wie helpt beginner de bocht door?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door gertjan, 4 nov 2006.

 1. Tjark

  Tjark Active Member

  pfff, dat zou verboden moeten worden! kom op zeg, wat voor een trainer is dat!!!
 2. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Haha ik zal maar geen namen verklappen. Het ging puur om balans, balans en...balans. Gelukkig heb ik daar wél wat aan gehad moet ik bekennen.
 3. hollander

  hollander New Member

  Balans balans... :roll: :?: :roll: Aarde, vuur, lucht...

  Had ie misschien beneden in het Yoga lokaal moeten zijn? :lol: Dan waren ze daarom in het yogalokaal 't Klûnen :wink:

  Maar met de balans zit het na een jaar nu geramd :!: :wink:
 4. gertjan

  gertjan New Member

  over het bochtje....

  Zorg voor goed scherp geslepen schaatsen.
  Zo na een tweeweken natuurijs zijn je schaatsen zo bot als wat....
  dat helpt niet echt voor een bocht. Je moet grip hebben.
 5. Enkeltje

  Enkeltje New Member

  Ik kan inmiddels eindelijk ook fatsoenlijk de bocht doorlopen. Heeft mij zeker 6 jaar gekost. Er is dus hoop voor iedereen :D
 6. Bertuss

  Bertuss New Member

  Ik kan inmiddels behoorlijk bochten draaien. Ik heb alleen een 'stuurprobleem'. Ik stuur namelijk automatisch meer naar binnen. Ik kan dus zeg maar niet op één lijn blijven schaatsen in de bocht. Heeft iemand een idee wat ik in mijn techniek verkeerd doe ? Als ik trouwens harder ga (met een groepje mee ofzo) dan heb ik er minder last van.
 7. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Blijft een gokje als ik je niet kan zien rijden ;-) Ik zie het echter vaker.
  Het zou kunnen dat je je schaatsen niet parallel plaatst maar probeert de bocht om te stappen. Houd ze parallel. Ze sturen vanzelf, mits je de linker op de buitenkant en de rechter op de binnenkant plaatst.

  Probeer ze parallel te houden en ze met de punten ietsje meer richting buitenbocht te plaatsen.
 8. Bertuss

  Bertuss New Member

  Kan je wel eens gelijk in hebben inderdaad. Als ik namelijk me wat minder concentreer op de techniek, dan gaat het eigenlijk beter gek genoeg. Ik ga het de volgende keer proberen in mijn achterhoofd te houden.
 9. Madeleine

  Madeleine New Member

  Soms raakt de achterkant van mijn rechterijzer de punt van mijn linkerijzer in de bocht. (En soms verlies ik daardoor mijn evenwicht en ga ik onderuit :roll: ) Hoe kan ik dit het beste voorkomen? Moet ik mijn rechterschaats meer naar links neerzetten, of juist minder?
 10. Tjark

  Tjark Active Member

  Je voet net wat meer ontspannen en tenen naar beneden houden, kan helpen.

  Maar verder gebeurt dat wel vaker bij mensen en mits je je losse enkel ontspannen hebt is er ook niet zoveel ergs aan. Is vaak een fase en gaat vanzelf een keer over.
 11. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoiii,

  Even een vraagje. Ik ben dit seizoen begonnen met schaatsen en het gaat opzich al best goed. Ik kan wel overstappen maar als ik dat gedaan heb glij ik met mijn linker been weg. Ik heb me nu ingeschreven voor een intensief-cursus (4 dagen, 2 uur achter elkaar les) en kan er nu dus ook echt goed aan gaan werken. Ik weet dat ik me ijzer niet goed neer zet (staat zo | maar moet volgens mij een beetje zo \) en dat ik daardoor geen grip heb alleen als ik hem zo zet \ ben ik bang dat ik er
  'overheen'val zegmaar. Het is voor mij bovendien al een hele kunst dat ik zo | | want ik begon het seizoen zo / \.

  Weet iemand of ik iets kan doen zodat het minder eng lijkt of dat ik niet het idee heb dat ik naar links val zodra ik mijn schaats zo \ zet?

  Groetjes,
  Steffanie
 12. Madeleine

  Madeleine New Member

  Je kunt oefenen om in een kleine cirkel alleen maar over te stappen, dan ga je vanzelf je schaatsen goed neerzetten.
  Tenminste, dat ik zoals ik het nu leer. Soms is het goed om daar weer even naar terug te gaan wanneer je merkt dat je op het glijgedeelte van je linkerschaats staat ipv op de buitenkant. Of wanneer je ineens niet meer weer hoe je je schaats op de buitenkant neer moet zetten. (Klinkt raar, maar dat heb ik soms).
  Ik ben zelf ook een beginner en ik weet niet of dit een goede manier is, maar bij mij werkt het.
 13. Lammert

  Lammert Member

  Met iets hogere snelheid de bocht ingaan helpt voor een minder onveilig gevoel. Klinkt gek, maar is wel zo. De middelpuntvliedende kracht zorgt er dan namelijk voor dat je schuin naar links kunt hangen zonder dat je omkukelt.
 14. Madeleine

  Madeleine New Member

  Pfff, ik blijf die bocht maar lastig vinden...
  De laatste tijd ben ik een beetje bang geworden voor de bocht. Heel raar, want dat had ik eerst niet. Gevolg is dat het alleen maar slechter gaat ...hoe kan ik dit doorbreken?
  Ik vind het jammer, want hierdoor is een groot deel van mijn plezier in het schaatsen weg :roll:
 15. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Probeer je in te denken alsof je op een donzen kussen bed schaatst, denk je in dat er niks ergs gebeurt als je valt.
 16. Steffanie

  Steffanie New Member

  Hoiii,

  Bedankt voor de tips van eerder. Ik heb ze wel al gebruikt maar had niet eerder tijd om te reageren. Het heeft zeker geholpen. HEel toevallig gingen we die avond bij de cursus naar de binnenbaan om daar in een cirkel steeds maar pootje over te doen en dat hielp echt. Nu gaat het eigenlijk wel goed. Waar ik ook achter ben gekomen is dat ik opzij afzette en als je dan nog boven je stambeen moet komen is dat lastig. Heb nu geleerd meer naar voren en recht af te zetten.

  Nog 3 weken om het echt goed onder de knie te krijgen :D
 17. allard

  allard Active Member

  Naar voren? leg uit....
 18. Steffanie

  Steffanie New Member

  uhm ja, ik had er al geen goed gevoel van toen ik dat postte.
  :wink: Hoe leg je zoiets uit... Ik weet ook dat het technisch nog niet helemaal goed is, maar wel beter...

  Ik bedoel meer dat ik mijn schaats nu recht onder me zet en niet meer zo\ maar zo |. Ik had in het begin zoiets van: Oh nu die bocht en dan zette ik hard naar links af, maar dan ging mijn been al die kant op en mijn lichaam nog niet en dat kreeg ik dan natuurlijk nooit meer erboven.

  Anders weet ik het ook niet uit te leggen.. :?
  Ik zal er morgen eens op letten, misschien dat ik het dan beter uit kan leggen...
 19. janneman

  janneman New Member

  x-over

  hopla en dan nog een keer.....

  als fervent inline-skater kom ik op wielen statistisch net zoveel linker- als rechter-bochten tegen op straat... maar vooral op het ijs is tegen het verkeer in op een baantje rijden niet zo handig 8)

  rechtsom gaat "natuurlijk" en linksom nog altijd wat onzeker. ik las al eerder in dit draadje dat het aankomt op vertrouwen op je binnen / linker-been en daarmee ook daadwerkelijk afzetten onder je langs.

  verder is het als skater wennen dat je rechtop op het ijzer geen grip hebt.

  en nu weer even de regendans binnenstebuiten opdat het weer gaat vriezen! net even buiten geweest, maar t ijs was papzacht :(
 20. WytseKloos

  WytseKloos New Member

  Ik ben met schaatsen zeker nog een beginnen maar skeeler wel al een paar jaar. Het "pootje-over-en" met skeeleren gaat prima, met schaatsen moet die er nog komen. Met het skeeleren ben ik 2x goed hard de bocht uitgevlogen... door eigenlijk 2 simpele zaken.

  - Te hoog zitten
  - Angst ("dit gaat niet goed"-denken)

  De bocht is vooral een kwestie van doen, diep zitten en voor je de bocht uitkijken waar je heen moet. Door dat laatste lukte me pootje-over eerst niet. Kijk niet 2 meter voor je maar echt de bocht in. Dus links naast je waar je heen wil.

  Waarmee ik me realiseer dat het simpel klinkt.

Deel Deze Pagina