Transfertopic 2023-2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 15 feb 2023.

 1. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Odin By Farstad naar Team Novus. Hij zal de eerste Noor worden in het nieuwe internationale team. Farstad werd in oktober 2e op zowel de 500m en de 1000m (NK afstanden) en werd even later ook 2e op het NK-Sprint, waar hij op dag 2 beide afstanden nog won.

  In de World Cup kwam hij op de 500m vier keer in actie, waar een 15e plaats in de B-groep te Stavanger zijn beste resultaat was. Op de 1000m reed hij alles en werd hij 35e in de WC, met een 21e (B-groep) plaats, in wederom Stavanger, als hoogste klassering. Daarnaast reed hij in Tomaszow nog twee maal een 1500m, waar een 9e plek in de B-groep het hoogste resultaat was.

  Kortom, rijdt veel wedstrijden in het WC-circuit en ook op het EK sprint kwam hij in actie (13e). Mocht hij dezelfde stappen zetten als een Kersten, Smeding, Tas en toch ook Herzog, dan ben ik benieuwd waar zijn schip strandt!
  Laatst bewerkt: 29 apr 2023
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 2. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Geen idee of het hier al eens is besproken, maar volgens een Noors forum zijn Odin en zijn zus Ane By Farstad opvallend genoeg geen familie van Trondheim-stadgenoot Sverre Farstad (EK '49 en OS '48 goud 1500).
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

 4. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  De US heeft heeft ook de nationale rijders bekend gemaakt via hun socials:
  Brittany Bowe
  McKenzie Browne
  Erin Jackson
  Mia Manganello
  Greta Myers
  Sarah Warren

  Ethan Cepuran
  Casey Dawson
  Austin Kleba
  Emery Lehman
  Conor McDermott-Mostowy
  Cooper McLeod
  Jonothan Tobon
  Zach Stoppelmoor

  Dan missen we bijvoorbeeld Stolz, die in Milwaukee traint, en Kimi Goetz. Maar Goetz zat er vorig jaar ook al niet bij, dus weinig bijzonders.

  Afscheid nemen ze van Birkeland, Bocox, Gebauer, Mantia en Ian Quinn.
  Nieuw daarentegen zijn Browne en Myers!
 5. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De beste Nederlandse schaatser die niet bij een commerciële ploeg zit. Ze gaat ook maar gedeeltelijk aansluiten bij Team Gold en blijft ook trainen met het Gewest en marathonteam OKAY-KPMS zo valt te lezen in het artikel. Jammer dat zo'n goede schaatsster op die manier links en rechts goede faciliteiten bij elkaar moet sprokkelen. Lijkt me een hoop gedoe.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 8. CasperW

  CasperW Well-Known Member

 9. mi

  mi Well-Known Member

 10. Chrys

  Chrys Member

 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  KNSB: "Rijders van buiten de EU zijn vanaf 2024 sowieso niet welkom in topteams."
  Jillert: "Hold my beer."
  Nogeenbrabo en CasperW vinden dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hangt er een beetje vanaf hoe de KNSB de regel inkleedt. Mogen buitenlanders niet op de topsporturen in Thialf komen, dan is dat geen probleem. Anema maakte daar toch al amper gebruik van. Hij traint zo goed als altijd op het uur voor de marathonploegen.

  Wil de KNSB echt topploegen verbieden om buitenlanders in hun ploeg op te nemen (kortom, dit als voorwaarde stellen bij het afgeven van een licentie), dan houdt dat in een procedure absoluut geen stand. Discriminatie en in strijd met EU-recht. Het is in beginsel mogelijk om paal en perken te stellen aan het maximale aantal buitenlanders dat een topteam in dienst mag hebben (zoals de max 2 regel die nu al geldt), maar commerciële teams volledig verbieden om een buitenlander in dienst te nemen is onhoudbaar.
 13. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Op mijn lijst van mogelijke transfers stond deze wel heel erg laag, ik had dit echt niet zien aankomen. Erg interessante ontwikkeling. Jillert is een vakman en Stolz kan ongetwijfeld een hoop van hem leren.
 14. Nogeenbrabo

  Nogeenbrabo Active Member

  Oh, dit is zo'n heerlijk onlogische samenwerking op het eerste gezicht, maar als je er effe langer over denkt... Anema heeft natuurlijk wel meer sprinters met duurvermogen, of duurrijders met een goede sprint onder zich gehad.
  Mooi man.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Is dit niet net zoiets als Shani Davis ooit bij beslist.nl? Dus vooral sponsoring en niet echt een transfer qua team. Ik zou Stolz compleet voor gek verklaren als hij zijn succesformule nu omgooit en gaat luisteren naar een eigenwijze Nederlandse trainer. (Dat had ik ook gezegd als ie voor Orie of Van Velde had gekozen). Wie weet wisselen ze wat kennis uit en bij wedstrijden in Nederland zal ie misschien gezellig meetrainen in de dagen vooraf. Maar het zou me verbazen als ie meegaat naar de grote trainingskampen.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zie hier het stuk met meer achtergrondinformatie: https://www.ad.nl/schaatsen/megatal...and-waar-je-moet-zijn-als-schaatser~a1a4d39f/

  In principe blijft Stolz gewoon bij Corby trainen in de VS en meet Anema zich vooral een adviserende trainersrol aan (met name op fysiologisch gebied, want Stolz zit kennelijk nog in de groei en het kweken van duurvermogen zonder dat dit ten koste gaat van zijn sprintvezels). Op afstand dus. Het is wel de bedoeling dat hij geregeld op stap gaat met AH-Zaanlander en traint met die schaatsers. Anema noemt bijvoorbeeld de periode van zomerijs in Thialf, maar ook de buitenlandse trainingsstages waarbij de zon wordt opgezocht en rondom wedstrijden. Niet louter een commercieel verhaal dus.

  Wel een schitterend achtergrondverhaal. Het zaadje is kennelijk geplant toen ze met elkaar in gesprek raakten bij de Zilveren Bal in Leeuwarden. Na wat telefoongesprekken is Anema rond Pasen op het vliegtuig gestapt richting Wisconsin om Stolz en zijn familie te bezoeken. Toen is de deal zo goed als beklonken.
 17. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik vind het toch wel tricky. Hopelijk blijft Stolz dicht bij zichzelf. Nu ook gaan focussen op allrounden of op goede 5000 meters zou ik heel risicovol winnen. De kortste drie afstanden combineren tot en met de Spelen van 2026 lijkt me al uitdagend genoeg. Daarna gaan allrounden zou vervolgens een prachtige nieuwe uitdaging zijn.

  Je ziet dat mensen die bij Anema rijden vaak duurvermogen winnen en inleveren op de kortste afstanden. Schouten, Groenewoud, Richardson, maar in mindere mate ook een Tjerk de Boer. Het klinkt niet als de meest logische ploeg. Maar blijkbaar was er een klik en dat is ook wat waard. Benieuwd of Amerikaanse media na een ongekende goldrush van Stolz in Milaan, het legendarische interview van Anema over de VS boven water halen. :D
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Ik snap het vanuit Stolz juist wel.

  1) financieel
  2) er zijn in het mondiale schaatsen maar een handvol namen die mensen duurzaam naar het allerhoogste niveau hebben gebracht, een kleiner deel daarvan is nog actief/heeft op dit moment een commerciële ploeg bij wie hij in potentie kan aanhaken, een nog kleiner deel daarvan zal een samenwerking willen op de manier zoals het nu wordt uitgewerkt.
  Orie/van Velde zie ik beiden niet 'out of de box' werken zoals nu wordt voorgesteld. De Wit idem, die is vooralsnog vooral gefocust op zijn ploeg rondom Miho.

  Richting Milaan is dit voor Stolz toch een heel mooie manier om gebruik te maken van de ervaring van de jarenlange ervaring en kennis van Anema, weinig te veranderen in zijn persoonlijke leven en toch zijn succes van dit moment wat te gelde te maken?
  Moeten hij en zijn coach daarbij voorzichtig te werk gaan, jazeker. Maar ik denk dat Anema zich dat ook zeker realiseert en die kennis ook in huis heeft als ik dit interview zo lees.
 19. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Erg gaaf dat Stolz bij een Nederlandse ploeg betrokken wil zijn. Het grootste talent sinds lange tijd en overigens ook al drievoudig wereldkampioen. Goed voor de sport lijkt me.
 20. Kristian

  Kristian Active Member

Deel Deze Pagina