Wedstrijden zomer 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 28 jul 2021.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De eerste wedstrijden zijn ook weer gereden dit jaar. In Polen reden Russische toppers en Poolse mindere goden.

  Fatkulina kwam tot 38.84 en versloeg daarmee Golikova en Golubeva. Golubeva won wel de 1000m in 1:17.27. Voronina en Lalenkova reden 4:12 en 4:14.
  Bij de mannen winnende tijden van 36.6 en 1:12 van Lobas.
  strawbale, Duif en Mjøsaman vinden dit leuk.
 2. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Komend weekend wedstrijden in Inzell in het kader van het ISU-jeugdkamp voor kleine landen. Met 16 (!) Spaanse deelnemertjes.
  Ook staan een aantal Duitse toppers ingeschreven, waaronder natuurlijk Claudia Pechstein.
  Duif vindt dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 4. gerardg

  gerardg Member

  Spanjaard Nil Llop zit er niet bij, wel zijn zusje Hannah. Waarschijnlijk is Nil aan het herstellen van de afgelopen week gehouden EK Inline
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vandaag ook enkele Nederlandse junioren van start in Inzell. De junioren van TalentNED wel te verstaan. Benieuwd waar ze al staan, zo middenin de zomer. In het bijzonder is de 3000m rit tussen Vijn en Jade Groenewoud interessant. Toch wel twee van de meest intrigerende junioren die er momenteel rondlopen. Vijn op stayer- en mass start vlak, Groenewoud op allround vlak. Ook kijken in hoeverre Lars Woelders stappen heeft gezet. Ken hem vooral als een goed inline- en marathontalent; misschien dat TalentNED daar een top allround sporter van kan maken.

  https://www.dec-inzell.de/wp-content/uploads/2021_07_31_Testrennen_v2.pdf

  Gisteren zijn er al enkele ritten geweest in Inzell. Niet al te spectaculaire tijden zo op het eerste gezicht (of je vertier moet zitten in het aanschouwen van vele exotische landen). Al verrast het me wel dat Maximillian Strübe de snelste Duitser is in 35.56. Aardig PR voor deze tijd van het jaar. Ook 7 tienden sneller dan Nico Ihle. Die lijkt ondertussen wel echt op. Dombek ook dik in de 36 seconden.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Fish keert terug met een nette 6:19 (onofficieel, via twitter Hanno Dahmen)

  ---

  En het werd 4:09 voor Evelien Vijn. Dat is mooi drie seconden sneller dan Voronina gisteren. Zegt natuurlijk helemaal niets, want Inzell vs. Tomaszów, maar het staat toch leuk. Buiten Pechstein zullen er helaas niet veel Duitse dames zijn die die tijd gaan halen. De Duitse trainersstaf zou maar wat blij zijn als er in Duitsland ergens een talent rondreed van het kaliber Vijn. 4:15 van Jade Groenewoud is ook niet verkeerd, als A1 meteen een PR.

  Verder: 1:51.40 van Joep Wennemars (A2), 3:52.94 van Sijmen Egberts (A1) en 3:52.81 van de Duitse TP-ploeg. Daar hoeven we dus niet wakker van te liggen.
  In het kader "In de marge" noem ik even Abigél Mercs. Deze Hongaarse juniore reed 4:26.70 en dat is alleszins netjes voor iemand die 4:32 had staan en 7 maanden geleden nog 5:25 uit Budapest als PR had (ja, dus een minuut langzamer). Op termijn zou zij bijvoorbeeld een soort Hongaarse Alusalu kunnen worden.
  Lorca, De Keizer en Duif vinden dit leuk.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voorlopige kalender wedstrijden augustus

  Europa

  Heerenveen:
  07 Talentraces België
  21 Plaatsingswedstrijd Holland Cup en IJsselcup #1
  22 Massastart Competitie, 1e wedstrijd
  28 Plaatsingswedstrijd Holland Cup en IJsselcup #2

  Hamar:
  06-08 "Landsmesterskapet"
  14-15 Zomerwedstrijd

  Inzell:
  06 Internationale wedstrijd van het ISU Development Camp

  Kolomna:
  18-20 RSU Cup (volgens mij een juniorenwedstrijd)

  Minsk:
  20-21 Internationale wedstrijd

  Noord-Amerika
  Calgary:
  14 Time Trial
  27-29 Summer Classic

  Azië
  Hachinohe:
  21-22 Zomerwedstrijd

  Seoul:
  20-22 Recordwedstrijd


  edit: wedstrijd in H'veen toegevoegd
  Laatst bewerkt: 8 aug 2021
  Kristian en Duif vinden dit leuk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Die eerste wedstrijden in Heerenveen krijgen al een aardig gevulde deelnemerslijst. Een flink aantal junioren staat al ingeschreven voor de plaatsingswedstrijd van 21 augustus alsook de rijders van TalentNed en enkele rijders van Zaanlander. Andere topteams hebben zich nog niet aangemeld. De deelnemerslijst voor de Mass Start na afloop van die wedstrijden begint ook al aardig vorm te krijgen (al zien we ook daar vooralsnog geen andere topteams dan Zaanlander).

  Vanavond en morgen zijn er weer wedstrijden in Inzell, met een leuke deelnemerslijst (vol nationaliteiten). Vanavond in ieder geval ook een aardig gevulde Mass Start (met oa. de Denen, Peter Michael, Wenger, Mann, Rhijnen en Stekly). Bij de dames zien we een leuke lijst op de 3000m. Daar rijden oa. Pechtstein en Hijlkema een 3000m, maar ook de twee jonkies van Team Frysk; Eline Jansen en Kim Talsma. Toch aardige stayerstalenten (zeker Talsma was sterk toen ze nog B-juniore was). Benieuwd of ze nog een beetje in de buurt van oma Pechtstein kunnen komen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Er zijn weer resultaten uit Inzell.

  De 500m vrouwen wordt gewonnen door Hogas in 39.42, Verkerk rijdt 39.72. Ellia Smeding rijdt een persoonlijk en Brits record: ze gaat van 40.02 naar 40.01, het fijnere kaasschaafwerk. Dat is dus het eerste nationale record van het seizoen.
  Op de 3km wint Eline Jansen in 4:19. Heeft ze dan Pechstein verslagen? Nee hoor, die reed niet. Talsma en Hylkema maken de eerste sweep van dit seizoen compleet, maar met 4:21 en 4:25 is het nog niet tijd voor een Sochi-Alert. Josie Hoffmann (4:29 met slotronde 40.3) en Victoria Stirnemann (4:30 met slotronde 36.8) zullen de benen voelen.
  Roemeensen waren het snelst op de 1000m en 1500m: Hogas (1:18) en Stanica (2:04).

  Peter Michael rijdt een mooie 1500 meter: 1:48.87 met twee keer een seconde verval. Dat is gewoon prima in deze fase van het seizoen.
  Op de 3km rijdt zowaar de top-3 een PR. Lukas Mann rijdt 3:46 (was 3:48), inliner Felix Rijhnen rijhdt 3:52 (was 3:55) en de Fin Suomalainen rijdt 3:54 (was 3:56).
  De Duitsers Strübe (35.98) en Ihle (1:10.75) winnen de korte afstanden.

  Er werden ook mass starts gereden: Michelle Uhrig hield o.a. drie Zwitserse dames achter zich en Livio Wenger won een massastart die een aardig deelnemersveld kende, met daarin Michael, Hughes, de gebroeders Due Schmidt en Rijhnen. O ja, en surprise surprise: Viktor Hald Thorup werd gediskwalificeerd!

  Maar het bijzonderste vind ik toch wel dat er midden in de zomer trainingen en wedstrijden zijn van zo'n ISU Development Camp. Dan is er bijvoorbeeld een 500m mannen met 16 Duitsers, 6 Finnen, 6 Roemenen, zowaar 6 Slowaken, 5 Tsjechen, 2 Esten en 1 Nederlander. Een mooie ontwikkeling.

  Ihle (1000m), Stanica (1500m), Michael (1500m) en Mann (3000m) rijden bovendien de snelste wereldseizoentijd.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  :rolleyes: Die gast doet het er echt om. De Denen zouden er goed aan doen om gewoon de Due Schmidt broertjes naar Peking te sturen. Thorup is, hoe sympathiek ook, een brokkenpiloot. Hoewel, misschien gaan ze daar alle drie komen; morgen rijden de Denen nog een Team Pursuit. Wie weet wordt dat project nog wat. Met z'n drieën toch gemiddeld wat meer kwaliteit in huis dan Peter Michael's kiwi's en de 3.52 Duitsers (werkelijk; die hele TP-selectie rijdt rond die tijd op de 3000m).

  Bij de heren prima tijden overigens. Michael reed vorig seizoen volgens mij niet veel sneller dan dit niveau. Eveneens prima 3000 meters. 3.46 voor Mann is een erg goede tijd en Rijhnen kan gelijk meedoen met de Duitse TP met zijn nieuw gereden 3.52 PR. De Nederlandse dames vallen een klein beetje tegen op de 3000m, maar we zitten ook wel heel vroeg in het seizoen. Middenin een loeizwaar trainingsblok waarschijnlijk, want de kopman van Team Frysk (Marwin Talsma) rijdt dit weekend nog niet eens. Maar 't is wel heel lekker om vroeg in de zomer al wat tijden te hebben staan.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Een aantal Duitsers komt net terug van het EK inline van twee weken geleden in Portugal. Daar wist Josie Hofmann (met enkele f) vier individuele medailles (3 zilver, 1 brons) te halen op de lange afstanden en maakte een sterke indruk. Benieuwd hoe ver ze gaat komen richting de Spelen. Mareike Thum had vorig jaar net het gat met Pechstein gedicht maar is helaas gestopt omdat ze het plezier in de sport verloren had. Hofmann acht ik in staat om richting haar tijden te komen en heeft wat meer inhoud. Mogelijk kan ze dan een rol gaan spelen op de mass start.
  Bij de sprinters haalde Laethisia Schimek vier zilveren medailles op de individuele afstanden. Haar PR op de 500m van 40.50 dateert uit februari 2014 en ze heeft er daarna niet heel serieus meer werk van gemaakt. Simon Albrecht scoorde twee medailles op het EK en reed gisteren 37.02. Daarmee lijkt hij er wel weer werk van te maken.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bij de zomerwedstrijden in Hamar hebben de sprinters van team Wotherspoon 100m's en 200m's gereden. Niks bijzonders daar, behalve dus dat Joel Dufter uit Traunstein (vlakbij Inzell) nu dus daadwerkelijk in Noorwegen zit.

  Vier mannen uit de nationale ploeg reden ook een 3km: Engebråten 3:43.74, Kongshaug 3:44.22 (PR), Johansson 3:45.74, Eitrem 3:47.06 (PR). Kongshaugs oude PR was zeg maar de tijd van Eitrem nu, het oude PR van Eitrem lag rond het PR van Carlijn Achtereekte (3:54). Die maakt dus een serieuze sprong.

  Kongshaug verbeterde zich vorig seizoen enorm: 1:48 --> 1:45; 3:52 --> 3:47; 6:43 --> 6:19; 14:48 --> 13:51. Eitrem maakt nu een grote sprong dan Kongshaug in het hele vorige seizoen op de 3km, maar hij had een mindere tijd staan. Verder reed Eitrem al eens 1:50, 6:41 en 14:33. Als Eitrem nou eens dezelfde sprongen als Barshim en Tamberi* zou kunnen maken, zou hij toch een heel leuke 5km kunnen rijden over een paar maanden.

  *de twee olympisch kampioenen hoogspringen
 15. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Johansson, de man die zonder val misschien -waarschijnlijk?- al in bezit was geweest een individuele olympische medaille op zijn 19e, lijkt een olympische cyclus later op zijn best stabiel te zijn gebleven en inmiddels te zijn ingehaald door meerdere jongere landgenoten. En dat terwijl de 3 kilometer met zijn gebrek aan topsnelheid op de 1500 en gebrek aan duurvermogen op de 5 hem toch eigenlijk het best zou moeten liggen.

  Nouja, we kunnen het nog een paar maanden vergoelijken door te doen alsof het aan het moment in de voorbereiding ligt en hij later in het seizoen pas echt gaat pieken. Er is nog veel groeimarge zullen we dus maar zeggen.
 16. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Bij elke Noorse medaille en elk groot Noorse talent - en dat zijn er best veel geweest de afgelopen jaren - wordt weer gezegd: Dit heeft het schaatsen in Noorwegen nodig om weer op de kaart te komen.
  Weet je wat Noorwegen pas echt nodig heeft? Een schaatser die doorgroeit naar een constant topniveau, een trainer die uit de talentenpoel weet te halen wat er in zit.

  In 2018 won Lorentzen Olympisch goud op de 500m, wonnen ze met de ploegenachtervolging, had Pedersen WK Allround moeten worden, en won ADJ in SLC het WK Junioren (en won dat seizoen ook al wereldbekermedailles). De 3 daaropvolgende jaren moest de Noorse ploeg het telkens hebben van vrij zeldzame lichtpuntjes, verrassingen op het goede moment (Pedersen WK 5km, Lorentzen die toch nog even piekte), terwijl bijvoorbeeld ADJ totaal stagneerde. Vorig seizoen zijn de meubelen gered door Hallgeir en in extremis op het WK door Ragne Wiklund. Die zijn nog best jong en je zou kunnen denken dat ze dit jaar dus weer een stap zetten, maar kijkend naar hoe het hun landgenoten de afgelopen jaren verging, zit het er dik in dat ze komend seizoen wat verre ereplaatsen gaan noteren en that's it.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dit weekend voor het eerst wedstrijden in Thialf (althans; vorige week was er een wedstrijd voor Belgen). Het gaat om de eerste van een drietal plaatsingswedstrijden voor de IJsselcup met afsluitend op zondag de eerste Mass Start van de Nationale Mass Start competitie. Die plaatsingswedstrijden zijn er puur zodat iedereen die maar wil alvast tijden kan neerzetten. Vorig jaar waren die kans er maar beperkt en hadden velen geen tijden staan toen de Holland Cups werden afgelast. Met als gevolg dat velen (de rijders die buiten de gewesten en topploegen vallen) zich niet konden kwalificeren voor de grote wedstrijden. Dat probleem hebben we dit jaar gelukkig niet.

  Bij de eerste MS-wedstrijd merken we gelijk weer dat we in een Olympisch seizoen zitten; drukte en een hoop toppers die normaliter de eerste beschietingen van het seizoen aan zich voorbij laten gaan die nu wel van de partij zijn. Bij de dames zien we het voltallige blok van Zaanlander aan de start. Die zijn nog sterker dan vorig jaar met het aantrekken van Wijfje. Ook staat Schulting aan de start. Toch leuk om te kijken of het nog tot een sprintduel komt tussen Schouten, Schulting en wereldkampioene Groenewoud. Zeker nu Schulting zichzelf heeft opgeworpen tot grote uitdager van Schouten. Al zal het me niet verbazen als Anema aanstuurt op een ontsnapping van Wijfje/Dul i.s.m. enkele stayers. Ook benieuwd hoe Vijn de zomer doorgekomen is. Bleef de afgelopen twee jaar als juniore toch aardig dicht achter de sprinttop zitten op de MS. Wellicht kan ze dit seizoen met een uitgekiende sprint meedoen om de ereplaatsen. Zeker in de marathons moet dat een doel zijn.

  Bij de heren écht volle bak. Nu al 34 aanmeldingen. Dat houdt in dat we heats/halve finales krijgen en aansluitend een finale. Van alle ploegen is inmiddels wel iemand present. Alleen de langebaners van Jumbo-Visma en Worldstream ontbreken. De marathonrijders van J-V zijn er wel. Ook hier is Zaanlander compleet met 8 man (ik reken Due Schmidt voor het gemak mee). Daarnaast Blokhuijsen en Vergeer namens IKO (misschien wordt Swings nog aan de lijst toegevoegd); Peter Michael en anderen namens Team Frysk; enkele rijders van TalentNED en Evert en Willem Hoolwerf namens het voormalige AB Vakwerk (er is nog steeds geen nieuwe sponsor gemeld). Een fraaie deelnemerslijst voor augustus. Vooral op de sprinters moet worden gelet. Nu Stroetinga is gestopt, is er toch een soort machtsvacuüm ontstaan voor de vacante sprinterspositie naast Jorrit Bergsma. Reken maar weer op een hoop drama en discussie rondom de Mass Start dit Olympische jaar!

  Zaanlander kan zondag een overtalsituatie uitspelen, maar het is de vraag of Ramler, Den Hertog en/of De Boer snel genoeg zijn om in de sprint te winnen van de gebroeders Hoolwerf (en ook een Blokhuijsen kan verraderlijk rap aankomen). Wat dat betreft is kersverse Jumbo aanwinst Bart Hoolwerf de grote favoriet mocht het tot een sprint aankomen (zijn broer Evert lijkt nog altijd niet op het niveau van een jaar of 4 geleden). En Hoolwerf heeft in ploeggenoot Stoltenborg nu ook iemand die het peloton bij elkaar kan houden, danwel zelf kan winnen door middel van een (solo-)ontsnapping. Dat houdt ook in dat het excuus dat Hoolwerf verleden jaar had voor zijn mindere MS-optreden (geen ploeggenoten die gaatjes kunnen dichten) vanaf heden niet meer op zal gaan. Toch kan het maar zo dat we uitkijken naar een massasprint en de vraag wie dan wint, terwijl het uiteindelijk gewoon een ontsnapping wordt en Den Hertog, Stoltenborg en Peter Michael op het podium staan. Net zoals bij het afgelopen WK-kwalificatietoernooi.

  Nu nog hopen op een livestream!
  Duif vindt dit leuk.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Eens.
  De laatste Noor die echt stabiel op het podium kon eindigen was Bøkko. Pedersen had wel zo zijn constante periodes (ik denk aan seizoen 15/16) maar daar zaten toch weer wat haperingen. De WB in Calgary en het gemiste EK allround bijvoorbeeld. 17/18 was voor de meeste Noren juist wel een stabiel seizoen, maar ja, eenmalig... lastig om aan te wijzen of dat door het vertrek van Skarli of door iets anders komt.
  Een Noor(se) die structureel top-5 rijdt op een afstand, dat zou mooi zijn. Dat duidt op een hoog basisniveau vanaf waar gepiekt kan worden. Pedersen en Lorentzen kunnen winnen als ze in topvorm zijn, maar prestaties op hun basisniveau of net daaronder leiden tot prestaties buiten de medailles.
 19. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Na alle geheime wedstrijdjes vorig seizoen, is het in Heerenveen blijkbaar niet meer mogelijk om binnen een redelijke termijn uitslagen te verzorgen ? Dit in tegenstelling tot zo ongeveer alle andere banen ter wereld.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

Deel Deze Pagina