Wedstrijden zomer 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 28 jul 2021.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dank voor tweets, maar liever een structurele oplossing. Ook de uitslagen van 2 weken geleden van de ISU-erkende wedstrijd der Belgen zijn nooit verschenen. Hoewel daar iemand een Olympische limiet voor de massastart schijnt te hebben gereden.

  Inmiddels staan de volledige uitslagen ook op speedskatingresults.com. Die zal wel een fax hebben gekregen of zo. Zoals al eerder deze week: we zijn compleet afhankelijk van de Amerikanen.
  Lorca vindt dit leuk.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Heerenveen moet een voorbeeld nemen aan Calgary en Inzell. Niet alleen zijn de uitslagen snel beschikbaar, maar ook de tussentijden en rondetijden staan erbij. Niet alleen is dat leuk voor statistieknerds zoals ik, maar daardoor konden we bijvoorbeeld ook zien dat Nils van der Poel op tempo begon en daarna bewust afzakte bij zijn 5 km in Inzell vorig seizoen om zo precies de ISU limiet te rijden.

  Salt Lake City mag dat ook wel doen, omdat daar nog wel eens erg snel gereden wordt, ook buiten internationale wedstrijden. Ik heb een keer contact gehad met de USA speedskating organisatie en ze konden niet meer de rondetijden van nationale plaatsingswedstrijden uit 2015 vinden. Dat vind ik wel teleurstellend.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Marcel Vos vindt dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is leuk. We kunnen hier zien dat Joep Wennemars van zijn vader geleerd heeft en met afstand het snelste heeft geopend van iedereen op de 1500 meter.
  mi vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ook heeft schaatsen.nl nog de site live.schaatsen.nl waarop marathonrondetijden en langebaanrondetijden live te zien waren. Die site deed het aan het begin van vorig seizoen ook nog prima (voordat de wedstrijden zogenaamd ''geheim'' moesten worden gehouden...). Onbegrijpelijk dat zoiets niet direct ingezet wordt. Hetzelfde geldt voor de uitslagen van inlinewedstrijden en de Holland Cup wedstrijden die soms pas na een (halve) dag online worden gezet of achteraf pas gepubliceerd worden. Prima dat dat 30 jaar geleden zo ging, maar anno 2021 een gênante werkwijze. Deze zomer was het bij sommige inlinewedstrijden (zoals bij het EK in Portugal, maar ook bij enkele Nederlandse wedstrijden) zelfs gebruikelijk om de uitslagen niet eens online te publiceren, maar via één of andere app die je eerst moet downloaden en waarvoor je een code moet invoeren o.i.d. Pffff.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De wedstrijden in Heerenveen leidden tot de volgende nieuwe beste seizoenstijden op de 1500m: Kim Talsma is nu de snelste dit seizoen met haar PR van 2:01.23 voor Jade Groenewoud en Bats. Talsma heeft de vlakke ronde afgekeken bij Marwin, en ook Dyon rijdt met weinig verval.

  In Hachinohe werd onder andere op de lange afstanden gereden, waaronder de 1e 10kms. Shuuta Hoshikawa is nu de snelste man van dit seizoen met 14:30, voor Takeuchi en Ichiba. Honoka Kumagai is nu de 3e vrouw op de 5km van dit seizoen met 7:41... voor wat het waard is. Ryu Kosaka reed de 3e snelste 1000m van dit seizoen met 1:11.30. Saori Toi reed de 2e snelste 1000m van dit seizoen: 1:17.69.

  Ik vermoed/hoop dat we de eerste spectaculaire tijden gaan zien tijdens Summer Classic in Calgary volgende week.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Deze app kan ik trouwens wel aanraden voor de liefhebbers: dit seizoen wordt ie ook voor de langebaanuitslagen gebruikt. Je ziet er geen live rondetijden mee, maar wel worden de startlijsten en uitslagen vrij snel daarin geladen. Dus ook voor de plaatsingswedstrijden die in deze periode worden gereden. App heet Sportity en is te vinden in de Google Play store. Wachtwoord = KNSB-LBSC!

  Ondertussen zijn de finales van de Mass Starts ook gereden. Bij de dames zoals te verwachten viel een clean sweep voor Zaanlander: 1. Irene Schouten; 2. Elisa Dul; 3. Melissa Wijfje. Schulting deed niet mee. Ook bij de heren succes voor Zaanlander (in een sterk deelnemersveld). 1. Jorrit Bergsma; 2. Jan Blokhuijsen; 3. Victor Ramler.

  Schouten en Bergsma bevestigen direct maar weer hun kopmanstatus. Straks nog een 500m en speciaal voor Maaike Verweij, Tjerk de Boer en Ids Bouma een 3000m/5000m race.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  6:20.29 van Peter Michael in Thialf. Goede tijd, niet vaak sneller geweest bij trainingswedstrijden en al helemaal niet zo vroeg in het seizoen. Dit spreekt ambitie uit.
  De Haître keert terug met 1:47.60 in Calgary. Eerste en tweede volle ronde erg goed (26,1 / 26,8), maar de opening was duidelijk nog niet voluit (25,6).

  -

  5000m Jessica Conrad, 31 juli: 7:23.14
  5000m Laura Hall, 31 juli, 7:38.16
  5000m Jessica Conrad, 14 aug.: 7:23.09
  5000m Laura Hall, 31 juli, 7:36.38
  5000m Jessica Conrad, 29 aug: (wordt vandaag gereden)
  5000m Laura Hall, 29 aug: (wordt vandaag gereden)

  Wat is hier precies het nut van? Zijn dit wat nationale sub(sub)toppers uit Canada die de Nils-van-der-Poel-tactiek proberen? Een lange afstand heel vaak als training rijden?
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Vooral de manier waarop maakt het een knappe race. Onkarakteristiek vlak. Op één uitschieter van 29,7 naar 30,6 na zitten alle rondjes binnen een paar tienden van elkaar. Zo kennen we Peter Michael niet, al is dat wel wat Hoekstra in 'm probeert te slijpen (hij probeerde het ook in de bubbel, maar toen was de vorm er niet echt). Ik ben benieuwd of hij dit straks kan vertalen naar het echte werk, want het focussen op de tegenstander en tegen diegene racen zit toch in de aard van het beestje.

  De rest komt niet onder de 6.50. Bouma en De Boer kwamen vorige week al tot 6.39 en 6.46. Verre van bijzondere tijden, maar ook niet veel langzamer dan de tijden die ze vorig jaar in topvorm reden. En ze stonden pas 5 dagen op het ijs. Vroeg me wel af waarom ze die wedstrijden dan al rijden? Met zo weinig ijstijd kun je niets bijzonders verwachten, behalve een kater van de matige tijd die eruit komt. Als ik de regels van de Holland Cup goed voor me heb, dan hoeven ze zich als leden van een topteam ook niet te plaatsen voor de Holland Cup; ze mogen automatisch meedoen. Misschien moeten ze in ieder geval de limieten rijden om mee te mogen doen op afstanden waarop ze niet al geplaatst waren? Of toch nog even een wedstrijdje in de benen voordat de volgende trainingsperiode begint?

  Op de 3000m voor dames geen tijden onder de 4.20. Talsma in 4.21 (minder sprankelend als de degelijke 2.01 vorige week) en 4.23 voor Jansen. Jonkers 4.25. Allemaal wat minder overtuigend dan de 4.17 van leeftijdsgenoot Verweij van vorige week (die alleen reed).

  De kortere afstanden brachten niet veel bijzonders. Hopelijk is dat volgend weekend anders wanneer de Simmer Cup op het programma staat in Heerenveen. En de Poolse nationale sprintploeg samen met Jesper Hospes aan de start verschijnt.
 11. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Misschien vinden ze het wel leuk om een 5000 meter te schaatsen? Dat kan toch.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  En 5000m Jessica Conrad, 29 aug.: 7:24.25 Het is niet handig om drie keer (net) niet de World Cup limiet van 7:23 te rijden. Doe het dan meteen goed.
 13. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dit weekend waren er 2 officiële ISU-goedgekeurde wedstrijden: de Simmercup in Heerenveen en de Desert Classic in Salt Lake City. Daar gereden tijden tellen dus als kwalificatietijd voor de Grote Wedstrijden. Olympische limieten werden heel spaarzaam gereden. Tijden moeten daarvoor in dit seizoen gereden worden, en het is handig om die al snel in de pocket te hebben. In voorgaande Olympische jaren betekende dat vaak grote Koreaanse en Chinese delegaties tijdens de zomerwedstrijden in Calgary en SLC. Dit om alvast zoveel mogelijk schaatsers de limiettijd te laten rijden, zodat er verderop in het seizoen keuze is.
  Maar dat ging nu dus niet.

  In Heerenveen werd alleen door de Poolse dames Ziomek en Wojcik een limiet gereden, op de 500 meter.
  In SLC waren het er meer: op de korte afstanden de top-Amerikanen en Amerikaansen al. En verder de Taiwanese Yu-Ting Huang op 500, 1000 en 1500 meter. Die is dus na een jaar pauze al weer goed terug. Ook de Argentijnse Rodriguez haalde al de limiettijd op de 500 meter. Aangezien de internationale concurrentie niet bijster groot is, lijkt zij dan ook een goede kanshebber te zijn op een Olympisch startbewijs.

  Nog ietsje verder scrollend, kleinere landen die de minimale limiet voor de massastart rijden, via de 1500 meter (1.57.5 / 2.10.0). Dit lukte een flink aantal Colombianen, de beide deelnemers uit Estland en de 2 Hongaren.
  En nog verder weg, degenen die daar al moeite mee hebben. Ondanks een trits nationale records van Brazilianen en Indiërs (de laatste zowel in Heerenveen als in SLC), lukte dat niet.

  Wel haalde de Braziliaanse Larisa Paes de minimale limiettijd voor de massastart op de Wereldbeker (2.11.5). Ze geeft aan daar ook te willen starten. Haar landgenoot Joao da Silva miste die limiet op 0,14 seconden.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De Koreanen reden gisteren dag 1 van de "Records Competition" in Seoul. Nu weet ik niet echt hoeveel indrukwekkende records je nou daadwerkelijk op die baan kan rijden, maar goed.

  Vrouwen
  Min-Sun Kim won de 500 meter in 38.48, de derde seizoenstijd. Zo snel reed ze nog nooit in Seoul, dus dat zegt toch iets. Hyun-yung Kim en B1-juniore Na-hyun Lee reden in de 39 seconden. Bo-reum Kim (2e op de OS massastart) won de 1500 meter in 2:02.29, haar beste tijd in Seoul sinds januari 2017. Tweede werd Hyun-sun Hwang in 2:04.44. Zij komt van 2:09 en ik neem aan dat zij een overgestapte shorttrackster is, want haar eerste tijden zijn van de lente van 2021. Er deed ook één Française mee: oud-shorttrakcster Guillermin komt met 2:12.15 zowaar in de buurt van de wereldbekerlimiettijd voor de massastart.

  Mannen
  Min-seok Kim (3e op de OS 1500m) presteert het om de snelste seizoentijd op de 1500m te rijden in Seoul: 1:47.11. Alleen hijzelf reed twee keer sneller op deze baan. Voor een seizoensopening is dit gewoon een heel erg sterke tijd. Ik ben benieuwd of deze Kim weer mee kan gaan draaien in de wereldtop. De nummer twee rijdt al 1:50, dus echt goed zijn de tijden in de breedte niet.
  Min-kyu Cha (2e op de OS 500m) won de 500m en evenaart de derde seizoenstijd van Strübe: 35.56.
  Op de 5km is er de terugkeer van een oude bekende. Seung-hoon Lee rijdt 6:41.05. Dat is allemaal nog niet zo spectaculair, hij reed zowaar al sneller vorig seizoen op dezelfde baan (6:39), maar hij schaatst in elk geval weer en hij zal vast de ambitie hebben om nog een keer te schitteren op de Spelen. Toch interessant, van die schaatsers die al jaren lijken te zijn gestopt en dan toch nog een keer terugkomen vanwege de 5 ringen. Bródka gaat het trouwens ook proberen.
  Yuskov vindt dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Kalender wedstrijden 11-30 september

  Europa
  Heerenveen:
  11 Plaatsingswedstrijd 3 Holland Cup
  24 Mass Start Competitie #2

  Minsk:
  25 Seizoensopening

  Tomaszów-Mazowiecki:
  12 Boguslaw-Drozdowski wedstrijd


  Noord-Amerika
  Calgary:
  11 Time Trial (met o.a. Bloemen, Fish, Belchos op de 5km en een aardig veld aan sprinters)
  23-26 Fall Classic

  Québec City:

  18-19 Québec Cup #1 (cool, de eerste wedstrijden op de veelgeroemde nieuwe baan)

  Azië
  Nur-Sultan:
  22-24 Kazachstan Cup #1

  Seoul:

  10-11 recordwedstrijd
  15-17 NK afstanden
  Duif vindt dit leuk.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dag 2 van Seoul was niet interessant.

  Gisteren waren er Time Trials in Calgary.
  De 5km mannen was het interessantst. Bloemen reed aanvallend en dat werd beloond met 6:14.73, zeer netjes zo vroeg in het jaar. Fish en Belchos reden boven de 6:20: daarmee was Fish langzamer dan in juli. Maar dat kan ook gewoon een opdracht zijn geweest, een 5km rijden met gemiddeld rondjes 30.0.
  Irvine reed 38.04 en 1:15.42 (beste wereldseizoenstijd), Blondin reed 1:15.54, Marsha Hudey kwam op 2x DNF uit. Junio reed de eerste 34'er van het seizoen, 34.81, en een 1000m in 1:09.41. Met die 34'er is hij nu de houder van de beste wereldseizoenstijd in plaats van de onbekende jonge Amerikaan McLeod. Neo-senior Frank Roth verbetert zich in zijn eerste wedstrijd sinds februari 2020 (!) van 35.70 naar 35.42. Connor Howe reed 1:45.45 en versloeg Jake Weidemann, De Haître en Langelaar. De Colombiaan Laborde had voor dit prille seizoen nog een PR van 1:58, inmiddels rijdt hij 1:53.36.

  In Heerenveen liet Bart Hoolwerf enige langebaanaspiraties zien met een PR van 6:29. Hij reed Lex Dijkstra op 5 seconden. De Belgische inliner Indra Médard reed zijn eerste 1500 meter en deed daar 1:55.02 over, wat hem meteen een wereldbekerlimiet voor de massastart verschaft. Hij wil graag de compagnon van Swings worden op de Olympische Massastart. Ter vergelijking: Mantia's eerste 1500 meter ging in 1:52.55, de eerste van Michael was 1:55.50 en Swings begon zijn langebaancarrière met 1:59.24. Al is dat geen eerlijke vergelijking: Mantia reed in SLC, Michael in Inzell en Swings in Eindhoven...
  Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Was Seung-Hoon Lee niet een tijdje geschorst door de Zuid-Koreaanse bond vanwege wangedrag? Hoe het ook zij, als hij weer op het niveau 2017/18 komt, dan is duidelijk dat de rest van het deelnemersveld van de Mass-start niet op een eindsprint moet wachten. Lee was echt bizar goed dat jaar.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, hij werd voor één seizoen geschorst (2019-2020). Ik vermoed dat we puur op langebaanvlak weinig van hem hoeven te verwachten, maar dat we zijn Mass-start sprint al mogen vrezen. Of hij alweer een lage 23-er kan rijden blijkt niet uit deze uitslagen, maar het zou me niet verbazen. Naar het schijnt heeft hij in de zomer na de Winterspelen van 2018 vrijwel alleen maar op de golfbaan gestaan, om vervolgens in de loop van het marathonseizoen 2018-2019 alweer venijnig snel uit de hoek te komen.

  Ik ben benieuwd hoe Z-K de selectie voor de Mass Start gaan samenstellen. Lee is de grote naam, maar in diens afwezigheid hebben Chung en Um ook laten zien tot de snelsten ter wereld te behoren. Al missen die twee de leepheid van Lee. Die kon in het slot van een drukke massasprint zo met een actie binnendoor naar de kop van de race toe rijden.
  Yuskov vindt dit leuk.
 19. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Leepheid ja, maar ook behendigheid. Lee kon echt heel soepel passeren en kon op topsnelheid gewoon op de inrijbaan zijn lijn houden tegen de kussens. Dat was echt prachtig om te zien.
  Lorca vindt dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  6.14 is voor nu erg sterk inderdaad. Ik was behoorlijk benieuwd hoe goed hij voor de dag zou komen met genoeg ijsuren in de benen, want op Strava zie ik Van der Poel-achtige taferelen voorbij komen. Minstens eenmaal per week twee duurritten op een dag à 5-6 uur (gecombineerd) en duurloopjes van 15 tot 21 kilometer. Dat werk.

  De Nederlandse tijden daarentegen zijn nog niet spectaculair, al zie je aan de openingen dat er aan de starts niet al te veel werk is geschonken en dat men pas weer kort op het ijs staat. Misschien was ik in mijn gedachten iets te enthousiast, maar van Bart Hoolwerf had ik om eerlijk te zijn een tijd van onder de 6.25 verwacht. Reed tot dit seizoen bij marathonploegen met 0 langebaanaspiraties (en die dus ook niet specifiek op een afstand trainden) en zit nu bij Jumbo in een professionelere omgeving met veel meer langebaan-kennis om zich heen. Ik hield toch rekening met spectaculaire verbeteringen op z'n Anema's (zoals Den Hertog die vorig seizoen z'n eerste 5km in 7 jaar tijd reed en zich in een race van 6.48 naar 6.30 verbeterde). Maar goed, wat niet is dat kan nog komen. In ieder geval bemoedigend dat hij 'm aardig vlak houdt en z'n snelste rondje tot het laatst bewaard. Zoals het een goed marathonrijder betaamt.

  Dijkstra wel oké voor z'n eerste 5km na zijn comeback. Z'n 3km doorkomsttijd zit al op het niveau van zijn 3km trainingsritten eind vorig seizoen. Marathonneurs Janissen, Stam en Van der Tuin ver verwijderd van hun PR's, maar zeker die laatste twee hebben vorig seizoen nauwelijks op het ijs gestaan. De beste prestatie komt nog van eerstejaars neo Kai in 't Veld. Geen PR, maar wel opnieuw in de 1.48 op de 1500m. Ik verbaas me er nog over dat geen topteam hem heeft binnen gehengeld. Zeker voor Worldstream was dat een perfecte protegé voor Verweij geweest. Over die ploeg gesproken: Lancee doet het daar met 39,6 en 2.00 niet onaardig. Op beide afstanden een kleine seconde sneller dan vorig jaar rond deze tijd.

Deel Deze Pagina