Schaatsers die afscheid nemen na seizoen 2023/2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door NienDND, 19 feb 2024.

 1. TdH

  TdH Member

 2. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Spijtig dat het op deze manier eindigt voor Krol. Hij heeft wel een mooie carrière gehad. En ik weet dat als ik over een paar een vliegtuig in stap en wordt welkom geheten door gezagvoerder Krol, dat ik in goede handen ben.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  En we wachten de pensioneringsberichten van N'Tab en Bergsma de komende weken nog wel af...
  RodyTur10, mi en chicagodude vinden dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wel jammer dat zo'n mooie carrière in zo'n sof eindigt. Echt een vervelend seizoen. Niettemin heeft hij - uiteindelijk - het maximale uit zijn carrière gehaald met een aantal geweldige ritten en een nog groter aantal gouden plakken. Ook mooi dat hij direct een ander doel voor ogen heeft en dat carrièrepad mag inslaan. Van het gebruikelijke zwarte gat na de topsportloopbaan zal hij vermoedelijk een stukje minder last hebben :)
  SprintMaster en Ko Savabli vinden dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  N'tab verwacht ik ook nog wel inderdaad. Bergsma ben ik minder zeker van: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieu...onder-hoogtepunten-als-vijfde-op-10-kilometer

  ''Het is geen geheim: ondanks dat Bergsma bij de ouderen hoort, wil hij nog niet stoppen met schaatsen. Onlangs zei hij bij Omrop Fryslân al dat hij in ieder geval door wil tot en met de Olympische Spelen van 2026.

  De vraag is bij welke ploeg. Zijn contract bij Jumbo-Visma loopt na dit seizoen af. Bergsma én de ploeg staan open voor verlenging. "Ze willen graag met mij door, dus de verwachting is dat we er binnenkort uitkomen. Ik heb het naar m'n zin, dus het is de bedoeling dat we doorgaan."
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, zat er wel een beetje aan te komen natuurlijk dat Krol ging stoppen. Het zal ook wel sterk hebben bijgedragen dat het vorig seizoen al niet lekker liep en dit seizoen helemaal waardeloos. Bovendien zal hij vermoedelijk wel aanvoelen dat het bijna onmogelijk is voor hem om Stolz nog te verslaan op de 1000 en 1500 de komende jaren.

  Of Ntab al denkt aan een afscheid weet ik niet. Op zich is hij natuurlijk nog redelijk jong dus hij zou het nog een jaar of 2 kunnen proberen bij een kleinere ploeg, misschien zelfs het gewest.
  Bovendien zou zijn afscheid tegelijkertijd met dat van Krol en Schouten hem ook wel heel erg op de feiten drukken dat zijn carriere bijna nietszeggend is vergeleken met die olympisch kampioenen.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Als het voor Krol onmogelijk is om Stolz te gaan verslaan, wat voor kans heeft Ntab dan?
  Duif vindt dit leuk.
 9. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Denk dat het ervan af zal hangen of Ntab bereid is er nog een keer vol voor te gaan eventueel bij een andere ploeg. Als hij nog kansen ziet of denkt dat hij met een andere aanpak toch mee kan doen met de wereldtop dan zal hij denk ik nog niet stoppen
  chicagodude vindt dit leuk.
 10. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Goh, en zo stoppen er dan toch redelijk plotseling twee Olympische Kampioen van Beijing, allebei "pas" 31 jaar jong...

  Geweldige carrière gehad natuurlijk, Thomas Krol. En hij gaat op een paar manieren toch maar mooi de geschiedenisboeken in. Ten eerste natuurlijk als Olympisch Kampioen op de 1000 meter, en wie had vroeg in zijn carrière nu echt gedacht dat ie juist op die afstand ooit Goud zou pakken? Als junior was het vooral een goede 1500 meter jongen. De 5000 was te lang, de 1000 te kort. En op die 1000 reeg ie nou niet bepaald talloze medailles aaneen. Zijn eerste Nationale plak op de 1000 volgde pas in 2019, toen ie al 26 was. Vergelijk dat eens met hoe De Boo en Prins dit seizoen zijn doorgebroken. Krol heeft er dus hard voor moeten werken. Ik vond hem altijd ietwat "houterig" ogen. Maar hij was wel loeisterk! En absoluut niet bang! En Thomas was een heer! Was hij niet degene die zijn startplek op de 1000 meter in Gangneung nog afstond aan zijn vriend Kai Verbij? Waar zie je zoiets nu nog tegenwoordig? Dat hij 4 jaar later vervolgens zelf het Goud op diezelfde 1000 meter, maakte het eigenlijk alleen nog maar fraaier.

  Naast zijn Olympische Goud, gaat Krol wat mij betreft ook de boeken in als de man die zomaar het WK Sprint won omdat Laurent Dubreuil na dag 1 moest afhaken vanwege een positieve corona test. Te bizar voor woorden. Ook voor hemzelf. Over 20 of misschien al 10 jaar zullen toekomstig schaatsliefhebbers dat verhaal misschien niet eens meer geloven, zo ongelooflijk was en is het. En zo pakte Krol maar mooi die titel die zijn Grote Rivaal Kjeld Nuis nooit binnen wist te slepen. En met Kjeld Nuis kom ik bij het laatste stuk eeuwigheid dat wat bij betreft altijd bij de schaatser Krol zal horen; die niets minder dan totaal legendarische 1500 meter rit tegen Nuis in Salt Lake, waarin hij samen met Kjeld een ongezien spektakelstuk opvoerde.

  Hij opende in 22.85!!! Plakte er een rondje 24.33 aan vast!!! Maar zag Kjeld nog gewoon naast hem. Richting de 1100 meter reed ie 25.62!!! Maar Nuis lag gewoon nog voor. Maar toen kwam die laatste kruising. En daar moest het gebeuren. Krol voelde de eeuwigheid aan hem trekken en probeerde zich met alle spieren in zijn uit compleet uit mekaar knallende lijf richting zijn tegenstander toe te vechten. En hij had 'm te pakken. Even! Bijna! Bijna had ie 'm te pakken. Maar hij sneuvelde met de eeuwige glorie in zicht in de laatste binnenbocht. Nooit eerder zag ik twee schaatsers zo fantastisch keihard tegen elkaar en dwars door de grenzen van het mogelijke aan schaatsen. Ik ga niet zeggen dat Thomas Krol de meest memorabele rit in zijn leven verloor, maar hij speelde wel een prachtige hoofdrol in die ene onvergetelijke 1500 meter!

  Waarvoor eeuwig dank!
  Ik wens Thomas Krol als piloot nog talloze malen een schitterende blik op talloze bergen die er van boven vast minstens net zo weergaloos uitzien als de Olympus.
  leenstrafan, Lorca, Tuft en 10 anderen vinden dit leuk.
 11. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik vind het afscheid van Thomas toch wat makkelijker te behappen dan het afscheid van Irene. Bij Krol was toch wel duidelijk zichtbaar dat het beste er af was. Vorig jaar al, al won hij uiteindelijk nog zilver en brons op het WK afstanden, maar zeker dit seizoen. Bij Schouten heb ik dat idee helemaal niet, heb zelfs het idee dat haar absolute top nog moest komen. Wereldrecords, wereldtitels en vooruit ook nog een paar olympische titels. Het kan, kon, allemaal nog. Fysiek dan, mentaal niet meer bleek afgelopen week.
  Lorca vindt dit leuk.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  oh weinig tot geen denk ik. Maar voor een Ntab ligt de lat een stuk lager voor hemzelf dan bij Krol lijkt me. Krol heeft het allerhoogste al bereikt dus die zal misschien niet echt warm worden van een mogelijke medaille. Ntab aan de andere kant zal reteblij zijn met zelfs maar kwalificeren voor de OS, laat staan een eventuele medaille! Dat hij dan misschien Stolz niet gaat kunnen verslaan zal hem niet zo boeien
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  wat momenteel ook wel een beetje aan Krol kleeft, maar binnen een paar jaar door iedereen wel weer vergeten is, is dat Nuis eigenlijk altijd won van Krol. Maar dus niet tijdens die oh zo belangrijke kwalificatie wedstrijd voor de OS. En die uitgelezen kans voor Krol om olympisch kampioen te worden was gelukkig wel aan hem besteed.
  Pracht carrière en een sympathieke vent, het ga hem goed in de voetsporen van de legendarische Leo Visser. Misschien kan hij nog een keer naast Visser zitten als copiloot
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Alles beluisterend denk ik dat Schouten er dit jaar nog één keer vol voor gegaan is. Haar ploeg zal haar er mede door heen getrokken hebben. Stiekem zal ze gedacht hebben aan wereldrecords in Calgary maar dat zat er echt niet in omdat de ijskwaliteit gewoon niet goed genoeg was. Volgend jaar rijden ze weer in Calgary (weer in de opbouw naar de WK afstanden) maar niet in SLC. Dus ook dan zou ze geen wereldrecord kunnen rijden. Ze komen pas in november 2025 terug in SLC. Volgend jaar heeft ze dus eigenlijk geen doel meer om voor te rijden. Denk dat dat gegeven het voor haar ook een stuk makkelijker maakte.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ook voor Thomas Krol een paar lijstjes van mij waar hij hoog in staat. Hij is heel erg van de cijfers, dus misschien vind ie het nog interessant ook.


  Krol was heel erg van het snel openen op de 1500 meter, en reed met 22.86 de snelste opening ooit bij zijn 1:40.54 in 2019. Op laaglandbanen heeft hij nooit de snelste opening gereden, maar staat hij wel zes keer in de top 10. In Beijing reed hij de snelste 700 meter ooit op zeeniveau.
  upload_2024-2-24_11-9-21.png


  Op de combinatielijsten is er die irritante Amerikaan die nu alle eerste plekken pakt, maar t/m ruim een jaar geleden stond Krol dankzij een prachtige 34.69 op het OKT 2022 op de eerste plek op de 500/1000/1500 combinatie op zeeniveau.
  upload_2024-2-24_11-12-20.png
  EenBrabander en Ko Savabli vinden dit leuk.
 16. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  @SprintMaster Milwaukee wordt waarschijnlijk Salt Lake City. Zie ook de kalender waar Milwaukee ineens is weggehaald en vervangen door tbc ...
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dan weten we straks nog niet hoe snel Milwaukee nou écht is.
 18. NienDND

  NienDND Member

  Hoe vonden jullie het afscheid van Irene? Ik miste Jillert & Arjan?
 19. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Heel mooi! Ik denk dat die een mogelijke speech hadden gebruikt als poging om Irene alsnog over te halen ;). Nee, maar ik denk wel dat ze het er nog steeds echt moeilijk mee hebben, afgaand op de uitzending bij Humberto. Toch ergens wel schattig, aan de andere kant is dit echt haar keuze en had het ook wel mooi geweest als ze bijvoorbeeld wel op het ijs stonden (bij Nuis en Dijs enz.). Maar Jillert en Irene gaan vast nog wel achter de schermen hun moment hebben, dus zo’n big deal vond ik het niet.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik vond dat Irene zich erg glansrijk door heen sloeg. De coaches stonden in de erehaag op het ijs.
  NienDND vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina