Shorttrack op de Olympische Winterspelen 2014

Discussie in 'Shorttrack' gestart door leenstrafan, 22 jan 2014.

?

Hoeveel medailles gaan de Nederlandse shorttrackers winnen in Sotsji?

 1. Vier of meer!

  0 stem(men)
  0,0%
 2. Drie

  9,4%
 3. Twee

  34,4%
 4. Eén

  43,8%
 5. Nul...

  12,5%
 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Een van de sporten die zeker met interesse gevolgd gaat worden door de langebaanfans van dit forum is het shorttrack. Natuurlijk is het een vorm van schaatsen, wat het sowieso interessant maakt, daarnaast is het een sport waar veel Nederlanders meedoen en ook absoluut kans maken op een medaille. En tel daar de aanwezigheid van regerend Nederlands allround- en 1500-kampioene langebaan Jorien ter Mors bij op en ja. Dit verdient een eigen topic.

  Programma:

  Het shorttrack moet het stadion IJsberg Schaatspaleis delen met het kunstrijden dus er is lang niet elke dag shorttrack en daardoor dan wel vaak meerdere onderdelen per dag. Er zijn acht evenementen en dus 24 medailles te winnen. Onderstaand het programma en welke langebaanonderdelen ook op die dagen zijn:
  • Maandag 10 februari (LB: 500 H): finale 1500 m. heren; voorrondes 500 m. dames, 3000 m. relay dames.
  • Donderdag 13 februari (LB: 1000 D): finale 500 m. dames; voorrondes 1000 m. heren, 5000 m. relay heren.
  • Zaterdag 15 februari (LB: 1500 H): finales 1000 m. heren en 1500 m. dames.
  • Dinsdag 18 februari (LB: 10.000 H): finale 3000 m. relay dames; voorrondes 500 m. heren, 1000 m. dames.
  • Vrijdag 21 februari (LB: voorrondes TP D+H): finales 500 m. heren, 5000 m. relay heren en 1000 m. dames.
  Nederlanders:

  Er doen vooralsnog vijf vrouwen mee, Sanne van Kerkhof, Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Rianne de Vries. Bij de mannen rijden Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart maar mogen we volgens mij nog een vijfde man meenemen als reserve voor de relay.

  Inhoudelijk weet ik niet zo bijzonder veel van shorttrack, dus misschien dat @Jeronimo1 of een andere shorttrackfan een inhoudelijke voorbeschouwing kan geven? Wie zijn op elke afstand de grote favorieten en wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Nederlanders, we weten dat Jorien ter Mors de grote dame is en dat Sjinkie Knegt een wat emotionele en opvliegende jongen, maar verder, wie zijn de talenten waar we op moeten letten.
  ZeeKoei, Sabine en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 2. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Ik ga vanavond even zitten om een voorbeschouwing te geven!
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Beide relayteams hebben denk ik 50% kans op een medaille. Mannen misschien iets meer. Vrouwen iets minder. Dus dat wordt 1 medaille, gemiddeld gezien.
  En verder denk ik één individuele medaille van Knegt of Ter Mors. Beiden op 1500 meter het meest kansrijk. Maar dan moet alles een beetje meezitten.
  Tsuki vindt dit leuk.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Sjinkie moet zich in Sochi wel wat beter gedragen dan tijdens het EK. ;)
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  één medaille (mannen brons op de realy). En een hoop net-niet
 6. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Het is nog erg vroeg en daarom nog lastig om voor de individuele nummers een voorspelling te doen. Landen als Zuid-Korea en Canada zijn qua sterkte goed te vergelijken met Nederland in het langebaanschaatsen. Ik weet dus nog niet exact hoe deze landen de startplaatsen verdelen. Hier mijn voorbeschouwing van de dames.

  500m is de afstand van China of beter gezegd de afstand van Meng Wang. Viervoudig Olympisch kampioen en heeft deze afstand zowel in Turijn als in Vancouver gewonnen. Helaas is het enfant terible van het Chinese shorttrack niet in staat om haar titel te verdedigen doordat ze vorige week haar enkel heeft gebroken. De enige andere schaatsster die dit jaar een World Cup 500m heeft gewonnen is landgenote Kexin Fang die in mijn ogen (door het ontbreken van) nu de grote favoriet is. Andere namen om op te letten zijn: Seung-Hi Park (KOR), Suk Hee Shim (KOR), Zhou Yang (CHN), Ariana Fontana (ITA), Marianne St-Gelais (CAN)of heel misschien kan Tatiana Borodulina (RUS) vlammen in eigen huis. Ik verwacht geen Nederlandse finale plaats op deze afstand.

  Op de 1000m is het dan weer vooral veel Zuid-Korea wat de klok slaat! 3 van de 4 World Cups gewonnen door Suk Hee Shim (KOR) en één door Fontana. Alle andere Koreanen en Chinezen kun je ook noteren op je favorieten lijstje. Andere namen om in de gaten te houden zijn Elise Christie, Marianne St-Gelais en Jorien Ter Mors (Zilver op vorige WK).

  Nog meer dan op de 1000m verwacht ik een koreaanse winnares op de 1500 meter. Noteer Suk Hee Shim, Alang Kim en Seung-Hi Park en let daarnaast op titelverdigster Zhou Yang. Jorien ter Mors is zeker een van de outsiders voor een medaille op deze afstand.

  Het zal jullie na de vorige afstanden niet verbazen maar de strijd om het goud gaat op de 3000m Relay absoluut tussen Zuid-Korea en China waarbij China haar kopvrouw kwijt is. Deze landen gunnen elkaar overigens geen centimeter, dus dit zal een strijd worden tot het einde en met name China neemt over het algemeen veel risico. De strijd om het brons zal gaan tussen Canada, Italie en Nederland. Ook Rusland, Japan en Hongarije kunnen zich gaan mengen in de strijd om het brons.

  De Nederlanders:
  Kopvrouw van het damesteam is natuurlijk Jorien ter Mors die van start gaat op haar tweede olympische spelen. Ze is geen absolute favoriete maar was vorig jaar vice-wereldkampioen op de 1000 meter, is sinds kort Europees Kampioene en behaalde de afgelopen jaren meerdere podiumplaatsen op World Cups. Yara van Kerkhof maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door maar ik denk dat ze nog te kort komt voor de finale plaatsen. Sanne van Kerkhof is mede door een structurele rugblessure bezig aan haar laatste seizoen en heeft zich noodgedwongen gespecialiseerd in de relay. Lara van Ruijven en Rianne de Vries zijn de andere dames voor de relay.

  Op de Relay gaat het heel moeilijk worden om een medaille te halen en is er zeker een kans op een herhaling van vier jaar geleden. De ondankbare vierde plek! Jorien heeft op bewezen op het podium te kunnn komen maar zo zijn er nog minimaal 8 dames die dat ook kunnen. Spannend gaat het sowieso worden!
  ZeeKoei, Tsuki, SprintMaster en 6 anderen vinden dit leuk.
 7. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  ik ben ook zeer benieuwd naar het Shorttrack toernooi. Ga er zelf ook 1 dag heen, dus hopelijk kan ik ook wat Nederlanders in actie zien.

  Hebben de shorttrackers al ooit eens eerder een medaille gewonnen?
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja en nee.

  Bij het shorttrack in Calgary 1988 eindigde Nederland vijf keer op het podium en zou vijf medailles en het landenmedailleklassement hebben gewonnen met goud voor de herenrelay, zilver voor Charles Veldhoven en goud, zilver en brons voor Monique Velzeboer. Ware het niet dat shorttrack toen een demonstratiesport was.

  Lees ook het verhaal: OS-moment: voortijdig shorttracksucces op schaatsen.nl.

  Medailleklassement Shorttrack 1992-2010:
  1 [​IMG] Zuid-Korea (KOR) 19 11 7 37
  2 [​IMG] Canada (CAN) 7 10 8 25
  3 [​IMG] China (CHN) 7 10 7 24
  4 [​IMG] Ver. Staten (USA) 4 5 9 18
  5 [​IMG] Italië (ITA) 1 2 2 5
  6 [​IMG] Japan (JPN) 1 0 2 3
  7 [​IMG] Australië (AUS) 1 0 1 2
  8 [​IMG] Bulgarije (BUL) 0 2 1 3
  9 [​IMG] Groot-Brittanië (GBR) 0 0 1 1
  9 [​IMG] Noord-Korea (PRK) 0 0 1 1
  9 [​IMG] Gezamelijk Team (Rusland) (EUN) 0 0 1 1
  Laatst bewerkt: 23 jan 2014
  Elina vindt dit leuk.
 9. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Jullie hebben nog een korte voorbeschouwing van de mannen tegoed. Waar het bij de vrouwen grotendeels tussen Zuid-Korea en China zal gaan zijn er bij de mannen meer gegadigden.

  Allereerst wil ik toelichten wie die schaatser is waar Sjinkie Knegt zijn middelvingers naar opstak. Deze 28 jarige rus luistert momenteel naar de naam Viktor An. Wellicht niet een hele bekende naam maar vergis je niet, dit is een van de beste (in mijn ogen de beste) shorttracker aller tijden. Onder de naam Hyun-Soo Ahn maakte hij Salt Lake City mee (2002), won in Turijn (2006) drie gouden en een bronzen medaille. Deze meneer is overigens recordhouder met 7 (!) opeenvolgende wereldtitels tussen 2003 en 2007. Na 2007 kwamen de blessures, ruzie met de Koreaanse schaatsbond, nog meer blessures en raakte hij in de vergetelheid. Vancouver gemist, bijna 5 jaar geen internationale wedstrijd gereden maar de russen zagen er wel brood in. Hij mocht een nieuwe naam kiezen en daaruit blijkt ook zijn doel om te winnen: Viktor (van victorie) An. In 2012 maakte deze Viktor voorzichtig zijn comeback en debuut als rus. En… hij kan het nog: Europees kampioen, vice-wereldkampioen op de 500 meter, World Cup zeges en vooral nog steeds de mooiste inhaalmanoeuvres die er altijd zo makkelijk uitzien.

  De strijd op de 500 meter zal dan ook vooral gaan tussen Viktor An (RUS) en titelverdediger Charles Hamelin (CAN). Andere namen om op te letten zijn de ervaren Vladimir Grigorev (RUS), Oliver Jean (CAN), Wenhao Liang (CHN), Dajin Wu of wereldrecordhouder J.R.Celski (USA). Deze laatste had het bij de World Cups erg moeilijk maar reed vervolgens supertijden tijdens de Amerikaanse trials. Vier Nederlanders met een ticket terwijl er drie mogen starten. Ik verwacht sowieso Freek van der Wart en Sjinkie Knegt. De derde plek zal dan gaan tussen Niels Kerstholt of Daan Breeuwsma.

  Op de 1000 meter wederom Viktor An, Charles Hamelin, Sin Da Woon (KOR), Han-Bin Lee (KOR) en JR.Celski die op de trials onder het wereldrecord reed (niet erkend). Overigens ook traditioneel een sterke afstand voor de Nederlanders waarbij ik vooral Knegt en Kerstholt een kans geef om mee te strijden om de medailles.

  Op de 1500 meter zijn de Koreaanse mannen vaak erg sterk dus let op Sin Da Woon en Han-Bin Lee. Maar natuurlijk ook op Charles Hamelin, Viktor An. Outsiders voor een medaille zijn Sjinkie Knegt, Francois Hamelin (broertje van), Niels Kerstholt, JR Celski, Thibaut Fauconnet (FRA) en Semen Elistratov (RUS).

  Dan de grootste medaille kans voor Nederland, de 5000m Relay! Maar dit is zeker geen zekere medaille. De afgelopen jaren zijn we doorgegroeid tot een van de toplanden. De kracht van dit team zijn de sterke wissels, goede conditie, geen zwakke schakels en met Sjinkie Knegt de één-na-beste slotrijder van de wereld. Ik hoef waarschijnlijk niet te vertellen wie de allerbeste is ;-)
  In totaal vechten er 6 landen om goud en dit zijn in willekeurige volgorde USA, Canada, Rusland, Nederland, Zuid-Korea en China. De andere twee deelnemende landen zijn Italië en zeer verrassend Kazakstan.

  De Nederlanders:
  Sjinkie Knegt, een intuïtieve schaatser die mij heel erg doet denken aan de jonge Viktor An. Is gigantisch onvoorspelbaar wat vaak zijn kracht is en soms zijn valkuil. Voor Niels Kerstholt zijn het na Turijn en Vancouver zijn derde spelen en hij heeft Nederland van de achterhoede zien doorgroeien tot de top en heeft daar zelf een hele belangrijke rol ingehad. De overige drie rijders maken hun debuut op de spelen. Freek van der Wart is vorig jaar doorgebroken met zijn Europese titel en is een sterke man op de kortere afstanden en de relay. Daan Breeuwsma heeft dit seizoen een virus-infectie gehad en is daar precies op tijd van hersteld. De vijfde man zal zeer waarschijnlijk Christiaan Bokkerink worden.
  Tuttifrutti, Bastiaan83, Tsuki en 7 anderen vinden dit leuk.
 10. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  leuke en goed gemaakte analyse / voorbeschouwing. Shorttrack vind ik leuk; lekker snel en spectaculair en wat zou het mooi zijn als NL een medaille kan halen
 11. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  Een shorttrack medaille zou wel heel mooi zijn als dat gebeurd!
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als aanvulling op de voorbeschouwing van @Jeronimo1 heb ik op Oddschecker even de betting odds nagezocht. Elke betting odd is de maximale prijs die je voor je inzet op een shorttrack kan krijgen en daarmee vermoedelijk dicht in het buurt van de waarheid (als je er nog meer voor zou krijgen, dan gaat de bookie er immers aan kapot). Elke deelnemer waar je meer dan 20 keer je inzet voor krijgt is natuurlijk niet echt een favoriet meer te noemen maar in shorttrack kan alles gebeuren.

  Dames (oddschecker maxima):
  • 500: Fan 2,75; Park 5; Fontana 8; Shim 9; St-Gelais 11; Valcepina 17; Jorien 67; Yara 81.
  • 1000: Shim 2,30; Kim 7; Park 10; Fontana 15; Christie 15; Li 21; St-Gelais 21; Jorien 26; Yara 101.
  • 1500: Shim 2,38; Kim 6; Park 6; Zhou 9; Maltais 17; Jorien 26; Yara 51.
  • Relay: Korea 1,57; China 3,75; Italië 13; Canada 15; Rusland 29; Japan 51; Nederland 51; Hongarije 101.

  Heren (oddschecker maxima):
  • 500: An 3,25; C. Hamelin 3,75; Grigorev 8; Wu 8,5; Liang 13; Jean 21; Park 21, Sjinkie 26, Freek 67, Niels 101.
  • 1000: C. Hamelin 3,25; An 5,5; Sjinkie 12; Wu 15; Liang 15; Sin 15; Lee 17; Park 19; Han 19; Grigorev 21; Celski 23; Niels 29; Freek 51.
  • 1500: C. Hamelin 4; Lee 4; An 5,5; Sin 8; Sjinkie 11; Celski 13; F. Hamelin 21; Park 21; Niels 101.
  • Relay: Canada 3; USA 3; Korea 6; Rusland 7,5; China 13; Nederland 21; Italië 101; Kazachstan 301.


  Als we deze odds mogen geloven (en winst-odds direct naar medaillekansen kunnen vertalen, wat in shorttrack nogal een aanname is) wint Sjinkie Knegt brons op de 1000 meter.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 13. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Overigens de daadwerkelijke nederlandse startplekken:

  Dames:
  500m: Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven
  1000m: Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof
  1500m: Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof
  Relay: Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Sanne van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven

  Heren:
  500m: Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart
  1000m: Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart
  1500m: Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt
  Relay: Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Christiaan Bokkerink
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Weet iemand of het shorttrack morgen live op tv komt? En zo ja, hoe laat?
 15. Elina

  Elina Well-Known Member

 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  thnx!
  ik moet dus sowieso zorgen dat ik om 12 uur terug ben van mijn eigen schaatsrondjes. Dat lukt wel. :)
 17. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Telefoon op vliegtuigstand, neurotisch alle radio, tv, beeldschermen negeren. Collega's heel kwaad aankijken als ze over het onderwerp beginnen! En dan om half 6 op mijn gemakje shorttrack en de 500m terugkijken!!
  Tsuki, LeeMoZovski en SprintMaster vinden dit leuk.
 18. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Het programma voor vandaag:

  10.45 uur: Shorttrack 1.500 meter,mannen, series
  10.45 uur, heat 1: Sjinkie Knegt
  11.05 uur, heat 5: Niels Kerstholt
  11.27 uur: Shorttrack, 500 meter, vrouwen, series
  11.27 uur, heat 1: Lara van Ruijven
  11.33 uur: heat 3: Jorien ter Mors
  11.39 uur, heat 5: Yara van Kerkhof
  12.04 uur: Shorttrack, 1.500 meter,mannen, halve finales
  Evt. Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt
  12.35 uur: Shorttrack, 3.000 meter aflossing, vrouwen, halve finales
  12.43 uur, heat 2 Nederland met Sanne van Kerkhof, Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Rianne de Vries tegen China, Japan en Italië
  13.08 uur: Shorttrack, 1.500 meter,mannen, finale
  Evt. Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt
 19. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Fffo....
  Sjinkie ...
 20. Sebas

  Sebas Active Member

  Tjeempie... Knegt ligt er al uit :confused:

Deel Deze Pagina