Gezien de ervaringen met voorgaande edities denk ik dat we al heel blij moeten zijn als de bonden ervoor zorgen dat daadwerkelijk alle beschikbare plaatsen tijdens het EK worden ingevuld. Het zou me niet verbazen als we bij geen van de 4 EK's 20 deelnemers zien.
De vraagtekens achter Braun, Betti, Stekly en Kim kunnen weg en zij zijn allen in de race voor een EK plek. Vooral voor de allrounders wordt het dringen, maar zoals het nu lijkt zie ik Bachanek en vooral Stekly buiten de boot vallen.
Worldcup 4 gaat wat lastig worden voor de Aziatische rijders die mee willen doen met de Asian Games die vanaf 8 februari in Harbin zijn.
Er zijn dit seizoen 8 internationale weekenden voor de Europese schaatstoppers. In 2007-2008 waren dit er nog 13. Ik tel de NK's niet mee, maar ik vind het toch jammer en zorgelijk hoe het seizoen steeds verder wordt afgepeld. Een maand tussen de WC Beijing en de NK Allround/sprint, en zelfs 6 weken met de EK, is echt te lang wat mij betreft. Schaatsen wordt zo steeds meer een sport van (kracht)training, fietsen en rusten, buiten het zicht van het belangstellende publiek, met een paar weekenden met wedstrijden die door sommigen dan ook nog bewust worden overgeslagen.
Je hebt een punt, maar je moet nog wel meerekenen dat wedstrijdweekenden nu gemiddeld veel langer zijn. In seizoen 07-08 had je twee 1500/lang WBs en twee sprint WBs, waar alleen op zaterdag en zondag gereden werd en voor veel minder lang. In seizoen 07-08 valt het nog wel mee, maar een seizoen later hadden de langeafstandsrijders van 23 november t/m 30 januari helemaal niets behalve het EK allround. Pure stayer Bob de Jong bijvoorbeeld had precies die tijd tussen twee internationale wedstrijden. Hij vulde die tijd op met een trainingswedstrijd in Berlin, het Duitse allroundkampioenschap (???) en het Nederlandse allroundkampioenschap. Voor seizoen 06-07 begon het ook vaak met alleen maar allroundwedstrijden. Zo begon seizoen 04-05 voor de sprinters pas op 4 december. Als er gewoon de zes wereldbekerwedstrijden zijn met een indeling zoals vorig jaar dan is dat best prima (al zou een extra WB met een 5/10k leuk zijn). Het probleem zit m vooral in het jaarlijkse WK sprint en allround dat niet meer bestaat.
Mee eens hoor, dat er qua kwantiteit afstanden minder is ingeleverd, mijn post was meer als liefhebber ingestoken. Ik vind het niet erg om een meerdere, iets kortere schaatsweekenden te hebben, ten faveure van meer 'schaatskijkdopamine', het verheugen op de vrijdag en het vasthouden van de aandacht over een geheel seizoen. Nu voelt het alsof je 3 mini-seizoenen hebt. In het verleden was het dan ook leuk om te merken hoe een Wüst of Wennemars gedurende het seizoen steeds beter werd, om dan langzaam te pieken naar het slotweekend in maart.
In totaal waren er inderdaad meer wedstrijden, maar per schaatser valt het nog wel mee. Ireen Wüst reed vanaf 05-06 t/m 14-15 (laatste seizoen met aparte sprint/allround WBs) elk seizoen 8 of 9 internationale wedstrijden, met een uitzondering van 11 in 07-08. Als je dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden rijdt en het EK/WK vierkamp en afstanden, dan zit je ook op 8 wedstrijden. Ik heb even vluchtig door wat oude seizoenen van Kramer gekeken en ook hij kwam op 8 of 9 vaak. Sablikova haalde één keer 10, net zoals Wüst's uitzondering was dat in 07-08. Het lijkt alsof dat een seizoen met extreem veel wedstrijden voor iedereen was en niet de norm. Sprinters Kato, Poutala, en Wolf komen tussen 07-08 en 10-12 het grootste deel van de tijd op 8 wedstrijden met af en toe 9. Nesbitt haalde wel eens 10, maar dat komt door het combineren van de sprint en allround. Als je dus elk jaar weer een apart sprint en allround WK hebt dan kunnen en sprinters en allrounders van de hele wereld de 8 halen en kunnen de Nesbitts en Wüsts 9 wedstrijden rijden (en Wüst zelfs 10 met het EK). Twee WBs in november, twee in december, dan drie weken in januari met EK vierkamp - WB - WK sprint, in februari het WK allround en de laatste WB, en dan in maart het WK afstanden. Een zevende wereldbeker zou nog in februari ingevoerd kunnen worden. Het 4CC kan in Amerika of Azië voor of na het WB duo in november of december daar.
De opbouw van de extreem lange wedstrijdweekenden van tegenwoordig helpt ook niet mee. Op zaterdag zijn alle klassieke afstanden al geweest, waarna er op zondag alleen nog een extra 500 meter plus een hele bups aan teamonderdelen is, waardoor er ineens nog 54 medailles uitgedeeld worden aan jan en alleman voor effectief heel weinig schaatstijd op zondag. (Ik bedoelde deze 54 als extreme overdrijving, maar hij lijkt redelijk in de buurt te komen van de werkelijkheid, oei.) Ik zou eigenlijk ook wel voorstander zijn van de herinvoering van sprint/allroundworldcups, desnoods maak je dan ook nog een 3e smaak met teamonderdelenworldcups. Dan heb je misschien niet altijd alle toppers aan de start op bv. de 1000 en 1500, maar daardoor heb je wel kans op een wat verrassender verloop van de WK Afstanden, omdat de onderlinge verhoudingen minder duidelijk zijn. Nu kijk je weekend na weekend naar dezelfde mensen die dezelfde wedstrijden rijden tegen dezelfde tegenstanders, met dezelfde excuses als ze slecht rijden en dezelfde voorbehouden als ze goed rijden (leuk, maar het gaat er pas om op het WK). Desnoods maak je nog een 3e smaak met een teamonderdelenworldcup. 2x sprint, 2x allround, 1x teamonderdelen en 3x een brede worldcup, een WK Afstanden, een WK Sprint en een WK Allround. 11 wereldwijde weekenden in een seizoen (desnoods overlap je een keer een sprint en allround worldcup, dan heb je er nog maar 10), waarvan iedereen er een stuk of 8 rijdt.
Ik ben te jong om me goed te kunnen herinneren hoe ik de indeling ervoer voor 13-14. Ik was in dat seizoen 17 en natuurlijk herinner ik me veel want ik was bijna volwassen, maar ik was nog niet heel veel met het schaatsen bezig en ik keek gewoon wanneer het op TV was. Ik weet nog dat toen ik net op dit forum kwam in 2018 ik hier vroeg waarom er vroeger 9 WBs per jaar waren en nu maar 6, me niet realiserend dat bij die 9 WBs vaak maar 2 afstanden gereden werden. Dus ik heb geen concrete ervaring met die indeling en kan niet zeggen of ik dat leuker of minder leuk vond dan hoe het nu is. Het enige dat ik wel kan zeggen is dat ik de huidige zondag met maar twee klassieke afstanden (500 m/v) heel erg karig vind, maar misschien zou dat anders zijn als er meer weekenden per jaar waren.
Bundelen van wedstrijden is een oplossing gezien weinig banen een internationale wedstrijd willen organiseren. Alleen is het nu teveel eenheidsworst geworden met nu ook op elke dag dezelfde afstanden voor dames en heren. Geen dweil tussen de 500, 1000 en zelfs 1500 meters zodat de heren op minder ijs moeten rijden en je tussendoor nauwelijks ruimte hebt voor interviews. Dat maakt het allemaal wel heel saai. Aan de klassieke afstanden sleutelen gaf ook veel weerstand, zie 2019-2020 toen er één 1000 en één 1500 meter werd over geslagen. Maar varieer dan tenminste en ga experimenteren met nieuwe onderdelen: team sprint wat flexibeler inrichten zodat een valpartij niet meteen einde oefening is, relay met drie dames of heren en wisselen om de 1.5 ronde i.v.m. uitkomen voor wissel, vliegende ronde, puntenkoers i.p.v. mass start of mass start meer in het voordeel van aanvallers inrichten. Het kan echt wel maar het is allemaal veel te star. EK afstanden heeft geen enkele toegevoegde waarde, weg ermee en daarmee ook 4CC . Dé historie was het EK allround. Welke vierkampen en hoe vaak je die dan organiseert zou een discussie waard zijn.
Kan het ook zijn dat banen geen wedstrijd willen omdat de wedstrijden zo groot zijn? In Collalbo en Baselga zijn regelmatig juniorenwedstrijden maar geen seniorenwedstrijden.
Juniorenwedstrijden zijn niet bepaald kleiner als je dat programma soms ziet. Die gaan het klokje rond.
Ik ga er geen geheim van maken dat dit seizoen wat mij betreft qua indeling het meest waardeloze seizoen is dat ik me kan herinneren. De bundeling van de WB Sprint/Allround levert nu wel propvolle weekenden met veel toppers op. Maar het is ook steeds hetzelfde, hetzelfde, hetzelfde. En op zondag weet je nauwelijks nog wie er op vrijdag won. Ok, de komende weken krijgen we wat afwisseling met de klassieke vierkampen, maar daarna is het weer allemaal hetzelfde, hetzelfde, hetzelfde. Een gat van - wat is het - 8 weken tussen WB 2 en 3 is ronduit absurd. En ook dat WK Afstanden halverwege maart, vind ik absurd. Ja, toen het EK en WK Sprint nog lekker in januari waren en het WK Allround leker in februari, was het WK Afstanden ook in maart. Maar toen was dat logisch. Vervolgens moest het jaarlijkse WK Allround weg zodat het WK Afstanden naar de Olympische plek in februari kon. Ik treurde erom. En nog steeds. Men heeft iets weggegooid wat nooit zo weggegooid had mogen worden. Meer dan honderd jaar geschiedenis de prullenbak in. Maar goed, er zat enige logica in de gedachtegang. Het schaatsen per afstand en zeker met teamonderdelen en de Massa Start geeft het schaatsen nu eenmaal meer internationale uitstraling. Maar nu hebben we dus geen WK Sprint, geen WK Allround en is dat WK Afstanden toch weer in maart. Kan iemand mij uitleggen waarom het nu weer in maart is? Ik heb de beslissing en de redenen destijds niet meegekregen. Wat is de motivatie?