de TP was dat niet heel erg, maar nu met het dicht op elkaar rijden en het duwen is het een groot risico op een val of te grote gaten tussen de rijders.
  SprintMaster en chicagodude vinden dit leuk.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Kunnen we Wüst niet gewoon weer opstellen in die trein? :D:p Die schaatssprongen zagen er nog uit als vanouds….
  Of ze nou op ‘t middenterrein staat of even inspringt…

  anyway: aderlating voor de TP! Ook qua sfeer is zij bepalend geweest volgens mij. Big shoes to fill, maar zo is sport. Er staat altijd weer iemand op vroeg of laat.
  Thijs1410 en chicagodude vinden dit leuk.
 4. Stolletje

  Stolletje Active Member

  En net als Wust sluit ze haar carrière af op een hoogtepunt :D
 5. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Hahah, waarom niet, altijd het proberen waard. Gewoon Irene van maken ipv Ireen, ziet de wedstrijdleiding nooit ;)
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een grote schok, en toch weer niet helemaal een verrassing. Dat 24/7 met topsport (en winnen) bezig zijn en al het gereis een steeds zwaardere wissel op haar begon te trekken was wel duidelijk. Irene wil meer dan schaatsen. Ik had alleen verwacht dat Schouten (en Anema) na de Spelen van Milaan een natuurlijk afscheid zouden nemen. Met in de tussentijd nog een keer een WR op de 5000m.

  Een gigantische aderlating voor de sport. En ook voor mij als jarenlange liefhebber. Van redelijk dichtbij haar opkomst vanuit de marathon tot de grootste schaatster ter wereld gezien. Super benaderbare persoonlijkheid (ik moet nog altijd denken aan een marathonwedstrijd in Heerenveen waar ze ruim een half uur lang handtekeningen en foto's stond uit te delen aan een steeds groter wordende groep jeugd), maar ongekend fel op de baan met een extreme wil om als eerste bij de ''finies'' aan te komen. Strategisch ongekend slim en fysiek een absoluut beest. Er zijn er geen twee van Schouten en dat gaan we gigantisch missen.

  Gelukkig gaat ze wel afbouwen in de marathons en kunnen we daar hopelijk toch nog een tijdje van haar genieten.
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Als je haar iets vroeg op insta kreeg je vaak gewoon antwoord. Een beest op het ijs, een echte veelvraat, maar daarnaast volgens mij een leuk en lief mens. Zeldzame diamant.
  In die zin overeenkomsten met Joy: die gaat beter presteren met zich niet teveel aan allerlei zogenaamde wetten houden en is ook superaardig.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Allemaal waar, maar ze heeft wel absoluut het juiste niveau, en ik denk zelf dat ze echt wel goed in te passen is, MITS (en dat is een grote mits) er echt regelmatig samen getraind wordt en geoefend op het duwen. Ik weet niet of ik voor zou zijn, maar ik vind wel dat ze een lkans verdient om zich te bewijzen, mocht ze het willen proberen.
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Nog 2 jaar en dan stoppen na Milaan had ik ook verwacht ja. Zou ze ook stoppen met het rijden van marathons ? Daar staat toch wat minder druk op, sowieso minder reizen en geen wekenlange trainingskampen in het buitenland. Ook was ze vorig jaar heel enthousiast over haar nog prille wielercarriere. Ze won op Hemelvaartsdag de wielerronde in mijn dorp, voor onder andere Annemiek van Vleuten, en gaf aan in de toekomst meer koersen te willen gaan rijden. Dat zit er blijkbaar ook niet meer in

  Edit: ik zie nu dat je aangeeft dat ze gaat “afbouwen “ in de marathons.
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Zolang ze bij Orie rijdt zie ik haar niet de mindset ontwikkelen om dit te doen.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik hoop dan ook tegen beter weten in dat ze vertrekt bij Orie. Maar ja....
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Wie het weet, mag het zeggen, maar ze is 31, dik een jaar getrouwd en een echt familiemens. Ik denk dat ze vast en zeker blijft opduiken op schaatsen of fiets maar dat er wellicht ook ‘fysieke veranderingen’ op komst zijn.
 13. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Ik denk ook wel dat ze de kans gaat krijgen gezien het feit dat ze zo ongeveer de enige andere vrouw is waarvan je mag verwachten dat ze zich op eigen kracht gaat plaatsen voor de OS. Ik hoop wel dat Ritsma dan een keer echt Bondscoach gaat zijn en niet blijft aanmodderen. JV heeft een rijke historie van niet willen bijdragen aan teamonderdelen tot er opeens een medaille te winnen valt. Als ze niet uit zich zelf besluit zich in te zetten, moet je haar er gewoon niet bij willen
  alexander79 en chicagodude vinden dit leuk.
 14. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Altijd een wedje waard, wanneer komt kindje tulpenbol? Blijft een vrij gebruikelijke reden voor schaatsers om te stoppen. Wust noemde deze reden ook en heeft het toch nog vrij lang volgehouden.
 15. Elina

  Elina Well-Known Member

  Irene bedankt!
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  inderdaad jammer voor de TP! En toen ik het vanmiddag op de radio hoorde was ik ook verrast, zag ik niet aankomen. En toch, toen ik langer nadacht: ze zei dit weekend al dat ze voor OS wel alles opzij wilde zetten maar in een niet-olympisch seizoen niet. Dat vond ik toen al opvallend, maar ook wel te begrijpen, en nu past dat wel in het plaatje.
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Het gaat om de mindset.. en dat is bij team Orie: individuele afstanden gaan voor. TP vergt trainen, tijd vrij maken. Zit er niet in.
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Zie Jutta Leerdam en TS.
 19. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Poe, die zag ik niet aankomen. Al schemerde het stiekem al door in haar interviews dit weekend. Ze had het vorig seizoen natuurlijk al bijzonder moeilijk met het monotone topsportbestaan en misschien ook wel met het principe van even hard doorgaan nadat je eigenlijk het allerhoogste al hebt bereikt. Waar moet je nog naartoe als je de top van de berg hebt gezien, van het unieke uitzicht heb genoten en hebt ervaren dat alles daarna compleet anders wordt en toch ook weer niet.

  Sporters en schaatsers zijn eerst en vooral ook gewoon mensen die vroeg of laat gewone mensen dingen willen kunnen doen. Ik weet vrij zeker dat Irene daar echt voluit van zal gaan genieten.

  Prachtige schaatser natuurlijk! En ook eentje die heel lang heeft gedaan om op die top van die (Olympische) berg te komen. Ik zag net dat ze in 2014 al 6e was op het WK Allround. Toen was ze 21 jaar jong en lag de toekomst aan haar voeten te schitteren. Maar het duurde daarna nog jaren voordat ze de schier onklopbare Schouten werd die veel mensen zich zullen herinneren. Wat mij als fervent huis-tuin-en-keuken volger altijd weer verbaasde, was hoe onvoorstelbaar vlak zij de 3 en 5km kon rijden. En dat ze zelfs nog kon afbouwen. En hoe kapot ze ook zat, er zat bijna altijd toch weer een laatste sprint in haar benen. Ik kan me niet heugen dat ik ooit zo'n unieke vrouw op schaatsen heb gezien.

  Ergens hoop ik dat ze nog besluit om het NK Allround te gaan rijden, al was het maar om daar komende zondag grootser dan groots afscheid te mogen nemen met een vol Thialf dat nog 1 keer een massieve erehaag voor haar vormt tijdens haar laatste 5 km.

  Ave Irene!
  alexander79, Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Irene heeft natuurlijk vele titels en wereldbekerwedstrijden gewonnen, maar ik wil ook even laten zien waar ze in mijn (voor haar natuurlijk onbelangrijke) lijstjes nog lang aan de top zal staan.


  Schouten kon heel goed een race afbouwen op het einde, en ze reed fenomenale slotrondes. Vooral op de 5 kilometer is het gat met de tweede snelste vrouw echt gigantisch.
  upload_2024-2-19_20-20-59.png


  Dit is de top 10 snelste 3k/5k combinaties gereden op een laaglandbaan. Schouten staat er zes keer in en heeft met afstand de snelste.
  upload_2024-2-19_20-24-12.png


  En als laatste de progressie van het wereldrecord laaglandbanen op de 5 kilometer sinds 1 juli 1997. Esmee Visser brak de 12 jaar oude tijd van Sablikova, maar het was Irene Schouten die vervolgens die tijd in drie stappen met nog zes seconden aanscherpte. Dit record zou nog heel lang kunnen blijven staan.
  upload_2024-2-19_20-26-52.png
  SprintMaster, VictorP, RodyTur10 en 4 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina