Transfertopic 2024-2025

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 4 mrt 2024.

 1. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Geen Novus dus voor Leerdam. Of geen Leerdam voor Novus. In ieder geval, wat ik gisteren wel op haar Instagram zag was een video waarin ze zei ‘I’m gonna miss these evening dates’. Met een video van JP en haar in het zwembad. Misschien doelend op toch een afscheid? IKO is nog niet begonnen (ook Beune is nog op vakantie) dus wellicht dat ze alsnog tekent bij IKO en daar binnenkort begint te trainen. Het kan overigens ook gewoon een afscheid zijn van Porto Rico. We gaan het zien.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  fransvanbakel vindt dit leuk.
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Patsoulas, ja. Leuk, die beelden van 1989. Lekker buiten schaatsen, de zon die langzaam verdwijnt, het ijs dat daardoor harder en beter wordt. Die schaatsers van vroeger, die ik nog herken aan hun techniek en lichaamsbouw. Smullen!
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Op Valle Hovin in Oslo. Ik was erbij ! Leuk toernooi, maar qua beleving niet zo spannend als Inzell '86 of Innsbruck 1990.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hij moet makkelijk alle Griekse records kunnen pakken als hij zijn niveau van 20-21 weer haalt, want zijn persoonlijke records staan allemaal significant scherper dan de Griekse nationale records:

  Griekse records
  500m: 36.62
  1000m: 1:12.65
  1500m: 1:57.13
  3000m: 4:47.03
  5000m: 8:01.62
  10000m: -

  PRs Kai in 't Veld
  500m: 36.28
  1000m: 1:10.27
  1500m: 1:47.91
  3000m: 3:53.79
  5000m: 7:06.01
  10000m: -
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

 7. NienDND

  NienDND Member

  N’tab naar IKO bevestigt voor mij het gevoel dat Jutta dat ook gaat doen. Zij gingen goed met elkaar om bij Jumbo en zal voor haar wellicht goed voelen om ook bij IKO aan te sluiten.
  Lotte Meijers vindt dit leuk.
 8. Thialf

  Thialf New Member

  En Kai Verbij hopelijk ook nog naar Iko.

  Ik heb er vertrouwen in dat Ntab bij de aanpak van Iko weer terug op niveau komt. Hij geeft zelf al aan wat wij op tv ook zagen; veel kracht maar niet meer soepel schaatsen bij Jumbo. Komt bij dat ze bij Iko ook veel met een sportpsycholoog werken. Denk dat Ntab daar ook wat aan heeft.

  Goede match!
  Laatst bewerkt: 3 mei 2024
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik vraag me af wat IKO denkt te bereiken met het aantrekken van Ntab, en misschien zelfs ook Verbij. Zijn toch 2 schaatsers waar al een paar jaar sleet op zit en die duidelijk op hun retour zijn. Veel publiciteit zullen ze er ook niet mee pakken. Wat dat betreft zouden ze inderdaad beter voor Leerdam kunnen gaan. Zowel qua publiciteit als prestatief een voltreffer.
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Lorca vindt dit leuk.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij Ntab heb ik het gevoel dat hij nog wel kan terugkomen. Bij Verbij heb ik dat veel minder. Ik denk dat IKO zich maar niet aan Leerdam moet gaan wagen. Ze hebben nu met Beune een goede kopvrouw.
  Lorca en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Veel fietsen (lange duurritten) voor sprinters lijkt me ook niet wenselijk. Sowieso dan op een laag inspanningsniveau.
  chicagodude vindt dit leuk.
 13. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Precies dit. Met name omdat ik denk de traingsarbeid van JV minder het probleem was bij N'tab, maar zijn angst om weer vals te starten, wat dan ook gelijk een self forfilling prophecy wordt. Verbij lijkt mij toch meer einde carrière: ik krijg bij hem het gevoel dat het heilige vuur, de drive om te winnen en alles opzij te zetten voor het schaatsen weg is.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dit is inderdaad wel interessant, en hoewel dit natuurlijk echt volledig een post-hoc 'analyse' is en hindsight 20/20, is het inderdaad we opvallend dat best veel schaatsers bij Jumbo langzaamaan weliswaar sterker werden maar ook stijfer en technisch minder. Dat gold voor Ntab, maar eigenlijk ook Leerdam, Verbij, Beune, Bergsma, en eigenlijk ook Kramer zelf, die toch ook steeds meer soepelheid verloor en steeds stijver begon te ogen/moeilijk diep kon zitten.
  Duif en Lorca vinden dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bergsma klaagde inderdaad ook over stijfheid door het vele fietsen (wat ze met name de godganse week in groepen doen zodat onvoorzien mensen ook snel en vaak hun grenzen overgaan). Ook noemde hij in de LC twee maanden terug het gebrek aan variatie. Die ging van dagelijkse rituelen waarin 's ochtends hardlopen voor het ontbijt, laat in de ochtend een fietstraining en in de middag een skeeler- of schaatstraining de norm was, naar meerdere dagen waarop enkel 3-5 uur gefietst werd op moordend tempo - en dat niet alleen vroeg in de voorbereiding wanneer aan de basis wordt gewerkt. Dan heeft het niet zoveel zin om een paar keer in de week ook nog een half uurtje in de touwen te hangen om de schaatsbeweging na te bootsen.

  Het is natuurlijk aanlokkelijk om de verminderde souplesse en de evidente stijfheid te wijten aan zijn leeftijd (kan ook zeker meespelen), maar het past wel binnen een groter patroon en algemeen beeld van de ploeg de afgelopen jaren.
  Duif vindt dit leuk.
 16. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Ik denk dat het ook wel heel erg aan de schaatsers (postuur en reactie lichaam) kan liggen. Zowel Kok als Beune hebben aangegeven nu juist meer trainingsarbeid op de fiets te doen. Beide reden ontzettend soepel en met veel meer souplesse afgelopen seizoen. Ik denk dat het maar net is waar je te kort komt, en wat je nodig hebt. Dus ik kan ook wel begrijpen dat het voor sommige schaatsers averechts werkt. Alleen ligt het er misschien ook aan wat je naast al dat fietsen doet om je souplesse en techniek te behouden.
  chicagodude en mi vinden dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Alle schaatsers zitten veel op de fiets. Dat is ook de bedoeling. Er moet alleen geen sprake zijn van een wanverhouding. Waarbij ik bij Jumbo al langer mij afvraag of het wel zo verstandig is om altijd maar in groepen die lange duurfietstrainingen op hoge intensiteit af te werken. Er zijn trainers die schaatsers liever veel meer solo bepaalde fietstrainingen zien doen, zodat ze vooral hun eigen grenzen opzoeken en er niet voortdurend bovengaan door schaatsers/fietsers met een beter niveau. Terwijl Jumbo die voortdurende onderlinge competitie expres opzoekt. Dat is wel echt verschillend van de twee voorbeelden die je noemt. Een Kok bijvoorbeeld zat te veel in het krachthonk en te weinig op de fiets. Die kon op een gegeven moment de 1000m zelfs niet meer doorkomen. Beune heb ik niet zoveel zicht op, maar is natuurlijk iemand bij wie de schaatstechniek bijna net zo eenvoudig lijkt als lopen.
  Laatst bewerkt: 3 mei 2024
  chicagodude, Duif en Lotte Meijers vinden dit leuk.
 18. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Ik ben het wel met je eens. Maar ik denk niet dat er maar een weg naar Rome is. IKO doet het fantastisch. Maar de individuele trainingsaanpak van Diniz heeft hou ook niet echt positief uitgepakt. Daarmee wil ik niet zeggen dat het van Jumbo beter was, absoluut niet. En er is zeker een patroon. Maar het is ook wel makkelijk om denk ik te zeggen dat het daaraan lag. Ik denk persoonlijk dat DaiDai Ntab ook gewoon geen wereldtop is, en het niet gaat worden. Ik denk dat Bergsma echt wel nog hele goede ritten kan laten zien, maar niet als basisniveau. En ik denk dat Leerdam ook gewoon bewust zwaarder is geworden. Gaat het goed, dan worden er interviews gegeven over hoe het extra vet wordt omgezet in kracht op het ijs. Gaat het slecht, dan is het de techniek en souplesse. 100% waar. Alleen denk ik dat dat ook part of the sport en journey is. Je lichaam leren kennen. En wat betreft Kok, die heeft zowel meer trainingsuren (omvang) en zwaardere krachttrainingen gedaan (niet meer maar dus zwaarder), geeft ze aan. Daarnaast is ze wel gaan focussen op het soepel worden in de heupen. Ze fietst nu meer dan ze afgelopen jaren heeft gedaan en het hoeft dus niet ten koste te gaan van je soepelheid. Maar misschien gaat Jumbo daarin net te ver, maar als ik kijk naar de docu (waarin destijd Beune bijvoorbeeld juist meer wilde doen dan mocht) denk ik dat jouw redenatie over meegaan met concurrentie die beter is op de fiets niet persé klopt. We kunnen het sowieso ook niet weten, we zijn er niet bij, bij de trainingen. Maar wat ik wel weet is dat als dingen niet lopen bij Nederlandse schaatsers, er vaak wel naar dit soort dingen gewezen wordt. Soms terecht (Beune/Groot), en bij sommige meer een mogelijke verklaring zoeken.
  Duif vindt dit leuk.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hij was wel wereldtop. Hij heeft 34.1 gereden in zowel Calgary als Salt Lake City, 34.37 in Heerenveen, en helemaal terug in 2016 al 34.52 in Astana waarmee hij ook die wedstrijd won.

  Het laatste seizoen dat hij een beetje consistent goed was is 2019-2020, en daarna is het behoorlijk minder geworden. Hij pakte in 2021 nog wel een bronzen plak op het WK, maar dat telt zonder Aziaten niet helemaal mee.
  chicagodude en fransvanbakel vinden dit leuk.
 20. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Was ja. Ik zie hem persoonlijk geen Goud (of een plak halen) op de spelen. Maar op zich zou het voor hem al inderdaad mooi zijn om die spelen een keer te halen, is het misschien ook een mentaal dingetje, en zou het mooi zijn om dat valse start drama te overwinnen. Het is ook meer een gevoel hoor, maar waar je bij sommige schaatsers het gevoel hebt dat er zoveel meer inzit (Conijn bijvoorbeeld) heb ik bij sommige schaatsers het gevoel dat het er niet meer uit gaat komen (wereldtop). Maar goed, misschien verrast die me wel.
  Yuskov vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina