Statistieken en Grafieken

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 6 dec 2011.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Onder schaatsfans bevinden zich meerdere statistici en grafici die het leuk vinden om statistieken en grafieken van allerlei dingen uit het schaatsen te maken. Misschien is het leuk om die allemaal in één topic te bundelen? Nu staan ze vaak als laatste post in het topic van een of andere langebaanwedstrijd.

    Ik was bijvoorbeeld al een tijdje benieuwd welke landen zich nou "grote schaatslanden" mogen noemen en ik vind dat alleen een medaillespiegel dat niet zo goed illustreert. Medaillespiegels geven met name weer of een land toppers en/of uitschieters heeft, maar zeggen niets over de kracht van een land in de breedte van de sport.

    Daarom heb ik dit zojuist dit grafiekje gemaakt. Van de afgelopen drie wereldbekerwedstrijden (Tsjeljabinsk, Astana en Heerenveen) heb ik van elk deelnemend land twee dingen geteld. Enerzijds hoeveel verschillende mensen op een individueel onderdeel aan de start hebben gestaan (massastart wel, team pursuit en team sprint dus niet) en anderzijds hoeveel punten in die individuele wedstrijden gescoord zijn. Het ene is een indicatie voor hoe sterk een land in de breedte is, het andere is een indicatie voor hoe sterk een land aan de top is. Vervolgens heb ik de mannen en de vrouwen gewoon opgeteld en de wortel genomen van het aantal WB-punten om de schaal er weer een beetje in te krijgen.

    Kleine kritiekpuntjes die je kan hebben: drie wereldbekerwedstrijden zeggen weinig over het niveau door de jaren heen en 500 meters worden vaker verreden en daar worden dus meer punten verdeeld. Ook is het optellen van mannen en vrouwen een beetje simplistisch waar sommige landen vooral bij de mannen sterk zijn (Frankrijk, Finland, Italië) en andere landen (Tsjechië, China) vooral bij de vrouwen. Al die dingen zijn te ondervangen in een volgend plaatje, maar toch denk ik dat dit al een redelijke indicatie is.

    [​IMG]
    Addendum: NZL is verdwenen achter LAT. SWE en ROU zijn verdwenen achter DEN.

    Wat blijkt nou? Nederland is verreweg het sterkste schaatsland. Daarna komen acht landen (Rusland, Duitsland, Noorwegen, Canada, Verenigde Staten, Japan, China en Zuid-Korea) die zich mijns inziens ook "grote schaatslanden" mogen noemen. Het zijn landen die én met minstens een redelijke afvaardiging naar de wereldbekers komen én medailles scoren. Achter deze top negen komen enerzijds Polen en Kazachstan die redelijk wat aardige schaatsers hebben, maar niet echt topresultaten scoren en anderzijds landen als Tsjechië, Finland en Frankrijk, die weliswaar maar weinig schaatsers hebben, maar wel een paar toppers erbij. Hier achter kunnen we denk ik alle landen wel kleine schaatslanden noemen, hoewel bijvoorbeeld Italië en Zweden in het verleden wel meer resultaten hebben geboekt.
  2. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    mooi om toch de opmars van frankrijk, tjechie en ook polen te zien. Voorheen waren dit exoten, nu zijn het gewoon landen die meedoen voor de punten en podiumplekken meepakken. Dat Polen zo hoog staat is vooral te wijten aan het aantal schaatsers, dat tjechie en frankrijk zo hoog staat door de resultaten van 1/enkele schaatsers.
    Mooi om dat zo in grafiekvorm te zien. Wel eng hoe hoog Nederland staat, je ziet ze bijna over het hoofd!
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    ha, ik hou van dit soort dingen

    als ik zelf eens een leuke ingeving heb ga ik ook aan de knutsel :)
  4. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Mooi overzicht.
    Chapeau!

    Om een nog completer beeld te schetsen, is het wellicht ook interessant om de laatste drie WK's allround en sprint mee te nemen.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Hoe zie je dat voor je? Daar worden geen wereldbekerpunten uitgereikt bijvoorbeeld, dus zul je zelf een puntentelling moeten verzinnen.
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Hier een staatje van het gemiddelde aantal wereldbekerpunten dat een land per race dit seizoen heeft gehaald.
    Alleen de klassieke 4 wereldbekers overig.
    Hierbij is gecorrigeerd voor het feit dat de 500m vaker wordt gereden. Die tellen dus niet dubbel mee.
    Let wel, het maximum is 360 punten (als een land bij alle wereldbekers op alle afstanden 100-80-70-60-50 punten scoort. Tussen haakjes de gegevens van heel vorig jaar.

    1 (1) NED 226,31 (199,67)
    2 (2) CAN 82,65 (97,41)
    3 (6) RUS 72,44 (59,77)
    4 (4) GER 69,02 (76,76)
    5 (5) JPN 62,88 (74,77)
    6 (3) USA 52,60 (80,35)
    7 (8) KOR 49,54 (49,82)
    8 (7) NOR 39,25 (52,33)
    9 (10) CHN 29,25 (15,22)
    10 (9) CZE 26,56 (17,46)
    11 (14) FRA 16,71 (6,00)
    12 (15) FIN 12,35 (5,30)
    13 (12) POL 9,98 (11,44)
    14 (13) KAZ 8,71 (10,88)
    15 (11) ITA 3,81 (11,77)
    16 (22) BEL 3,21 (0,46)
    17 (16) NZL 2,42 (2,69)
    18 (24) BLR 1,40 (0,27)
    19 (19) AUT 0,75 (1,02)
    20 (17) AUS 0,54 (2,09)
    21 (23) LAT 0,54 (0,27)
    22 (20) SUI 0,33 (0,88)
    (18) DEN (1,81)
    (21) SWE (0,47)

    Je ziet dat de voorsprong van Nederland dit jaar nog verder vergroot is. Rusland doet het stukken beter dan vorig jaar, de USA stukken minder. De Chinezen nemen de Wereldbekers tot nu toe serieuzer dan vorig jaar en stijgen. Let op de opmars van Frankrijk en Belgie dit jaar en de terugval van Italie.
  7. Eagle

    Eagle Active Member

    Je kunt toch de punten zoals ze bij een wereldbekerwedstrijd worden uitgedeeld op dezelfde manier bij WK-afstanden uitdelen? Zou je bij WK allround/Sprint ook kunnen doen per afstand. Wel een klusje...

    Maar als iedereen het nou precies even goed doet als verwacht, wat voor lijn verwachten we dan? Een liggende (halve) parabool, zoals altijd bij wortelfuncties toch? Lijkt me dat je over de landen links niet zoveel kan zeggen, te veel ruis, maar de hogere landen doen het waarschijnlijk wel bovengemiddeld. Over Nederland en Rusland valt meer te zeggen. Dan ligt Nederland wel duidelijk boven de lijn, maar Rusland lijkt mij er juist dik onder te liggen. Klopt niet helemaal met wat we dit weekend meemaakten, met de Russische dames die nu wel een keer goed schaatsten. Verder was het toch daarvoor alleen Skobrev die veel punten scoorde, als ie zn best deed.
  8. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Volgens mij hebben de Polen de afgelopen jaar altijd met een grote ploeg bij de Worldcups meegereden maar vaak in de b groep, waardoor ze niet opvallen. Ik herinner me iig zeker sinds 2007/2008 altijd heel veel rood-witte pakjes en kwam laatst een lijst tegen van 2002 waar ook 8 Polen opstonden die deelnemen aan de worldcup. Afgelopen weekend waren dat er bijvoorbeeld 10 (4 dames en 6 heren).
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Rusland en Kazakhstan liggen onder de lijn, omdat zij als organiserend land meer schaatsers mochten laten starten dan op grond van de quota gebruikelijk is.
  10. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Je kan de wereldbeker puntentelling gebruiken. 100 punten voor de winnaar, 5 voor de nummer 20 en dan 4,3,2,1 voor de nummers 21 t/m 24. Het Wk Allround wordt met 24 schaatsers verreden en sinds een paar jaar rijden ook op het WK Sprint nog maar 24 schaatsers alle 4 de afstanden. Met deze puntentelling tellen die WK's wellicht niet exact gelijk mee met de wereldbeker, omdat daar ook B-groep punten bestaan. Maar ze worden dan iig wel meegenomen.

    De reden waarom ik de vierkamp WK's ook graag in zo'n grafiek terug zou zien, is om wat je zelf al stelt. "Ik was bijvoorbeeld al een tijdje benieuwd welke landen zich nou "grote schaatslanden" mogen noemen". Je hebt het ook over de kracht van een land in de breedte vd sport.
    Volgens mij komt die kracht nou juist duidelijk naar voren op die vierkamp WK's, vooral in de combinatie van beide WK's. Echte "grote schaatslanden" doen niet alleen leuk mee op een paar individuele afstanden in de Wereldbeker, maar ook op beide vierkamp WK's.
  11. H2O-s

    H2O-s Active Member

  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De snelheden zijn te optimistisch. Meestal rijden ze de eerste helft van de marathon met pionnetjes op de rand van de binnenbaan/inrijbaan, dus dan is het rondje ca. 387 m. De tweede helft rijden ze helemaal aan de binnenkant, ronde ca 365-370 m. Dus gemiddeld kom je op een rondje van 376-378 m. Beste snelheid is dan ruim 44 km/h.
  13. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Je hebt gelijk. Dit zijn de officiële KNSB-gegevens, inderdaad uitgaande van 400 per baan. Gemiddelden zijn dus inderdaad lager dan gepubliceerd. De overall tijd klopt natuurlijk wel, al is hier wellicht ook iets op af te dingen omdat op sommige banen de inrijbaan breder kan zijn en daardoor de absolute binnenkant van de baan korter.
  14. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Over snelheden gesproken. In Thialf zijn de op de schermen altijd de snelheden te zien. Erg interessant om dat zo eens te volgen, wie komt er harder die laatste bocht uit, hoeveel sneller is de ene. Ook Ben vd Burg schreef in z'n column dit graag te zien onder de race op tv. Nu zie je dat maar sporadisch. Ik ben ook wel voor om dit constant in beeld te zien.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het lijkt me ook interessant om dat vanaf het begin te zien. Dan kan je ook zien welke schaatsers wanneer op zijn/haar topsnelheid. Sommige schaatsers zijn daar over het algemeen sneller dan anderen.
  16. doddeltje

    doddeltje Member

    de sterkte van een schaatsland wordt ook deels bepaald door de sterkte in de breedte, uitgedrukt in het aantal schaatsers dat per afstand dicht in de buurt van de top komt

    als je deze oefening zou doen (bijv. aantal schaatsers per land die met hun PR binnen de 10% van het WR op een bepaalde afstand blijven), dan krijg je volgens mij pas echt een schrikbarend beeld...
  17. SCEVD

    SCEVD Member

  18. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Grage gestopt en Friberg ook.
  19. Kirs

    Kirs Member

    Eriksson is geblesseerd?
  20. Coldasice

    Coldasice Member

    Klopt. Hij heeft een scheurtje in zijn meniscus en wordt komende week geopereerd.

Deel Deze Pagina