WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
 1. 500 mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. 1000 mannen

  19 stem(men)
  86,4%
 3. 1500 mannen

  13 stem(men)
  59,1%
 4. 5000 mannen

  6 stem(men)
  27,3%
 5. 10000 mannen

  1 stem(men)
  4,5%
 6. 500 vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 7. 1000 vrouwen

  3 stem(men)
  13,6%
 8. 1500 vrouwen

  2 stem(men)
  9,1%
 9. 3000 vrouwen

  1 stem(men)
  4,5%
 10. 5000 vrouwen

  7 stem(men)
  31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  Niet interessant: Podiumceremonies zonder Nederlander
  Wel interessant: Nuis op blote voeten op het middenterrein
  Ko Savabli en EenBrabander vinden dit leuk.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  We mogen heel blij zijn als we met een duo van niveau Maltais/Blondin op de proppen komen, want zij zijn echt van wereldniveau. Ja, het is niet niveau Schouten/Groenewoud, maar het is compleet onrealistisch om te verwachten dat we weer zo'n duo vinden.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 3. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Ik heb het nog niet echt voorbij zien komen maar dit was niet de eerste keer dat Schouten na een vol de massastart won. Kijk maar naar de WC Final van 2016:
  Duif en Lorca vinden dit leuk.
 4. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Maar wie gaat Schouten vervangen op de MS? Ik neem aan iemand anders van Zaanlander? Maaike Verweij kan het misschien? En bij TP zal het wel Dul worden, die trainde al mee toch?
  Gaat dit ook misschien betekenen dat iemand als Sanne In 't Hof naar AH-Zaanlander kan gaan?
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eens. Vergelijkbaar aan Schouten/Groenewoud kan niet, want dat was gewoon een volmaakt duo. Allebei de klasse hebben om iedereen overhoop te rijden, maar ook allebei kunnen vertrouwen op de eindsprint. Dat dupliceer je niet. Niettemin heeft Anema nog een heel leger klaar staan met sterke dames om op voort te borduren. Het voordeel is dat we die ook in meerdere rollen hebben gezien de afgelopen jaren, omdat Schouten en Groenewoud al het aangewezen topduo was. Dul is dan de meest logische vervanger om enigszins op dezelfde voet door te gaan. Rijdt al vele jaren samen met Groenewoud. Niet alleen in trainingen, maar ook in marathonwedstrijden en zelfs zomers op de skeelermarathons. Het zijn bovendien vriendinnen dus daar kun je wel op aan dat daar een op elkaar ingespeeld duo staat. Dul is tactisch sterk, zeer breed inzetbaar (TP, maar ook TS), kan sterk aankomen en heeft zich ook wel bewezen als knecht voor Schouten en Groenewoud (zeer gewillig om gaten dicht te rijden of sprints aan te trekken). Ze mist alleen de echte punch die bijvoorbeeld Schouten heeft op het rechte eind, maar ze kan wel verrassend sterk uit de hoek komen als ze de turbo aanzet met 500m te gaan. Ze is in de sprint mijns inziens podiumwaardig.

  Wijfje is natuurlijk een sterke aanvulling op Groenewoud en heeft mij in het verleden altijd goed bevallen op de Mass Start. Wel is dan natuurlijk duidelijk wie de afmaker van de twee is als Wijfje niet loskomt van het peloton. Bovendien maak je daarmee eigenlijk bij voorbaat de aanvalskwaliteiten van Groenewoud grotendeels onschadelijk. Is dat per se heel erg? Nee, maar sprinten blijft een onvoorspelbaar vak. Liever kom je solo over de streep. Voor Bente Kerkhoff komt het misschien allemaal wat te vroeg, maar die heeft natuurlijk ook wel de kwaliteiten die je op zeer jonge leeftijd ook bij Schouten en Groenewoud terugzag. Vorig jaar had Maaike Verweij mijn intrige, maar die is door fysiek malheur op een achterstandje gekomen. Die moet eerst eens een zorgeloze zomer zien te draaien.

  Bij de andere ploegen deden Groot en Vijn het altijd wel aardig in de schaduw van AH Zaanlander, maar daar zeg je ook het nodige mee. De ontwikkeling van Vijn staat al twee jaar stil en die moet eerst op fysiek vlak sterk genoeg worden. Groot heeft in de Mass Start wedstrijden altijd als sprinter gereden en kwam in dat geweld tekort op de Zaanlander dames die vaak ook nog eens meer energie in de wedstrijden gooiden (en heb ik eerlijk gezegd ook niet kunnen betrappen op het tactisch gogme van eerder genoemde dames, want er is wel meer nodig om internationaal Mass Starts te kunnen winnen dan zo nu en dan in een onzichtbare rol 3e te worden in de goed bezette nationale Mass Start-wedstrijden).
  SprintMaster, Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
 6. Duif

  Duif Well-Known Member

  In ieder geval veel beter in beeld gebracht dan haar achtervolging van afgelopen weekend !
  proeme en EenBrabander vinden dit leuk.
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Nou ja, voor Groenewoud/Schouten hadden we Wijfje/Schouten, dat werkte ook prima.
  De sprint van Groenewoud is ook best goed. Je mist misschien de absolute afmaker maar voor de kerst en natuurijsperiode leek Groenewoud ook zo snel als een Blondin.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat me opvalt aan de 3000 meter van dit weekend is hoe enorm dicht het al jaren bij elkaar zit op die afstand. Vanaf 2016 was het verschil tussen 1 en 2 op het WK afstanden gemiddeld 0,48 seconde en altijd kleiner dan 1 seconde. Het verschil tussen 1 en 3 was gemiddeld 1,5 seconde en 6 van de 7 keer kleiner dan 2 seconden.

  Je kan op de 3000m echt wel grote verschillen hebben, maar op een WK afstanden is dat dus al lang geleden. Zo zat de nummer 3 Pechstein in 2013 meer dan vijf seconden achter nummer 1 Wüst.

  2016
  4.03,05
  4.03,13
  4.04,25

  2017
  3.59,05
  3.59,65
  4.01,99

  2019
  3.58,91
  3.59,41
  3.59,99

  2020
  3.54,25
  3.54,92
  3.55,54

  2021
  3.58,47
  3.58,57
  3.59,75

  2023
  3.56,86
  3.57,40
  3.58,35

  2024
  3.57,10
  3.58,01
  3.58,33
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En wat zou het goed zijn als er nog eens een fatsoenlijke ijsbaan zou komen in Tsjechië. Ook al is hij onoverdekt. Gewoon, een ijsbaan, 400 meter lang, met kunstijs. Opdat Sablikova nog eens een wedstrijd kan schaatsen in eigen land voordat ze afzwaait.

  Een World Cup schaatsen in Tsjechië, op een buitenbaan, in de sneeuw, met een enorme haag mensen rond de ijsbaan die komen om Sablikova voor de laatste keer te bewonderen op een 3000m en daarna naar haar joelen tijdens een ereronde.
  Dat zou toch wat zijn?

  En dan mag Metodej Jilek wel de 5000 meter mannen winnen dat weekend!
  Ko Savabli, proeme, Jeronimo1 en 2 anderen vinden dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Okay, ik woon dus intussen alweer bijna 20 jaar in de VS, en dit is gewoonweg niet waar. Het is in de VS (gelukkig) volkomen normaal om niet mee te zingen, en er is echt praktisch niemand die daar een probleem van maakt. Ja, er zullen binnen bepaalde stromingen best wat mensen zijn die direct gepikeerd zijn als een sporter een keer niet meezingt, maar dat zijn uitzonderingen, Dat het vrouwelijke voetbalelftal werd afgebrand is waar, maar dat had in ieder geval zeker niet te maken met het niet meezingen an sich. Meer met het feit dat veel van die vrouwen zich ook duidelijk progressief hadden uitgesproken.
  RodyTur10 en tostiees-31 vinden dit leuk.
 11. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Dan zit jij (gelukkig) in andere kringen dan ik want wat ik zie is toch echt een hele boel haat die sporters over zich heen krijgen en dat gaat verder dan alleen het vrouwenvoetbal. Er zijn echt een heleboel mensen die hier geen probleem mee hebben, maar in een heel aantal staten moet je hier nog steeds niet mee aankomen. Om een voorbeeld te geven. Ik heb vrienden in Alabama wonen die ik net nog heb gevraagd of hun kinderen ermee weg zouden komen op school en het antwoord is heel duidelijk een nee.
  Laatst bewerkt: 20 feb 2024
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het zal wellicht idd in sommige staten (de zwaar conservatieve/MAGA staten zeg maar) een moeilijker vraagstuk zijn.

  Enfin, laten we het maar weer over schaatsen hebben, dit is niet de plek voor verdere discussie van dit onderwerp.

  Om nog even terug te komen op het presteren van Team Gold:

  -Takagi met 2x goud. Hoewel ze het hele seizoen nooit echt in supervorm leek te zijn, was het meer dan genoeg om toch een uitmuntend seizoen te hebben
  -Mei Han met 2x zilver. Gedurende het seizoen steeds beter geworden, en lijkt nu de stap naar de toppers wel min of meer gemaakt te hebben
  -Ayano Sato. Na een paar sterke jaren leek ze de afgelopen 2 seizoenen weg te glijden, maar met plek 5 op de 1500 en een goede tijd heeft ze hopelijk de weg omhoog weer gevonden binnen Team GOLD. Ze lijkt me nog steeds qua potentie medaillekandidaat op de 1500 bij de kampioenschappen
  -Ning met zilver en een 4de plek. Ook de wereldbekers op zowel de 1000 als 1500 gewonnen en een mooi PR op de 1000 gereden. Hij was natuurlijk al erg goed maar had tot nu toe wat ondermaats gepresteerd bij de kampioenschappen. Hoewel ik zijn 4de plek op de 1500 bij het WK wat teleurstellend vond, kun je toch wel stellen dat Ning een succesvol en vooral constant seizoen gedraaid heeft
  -Murakami. Op zich een redelijk goed seizoen met vrij constant in de wereldbeker en een 3de plek overall. Tegenvallend op het WK helaas

  Blijft over In 't Hof, die wat onzichtbaar rond heeft geschaatst. Niet heel goed, ook niet heel slecht. Had ook wel goede redenen voor een iets minder seizoen.

  Uiteindelijk kan ik niet anders concluderen dan dat De Wit zijn team prima op de rit lijkt te hebben, en ik hoop hun prestaties nog verder te zien toenemen de komende jaren!
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In 't Hof heeft natuurlijk ook het probleem dat ze een pure 5km-rijdster is. De 5km wordt zelden verreden en heeft ook nog de minste startplekken van alle afstanden. Als je dan ook nog tijdens het seizoen een blessure hebt, kun je jezelf nauwelijks in de kijker rijden.
  chicagodude vindt dit leuk.
 14. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Eigenlijk wel interssant hoe Takagi na een seizoen waarin ze idd niet in topvorm leek wel twee wereldtitels wint maar in vorige seizoenen waarin ze echt in supervorm was op bepaalde momenten het haar niet lukte. Mei Han is echt iemand om serieus voor uit te kijken, ben benieuwd of ze dit niveau kan vasthouden volgend jaar :D

  Zou het voor in 't Hof niet beter zijn om te kijken naar een plekje bij Zaanlander? Geen idee waarom ze voor Gold heeft gekozen, maar je zou zeggen als pure 5km rijdster dat ze beter uit de verf komt bij een team als Zaanlander. Nu Schouten met pensioen gaat zou je ook zeggen dat daar een plekje vrij komt.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  In 't Hof heeft veel blessureleed gehad dit seizoen en dat had Team Gold niet kunnen voorkomen. Ik vind dit geen enkele reden om te twijfelen aan hoe goed dat team is voor haar.
 16. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Nee dat snap ik, zeg ook niet dat Team Gold niet een goede plek voor haar kan zijn. Ik zeg eerder dat Zaanlander andere dames heeft die de 5km rijden en team gold die volgens mij niet heeft. 5km is zo'n specialistische afstand aan het worden waar weinig wedstrijden voor zijn, dan lijkt mij trainen met andere 5km rijders nog belangrijker dan op andere afstanden. Maar misschien heeft ze wel heel specifiek voor Johan de Witt gekozen, dat kan ik volledig snappen
 17. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  De Keizer, Duif en SprintMaster vinden dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zal denk ik afhangen of ze perspectief zien voor haar 3km (en dat zie ik persoonlijk niet - met haar oude coach Hospes in de staf van Zaanlander zullen ze wel een idee hebben). Anders wordt het weinig met enkel een specialisme op de 5km. Tot op heden doet ze heel lekker mee op de 5km, maar ze heeft nog niet zo verschroeiend uitgehaald dat je haar direct als topkandidaat voor de WK-titels bestempeld (al zal ze niet geschrokken zijn van de toptijden in Calgary - die moet zij ook kunnen rijden). En dat is wel nodig met slechts twee startplekken op de WK's en als je al een Groenewoud achter de hand hebt. Die paar World Cups die ze eventueel kan rijden met haar 3km zullen Anema verder weinig kunnen schelen.

  Wat bij In 't Hof lastig te bepalen is is in hoeverre haar tijden tijdens piekmomenten echt geleden hebben onder haar blessure. In principe wijkt haar niveau niet veel af van vorig seizoen. Wel heeft ze haar trainingsschema's aangepast (eigenlijk de methode Anema, met twee hoogtestages in Livigno afgelopen zomer en meer skeelerwerk). Misschien heeft ze al wel een grote stap gezet, maar is dat gemaskeerd door haar kwetsuur.
 19. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik heb dit artikel op verzoek ook mogen vertalen voor een Zwitser die nieuwsgierig was wat er nu werd gezegd n.a.v. de foto erbij.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 20. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Poeh, er staan zeker interessante dingen in en vdBurg heeft goede punten, maar ik wordt eerlijk gezegd wel snel moe van zijn schrijfstijl en zijn neiging om neologismes te verzinnen (zoals in dit geval zijn gebruik van het woord 'groef'). Maar goed, hij raakt wel de kern van het probleem bij een paar schaatsers. Jammer dat hij Bosker buiten beschouwing laat.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina