Shorttrack 2022-2023

Discussie in 'Shorttrack' gestart door leenstrafan, 24 okt 2022.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Het is, zoals ik ernaar kijk, een beetje de overtreffende trap van wat ook bij Irene Schouten te zien was dit seizoen. Extra druk voelen om de olympische status te bevestigen maar tegelijkertijd ook moeite om alles weer precies op dezelfde manier te doen en je weer zo extreem te motiveren. Emoties heel hoog aan de oppervlakte. Ontevreden zijn met prestaties die helemaal niet zo slecht waren. Een concurrent binnen de eigen ploeg die steeds dichterbij komt. Moeite hebben om blij te zijn met de winst van diezelfde teamgenote. Ik vond het heel vergelijkbaar. Waarbij het voor Schouten wel fijn was dat het seizoen eindigde met een high, terwijl dat voor Schulting (individueel gezien dan) met low was.

  Ik zie daar niet een groot masterplan van een afsplitsing in. Maar dat Otter/Kerstholt verhaal is wel complex. Dat moet niet nog een seizoen op die manier. Zowel Juffermans als Ter Mors zijn daar genuanceerde en zinnige dingen over. Erg fijne analisten allebei.
  Jeronimo1, chicagodude en Duif vinden dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member


  Sterke vergelijking met Schouten ja.

  als je sec kijkt naar de prestaties dit seizoen, kan niemand concluderen dat kerstholt het slecht gedaan heeft, in tegendeel zelfs.

  maar ja, Otter lijk alweer terug te willen komen, dus wat die je dan als bond?

  ik ben bang dat otter weer terugkomt en dat ze kerstholt kwijtraken aan een andere bond. Zou ook niet erg juist zijn richting kerstholt, maar ja….
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Wat moet je als Kerstholt nog beter doen om respect van (al) je rijders af te dwingen. Beter als dit gaat het niet meer worden voor hem en voor Nederland ook niet. Misschien moet hij de eer aan zichzelf houden en gewoon vertrekken. Na zo’n seizoen en WK kan hij overal in de wereld terecht. Laat Otter dan volgend jaar maar bewijzen dat hij dit ook kan.
  G1ant vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Op zich niks, maar als 2 grote namen (waarvan 1 weliswaar over zijn top is) aan je stoelpoten zagen, kun je er toch zomaar uitvliegen. Bovendien heeft de KNSB zich in een ronduit vreemde positie gemanouvreerd door een onduidelijke deal met Otter te maken. Was de afspraak dat hij sowieso terug kon komen na zijn sabbatical? Was de afspraak dat ze het gewoon weer zouden bespreken maar zonder garanties? Wat voor toezeggingen zijn er gedaan richting Kerstholt, of heeft hij vrij weinig afgedwongen toen hij de job overnam?

  Overigens vind ik dat Kerstholt zich tot nu toe vrij sterk geprofileerd heeft, nl. niet antagonistisch, open voor besprekingen over zaken die schaatsers niet goed vondne gaan, en niet zichzelf op een voetstuk plaatsend.

  Ook nu tijdens het WK weer bijzonder vreemde uitlatingen van Knegt. Er werden duidelijk fouten gemaakt tijdens de race die niks met de tactiek te maken had, maar toch vond hij het nodig om direct zijn gal te spuien richting Kerstholt. Er bekruipt me steeds meer het gevoel dat Knegt problemen heeft met 2 zaken: 1) zijn eigen langzame achteruitgang qua presteren, maar ook 2) dat zijn vroegere ploeggenoot (met iets minder schaatstalent dan hemzelf) nu de scepter zwaait over de ploeg.
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2023
  Duif vindt dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Baseer je je hierbij op dat ene interview waarbij ze net na de 1000 meter voor de camera stond te huilen?
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  Schulting zat er gewoon finaal doorheen. Waardoor, dat weet niemand. Was het druk, overtraind/burnout, moe, zaken in de persoonlijke sfeer? Kunnen er dagen over speculeren maar dat weten we (gelukkig) niet.
  Enige wat ik wel dacht is: waarom sta je voor de camera als je zo stuk zit. Yara biedt nog halverwege aan voor haar te praten.
  Begeleidingsstaf had hier beter kunnen zeggen: doe maar niet. Doe een geschreven verklaring uit dat je ontzettend toe bent aan rust. Dat je heel erg trots bent op de teamprestatie, op je eigen goud en op de fantastische doorbraak van je teammaatje. Maar dat je even te leeg bent om voor de camera te verschijnen.

  maar goed, zo weet ik achteraf ook altijd heel goed wat ik beter had kunnen doen/zeggen op een bepaald moment.
  Nickel, chicagodude en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  nee, zeker niet gebaseerd op slechts 1 interview, Maar het ‘oeuvre’ van camera en geschreven interviews. Niet alleen gedurende dit wk maar ook het hele seizoen.

  Maar goed, ik ben ook maar een luie-stoel-analist. Ik hoop dat ik er naast zit.

  laat ik het zo zeggen, ze doet me denken aan Sofia kenin in het tennis; super getalenteerd, wint snel een grand slam, maar nu al langere tijd legt ze zichzelf bizar hoge druk op, kan niet genieten van tennis, en staat vaak betraand op de baan als ze aan het verliezen is.
 8. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Dit is een vergelijking die kant nog wal slaat. Sofia Kenin heeft 1 Grand Slam gewonnen. Schulting won sensationeel goud in Pyeongchang (2018). Sindsdien heeft Choi tot dan de grand dame van het Shorttrack nauwelijks nog goud gewonnen. Schulting staat nu 6 jaar aan de top, heeft al die jaren heel veel gelachen, met zeker ook wat tranen.

  Daarnaast een teamgenoot verloren. Een WK in Seoul wat niet doorging, vorig jaar niet mee mogen doen en dan merk je dit seizoen dat de concurrentie misschien wel fitter is dan jij. Dit seizoen heeft ze veel gewonnen maar (zeker de 2e helft van het seizoen) was dat met hard werken, inzicht en bluf.

  Velzeboer, Choi en Sarrault zijn momenteel fitter en Schulting is zoals ze zelf aangeeft mentaal en lichamelijk leeg. Vergeet ook niet dat titels en medailles de afgelopen jaren vooral van haar verwacht werden. Daarnaast slaat Schulting nooit een afstand over. Maar zo leeg als ze was, heeft ze wel 3x goud gewonnen.

  Komt wel goed, laat haar eerst vakantie vieren. Dan in de toekomst wat meer doseren dan komt het echt wel goed.
  Duif vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Die verwachtingen zijn echt immens. Schulting draagt het shorttrack in Nederland. Het is nieuws als ze níét wint. Ze haalde goud, goud, goud en zilver en toch heeft iedereen het over die ene vijfde plaats.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  dat mag je vinden dat het geen goede vergelijking is. Ik doelde op het zichzelf enorme druk opleggen om te ‘moeten’ winnen, en slecht omgaan met verlies (emended dan niet alleen direct erna).

  Ik hoop dat je gelijk hebt dat het snel verbetert na vakantie e.d., want ik vind haar een fantastisch sporter en doorgaans ook erg interessant en likeable.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Ik volg chicagodude, @EenBrabander ik denk dat het vooral zij is die zich zelf die immense druk oplegt. Het land vindt 1x goud ook goed hoor, zeker als Velzeboer ook goud pakt. Maar ze spreekt zelf uit dat ze een legende wil worden.

  Ik vind wel niet dat ze van de camera weggehouden moet worden, dit is gewoon wie ze is, vaak met een lach, maar als ontlading voor die immense druk regelmatig ook met een traan. Weet ze zelf ook en gaat ze ook heel volwassen mee om. Waarom dat wegmoffelen?
 12. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Is er bij jullie iets in de pers verschenen over het tijdelijk opblazen van de samenwerking met de Belgen, ttz de begeleiding op de grote kampioenschappen? Op zich geen problemen mee als ze dat aankondigen ruim VOOR het WK, maar nu lijkt het dat dat pas gebeurd is in Korea zelf, zeer vreemd, en als dat klopt is die timing best een rotstreek.
 13. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Ik heb daar niets van gezien, maar ik hoorde wel dat het een onderwerp was waar tijdens het WK door Cees Juffermans en Jorien ter Mors over werd gesproken, maar had het idee dat dat meer op persoonlijke titel was.
  Laatst bewerkt: 20 mrt 2023
 14. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Ik heb ook de wijsheid niet in pacht, maar verbaas me in het algemeen over hoe makkelijk mensen haar lijken af te schrijven. Laten we er van uitgaan dat we een hele mooie strijd gaan zien de aankomende jaren met oa Schulting, Velzeboer, Choi, Kim, Sarault en wellicht Fontana en Boutin na de sabbaticals.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 16. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Check! Ik hoop dat Belgie er serieus werk van maakt. In mijn ogen 3 medaille kandidaten (2x Desmet en Mix team) voor de volgende spelen. Maar ook een Vanhooren reed zijn eerste wk finale in Korea.

  Waar in Nederland de basis is ontstaan met de heren en dames relay. Kan de Mix relay de basis zijn van verdere successen. Hoop dat ze een goede sponsor vinden.
 17. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Als alle formaliteiten spoedig rondkomen hebben we aankomende seizoen een goede Deense shorttrackster.

  Sofia Prosfirnova-Thorup wil uitkomen voor Denemarken. Ze is getrouwd met langebaanschaatser Viktor Thorup. Om met de Russische bond te trainen moet ze daar voornamelijk zijn en ze wil geen langeafstandrelatie meer.
  Eagle vindt dit leuk.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Niels Kerstholt blijft bondscoach van de Nederlandse shorttrackers.

  *Teleurgestelde Sjinkie Knegt geluiden*
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 19. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Binnenkort vast een penalty met de autocross ;)

Deel Deze Pagina