Wereldbeker 3, Salt Lake City, 3-5 december 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 22 nov 2021.

?

Welke baanrecords/wereldrecords gaan sneuvelen?

 1. 500m: Lee Sang-hwa 36,36

  3 stem(men)
  6,3%
 2. 1000m: Brittany Bowe 1.11,61

  10 stem(men)
  20,8%
 3. 1500m: Miho Takagi 1.49,83

  3 stem(men)
  6,3%
 4. 3000m: Martina Sablikova 3.52,02

  22 stem(men)
  45,8%
 5. Minstens één van de team pursuits...

  12 stem(men)
  25,0%
 6. 500m: Pavel Koelizjnikov 33,61

  5 stem(men)
  10,4%
 7. 1000m: Pavel Koelizjnikov 1,05,69

  0 stem(men)
  0,0%
 8. 1500m: Kjeld Nuis 1.40,17

  1 stem(men)
  2,1%
 9. 5000m: Ted-Jan Bloemen 6.01,86

  31 stem(men)
  64,6%
 10. Alle wereldrecords blijven staan

  8 stem(men)
  16,7%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wat betreft die tweede aanwijsplek heb je zeker gelijk hoor. Ik heb daar momenteel ook geen hele sterke mening over, maar ik meen wel dat Bergsma daar in zekere zin een stem in moet hebben. Die tweede MS plek moet niet zo worden ingevuld dat Bergsma daar hinder aan ondervind gelet op zijn kansen op goud. Dat moet intern met alle partijen goed afgestemd worden. Daags na het OKT een uurtje MS training met mogelijke aanwijskandidaten (die evt ook de TP selectie kunnen aanvullen) en Bergsma zou wel wat zijn. Lekker audities afnemen. En uitzenden uiteraard.

  Dat tweede klopt, maar het is heel moeilijk om op tijd een gat dicht te rijden als Bergsma vanuit achteren vol accelereert. En het is soms toch pokeren met elkaar. Enig moment van koekeloeren tussen de VS en Z-K kan al beslissend zijn. Zeker omdat ze donders goed weten dat direct reageren en het gaatje dicht rijden de eigen kansen in de sprint verpest. En dat weten ze ook van elkaar.
  G1ant vindt dit leuk.
 2. Palko

  Palko Active Member

  Koen Verweij heeft op de Spelen ooit brons gepakt op de massastart. Zo'n type rijder vanuit de gekwalificeerden op andere afstanden opstellen op de OS lijkt me voor dit seizoen een prima optie. Ze moeten dan alleen wel willen. Ik denk dat bijvoorbeeld Krol het ook wel zou kunnen. Net iets minder inhoud dan Mantia, maar wel meer snelheid.
 3. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Krols bochtenwerk is wel minder dan dat van Mantia, je moet die binnenbocht op volle snelheid kunnen houden in de sprint.
  Palko en strawbale vinden dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Tijdens een massastart moet je inzicht hebben in hoe je in een peloton schaatst. Krol heeft dat niet. Mocht Scheperkamp zich plaatsen, dan zou hij nog een kandidaat zijn, op basis van zijn skeelerverleden. Ik meen dat hij nog wel eens een WK skeeleren heeft gereden, en daar goed voor de dag kwam. Vraag is alleen of hij a.) het zou willen en b.) genoeg duurvermogen heeft.
  Palko vindt dit leuk.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De mass-start is niet een onderdeel dat je er zomaar eventjes bij kan doen. Het vergt echt wel specifieke kwaliteiten.
  Lorca en G1ant vinden dit leuk.
 6. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Maar is Ramler niet een optie voor TP, MS en evt de 5000meter? Op MS is ie sws goed, en reed bij het NK 6.18. Geldt overigens ook voor Jansman en Blokhuijzen(Die reed 6.19)
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Sorry, maar daar geloof ik niet in. Verweij (mits in vorm) is in principe gemaakt voor het onderdeel. Zeer ruime skeelerachtergrond, marathons gereden, superbehendig en ook veel ervaring op afstanden die langer zijn dan 1500 meter. Voor Krol geldt dat allemaal niet. Voor bijvoorbeeld Nuis gelden drie van de vier ook niet (is wel behendig, volgens mij). We weten nog niet wie zich plaatsen, maar de kans dat daar een geschikte tweede man bij zit is vrij klein. Of het moet Blokhuijsen zijn, wat ik niet verwacht. Of Verweij zelf, maar dan moeten er tussen hem en Bergsma volgens mij heel wat plooien worden gladgestreken. Kramer kan het ook, maar voor hem geldt dat laatste ook.

  Geheel terzijde, niet als argument in deze discussie: ik heb Thomas, van wie ik fan ben ik die ik als klein jochie al zag schaatsen, regionale jeugdmarathons zien rijden. Daar reed hij altijd in de eerste ronde weg, omdat hij niet vertrouwde op zijn sprint en zijn behendigheid in de groep. :)
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
  Lorca vindt dit leuk.
 8. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Aan de ene kant: ja. Aan de andere kant, als je je 5000 meter plek opvult met iemand die 6.19 rijdt in Thialf dan had je hem voor de medaillekansen net zo goed leeg kunnen laten (wat ik afkeur, ik zeg, vul hem zeker op met die ene die 6.18/6.19 rijdt, maar je gaat er niet mee winnen).
 9. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Nee klopt, maar worden die medaillekansen groter als je hem door Kramer of Bosker laat opvullen?
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Nog even mijn twee centjes over de TP van gisteren, al betreed ik wat platgelopen paden en hebben anderen al zinnige dingen gezegd.

  - VS: op het eerste oog verrassend, maar ook weer niet. Reden twee jaar geleden op WK in SLC al heel sterk, met een ploeg die individueel veel zwakker was dan deze. Hebben de perfecte balans gevonden in het duwen. Niet te veel (dan wordt het te zwaar voor rijder 2 en 3) en niet te weinig (dan wordt het te zwaar voor de voorste man en moet je alsnog wisselen, wat je eigenlijk niet wilt, want dat is juist het grootste voordeel van het duwen).
  - Wordt een heel leuke TP op de Spelen bij de mannen, met ook Rusland dat zich nu nadrukkelijk meldt. Italië en China reden ook sterk. Kan heel veel kanten op. Knock-out-model zorgt ook vaak voor verrassingen.
  - Gaat Japan zich volgende week op tijd plaatsen? Wordt spannend. Hoe zijn de regels ook alweer precies?
  - Nederland. Tja. Deze tijd is wat je kon verwachten van dit trio. Niet goed, ook niet slecht. Door het duwen kun je geen rondetijden analyseren, dus je weet niet wie er goed en zwak was. Wel leek het dat Talsma snelheid miste, wat hem niet te verwijten valt. Dit wordt een hoofdpijndossier voor de Spelen, of er moet een wonder gebeuren en precies de juiste mensen moeten zich individueel plaatsen. Eén aanwijsplek is misschien nog te rechtvaardigen, zeker als je iemand pakt die ook tweede man op de MS kan zijn (Blokhuijsen, Ramler, misschien Bosker of Kramer). Twee aanwijsplekken zou van de zotte zijn voor een onderdeel waar een medaille ook met de beste opstelling verre van zeker is, en dat gewoon ook niet serieus is genomen door de schaatsers zelf.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De plek van Bergsma op de mass start zou ik geen aanwijsplek willen noemen. Hij is de wereldkampioen van twee jaar geleden. Vorig jaar 9e, 1e en 7e. Dit jaar zonder hulp in de finale 8e en 6e. Hij is gewoon verreweg de sterkste op dit onderdeel binnen de nationale selectie.
  Marcel Vos en rhalbersma vinden dit leuk.
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dan nog even over de MS en het wel of niet sturen van Ramler naar Calgary. Natuurlijk is Anema niet verplicht om de puinhoop van anderen op te ruimen. Dus hij staat in zijn recht als hij eigenwijs of gefrustreerd is en zijn rijder thuislaat. Maar je kunt daar ook boven staan en vooral pragmatisch naar de discussie kijken. Wat is voor Ramler zelf het beste? Ramler hoeft niet te pieken op het OKT. Op de 5km en 10km gaat hij zich niet plaatsen (of ik moet me sterk vergissen) en de massastart op het OKT speelt hopelijk nauwelijks een rol bij het aanwijzen van de tweede MS-plek (die fout moeten we niet nog eens maken).

  Als Ramler in Calgary rijdt en dat goed doet, dan heeft hij een sterke troefkaart in handen in de discussie om de tweede man naast Bergsma te worden. Als hij thuisblijft, dan wordt die discussie veel lastiger voor hem.
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Van het rijtje Talsma (6.14,3), Bosker (6.15,3) en Kramer (6.16,0) laten alle drie nog weleens een steekje vallen. Ramler (6.18,3) zat op het NK net te dicht op hen om hem geen kansen toe te dichten. Ik geef die eerste drie natuurlijk verreweg de betere kansen, maar als ik Ramler's trainer was zou ik er wel maximaal voor gaan. De kans dat Ramler via een aardige MS in Calgary op de Spelen gaat komen schat ik veel lager in. Zeker omdat hij die Mass Start niet met Bergsma rijdt, maar met Hoolwerf of alleen en misschien zonder optimale voorbereiding aan de andere kant van de wereld.
  G1ant vindt dit leuk.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hier moet ik je gelijk in geven. Zijn kansen op de 5km zijn op basis van deze cijfers groter dan mijn gevoel aangaf, en je hebt ook gelijk dat presteren op de massastart in Calgary uitdagend wordt.
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Tja, niet bepaald representatief aangezien Bergsma beide wedstrijden alleen de finale heeft moeten rijden. In andere combinaties is al lang laten zien dat Bergsma prima in staat is een medaille te halen of zijn partner dat te laten doen.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  En wanneer werden de maatregelen voor Amerika aangekondigd? Juist, in september. Er zat meer dan een maand tussen het aankondigen van de Amerikaanse regels, de Peking regels en het NK. Je hebt geen enkele Nederlandse ploeg gehoord over de vaccinatie eis om Amerika in te komen voor de wb (die ook toen al in Canada geldde). Pas toen de Peking regels werden aangekondigd raakten ze in paniek.
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Bart Swings doet mee in Calgary. Bron: KBSF
  sysya en Marcel Vos vinden dit leuk.
 18. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ehhh, als ik de soap van Sotsji mij goed herinner (weet je dat artikel van Bergsma nog...) waren Verweij en co niet blij met het goud voor Bergsma op de 10km en vooral het gebrek aan goud voor Kramer. Verweij was idd een naam die veel viel, maar er veel toch wel echt in op te merken dat Bergsma/Anema vond dat Kramer daar een grote rol in speelde.
  Laatst bewerkt: 6 dec 2021
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Mooi, dan kan hij hopelijk nog een keer een paar prachtige tijden rijden. Winnen zal lastig worden want Van der Poel doet mee, maar podium op de 5000 meter moet zeker kunnen.
 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ok, nu begint het wel irritant te worden. Bergsma rijdt elke keer de finale in zijn eentje, en daarom is zijn ruime afstand tot het podium zogenaamd 'niet representatief'. Maar Bergsma rijdt met redelijke waarschijnlijkheid de finale op de OS ook in zijn eentje, als de massastartprestaties van onze tweede man iets zijn om op te varen - dat is namelijk niet-plaatsen voor de finale. Dat hele idee dat de prestaties van Bergsma altijd in combinatie met een tweede Nederlandse schaatser in de finale moeten worden gezien, vind ik nou niet echt heel overtuigend. We gaan straks iemand neerzetten op de OS die nog onder Albertus Hoolwerf in de pikorde staat - en Albertus weet zich al de hele tijd niet te plaatsen voor de finale. Waarom zou ons nog onbekende alternatief dat wel dan zo maar eventjes doen?

  Bergsma mag best beoordeeld worden op hoeveel hij voor elkaar krijgt in de MS-finale in zijn eentje. Dat is nog niet heel veel, maar het is ook moeilijk en mensen kijken naar hem, maarja, zo is het nou eenmaal. Dat hij het makkelijker had toen Stroetinga nog meedeed, dat klopt, maar die doet niet meer mee en die komt ook niet op magische wijze in de OS-finale zodat Bergsma de titelkandidaat kan zijn die hij hoopt te zijn.

Deel Deze Pagina