Transfertopic 2024-2025

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 4 mrt 2024.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  Ze schrijft op insta iets in haar reel over mensen die je teleurstellen. Plus de reactie die hier eerder al genoemd werd over damage control.
  Het leest alsof zij is wakker geworden met het persbericht van Jumbo al in de krant en voor een voldongen feit stond.
  Wederom geen chique manier van afscheid nemen eerlijk gezegd.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Kramer komt wel over alsof hij er niet heel goed mee kan omgaan als hij zijn zin niet krijgt en dan nog wel eens rancuneus kan reageren. Als dat echt zo is dan is hij uiteraard niet geschikt als commericeel directeur. Maar goed, ik speculeer ook maar wat...
 3. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Eigenlijk verwacht ik dat Leerdam naar Novus gaat. Waarom?
  1. Bij Novus krijg je behoorlijk wat vrijheid wat betreft trainingsschema's en individueel trainen (zie Herzog).
  2. Bij Novus kan ze op (inter)nationale wedstrijden rijden met meiden die dezelfde afstanden (500m - 1500m) rijden, zoals Smeding, Herzog en Verkerk en Voskamp. Ook heb je met Kersten, Yoro en Farstad nog redelijk rappe mannen.
  3. Coach Daniel Greig kent ze nog van team Worldstream, maar ook reed ze daar met Kersten en Voskamp. Daarnaast reed Thomas Geerdinck toen nog (inmiddels assistent en technische man bij Novus) en was Poltavets toen ook al coach.
  4. Bij Novus krijgt ze de onkosten in ieder geval vergoed en is zelf - zoals gezegd - in staat om wat extra's bij te verdienen.

  Kortom, daar zie ik wel een kleine samenwerking ontstaan.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Interessant artikel:
  https://www.telegraaf.nl/sport/1598...elt-haar-verhaal-over-vertrek-bij-jumbo-visma

  Premium artikel, maar de meesten weten denk ik wel hoe ze zo'n artikel kunnen lezen. Hieronder wat quotes van Leerdam en Jillert Anema.

  Leerdam: „ Sven denkt dat het gaat over een onderhandeling of een aanbod. Het gaat mij helemaal niet om salaris, ik wilde ondanks hun goede financiële aanbieding juist sporttechnisch iets anders. Ik heb veel alternatieven aangedragen, maar zonder resultaat. Dan is het beter om uit elkaar te gaan. Ik wil absoluut geen modder gooien, maar hoe dit wordt gecommuniceerd is respectloos en lijkt op damage control. Ik wilde verbeteren in de sporttechnische sfeer, iets dat me verder helpt. Dat heb ik nodig, dat voel ik. Maar ze wilden niets veranderen en wilden dat alles bij het oude bleef. Bij Jac ligt het accent meer op de basis, en ik kom van een achtergrond waar de visie anders en specifieker was. Het is ook een tijd wel goed gegaan, maar voor nu heb ik iets extra’s nodig. Ik werd schaatstechnisch altijd extreem uitgedaagd. Ik mis dat. Het voelde net te safe voor mij. Nogmaals, ik wil niet met modder gooien en heb respect voor Jacs visie, maar dit is wat mijn gevoel zegt. Ik heb altijd naar mijn hart geluisterd en dat doe ik nu ook. Ik was niet van plan om hier een interview over te geven, totdat het weer alle ballen op Jutta was.”

  „Ik vind het mooi”, zegt Leerdam, „dat er mensen zijn zoals Jillert die meedenken en zien dat ik alles uit mijn sport wil halen. Hoe mijn route eruit komt te zien, hoort iedereen zo snel mogelijk. Hoe dan ook wil ik Jumbo-Visma bedanken voor de afgelopen twee jaar en ik wens hen het allerbeste toe.”

  Leerdam benaderde onlangs Albert Heijn Zaanlander-coach Jillert Anema om te vragen hoe het nu verder moet met haar. Anema: „Voor de duidelijkheid, Jutta komt niet naar onze ploeg. Ik heb slechts haar geadviseerd een ’Stand Alone-ploeg’ te beginnen.”
  Wat hij daar precies mee bedoelt? „Het is hetzelfde als Rintje Ritsma ooit deed in de jaren 90 toen hij Team Sanex begon. Het merk Rintje was toen net zo sterk als het merk Jutta nu”, aldus Anema. „Wij gingen destijds in zee met Inter Football, het managementbureau van Maarten de Vos. Een heel groot bureau destijds zoals SEG dat nu is. Jutta zit tegenwoordig bij SEG, ook vooral actief in het voetbal. Ik denk dat SEG veel kan betekenen voor Jutta en voor het schaatsen. Ooit richtte zij de ploeg NXTGEN op. Omdat ze daarna naar Jumbo-Visma ging, was die sponsor zomaar verdwenen uit het schaatsen. Echt zonde. Daarom gun ik Jutta de snelste tijden en een goeie nieuwe sponsor.”

  Tevens adviseerde Anema om Kosta Poltavets aan te trekken als coach. Poltavets werkte eerder succesvol samen met Leerdam (wereldkampioene op 1000 meter in maart 2022), voordat ze naar Jumbo-Visma vertrok. De geboren Oekraïner, die al jaren in Heerenveen woont, was afgelopen seizoen adviseur bij de schaatsbond van Kazachstan. „Maar daar is nu een einde aan gekomen”, meldde Poltavets maandagmiddag desgevraagd. Hij heeft de handen dus weer vrij. „Ik zag al een tijdje dat Jutta niet lekker in haar vel zat”, vervolgde Poltavets. „Als ik door Jutta word gevraagd haar te helpen, doe ik dat. Ik heb weer tijd.
  CasperW, chicagodude, SprintMaster en 2 anderen vinden dit leuk.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dit onderschrijft ook wel weer wat velen van ons al dachten, dat het wederom een slechte beurt is van de PR afdeling van Jumbo, en van Kramer in het bijzonder.
 6. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik hoop voor Jutta dat ze niet teveel schepen achter zich verbrandt. Straks gaat ze dezelfde kant op als haar ex Koen Verweij. Al het talent van de wereld maar alleen een stabiele omgeving en prestaties aan de start van de carrière en daarna wisselvalligheid troef. Zeker gezien haar kwetsbaarheid met de enkel is het verstandig om in een team met veel specialisten te zitten zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken.
  Duif vindt dit leuk.
 7. chrissiewizzie

  chrissiewizzie New Member

  @tostiees-31: De deur naar Novus lijkt mij behoorlijk dicht. Daar zitten rijders die door het op het allerlaatste moment stoppen van Worldstrean van La Leerdam en Verweij ineens zonder team zaten en uit nood team Novus zijn begonnen.
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Jemig, luister eens naar podcast de sportclash, podcast van Chris Woerts en Jaap Stalenburg.

  Ik citeer: 'Vriendje Jake Paul, dat YouTube boksertje, ze leeft het leven van een diva, zich onmogelijk gemaakt binnen de ploeg, heel logisch dat de ploeg zegt tot hier en niet verder. Mevrouw is maar goed op 1 afstand, ze is zich gaan overschatten door haar levensstijl en moet zich afvragen of ze nog wel zo goed is.'

  Iedereen mag vinden van de levensstijl van Jutta Leerdam wat hij/zij wil hoor. Maar mijn indruk dat er enige irritatie is over de levensstijl vanuit het kamp Jumbo (lees Sven Kramer) wordt hiermee zeker niet ontkracht. Jaap Stalenburg is ex-manager communicatie van de TVM schaatsploeg en was al eerder spreekbuis van Kramer (en ook Wust) in het verleden. Die heeft dit niet in de Telegraaf gelezen zeg maar.

  Wat een vieze manier van moddergooien zeg. Ongelofelijk.

  Bekijk het eens van de andere kant: wat heeft de overgang van Jutta Leerdam naar Jumbo Visma haar eigenlijk gebracht: technisch werd ze alleen maar slechter, er was blijkbaar weinig klik binnen het team en het team staat nu op instorten. Waarom zou zij er vertrouwen in moeten hebben dat het daar beter wordt de komende 2 jaar? Als ze goud wil winnen in Milaan zat ze nou niet bepaald op het goede spoor.

  Is het nou zo ingewikkeld om tegen sporters waarvan je om welke reden dan ook afscheid neemt:' bedankt en tot ziens' te zeggen? Ik denk dat het maar goed is dat aan deze zogenaamde samenwerking een einde is gekomen.
  Laatst bewerkt: 23 apr 2024
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Waarschijnlijk de eerste en laatste aflevering die ik van ze beluister. Wat een eng en fel toontje zeg. Op een hijgerige manier selectief nieuws brengen en het onderwerp van gesprek zoveel mogelijk naar de grond praten. Terwijl Jutta eerder nog tot iconisch werd bestempeld door diezelfde lieden toen JV haar twee jaar geleden contracteerde. Maar goed, waar Stalenburg z'n info en vooral z'n agenda vandaan heeft weet je van tevoren al.
  Arvid en mi vinden dit leuk.
 10. Arvid

  Arvid Member

  Bijzondere opmerking als je bedenkt dat haar laatste race een baanrecord in Inzell was.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Goed, Leerdam weg bij Jumbo. Binnen Nederland is alleen de optie IKO open. Welke ploegen en trainingssituaties zouden nu allemaal kunnen?
  • IKO: het lijkt me sterk dat Leerdam teruggaat naar IKO. Jutta Leerdam is een merk geworden en commercieel gezien hebben die partijen gewoon niet zoveel aan elkaar. De gemiddelde Jutta-Leerdam-fan zal vast niet zijn dak gaan isoleren met materialen van IKO omdat Leerdam in een IKO-pak rondrijdt. En verder lijkt deze ploeg nog meer dan Jumbo een hecht team waar je echt in moet wíllen passen. En als Leerdam de helft van de tijd in de VS wil zijn, kan dat niet.
  • Novus: telt dat als Nederlands team? Het zou kunnen als Leerdam daar wel de vrijheid krijgt, maar dan zal er nog wel een extra sponsor bij moeten, verwacht ik. Zitten Herzog en Smeding nou nog steeds allebei bij Novus? Of zat Herzog inmiddels weer anders? Hoe dan ook, sportief gezien kan Novus in elk geval wel.
  • Kernploeg USA: met Jackson, Goetz, Bowe en een heleboel sprintmannen kan dit zeker. Bovendien heeft Jutta het denk ik wel naar haar zin in Utah. Alleen zal ze ook hier in het team moeten passen.
  • Team Gold: zie ik niet gebeuren. Die ploeg zit veel in Obihiro en dan zal Leerdam niet alleen van Heerenveen naar Amerika moeten reizen, maar ook nog regelmatig in Japan moeten zijn. Bovendien zie ik weinig overeenkomsten tussen Leerdams extravaganza en de Aziatische cultuur.
  • Eigen ploegje in Nederland: het kan, maar dan zal ze niet direct op de gunstigste uren in Thialf terecht komen. Bovendien: wie worden haar trainingsmaten dan?
  • Alleen trainen in USA: in Milwaukee is meestal plek zat op de ijsbaan. Maar Bob Corby zal haar vast niet gaan coachen. Een ploeg met B-garnituur uit de VS kan wel.
  • Trainen in Duitsland/Polen/Noorwegen: lijkt me niet de bedoeling.
  • Eigen internationale ploeg met Poltavets: geen gek idee, alleen heeft ze dan wel weer het gedoe van een eigen ploeg die ze moet oprichten. En dit keer zonder Koen Verweij als drijvende kracht.
  • Team Frysk: als Leerdam zich puur op het schaatsen wil focussen, is dit het perfecte idee. "Jutta, we gaan op trainingskamp, ik doe je telefoon in dit kluisje en aan het eind van het kamp gaat hij er pas weer uit." Ik hoor het Siep Hoekstra zo zeggen! o_O
  diploma en Marcel Vos vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De schaatsers die van vorig seizoen nog over zijn, zijn:

  Joep Wennemars
  Beau Snellink
  Merijn Scheperkamp
  Tijmen Snel
  Chris Huizinga
  Kars Jansman

  Daarbij komen:
  Remco Stam
  Isabel Grevelt
  Mathias Vosté
  Sanne in 't Hof


  Vier heren sprinters, vier heren stayers, en twee vrouwen: een sprinter en een pure stayer. Bij de heren dus twee prima trainingsgroepen. Voor de dames absoluut geen handige situatie...
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als Jake Paul nou even de Cerro de Punta koopt (de hoogste berg van Puerto Rico) en precies op de top een ijsbaan laat bouwen, hebben we een mooie hooglandbaan op ruim 1300m hoogte erbij! /s
 14. mi

  mi Well-Known Member

  Ze heeft Anema om advies gevraagd: is team Zaanlander op haar pak en trainen met Poltavets elders zoals ook Jordan Stolz theoretisch bij Zaanlander hoort nog een vergezochte optie?
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Achteraf gezien was Koen Verweij toch niet zo'n slechte partner voor Jutta. Relationeel niet, commercieel en zakelijk niet en zeker sportief niet.
 16. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Het kan wel, maar haar Nederlandse nationaliteit zorgt ervoor dat ze alle nationale wedstrijden zal rijden in het pak van Zaanlander, terwijl ze niet meetraint met de ploeg. Dat is wellicht een beetje vreemd. Maar goed, anders dan haar nationaliteit is deze opzet weinig anders dan die van Stolz. Dus ik sluit het ook zeker niet uit.
 17. Forza

  Forza Active Member

  Het zou wel erg grappig zijn dat de 1 april grap dat ze bij de Duitse ploeg aansluit waarheid zou worden.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik sluit niets uit, maar Anema benadrukte wel heel snel in De Telegraaf dat ze niet naar zijn ploeg toekomt. Die zitten inmiddels vol óf hebben niet zo'n trek in (nog) zo'n constructie waarbij een hoop geregeld en afgestemd moet worden.

  Praktisch hebben ze daar ook het maximum aantal schaatsers voor merkenteams van 14 in dienst: Groenewoud, Dul, Conijn, Wijfje, Kerkhoff, Verweij, Bergsma, Den Hertog, Harink, De Boer, Gelling, Van der Horst, Slendebroek en Stolz. Voor Schouten (nr. 15) zal wel een uitzonderingspositie kunnen worden gecreëerd met dispensatie van de KNSB of door haar op de marathonlicentie in te schrijven. Maar om ook Leerdam toe te voegen heb je wederom dispensatie van de KNSB nodig en zullen de andere teams mogelijk ook unaniem eens moeten worden met die dispensatie. Dat gaat een dingetje zijn... Bovendien zouden er ook nog junioren of beloften aansluiten bij de beloftenmarathonploeg die Anema wil oprichten. Dat zijn nogal wat belemmeringen.

  Er zouden een paar creatieve mazen kunnen worden gecreëerd. Anema heeft diverse neo-senioren in zijn ploeg. Hij kan - op papier - een opleidingsploeg beginnen en die neo's (maximaal 5 of 6) daaronder scharen. Dat creëert ruimte in de hoofdploeg. Het creëert ook een hoop poppetjes die aandacht nodig hebben. Dat kan een balanceer act zijn.

  Een grappige mogelijkheid waar véél partijen in moeten willen samenwerken: AH Zaanlander privésponsor maken van Leerdam (zodat ze op papier niet onder de licentie van Anema rijdt); in de VS trainen met Corby en Stolz; in Nederland aansluiten bij AH Zaanlander die toch al nooit op de KNSB-topsporturen trainen in Thialf.
  mi vindt dit leuk.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Van Jumbo uiteindelijk overstappen naar Albert Heijn is toch wel een dingetje...
 20. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Wat ik mij wel begin af te vragen wat is er nog over van de ploeg van Orie. Wie gaat hij nog coachen.

  Hij heeft de afgelopen 6 spelen een olympisch kampioen gecoached. Van Velde 2002, Timmer 2006, Tuitert 2010, Groothuis 2014, Kramer/Nuis 2018, Krol 2022.

  Tijdens het WK van 2017 wonnen zijn mannen de 500/1000/1500/5000/10.000.

  De ploeg heeft een rampjaar gehad, maar het kan toch niet zo zijn dat Orie er niks meer van kan.

  Hoe de gesprekken met Leerdam zijn gegaan is van buiten af moeilijk te zeggen. Commercieel is zij de meest interessante schaatser op dit moment. Dat zij eisen kan stellen is duidelijk.

Deel Deze Pagina