Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

 1. mi

  mi Well-Known Member

 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Reggeborgh zet een massastart/allround ploeg op en Nuis wil zich wel op de tp focussen. Ik denk dat dat lastig wordt in combinatie met de 1000m die hij ook weer beter wil hebben, maar zijn 1500m kan er alleen maar beter van worden.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Tsja... Eerlijk gezegd stuit dit bij mij, voor wat betreft de Mass Start, een beetje tegen de verkeerde borst. Dat Coopmans bij Nuis op de koffie gaat om hem te polsen voor de Mass Start vind ik, gelet op de selecte groep namen die naar de Spelen mogen en het niet voorhanden hebben van een duidelijke vervanger van Stroetinga, spreken van voortschrijdend inzicht en due dilligence. Vervolgens doet Nuis daarna, net als ieder ander seizoen, 0x mee aan een Mass Start wedstrijd (er waren er 5 voordat de World Cups begonnen) en is hij ook nooit te vinden op het wekelijkse MS trainingsuur. Excuseer mijn taalgebruik, maar het nummer kon hem blijkbaar niet genoeg aan z'n reet roesten. Had hij dan verwacht dat Coopmans hem ongeacht die desinteresse op de gok aanwijst? Wel de lusten niet de lasten? Van Kramer - die ook niet vooraan staat bij de MS-wedstrijden - was tenminste nog een klein beetje bekend wat voor vlees er in de kuip zat, maar bij Nuis zouden er alleen maar vragen zijn. Dat hij zich in het soort zware wedstrijden als op de Spelen staande houdt vind ik namelijk verre van zeker. Integendeel. Wanneer iemand in de afgelopen 8 jaar zelfs nog minder Mass Starts (naar mijn weten 1x in 2016, waarbij hij 9e werd) heeft gereden dan Sven Kramer, dan heeft diegene ook echt geen enkel recht van spreken.

  Als het Nuis nu menens is, en dat hoop ik wel, dan staat hij er komende zomer ook wanneer de eerste wedstrijden op het programma staan. Gelet op het feit dat Dijs zich op de teamonderdelen wil richten en ook Gary Hekman en Evert en Bart Hoolwerf straks bij Reggeborgh rondrijden (en Roy Boeve daar als sterke tactische coach langs de kant staat) zijn er geen excuses meer. Al zullen we dan ongetwijfeld pas echt een realistische dwarsdoorsnee krijgen van de gemiddelde World Cup wedstrijd: een deelnemersveld van 28 man op het NK waarvan 8 man voor JV uitkomen; 8 man voor Reggeborgh uitkomen; en 8 man voor Zaanlander uitkomen... Over de opzet van de Nederlandse MS-wedstrijden zullen nog wat harde noten gekraakt moeten worden.
  G1ant vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Als hij interesse heeft in de TP, dan is dat mooi. Verder is zijn kritiek op de TP tactiek en aanpak wel heel erg makkelijk nu achteraf praten met de kennis over hoe het uiteindelijk afgelopen is. Hij had dan al veel eerder, ook afgelopen jaren aan moeten geven geïnteresseerd te zijn.

  Qua MS vind ik wederom Coopmans er niet heel goed opstaan, communicatief gezien.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Ik zie het gezien de timing vooral als een open sollicitatie richting een nieuwe BC. Dat het anders moet is een open deur, dat hij er serieuze oren naar heeft is nieuw.
 6. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Ben benieuwd naar Nuis in de ploegenachtervolging.

  Ik vind de kritiek van Nuis wel heel makkelijk.
  De TP ploeg was drievoudig wereldkampioen en won de WB in Polen in 2021. Dan is het logisch om schaatsers specifiek mee te nemen voor de TP.

  Daarnaast begin ik mij sterk te irriteren aan het Calimero gedrag rondom Ntab.
  Ntab is niet opgeofferd voor Kramer. Als Kramer niet was aangewezen voor de 5km, dan had NL maar 8 man sturen, omdat de 3de plek 5km dan niet was gebruikt.

  De suggestie die Sprintmaster heeft gedaan om de TP op te nemen in de matrix is denk ik wel een goede.
  Koen en G1ant vinden dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vind het vooral weer een voorbeeld van slechte communicatie. Ik wil Coopmans echt niet altijd overal de schuld van geven, maar ook dit snap ik niet, als het echt zo gegaan is. Als hij twee (!) keer op de koffie komt, dan wordt er toch op zijn minst gesproken over wat Nuis moet doen om die massastart te kunnen rijden. Dan zegt Coopmans toch: "Oké, Kjeld, je hebt dus een beetje interesse. Zullen we dan even de agenda's pakken? Wanneer train je mee met het massastart-uur? Minimaal een keer of vier. Welke twee wedstrijden pik je mee? Wat? Nee, dat is wel de bedoeling. Ooh, dat wil je niet? Prima, even goede vrienden, dan hebben we elkaar verkeerd begrepen. Dan stap ik weer in mijn auto en ik rijd ik naar Krol toe. Fijne dag nog, doe Joy de groeten."

  Dit past weer helemaal in het beeld. Volgens mij had Coopmans deze zomer nog goede moed en energie, maar is hij vervolgens een middelbare scholier geworden die halverwege het schooljaar (met hard werken) op drie onvoldoendes stond en die toen de moed heeft opgegeven en uiteindelijk een rapport met alleen maar vieren had.

  In races zoals gisteren hebben types als Nuis of Dijs of Krol trouwens echt weinig te zoeken. En ik denk dat er komende tijd veel van dat soort races gaan komen. Er zijn veel mannen die het van een ontsnapping moeten hebben en maar weinig landen die alles meteen dichtrijden en alles zo lamleggen. Dat moet vooral van Swings komen. Dus krijg je races waarin het van begin tot eind hard gaat en blijven er alleen mannen over die een sterke 5km kunnen rijden.
  Laatst bewerkt: 14 mrt 2022
  Lorca vindt dit leuk.
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Over de TP zegt Nuis verder veel onzin. Want Nederland was individueel niet 'stuk voor stuk' beter dan Noorwegen en de VS op dat moment. Dat zie je ook aan de uitslagen op het WK allround. Amerika heef heel gelijkwaardige rijders die weinig onderdoen voor Bosker en voor Kramer in hun vorm dit seizoen. Noorwegen heeft Engebraten die, in zijn olympische vorm, minstens brons had gepakt op dat WK allround, plus Kongshaug die vierde werd en de ervaren Pedersen. De nummer vijf van het WK allround, Eitrem, was volgens mij pas hun vijfde of zesde man. Bij die misplaatste arrogantie begint het probleem van Nederland al. Dat maakt laks.
 9. mi

  mi Well-Known Member

  Het is een beetje hoe je het leest ook hoor. Wat ik vooral lees is: als je er werk van maakt moet het met de NLse individuele kwaliteit veel beter kunnen dan het nu ging. En als je er geen werk van maakt moet je er niet iemand anders zijn Olympische droom voor opofferen. Dat wel wel redelijk de samenvatting van hoe ik er ook over denk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kijk, ik voel er weinig voor om Coopmans te verdedigen na het afgelopen seizoen. Vooral op communicatief vlak volgde flater op flater. Zeker bij de Team Pursuit is nodig dat de bondscoach laat weten wat nodig is om voor dat onderdeel in aanmerking te komen. Daar bestaan ook geen selectiewedstrijden voor. Op de Mass Start vind ik dat toch anders liggen. Op dat onderdeel kunnen de schaatsers gewoon het initiatief naar zichzelf toetrekken. Het is zo klaar als een klontje hoe men zich daar op de kaart kan zetten. Er zijn 5 competitiewedstrijden waaronder een NK dat op tv wordt uitgezonden. Als de bondscoach bij mij was langsgekomen, tot tweemaal toe, dan was het mij wel duidelijk geweest: ik rijd een keer mee en sprint iedereen naar huis. Zeker als ik het statuur van Kjeld Nuis had gehad. Als Nuis 1 wedstrijd wint en Bart Hoolwerf 1 wedstrijd wint dan weet ik wel voor wie de bondscoach kiest.

  Kortom, ik krijg, onder deze voorstelling van zaken, sterk de indruk dat Nuis had gehoopt dat hij zonder mee te rijden (want dan loop je ook het risico om te verliezen en af te gaan) zich toch in de Olympische selectie had gereden. Misschien durfde Nuis het risico (op blessures, op teveel arbeid) niet aan in het begin van het seizoen en telde hij toen zijn zegeningen voor de 1000/1500m. Dat zou volkomen gerechtvaardigd zijn, maar dan moet je nu ook niet met die achterafpraat aan komen zetten. ''Ik heb mij te weinig bemoeid met de teamonderdelen en daar heb ik achteraf spijt van. Dat ga ik voortaan anders doen'' was bij mij heel anders binnen gekomen.
  Laatst bewerkt: 14 mrt 2022
  proeme, G1ant en mi vinden dit leuk.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Eens hoor. Nuis heeft nooit echt warm gelopen voor die MS, zoveel is duidelijk. Anders had hij andere keuzes gemaakt. Maar ik lees zijn verhaal ook niet als iemand die verbitterd is dat hij de MS op de Spelen niet reed. Dat zou ook onterecht zijn geweest. Ik lees het meer als een soort verbazing. Waarom komt iemand twee keer op de koffie, doet ie veel moeite en hoor ik vervolgens niets meer? Die verbazing zal zijn versterkt door de uiteindelijke keuze voor Kramer, die er net zo weinig energie in heeft gestopt.

  Die MS-ploeg van Reggeborgh is trouwens wel echt een interessante ontwikkeling. Ben nu al benieuwd naar volgend jaar.
  chicagodude vindt dit leuk.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Nuis is matrixtechnisch natuurlijk wel de ideale man voor teamonderdelen omdat hij zo goed is op de 1500 meter. Nu is het lastige wel dat pas over 4 jaar de matrix weer langs komt en hij dan toch al 36 is, maar het is zeker niet onmogelijk om dan goed te zijn op de 1500/tp/ms voor Nuis. De 1000 meter er ook nog bij gaat erg lastig worden.

  Die matrix is natuurlijk het leuke, want de komende drie jaar is er geen matrix en kunnen we overal de specialisten op sturen. Bosker nodig voor de TP en Hoolwerf voor de massastart? Helemaal prima! Ik hoop dat er in de komende jaren wel echt gekeken gaat worden naar mensen op de teamonderdelen die ook op de individuele afstanden zich kunnen plaatsen, anders wordt het over vier jaar weer hetzelfde verhaal.
 13. Davey

  Davey Active Member

  Lijkt er ook een beetje op dat Nuis hier rekening mee houdt en dat hij via de MS/TP alvast een aanwijsplek hoopt te reserveren voor 2026 zodat hij een laatste keer voor de 1500 en/of 1000 kan gaan zonder daar eventueel direct voor te kwalificeren.
 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat is juist dus wat ik hoop dat niet gebeurt. Ik hoop dat mensen die ook op de individuele afstanden dan goed genoeg zijn echt voor de teamonderdelen gaan, zeg maar zoals Jorrit Bergsma die zich in de top 2 van de 5 en 10 kilometer rijdt en zich ook op de MS richt. Gezien hoe het de afgelopen keren gegaan is zou het wel heel goed kunnen dat je gelijk gaat krijgen en dat zoiets weer gaat gebeuren.
 15. Joris180

  Joris180 Active Member

  Wat ik hoop is dat er vooral een duidelijke keuze gemaakt wordt: De team onderdelen (team pursuit) belangrijk vinden, dan kunnen er plekken in de selectievolgorde opgenomen worden, maar dan wel goed gezamenlijk er voor trainen.
  Anders, de teams onderdelen als bij nummer beschouwen, en uit de individueel geselecteerden, die mee willen doen, een gelegenheids team opstellen. Wordt het wat op de spelen, dan is dat mooi, anders, jammer dan.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 16. Davey

  Davey Active Member

  Met Coopmans lijkt er inderdaad op niet over de juiste communicatieve kwaliteiten te beschikken. Maar ik heb bij de meeste Nederlandse schaatsers/schaatssters wel het idee dat ze vooral heel terughoudend zijn maar verder wel van alles willen en verwachten. En daarbij enige realiteitszin zo nu en dan wel ontbreekt. Het kan toch niet zo zijn dat al die bondscoaches die er zijn geweest sinds de TP is geïntroduceerd er niets van snapten of konden. Volgens mij ligt een deel van het probleem toch echt bij de schaatsers, of eigenlijk misschien bij hun coaches/adviseurs, zelf. Zolang hun denkwijze niet veranderd en het eigen belang prevaleert kunnen we nog 10 bondscoaches verslijten maar hebben we deze discussie over 40 jaar nog.

  Overigens is Mantia niet echt de graadmeter voor Nuis voor de TP. Mantia moet het op de 1500 toch echt vooral van zijn slotronde hebben waar Nuis het meer van zijn 2 eerste hele rondes heeft.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is ook een lastige cirkel om uit te komen. We nemen de teamonderdelen niet serieus, dus is een medaille minder waard. Omdat een medaille minder waard is nemen we de teamonderdelen ook minder serieus. Ik denk dat de beste manier om hier verandering in te brengen is iemand hebben die van bovenaf met de schaatsers de teamonderdelen serieus gaat nemen. Het probleem is dat dat niet echt makkelijk kan met al die verschillende commerciele ploegen omdat de bondscoach weinig over hen te zeggen heeft. Het kan wel eventueel binnen een ploeg, en dat is waarom het initiatief van Reggeborgh een goed initiatief is.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Het begint van onderaf. Als de schaatsers het écht willen (en de coaches er niet onwelwillend tegenover staan) kan het best.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zaanlander nam de teamonderdelen altijd al bloedserieus. Die willen wel. Reggeborgh lijkt het nu ook te snappen. Die willen meedoen. Dan blijft over Jumbo-Visma. Die kunnen met deze ploegen meegaan in het traject of riskeren buitengesloten te worden. Ik denk dat, nu Reggeborgh duidelijk ambitie uitspreekt, ook voor JV de stap om serieus mee te doen kleiner wordt. Je merkt dat de Team Pursuits op de Spelen worden gezien als een afgang en dat kan er best eens toe leiden dat de koppen eindelijk dezelfde kant op komen te staan. Zoals uiteindelijk ook gebeurde in de voorbereiding op de Spelen van 2014.

  Tot zover mijn optimisme :D
  proeme en Marcel Vos vinden dit leuk.
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik ga mee je optimisme mits er een capabele bondscoach komt.
  proeme vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina