wie helpt beginner de bocht door?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door gertjan, 4 nov 2006.

 1. gertjan

  gertjan New Member

  Hoi,

  ik ben een paar jaar geleden begonnen met schaatsen. ik heb enkele jaren lang schaatscursussen gevolgd in kardinge en heb een hoop geleerd. Echter, er blijft een probleem. Na zo'n 100 meter komt die bocht weer.... En het lukt maar niet: ja, ik kan mijn voet over de ander zetten, maar ik loop niet echt lekker door de bocht... ik doe een hoop fout en zoek eigenlijke goede instructies (video, jpg'jes tekst) waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe dat nu moet:
  - hoe diep moet ik zitten,
  - moet mijn voet over de ander heen, of moet hij er voor langs.
  - Waar zet ik mijn rechtervoet neer na de overstap (ver naar links of juist niet)
  - hoe moet ik hangen: schouders in de bocht of juist heup in de bocht
  - moet mijn schaats scheef insnijden of juist recht
  - waarom zwabber ik zo vaak,
  - is de rechterbeen gestrekt of juist gekromd
  - hoe zijn de schouders (van boven af gezien)
  etc etc
  wie zou mij daarmee kunnen helpen?
  Bedankt
  Gert Jan
 2. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Heup in de bocht!
 3. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Beste Gert-Jan,

  Al zou de perfecte video er zijn dan nog heb je er helemaal niets aan... op een recht eind misschien nog wel maar een bocht nee.
  Bochten moet je voelen... hoe je je heup moet kantelen de bocht in..
  het neerzetten alles, en tja daar zal je gewoon voor op les moeten.
  Of tijdens een publieks uur iemand moeten vinden die je helpt.

  Krizz
 4. rovar

  rovar New Member

  dit zijn wel veel vragen om zo even te beantwoorden. je geeft niet aan wat je specifieke probleem is. misschien kun je inderdaad beter even een trainer mee laten kijken.

  toch enkele tips van mij om mee te beginnen:
  - balansoefening: ga de bocht in en blijf zo lang mogelijk op je rechterbeen hangen (linkerbeen intrekken en los van het ijs): zo leer je boven je rechterbeen te komen (volle gewicht op standbeen, dus niet half half). probeer deze oefening ook op je linkerbeen (die is vaak lastiger).
  - schaats niet te ver naar voren gooien, anders kun je nooit bovenkomen
  - bovenkomen lukt alleen als je je volle gewicht naar voren gooit en je lichaam boven je knie houdt
  - zet je linkerschaats naar buiten neer, je komt dan op de buitenkant van je linkerschaats terecht waardoor je meteen bovenkomt en jezelf "weg kunt duwen" (vind ik persoonlijk een begrijpelijkere omschrijving dan "afzetten"). je ziet veel beginners die op de binnenkant neerzetten, je komt dan niet boven en kunt onmogelijk afzetten
  - probeer in de bocht te hangen, net zoals je dat op je fiets in een bocht doet, dus met het hele lichaam.
  - diepe zit nodig voor afzet: probeer niet alleen je rug zo laag mogelijk te houden maar probeer diep door je knieen te zakken (kniehoek 90 graden). oefen voor de spiegel.
  - knie intrekken voor het neerzetten, anders kom je terug naar boven en ben je je diepe zit kwijt
  - tijdens het bijhalen de schaats maar een paar centimeter boven het ijs optillen
  - als je bovenstaande allemaal goed doet, zul je merken dat je linkerschaats automatisch voor je rechter langsgaat (en andersom)

  ik weet niet of je hier iets aan hebt, maar in ieder geval succes
 5. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Tip: beter luisteren naar ons :lol:

  Nee, de bocht is een lastig ding, er spelen zo vreselijk veel factoren mee om een goeie bocht te lopen, zoals je aan het verhaal van Rovar al kan zien...

  Ik zou beginnen met de houding, buikspieren goed aanspannen, ronde rug trekken.
 6. ducatif1

  ducatif1 Member

  Heb het zelf ooit geleerd op een grote natuurijsbaan door gewoon alleen maar pootje over te doen. Dus echte rondjes draaien en proberen om zo hard mogelijk te gaan. Vooral door steeds harder tegaan merk je vanzelf hoe je verandert van houding en daardoor leek alsof je een shortracker was. Dit kun je natuurlijk ook oefenen op een jishockeyveld.
 7. Krijn

  Krijn Member

  heel veel op slecht ijs schaatsen, hierdoor krijg je meer vastigheid in de bocht
 8. gertjan

  gertjan New Member

  Hoi,
  dank jullie wel voor de reacties,
  mijn voornaamste probleem is waarschijnlijk dat ik altijd die extra slag moet doen. Ik probeer laag te zitten, mijn been gaat erover (moet er denk ik meer voor langs), ik plaats mijn rechterbeen, laat de linkerweg lopen (hoop gekras :( ) en dan merk ik dat ik niet 'door' kan gaan.
  Mijn zwaartepunt zit dus tussen de schaatsen in.
  Misschien moet ik me meer focussen op het wegduwen van de linkerschaats, voordat de rechter erover plaats. Ik moet denk ik de rechterschaats proberen rechts van mijn zwaartepunt te plaatsen?
  Over diep zittend en houding door de bocht: ik zie ook zoveel schaatsers die lekker rechtop staand, rustig praten met andere ff makkelijk een bocht lopen.... (althans, zo lijkt het ...)
  Maar weet iemand bijvoorbeeld een goed boek oid waarin bv met tekening het principe wordt uitgelegd? Ik hou zelf altijd wel van de analytische aanpak als ik iets wil leren....
  Groetjes
  Gert Jan
 9. rovar

  rovar New Member

  dit is denk ik de essentie van je probleem. probeer je volle gewicht op 1 been te hebben, dit kan alleen als je lichaam boven je knie zit. dit noemt men bovenkomen. vergelijk het met traplopen, als je de trap oploopt heb je bij elke trede je volle gewicht op 1 been. dat gevoel moet je ook bij het schaatsen krijgen.

  - "handboek wedstrijdschaatsen" (erg wetenschappelijk benaderd en bovendien niet goed te lezen)
  - "speed on skates" van barry publow (engels, maar veel eenvoudiger te begrijpen en erg pragmatisch)
 10. Remco

  Remco Member

  Tip: ga eens schaatsen op onze prachtige "ijsbaan" in Enschede. Na elke 60 meter een bocht :D
 11. gertjan

  gertjan New Member

  Ik heb speed on skates besteld (bij Amazon duitsland). Goed boek. Veel uit geleerd
  wat bij mij nu erg helpt is het volgende:
  Ik probeer heel stevig af te zetten met rechts, tot gestrekt aan toe en dan ervoor langs. Heeft heel veel geholpen, want het is me gelukt om een aantal keer een hele bocht te lopen!!! :D :D
  Het liep nog niet perfect, maar dat ligt denk ik aan het feit dat ik niet echt afzet met linkerbeen in de bocht. Dus dat moet ik verbeteren.
  Wat ik ook probeer te doen is de slagfrequentie te verhogen in de bocht

  Waar ik nog mee worstel is het volgende: Hoe zet ik mijn linker en mijn rechtervoet: vlak of moet ik juist hem scheef inzetten.

  In ieder geval: boek van Publow is heel leerzaam een ECHTE aanrader.
  groetjes
  Gert Jan
 12. rovar

  rovar New Member

  als je in de bocht hangt, moet je je rechtervoet op de binnenkant neerzetten en je linkervoet op de buitenkant. schuin dus. alleen dan kun je goed afzetten. voor wat betreft je linkerafzet, als die nog niet goed gaat: zet je linkervoet iets naar de buitenkant van de baan neer, zo kom je altijd op de buitenkant terecht (als je links namelijk op de binnenkant van je ijzer neerkomt, kun je nooit afzetten, je remt dan zelfs af!). verder moet je er voor zorgen dat je tijdens je rechterafzet je lichaam 'naar voren' gooit, waardoor je volle gewicht op je linkerbeen terecht komt. en alleen dan kun je goed afzetten. vergelijk het rijden van een bocht met traplopen: je stapt van trede naar trede door je volle gewicht op dat been te zetten. en dat kan alleen als je gewicht boven het been hangt waarmee je je naar boven duwt.

  suc6
 13. obiej

  obiej New Member

  ik zou zeggen hand in hand met partner. jij links de partner rechts je gaat hangen, de ander houd je tegen en je gaat de bocht lopen simpel maar volgens mijn de beste methode..!

  groetjes..
 14. goldenpower

  goldenpower New Member

  heel simpel ik heb it twee mensen in 1 minuut gelleerd(dan ziet het er nog niet hellemaal uit maar dat bouwt zich vanzelf uit) je moet gewoon rustig RECHTOP in de bocht schaatsen (5kmpu) dan duw je je linker schaats naar buiten en ga je er op staan en je plaats je rechter er rustig beetje voorlangs over heen. gewoon doen gaat in een keer goed anders heb je het niet goed begrepen.
  je bouwt dit uit door steeds dieper te gaan zitten harder te gaan. kijk ook nog even naar hoe zet ik liker schaats af in bocht. naar goldenpower


  st.gth.rules
 15. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Je duwt je linkerschaats naar buiten, daarmee ga je op de binnenkant van je linkerschaats staan, die wil dan rechtsaf en je komt vrij snel naar de boarding toe... Het is wel een manier om het te leren maar wel met vrij hoog risico...
 16. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik gooi het maar ff hierin ;)

  Ik heb gister voor het eerst in mijn leven zonder hulp een stukje bocht gereden. Het bestond uit twee slagen maar dat maakt niet uit op een 200 meter baan, maar dat maakt niet uit, het begin is er :D :D

  Alleen mag ik volgens mijn trainer wel iets minder hakken :roll: Zal maar niet vertellen welke schaatser dat ook wel eens doet :roll:
 17. RaymondD

  RaymondD New Member

  Als je teveel kijkt naar een bepaalde schaatser neem je vanzelf de techniek over ;-)
 18. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Progressie lisan! Goed bezig :) Als je nou de snelheid van die ene schaatser mee kan nemen....... :lol:
 19. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik zou graag willen maar dan denk ik dat ik heel wat krachttraining etc moet gaan doen. Maar ik was wel trots op mezelf, het kostte me wel een jaar. Ik durf het gewoon nog niet en heel af en toe dan heb ik zo'n bui waarin ik grenzen verleg en dat lukte dus maandag, nu doortrekken naar volgend seizoen en dan wil ik aan heteinde zeker een hele bocht kunnen!
 20. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

Deel Deze Pagina