WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
 1. 500 mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. 1000 mannen

  19 stem(men)
  86,4%
 3. 1500 mannen

  13 stem(men)
  59,1%
 4. 5000 mannen

  6 stem(men)
  27,3%
 5. 10000 mannen

  1 stem(men)
  4,5%
 6. 500 vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 7. 1000 vrouwen

  3 stem(men)
  13,6%
 8. 1500 vrouwen

  2 stem(men)
  9,1%
 9. 3000 vrouwen

  1 stem(men)
  4,5%
 10. 5000 vrouwen

  7 stem(men)
  31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Morgen op de 5000m gelijk in rit 1 Weidemann - Horikawa. In rit 4 Schouten - Sablikova (eindelijk rijden ze eens tegen elkaar) en in rit 5 Beune - Wiklund. Mooie loting, al is Maltais - Yang in de laatste rit waarschijnlijk mosterd na de maaltijd. Voor Schouten heel prima denk ik. Weidemann heeft waarschijnlijk al een medaillewaardige tijd neergezet en Sablikova treft ze rechtstreeks.

  Op de 10000m had ik voor de dweil gehoopt op Fish-Bergsma, maar het wordt Fish-Eitrem in rit 1. Fish kan gelijk een tijd neerzetten waar mogelijk de nodige rijders zich op stuk bijten. Bergsma ontloopt, ondanks zijn geringe World Cup-deelnames, de eerste rit na de dweil en kan in ieder geval met wat richttijden aan de bak. Een raadsel hoe hij ervoor staat. Na de dweil verschijnen achtereenvolgens Bloemen (rit 4), Roest (rit 5) en Ghiotto (rit 6). Voor Roest erg prettig dat hij niet na Ghiotto moet, me dunkt. Het blijft in ieder geval spannend tot het eind.

  De 1500m dames levert vooral voor Takagi een mooie loting op. In de voorlaatste rit tegen Mei Han. Antoinette moet in rit 8 (met buiten start...) tegen Maltais. Niet ideaal. Groenewoud in de laatste rit tegen Beune. Ook niet ideaal als Beune nog kapot zit van haar 5000m.

  Kjeld Nuis moet op de 1500m heren al in rit 4 aan de bak tegen Chung. Kongshaug in rit 9 tegen K. Yamada. Stolz neemt het in rit 10 op tegen Dijs (Stolz vanuit de binnenbaan, dus hij rijdt alleen). In rit 11 treffen Ning (binnenstart) en Roest elkaar in een interessant onderonsje (of nou ja; die zien elkaar alleen bij de start waarschijnlijk). In de slotrit geen Yamada.
  Ko Savabli, CasperW en Duif vinden dit leuk.
 2. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Na 10 jaar de wereld over reizen met een bescheiden Zwitserse vlag (ja ik heb 3 verschillende landen in collectie), ben ik live bij de eerste Zwitserse medaille ooit op een WK Afstanden. En ondanks dat Hoolwerf hem eerst omver beukte. Hoolwerf doet dat vaker helaas bij Wenger en vaak wordt dat niet gezien. Gelukkig heeft het Wenger niet van het podium gehouden. (Nee, ik ga geen dank uitspreken naar het feit dat Hoolwerf hem weer heeft opgeraapt)
  Jeronimo1, Mcat, Ko Savabli en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Antoinette gaat winnen vanavond.
 4. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Morgen allemaal!

  Ook weer zo genoten gisteren?

  Het was een heerlijk avondje massastarten met de 1000 meter er tussendoor. Ik vind sowieso dat de ISU eindelijk een goede balans in het programma heeft gevonden met iedere dag een lange en een korte afstand met ook nog een fijne mix van klassieke afstanden en nieuwe onderdelen. En die nieuwe onderdelen bewijzen dit WK allemaal glorieus waarom ze vooral ook een verrijking van het schaatsen kunnen zijn. Want die Massastart is echt een ander kopje thee. Zeker ook met die maffe halve finales erbij. Zonde voor Bosker en Seung-Hoon Lee, maar het is toch "geweldig" dat zulke schaatsers kunnen sneuvelen?

  En wie zat er nu niet op het puntje van zijn of haar stoel toen Lorenzato minutenlang weg was en Schouten nog terug moest komen? Heroïsche zege van Irene en dat was wel te zien aan de ontlading die er aan alle kanten uit knalde toen ze over de streep kwam. Natuurlijk is er bij de dames een te groot krachtsverschil tussen de top en de rest. Er zijn geen of te weinig schaatsers zoals een Peter Michael of Felix Maly die fragmentatiebommetjes kunnen blijven droppen waardoor de tactische mogelijkheden vaak wat beperkter lijken, maar ik blijf hopen dat het langzaam de kant van de heren op kan.

  Want bij de heren is het vaak echt genieten. Nu zat ik gisteren vurig te hopen dat Loubineau en Belloir de rest ergens pootje gingen lichten en het schaatsen aan Historisch Frans Goud gingen helpen. Ze kwamen een eind, maar uiteindelijk was het toch weer die sublieme Swings die iedereen aan de lijn hield en dan ook de sprint nog won. Al was het nipt! Fantastische medaille voor Livio Wenger uit Zwitserland. Prachtige schaatser. In absolute topvorm misschien goed voor een top 10 plek op de 5km of het WK allround, maar op dit onderdeel heeft hij Echt medaillekansen. Met dank ook aan Bart Hoolwerf die 'm nog even van het ijs schraapte en raapte. Hoolwerf heeft de speciale touch van dit onderdeel toch nog niet volledig in zijn vingers. Maar hij is jong, ambitieus en hongerig, dus dat komt nog wel!

  En wat heeft Gelinas-Beaulieu (geweldige naam!) een absoluut droomweekend. Deze man stond als jongen ooit op het podium van het WK Junioren met Koen Verweij en Brian Hansen. Hij hield zijn leeftijdgenoot Sverre Lunde Pedersen toen van het brons af. Dat was in 2010. Lang, lang geleden. Een glorieuze toekomst lonkte, maar het liep allemaal anders. Hij knokte zich terug, ging weer bijzonder leuk meedoen en dit weekend valt alles op de juiste plek. Met dank aan de nieuwe onderdelen! Hij heeft een gebeeldhouwde kop en daar timmert nu niemand meer die brede glimlach vanaf.

  Viel er in het klassieke werk nog wat te genieten gisteren? Nou, best wel! Want eindelijk, eindelijk, eindelijk was daar individueel WK Goud voor de Grote Miho Takagi! Onvoorstelbaar dat het zo lang heeft geduurd. Maar gisteren stonden de sterren dan eindelijk juist aan de hemel. Want wat kwam haar ploeggenootje Mei Han nog even heerlijk voorlangs op die laatste kruising. En wat is die Chinese toch aan het opbloeien onder Johan de Wit. Ze is werkelijk vederlicht, maar dropt wel een stel waanzinnige kniehoeken. En had de snelste slotronde! Let op haar! Leerdam kwam een eind, maar die laatste ronde was er teveel aan. Ik ben zeer benieuwd hoe Jutta vanaf dit punt verder gaat. Privé heeft het ze een stormachtig seizoen en ze moet zorgen dat die eigenzinnige enkel geen nieuwe zwabbervoet wordt, hoe moeilijk dat misschien ook zal zijn... Aan haar inzet en determinatie zal het in ieder geval niet liggen.

  Tja, en tot slot was daar natuurlijk weer ene Jordan Stolz. Toen hij "slechts" 1.06.05 reed, was ik ... ehh ... bijna teleurgesteld? Bijna! Nou ja, zoiets. Ik zat na de 500 meter nog wat vast in die bizarre 1.04 droom. Ach ja, het was ook alleen maar een dik baanrecord en de derde tijd ooit. En ergens had ik het idiote idee dat hij net niet vol, vol, vol ging zoals bij zijn waanzinnige WR race in Salt Lake. Ning reed bijvoorbeeld een snellere eerste ronde. Zag ik die nu met 61.9 km per uur de buitenbocht uit komen? En is dat ooit eerder vertoond? Vraagje voor de cijferprofessoren hier. Geweldige stylist, die Ning. Zomaar ineens twee hele medailles voor China! De slapende reus ontwaakt traag uit zijn lange slaap.

  De Boo heeft door ziekte helaas een jasje uit moeten doen en Prins ging nog een heel eind mee met Stolz. Doe het maar eens in zo'n laatste rit. Maar het moge duidelijk zijn dat die jongens er hard aan komen! En zo is het toch weer die oude Samoerai Kjeld Nuis die een schitterende bronzen plak pakt. Gouden vent die Kjeld! Hart op de tong, vol vuur en nooit te beroerd om alles te geven. Het is toch fascinerend dat zo'n ervaren en technisch begaafde topschaatser zelfs na al die honderden keren nog zo de binnenbocht uitvliegt? Dat maakt schaatsen zo mooi. Als je in de atletiek of het zwemmen stuk gaat, kun je dat misschien nog grotendeels opvangen met pure power en wilskracht, maar in het schaatsen werkt de man met de hamer op een heel sluw niveau. Een minuscuul tikje en je bent weg. Prachtig ook dat Nuis oprecht zo blij kan zijn met brons. En ook helemaal niet gek na zo'n raar jojo seizoen. Klim straks in April maar weer gauw op de fiets Kjeld! Opdat je Stolz nog maar mooi een keer mag pakken!

  Of ... doe je dat misschien vandaag al?
 5. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Is enige hoop voor JV om alsnog toernooi beetje te redden.
 6. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Takagi heeft nu individueel en ploegengoud op OS en WK Afstanden, goud op het WK allround en het WK sprint en wereldrecords. Wat dat betreft nu op gelijke hoogte met Friesinger als de meest complete schaatsster van de afgelopen 30 jaar.
  Laatst bewerkt: 18 feb 2024
  RodyTur10, chicagodude, CasperW en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het enige dat ze nog niet heeft is de leiding op de adelskalender, ze staat nog 0.419 punten achter Klassen.
  vergeer en Asterisk vinden dit leuk.
 8. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De mannensprint is van zoveel hoger niveau dan de vrouwensprint dit seizoen, en dat kun je heel goed zien in de snelste rondes ooit gereden.

  Bij de mannen komt 14 van de top 50 van dit seizoen met drie in de top vijf.
  Bij de vrouwen komt 3 van de top 50 van dit seizoen met als hoogste Leerdam's 26.35 van gisteren op plek 32.

  Ik hoop dat het niveau bij de vrouwen de komende jaren weer omhoog gaat, want dit is erg jammer.
  vergeer en VorstM vinden dit leuk.
 9. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  Het verschil wordt alleen maar groter tov de mannen. We mogen Johan de Wit wel ontzettend dankbaar zijn anders stelde het vrouwenschaatsen al helemaal niks meer voor. De Canadezen dames zijn op leeftijd en nieuwe talenten dienen zich daar niet aan. Wat er gisteren gebeurde bij de massastart was spectaculair maar liet vooral zien hoe laag het nivo bij de dames is. Bij de mannen is met name door de komst van de nieuwe onderdelen een veel bredere top ontstaan waardoor iedere afstand een genot is om naar te kijken. Nieuwe talenten dienen zich snel aan en ze komen overal vandaan. De tijd van een Nederlandse 1,2,3 ligt gelukkig even achter ons. Niet leuk voor Erben misschien maar het zorgt er wel voor dat een gouden medaille veel meer waarde heeft. Hopelijk lukt het Johan de Wit om team Gold door te ontwikkelen met nieuwe vrouwelijke talenten zoals Noake, Horikawa en Yang.
  Ko Savabli en tostiees-31 vinden dit leuk.
 10. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Wat een troosteloze natte herfstdag weer ... als X. Neerslag een schaatser was, had ie dit lopende schaatsseizoen alle Nederlandse Records steeds weer aangescherpt...

  Laat ik de Winter en Zon dan maar in de loting voor de laatste dag van het WK Afstanden zoeken. Het voelt vandaag bijna aan als een ouderwetse schaatszondag met de 1500 meters en 5km en de 10km. Alleen dan in omgekeerde volgorde. Wie zet er vanavond de boel op zijn kop?

  De 5 kilometer dames begint zeer interessant met een duel tussen de pure stayers Weidemann en Horikawa. Long Tall Isabelle heeft het lek boven en lijkt helemaal klaar voor haar tweede plak op dit WK. Maar welke kleur gaat die medaille krijgen? De Grote belofte Horikawa is na een uitmuntende start van dit seizoen in eigen huis en ziekte in China helaas niet echt meer op topniveau gekomen, maar misschien kan ze een fraai resultaat rijden. Ik heb toch de indruk dat de 5km haar nog beter ligt dan de 3km. Lorenzato tegen Haugen is een tussenrit. Al volg ik de progressie van Lorenzato dit seizoen met bijzonder veel plezier en interesse. De tweede tussenrit tussen Jin en Hoffmann toont aan dat er nog wel wat aan niveau valt te winnen in dit startveld. Maar ik laat me graag verrassen. De semi-gepensioneerde (?) Pechstein is dit jaar gelukkig echt "overvleugeld". En het schaatsen staat er in Duitsland best aardig voor, dus wie weet wat Josie kan.

  En dan volgt dus de klassieker die niet echt een klassieker is. De legendarische Sablikova tegen haar natuurlijke opvolgster Schouten. Ik gun Martina altijd alles want Martina is hoe je het ook wendt of keert een volstrekt unieke schaatser met een prachtig palmares, maar ik geef ze tegen Schouten echt nul kans. Benieuwd waar de te kloppen tijd van Weidemann ze naartoe brengt en hoe snel het dan kan gaan ... Beune-Wiklund is daarna meteen een volgende smul rit. Ook Wiklund is door ziekte niet meer in topvorm, maar ze heeft een groot hart en zal ongetwijfeld wat proberen. En wat kan Beune op deze afstand? Dat vind ik moeilijk in te schatten. Ze was bij de laatste WB wedstrijden op zowel de 1500 als 3000 in ieder geval behoorlijk goed, maar de 5km is toch echt een andere afstand. Maltais en Binyu Yang zullen dan nog bepalen wie waar precies eindigt. Denk ik toch. Maltais heeft zeker niet haar beste weekend. En Binyu Yang is nu nog te licht voor deze afstand. Al is zij echt een van de revelaties van het seizoen wat mij betreft. Als zij geen dik PR schaatst, eet ik mijn **** op.

  Ook de 1o kilometer begint meteen lekker met een treffen tussen Fish en Eitrem. Wat kan Graeme Fish nog? Of weer? Schaatst hij zichzelf nu definitief uit de tunnel waar hij eigenlijk in Stavanger 2021 in verdwaald raakte? Zijn 5 kilometer in Quebec was tot aan die jammerlijke val best hoopgevend. En wat voor een schaatser is Sander Eitrem nu eigenlijk? Is het een vooral een 5 kilometer man met ook een goede 1500? Of heeft ie ook een denderende 10 kilometer in zijn benen? Zijn 5km was in elk geval goed. En supervlak! Dat er twee Chinezen starten op de 10 kilometer is tamelijk bizar. Het geeft alleen maar aan dat het daar aardig op de rails staat. Yu Wu ken ik intussen. Heerlijke soepele schaatser met een fijne schwung. Eens kijken hoe Shuaihan Wang over het ijs gaat. En of er een bijzonder nieuw Chinees Record mogelijk is. En wat kan Bergsma? Moeilijk in te schatten. Zit het 'm nog steeds in die schouder? Of is hij met zijn 38 jaar nu toch gewoon echt minder aan het worden? Vanavond krijgen we weer een nieuw antwoord.

  De rit tussen Bloemen en Engebraten lijkt me een garantie voor spektakel. Hallgeir wil nog weleens in gruwelijk mooie schoonheid sterven en met Ted-Jan weet je het nooit. Op de 5 sneuvelde ie tegen Ghiotto. Maar dit is De Wedstrijd waar hij dit Hele Seizoen volledig naartoe heeft gewerkt, het is zijn hal en zijn ijs en zijn tien. Ik ga ervoor zitten! En dan komt Roest. De geweldige Roest. De man die grandioos kan vriezen, maar ook jammerlijk kan dooien. Wat wordt het deze keer? Wat staat er op de klokken als hij start? En hoe vliegt ie 'm aan? Want Ghiotto start nog na hem. Laat ik intussen ook vooral Malfatti niet vergeten want die is in de slipstream van Ghiotto ook behoorlijk op dreef dit seizoen en stond natuurlijk op het podium in Stavanger.

  Het laatste woord is dan aan Swings en de Geweldige Ghiotto. Swings zie ik het eigenlijk niet doen. Maar Ghiotto zeker wel! De eerste keer dat ik hem zag schaatsen, deed ie me meteen aan "Gianni Rommi" denken. Een enorm powerhouse met zware klappen, alleen dan wel ook met een zinderende zwier en heerlijke bochten. En een kek baardje niet te vergeten. Een Italiaanse Filosoof op schaatsen, wie verzint het? Dat hij ooit wereldkampioen 10 kilometer zou worden, durfde ik zelfs niet te dromen toen. Maar hij is het! Blijft ie het ook? Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik het geweldig zou vinden. Hoe dan ook wordt het vast een heerlijke 10 kilometer! Geweldige afstand. Nooit, maar dan ook nooit afschaffen!
  Jeronimo1, CasperW, chicagodude en 6 anderen vinden dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb in mijn 6 jaar op het forum nog nooit iemand gezien die zó mooi kan schrijven. Chapeau!
  Jeronimo1, Duif, vergeer en 2 anderen vinden dit leuk.
 12. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Dan weten we dus dat @LeeMoZovski al minstens 6 jaar weg was voor zijn recente terugkeer.
  ZeeKoei en Mcat vinden dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als je op iemands naam (of plaatje) klikt komt er donkergrijs vakje met meer info over dat lid in beeld. Als je daar dan nog eens op de naam (of het plaatje) klikt, ga je naar het profiel van die persoon. Als je dan naar "Posts" gaat, zie je de laatste berichten van die persoon.
 14. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Het was ook wel een mentaal dingetje volgens mij. Zo hard openen en zo'n snelle ronde rijden trekt een aardige wissel op je lijf. Ik denk dat z'n benen meer pijn deden dan hij ooit eerder had gevoeld. Dat is echt een klap en dat moet je een (paar) keer ondergaan voordat je het onder de knie hebt. Is gewoon een kwestie van ervaring denk ik. Komt echt wel goed met die jongen.

  Van Stolz had ik stiekem wel iets meer verwacht. Een tijd in de 1.05.8 ofzo. Maar hij zei zelf al dat ie iets aan uithoudingsvermogen had ingeleverd. Ik denk dat het op de 1500 heel close wordt met een gebrande Nuis vanavond.
  mhp1988 en Ko Savabli vinden dit leuk.
 15. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Aangezien het gestaag door regent en waarschijnlijk nooit meer ophoudt, want ook weerrecords kunnen immers altijd nog scherper, tik ik nog maar in alle rust een voorbeschouwinkje op de 1500 meters aan elkaar.

  De 1500 meter dames begint met een resem ritten waarin geen hele grote verrassingen schuil lijken te gaan. Al is het fijn om Peveri weer eens individueel op een klassieke afstand te zien en ben ik benieuwd wat Ruining Tian kan. Ik was volledig vergeten haar prachtige 4e plek op de 500 meter te benoemen en ook gisteren reed ze een prima PR op de 1000. Lekker fel klein schaatsertje is het. Als junior was Tian vooral goed op de 1500, maar ze is door de jaren heen steeds meer sprinter geworden. En tegenwoordig opent ze zelfs furieus. In rit 5 kijk ik toch weer met interesse naar Smeding. Er was een tijd waarin ik vurig hoopte dat ze namens Groot-Brittannië de WB zou halen. Maar dat ze op termijn misschien wel in de buurt van de medailles zou kunnen gaan rijden, had ik niet voorzien. Ze heeft nog geen zinderend seizoen, maar stond gisteren op de 1000 toch maar weer mooi in de Top 10. Zit er vandaag nog meer in?

  Rit 6 brengt dan opnieuw Binyu Yang aan de start. En dat is een jonge Chinese die dit jaar al diverse keren een paar kaarsjes in mijn kas heeft aangestoken. Gaat het Jan Bos lukken om haar volgend jaar al naar medailles te loodsen? Ik geloof erin! Sato was voorheen een dark horse voor een plak, maar die zie ik haar nu niet halen. Laat haar eerst maar eens afrekenen met Kaitlyn McGregor, de Zwitserse die dit jaar een prachtig seizoen draait. Ze was ooit het enige lichtje wat in de Zwitserse tunnel brandde, maar plaatste zich net niet voor De Spelen en hing haar schaatsen aan de wilgen. Toch keerde ze nog eens terug en nu is ze beter dan ooit. Kan ze hier pieken met een voor Zwisterse begrippen historische top 10 plek op een WK? Ik hoop het!

  Rit 8 is dan voor Antoinette de Jong. Kan Anton haar titel prolongeren? Ik geef haar een goede kans. Met een beetje geluk heeft ze op beide kruisingen iets aan Maltais, van wie ik ook op deze afstand niet meteen vuurwerk verwacht. Ze verloor gisteren haar tijd op Takagi vooral in de eerste 600 meter, maar de 1500 is echt een stuk verder, dus zie ik wel kansen. Wiklund en Goetz zie ik het gezien de eerdere resultaten op dit WK niet doen in rit 9, maar ik laat me graag verrassen. Rit 10 brengt dan twee zeer ervaren knokkers, maar Bowe begint aan metaalmoeheid te lijden, en dat is niet gek ook. En bij Blondin lijken de aller scherpste randjes er toch ook af. En dan komt Team Gold van Tovenaar De Wit op de baan. Wordt dat een exacte heruitgave van de Gouden en Zilveren race van gisteren? Deze keer heeft Mei Han de laatste binnenbocht. Interessant hoor! Kan Han met Takagi mee? En kan ze haar dan in die slotronde kloppen? Kan dat? Mei Han zag er gisteren in die slotronde immers wel sterker uit. In de slotrit mogen Beune en Groenewoud het dan nog uitvechten. Marijke lijkt al een paar weken wat minder. Maar ze heeft wel een droom loting. Normaal gesproken is ze sneller weg dan Joy en kan ze tweemaal heerlijk achter haar aan rijden op de kruising. Kan dat het ultieme verschil maken? Of is Beune gewoon in de vorm van haar leven en wacht haar zelfs met de 5 km in de benen iets buitengewoon bijzonders?
  Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Zou kunnen, maar ik denk het eigenlijk niet. De slotronde van Stolz was 25,6, die van Nuis 25,9 en Stolz heeft gewoon meer duurvermogen dan Nuis. Die optelsommetjes zijn natuurlijk niet zo makkelijk, maar uitgaande van deze 1000 mag Stolz in de laatste 500 meter 8 tiende verliezen op Nuis, die zelden hele goede slotrondes rijdt.

  Nuis zou kunnen winnen/in de buurt kunnen komen, maar ik denk alleen bij gratie van een tactisch slecht ingedeelde rit van Stolz (zoals Takagi ook al 1500 meters heeft verloren door zulke foutjes).

  Eerst moet Nuis Ning (en Kongshaug) nog maar eens voorblijven, ik denk dat dat al lastig genoeg wordt.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  Als er een groepje was gegaan dan had Groenewoud daar ook echt wel bij gezeten. Maar er ging niemand. Dan is Groenewoud natuurlijk niet degene die gas gaat geven. Dat zou Schouten omgekeerd ook niet doen.
 18. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Regent het nog? Ja? Goh, wat een verrassing ... Nog maar 1 berichtje dan. Want we sluiten dit WK vannacht af met niets minder dan De Koningsafstand! Wat wil een schaatsmens nog meer?

  Uit Rit 1 wil ik Daniele Di Stefano even in het zonnetje zetten. Let op! Deze jongeman van net 25 reed in 2021 nog 1.59.50 in Collalbo. Een jaar later stond er 1.54.13 op de klokken. Vorig seizoen kwam ie tot 1.52.27 in Baselga. En nu heeft ie een PR van 1.44.65. Hoe zeg je "Need I say more" op zijn Italiaans? Hyun-Jun An uit rit 2 schijnt een broertje te zijn niemand minder dan de legendarische shorttrack God Hyun-Soo, zeg maar Viktor An. Is dat echt zo! Wauw! Ze schelen slechts 17 jaar! Bizar, maar buitengewoon interessant. Je zou toch denken dat ze daar in het Zuid-Koreaanse Shortrack Walhalla ook wel een paar Jenning de Bootjes hebben rondrijden. Eens zien wat deze An kan. Na een rit waarin ik Vincent de Haitre weer een stapje naar zijn oude niveau hoop te zien maken, volgt dan Kjeld Nuis. De Grote Nederlandse 1500 meter man! En die ruikt ongetwijfeld bloed. Zijn 1000 was ondanks die moeizame binnenbocht prima en als er iemand weet hoe je een 1500 meter tot in de perfectie uit kunt voeren, is het Kjeld wel. Hij zal het volstrekt alleen moeten klaren, want de jonge en onbekende Chinees Sun die in Salt Lake City 21e (!!!) werd in de B-groep met een opening van 24.65 gaat ie echt alleen bij de start en eerste binnenbocht zien. Maar Kjeld zal niet twijfelen! Kom op man! Verbaas ons allen met een fantastisch nieuw kunststuk.

  Wat volgt zijn een stel ritten met mannen die heel wellicht kunnen verrassen met een mooie klassering. Antoine Gelinas-Beaulieu rijdt op een roze maple leaf, Trentini hoort bij de blauwe brigade van Marchetto, Ichinohe wil nog weleens (onverwacht) uithalen en was al eens 4e en 6e op deze afstand. Dombek was sensationeel sterk in Beijing, Nonomura is een groeibriljant die bijvoorbeeld bij het Four Continents Kampioenschap op de 1000 liet zien wat er in zijn mars zit en daarna kruizen Swings en Eitrem hun degens. Met de 10 nog in de benen, dat wel. Vervolgens treft Europees kampioen Kongshaug de Japanse loopeend Kazuya Yamada. Fascinerend dwaze schaatser is dat. Op 21 oktober reed ie 1.44.97 in Nagano en dat was niet mis. Er volgde een wat vreemd seizoen waarin hij buiten een podiumplek op de 1000 in Stavanger nergens echt uit zijn loopeenden slof schoot. Wat voor een weerwerk gaat hij Kongshaug bieden? En wat kan Peder zelf? Kan hij in de voetsporen treden van Adne Sondral, Havard Bokko en Rune "niet te geloven" Stordal? Misschien wel de meest shocking winnaar uit de geschiedenis van het WK Afstanden...

  Of is er toch weer niks te doen aan Stolz? Hij wint veel en bijna alles, maar soms oogt ie wat ... vermoeid? Is het vermoeidheid of heeft hij de klasse om zich zo nu en dan in te houden omdat het seizoen zo lang is en hij zoveel rijdt? Of sukkelt ie weer eens in slaap zoals in Tomaszow waar hij na een rondje wegdromerij de schade richting Kongshaug niet meer kon inhalen? Of haalt ie vannacht dan toch weer een keer gigantisch uit? We gaan het zien! En Wesley Dijs ook. Hopelijk van heel dichtbij. Mooie miler die Dijs. Mega junioren talent dat er jaren en jaren over heeft gedaan om te zijn waar ie nu is. Won hij niet ooit ergens in WB toen heel Nederland met de kop in het zand naar een voetbalwedstrijd in de woestijn zat te kijken? En waar was die WB ook alweer?

  Rit 11 is zuivere verwennerij. Ning met een eerste binnenbocht tegen Roest die buiten start. De Chinees zal er waarschijnlijk weer vol voor gaan. Iets wat ik Roest dit seizoen in mijn herinnering welgeteld nul keer heb zien doen. Hoe komt Patrick uit die tien? Als glorieuze winnaar? Of is ie aardig stuk gegaan? En wat zit er dan nog in? Ik hoop in ieder geval dat ie zijn snelheid een keer volledig in durft te zetten. Die kolderieke odes aan het prachtige 1500 meter oeuvre van de meester Fabris zijn erg vermakelijk, maar Enrico kon domweg niet harder openen en Roest kan dat wel. Daar wringt iets. Dus gooi de trossen eens los Patrick. Wie weet waar je naartoe vaart. Zit er in de laatste rit nog een medaille? Van Engebraten verwacht ik dat niet. Alhoewel ... hij was vierde in Quebec en is wel een uiterst onberekenbare schaatser. En Connor Howe? Die begon geweldig aan dit seizoen. Maar kon vervolgens nauwelijks imponeren. Hij was wel 3e in Quebec, maar eindigde gisteren dan weer roemloos op plek 19. Wel met weinig verval en een aardige slotronde, dus misschien heeft hij het beste voor het laatst bewaard.

  Veel plezier allen!
  (ik ga maar eens een rondje door de regen maken, misschien vang ik in een van de vele druppels wel een glimp op van wat vanavond komen gaat)
  RodyTur10, Marcel Vos, Stolletje en 2 anderen vinden dit leuk.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  We hadden al de eenmansbart van @Stolletje en nu is er Kazuya de loopeend van @Ko Savabli. Het schaatsforum is taalverrijkend!

  *even googelen* Oh, de loopeend bestaat echt, en hij ziet er zo uit:
  [​IMG]


  Kwaakzuya!

  Klein detail: Nuis rijdt niet tegen Chuanyi Sun (dat lijkt mij de enige sun die wij als Nederlanders vandaag gaan zien), maar tegen Jae-won Chung. De wonderlijke massastart-Koreaan die al op zijn 16e Olympisch TP-zilver haalde en bijna een WR junioren 5000m reed. Hij heeft zich inmiddels heeft laten omscholen tot puike 1500m-schaatser gezien zijn PR van 1.43,90, maar nog lang niet eentje die mee kan doen op het niveau van Kjeld Nuis. Kjeld start binnen tegen Jae-won, dus met een beetje geluk heeft hij de Koreaan al na 100 meter ingehaald.

  https://live.isuresults.eu/events/2024_CAN_0002/competition/20/start-list
  Ko Savabli en Stolletje vinden dit leuk.
 20. MAB

  MAB Active Member

  Late reactie, maar ik denk dat Stolz ook voor de Nederlandse camera moet verschijnen ivm zijn Nederlandse sponsor?
  Nu ben ik het er wel mee eens dat ik ook graag meer buitenlandse schaatsers hoor, maar daar is de NOS niet zo van helaas. Volgens mij denken zij dat de kijker alleen Nederlanders wil zien, maar ik denk als ze wat meer aandacht geven aan de buitenlanders zodat je die ook wat beter kent dat dat alleen maar het enthousiasme voor de gehele sport bevordert. Maar ja.. wie ben ik.
  Ko Savabli vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina