Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het is de vraag of hij deze baan zelf ambieert hoor. Het blijft een ondankbare taak en dat zal niet snel veranderen (het is niet eens zeker of de KNSB wel een nieuwe bondscoach wil). Maar Hospes wil parttime blijven coachen en genoeg tijd overhouden voor zijn gezin. Dan past deze baan in hoofdlijnen wel. Zeker in het voorjaar en in de zomer. Wat hij op anderen in ieder geval voor heeft is dat de samenwerking tussen Hospes en zijn schaatsers enerzijds en de commerciële ploegen anderzijds bij de teamonderdelen altijd constructief is geweest. Lotte van Beek en Melissa Wijfje waren altijd beschikbaar voor de TP (en die laatste werkte ook steeds goed samen met Schouten en Anema op de mass start) en indien een schaatser van het Gewest nodig was voor de Team Sprint, dan stonden zij er ook. Daarnaast de nodige samenwerkingsverbanden opgebouwd tussen zijn langebaanteams en verschillende marathonteams. Het viel mij tevens op hoe zijn pupillen altijd 'eenvoudig' bij andere, vaak concurrerende, teams konden aansluiten in het buitenland. Onlangs Sanne in 't Hof nog bij Zaanlander in Peking. 'Common decency' zou je zeggen, maar dat manoeuvreren tussen teambelangen is zo eenvoudig nog niet (zie Leerdam die onlangs aangaf niet bij andere ploegen te kunnen aansluiten in Peking). Verder ligt hij ook wel erg goed in de schaatswereld - bovenal bij de andere coaches. Bovendien vind ik het een goed teken dat hij in betrekkelijk korte tijd steeds een diepe band weet op te bouwen met schaatsers als Van Beek, Wijfje, In 't Hof etc. Dat is wel een eigenschap (naast betrouwbaarheid en deskundigheid) die je zoekt in iemand die mogelijkerwijs teams moet bouwen van individuen uit concurrerende ploegen.
  Laatst bewerkt: 1 apr 2022
  G1ant vindt dit leuk.
 2. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Hebben we al een bondscoach? Of een overbruggingsplan?
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Geen idee. Ik verwacht er dezer dagen wel nieuws over eigenlijk. Zou toch handig zijn als we de zomer in kunnen met duidelijkheid en trainingsgroepjes. Misschien dat men toch voor ''anarchie'' kiest en de teams onderling laat opdraaien voor de teamonderdelen.

  Dan krijg je zoiets:
  TP Dames: Zaanlander (Schouten, Groenewoud, Wijfje en Dul)
  TP Heren: Reggeborgh (Roest, Bosker, Nuis, Ramler, Hollaar)
  MS Dames: Zaanlander (Schouten, Groenewoud, Wijfje, Dul, Verweij)
  MS Heren: chaos. Je kunt hier zat potentiële teams samenstellen van dezelfde kleur (JV = Bergsma + Huizinga/Visser/Wennemars) (Reggeborgh= Bart & Evert Hoolwerf, of Nuis & Ramler), maar een combinatie van rijders uit verschillende teams ligt qua klasse toch voor de hand (ik wil Bergsma + Nuis wel eens zien).

  Klinkt eigenlijk ook niet verkeerd. Daarnaast kan het geen kwaad om Bergsma wat minder vaak in de internationale wedstrijden te laten rijden (zodat hij niet continu de koers hoeft te dragen). Het is wat dat betreft hopen dat er nog een goede aanvaller opstaat die Bergsma op den duur kan opvolgen. Misschien dat een Yves Vergeer het zou kunnen, maar die lijkt nog iets te groen (al was hij zeer sterk op het NK Mass Start vorig seizoen). Een Ramler zou het ook moeten kunnen. Heeft een snelle sprint, maar ik denk dat een vrijere rol hem beter zou liggen.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Marcel Vos vindt dit leuk.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  upload_2022-6-29_13-5-15.jpeg
 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  We hebben nog steeds geen bondscoach en dat is erg onhandig.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, an sich was het wel handig geweest dat per 1 juli bekend zou zijn (gemaakt) welke richting de KNSB op wil met de teamonderdelen... Of een nieuwe bondscoach, of een compleet andere aanpak waarbij de topteams het zelf maar moeten uitzoeken. Maar nee, het blijft sinds afgelopen februari volledig stil.

  Ik blijf optie twee, ondanks de gegarandeerde chaos, intrigerend vinden. Ik zou ik er dan voor opteren om Zaanlander het bewind over de TP vrouwen en MS vrouwen te geven. Zij hebben m.i. de beste selectie voor beide onderdelen (het merendeel kan zowel de TP als de MS rijden, hetgeen voor selectiecriteria ideaal is). Met Schouten, Groenewoud, Wijfje en Dul zitten we voor de toekomst goed. Ze hebben de afgelopen jaren ook de bereidheid getoond om er veel voor te willen trainen. Nu Beune bij IKO zit kan dat misschien een goede aanvulling zijn op die TP-selectie. Bij de mannen zit het ingewikkelder en is de klasse meer verspreid over de teams (al komt het nu hoofdzakelijk neer op JV vs Reggeborgh). Daar zou het echt de moeite waard zijn om Team Pursuit-wedstrijden te houden. Met de MS kun je veel kanten uit. Daar heeft Reggeborgh, vooral qua kwantiteit, de meeste wapens voor de MS. Maar JV heeft Jorrit Bergsma (en met Huizinga en Visser toch jongens die interessant blijven voor het onderdeel). Anema heeft nu minder grote namen (Den Hertog, Gelling, Bouma, De Boer), maar die kun je tactisch ook nooit onderschatten. Het was voor aankomend seizoen misschien zinvol geweest om 1 aanwijsplek voor de World Cups te reserveren voor de klassementsleider van de MS-competitie. Om te voorkomen dat iemand die 4x vierde wordt een aanwijsplek krijgt (en dus eigenlijk niet competitief genoeg is) kun je als aanvullende eis stellen dat diegene ook een wedstrijd heeft gewonnen en een keer top 3 heeft gereden. Diegene kan dan een partner uitkiezen voor de World Cups. Is het in de World Cups niet veel soeps, dan kun je altijd nog anderen aanwijzen voor het WK. Ik neem aan dat het NK Mass Start ook in februari '23 gehouden wordt; dat is een mooie extra kans voor andere gegadigden. Ik zou Bergsma, bij behoud van vorm, automatisch in de selectie opnemen, maar niet iedere wereldbeker laten starten (of alleen op het WK). Anderen moeten ervaring op doen, en als hij wat minder rijdt komt de verantwoordelijkheid voor het ''maken van de koers'' misschien ook wat minder op zijn schouders te liggen.

  Hopelijk horen we snel wat de KNSB allemaal van plan is (al kan het nog even duren nu het zomerijs in Thialf ook pas ergens in augustus wordt neergelegd)...
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  We hebben nog steeds geen bondscoach en dat is heel erg onhandig.

  Ik blijf deze post vanaf nu elke 1e dag van de maand herhalen net zo lang tot het opgelost is.
  mi vindt dit leuk.
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Misschien is de KNSB niet van plan om rijders voor de teamonderdelen in te schrijven. :p
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Volgens mij stond de vacature van bondscoach vier jaar geleden gewoon openbaar en op de site van de KNSB. Een dergelijke functie staat momenteel niet tussen de vacatures op knsb.nl. Het is dus ofwel een interne/afgeschermde zoektocht (zoals bij Kerstholt in het ST) ofwel er wordt niet gezocht naar een bondscoach en de Selectiecommissie van de KNSB stelt dadelijk ook op de teamonderdelen de selecties vast (met toewijzing van gelegenheidscoaches). Maar dan is het natuurlijk gek dat we al in augustus leven en de schaatsers nog steeds van niets weten. Het is überhaupt gek dat de KNSB tot op heden niet heeft gecommuniceerd of het wel op zoek is naar een nieuwe bondscoach.

  Ik zou iemand buiten de schaatssport polsen. Hugo Haak bijvoorbeeld? Buitengewoon succesvol als bondscoach in een sport die qua (tactische) onderdelen heel goed vergelijkbaar is met de teamonderdelen binnen het schaatsen. En heeft ook ervaring met het noodzakelijkerwijs passeren van grote namen, zij het in een (in Nederland) kleinere sport. Is wel werkzaam bij NOC-NSF, maar ''adviseur'' klinkt combineerbaar met de functie van bondscoach (die niet fulltime is).
 11. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Vier jaar geleden werd Jan Coopmans ook pas eind december aangesteld, dus de KNSB heeft nog wel even....
  strawbale vindt dit leuk.
 12. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Net zo lang tot er een oplossing is. Op dit moment is er volledige radiostilte. Misschien dat er op de achtergrond van alles gebeurd, maar op basis van het verleden is het zeer waarschijnlijk dat als er in de media niets verschijnt er ook niets gebeurt.

  En het is niet zo dat er niets hoeft te gebeuren. Coopmans heeft een teringzooi achter gelaten. En het zal vast moeilijk zijn om een bondscoach te vinden, maar er moet iemand zijn die de lijnen uit zet. Er moet op het zomerijs op de ploegenachtervolging getraind worden, dat is noodzaak. Je kan niet pas iets gaan doen in november.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Logisch redenerend kom je al snel tot de indelingen van @Lorca op 31 mei. De grote verliezer is JV dat nergens meer onmisbaar is. Orie zal er niet rouwig om zijn...
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Koen Verweij per direct aanstellen als bondscoach. Saai wordt het dan sowieso niet.
  strawbale vindt dit leuk.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hoi Bondskoen, je hebt Jutta Leerdam opgesteld op de 3000 meter, 5000 meter, op de Team Pursuit en de Massastart, maar niet op de 500, 1000, 1500 of Teamsprint? Wat is je gedachtegang hierachter?
  Nickel en EenBrabander vinden dit leuk.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Daar dacht ik ook al aan – Koen is iemand die de leiding kan nemen, een hart heeft voor de sport en inzicht heeft in de onderdelen waar de bondscoach voor is – I mean, hij is de enige Nederlandse man met een medaille op de OS massastart en bovendien heeft hij Olympisch TP goud.

  + Koen Verweij zou op deze manier een coach worden van Jorrit Bergsma, wat sowieso hilariteit op zou leveren
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat gaat natuurlijk nooit werken. Hij heeft in het verleden al ruzie gehad met van Velde en Anema. Het is niet voor niets dat geen enkele bestaande ploeg hem wilde hebben.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Maar in die zin boeit het hem ook niks. Dat kan een voordeel zijn. En de oude garde (de Jorrit Bergsma’s) gaan toch ook afzwaaien. Ik zou liever zien dat een oud schaatser met een stevige persoonlijkheid én ervaring op de onderdelen (een Kramer, Wennemars, Verweij, Wust) het een keer probeert dan een nieuwe kleurloze Coopmans.
  Duif vindt dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Lijkt mij geen optie. Hij heeft simpelweg te dicht op het vuur gezeten. Moet hij dan nu Leerdam op de teamsprint coachen? Lekker ongemakkelijk. En Bergsma op de Mass Start? Dan breekt geheid de pleuris uit als hij 'm een keer passeert. Moet je allemaal niet willen. Brengt ook allemaal ongewenste/afleidende media-aandacht met zich mee. Het is daarnaast inderdaad niet voor niets dat Verweij effectief geboycot werd door de bestaande ploegen de jaren na Sotsji. Zelfs bij Reggeborgh (de enige ploeg die 'm wel in dienst wilde nemen) werd hij al na 1 jaar weggestuurd. Je krijgt scheve gezichten bij zo'n aanstelling.
  chicagodude vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina