WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

 1. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Eens over de Boo. Hij is getalenteerd, maar heeft toch een lange weg qua constantheid.
 2. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Mensen, Mensen, Mensen! Wat zijn schaatsvierkampen toch heerlijke tunnels van vreugde om in te verdwijnen. En wat raast er toch allemaal aan je ogen voorbij. Want wat heb ik nu toch allemaal weer mogen aanschouwen op deze 1e dag van het WK Sprint?

  Haha, mijn "gevoel" dacht dat Femke Kok misschien net de overhand op Miho Takagi zou kunnen hebben. Want Miho moest nog maar eens een 37.75 rijden, haha. Hoever kun je ernaast zitten? Toen Takagi er die bizarre 37.13 uit knalde, wist mijn hoofd genoeg. Wat een uithaal! Heerlijk dat Kok daar dan nog onderdoor ging, maar de voortekenen waren duidelijk. En op de 1000 zette die geweldige Japanse op die laatste kruising nog maar eens een busladingpuntjes op de i. Het vrouwentoernooi is zonder verdere gekkigheid beslist, maar daarom zeker nog niet verre van interessant om te volgen. Miho Takagi is en blijft een wonderlijk fenomeen. 37.13 .... ik ben er nog steeds van in extase. En ik had ook niet gedacht dat de worstelende Leerdam zo dicht op Kok zou zitten. Toch wel weer knap van Jutta. En ze was zowaar niet eens ontevreden. En dat was misschien wel haar grootste prestatie van de dag. Dat wordt nog een close fight om het zilver morgen. Goetz valt wat tegen en staat maar net voor Jackson. Herzog zit zowaar ook nog in de buurt van plek 4 en ook dat had ik echt niet voorzien. Grevelt debuteert niet spectaculair maar wel gewoon heel netjes, Min-Sun Kim viel zwaar tegen op de 1000, Smeding reed een heerlijk Nationaal Record en iets verderop heb ik met vreugde gekeken naar het prima rijden van Ostlender, Wojtasik en Baran. Die Polen gaan echt heerlijk vooruit met z'n allen. En de piepjonge Kristina Shumekova staat dan misschien maar 24e, maar doorbrak op 1 dag toch ook maar mooi twee enorme psychologische barrières.

  Maar de heren, poe, die maakte er echt weer een wervelende show van. Wat is het toch geweldig om na dag 1 werkelijk nog geen idee te hebben wie er in welke volgorde 1, 2, 3 en 4 gaan worden. Het kan echt nog alle kanten op! Natuurlijk gun ik Dubreuil de titel die hij twee jaar terug zomaar in rook op zag gaan. Echt! Maar een compleet verrassende zege van Ning heeft ook wel wat. Een Chinese wereldkampioen Sprint bij de Heren zou echt sensationeel zijn. Er eindigde slechts twee keer een Chinese man op plek 9 bij het WK Sprint. Kun je nagaan. Maarrr ... dan zou zilver achter Dubreuil ook fantastisch zijn. Of brons achter Dubreuil en een Nederlander. Of gaat er toch nog een Nederlander richting de titel? Nuis staat er ondanks twee verre van geweldige races toch nog aardig dichtbij. En De Boo kon net niet eens meer zitten of staan van de pijn, maar vertelde wel enthousiast dat ie nu al weer zin in morgen had. Heerlijk die onbevangenheid. Die gaat toch heel anders slapen dan de arme Joep Wennemars.

  En wat staat het achter die top 4 toch dicht op elkaar! Tussen plek 5 en 15 zit minder dan een half punt. Bijna al die kerels mogen trots zijn op hun eerste dag. Wat is die Kania toch een ruwe diamant. Even breed als hoog, en loei- en loeisterk. Die reed na het WK Afstanden in Calgary gewoon nog even de World University Championships in Hamar, het Pools kampioenschap in Tomaszow en nu weer dit WK in Inzell. Niks vrij. Niks rust. Gewoon door rammen met die hap! Dwars door alle muren heen. Desnoods voor Damian. Niet kapot te krijgen, die man. Cho debuteert erg fraai en gooit er met een fijnbesnaarde souplesse nog een extra slagje uit de bochten bovenop, Dombek reed de beste 500 uit zijn carrière, Liiv was weer eens uiterst stabiel, Lorentzen rook toch maar weer eens aan een podiumplek op de 1000, de junior Koo oogde zeer kalm en gecontroleerd en wacht wellicht een glanzende schaats toekomst, Klein staat ondanks twee prima ritten slechts 13e en voor Stoppelmoor geldt hetzelfde alleen staat hij er slechts 15e mee.

  Jun-Ho Kim verdient eigenlijk een beetje billenkoek. Start dan niet! En laat dan alsjeblieft de totaal onberekenbare Min-Kyu Cha lekker flegmatiek zijn wonderlijke piekkunsten tonen. Geheel in de marge van dit alles heb ik tussendoor nog met totale verbazing naar de 16.29 opening van Ignaz Gschwentner gekeken. 16.29 mensen! Was getekend; Ignaz Gschwentner! Sen-Sa-Tio-Neel! Alleen meesteropener Dubreuil was 7 honderdste sneller. Terwijl ie nog even in de achteruitkijkspiegel tuurde om te kijken waar De Boo bleef. Wat een controle! In de slotbocht deed ie het het nog twee keer. Wat een prachtige vent is het toch. Hij lijkt op weg naar ... ja, naar wat...

  Dat gaan we morgen zien en dat we geen idee hebben hoe het af gaat lopen, vind ik echt heerlijk. Nooit afschaffen die vierkampen! Lang voordat iemand de termen cliffhanger en bingewatchen bedacht, keken wij ouwe stoffige schaatsliefhebbers al naar dit soort acht-delige miniseries op klassieke schaatsbanen.

  Mijn slotwoord is voor niemand minder dan Mathias Vosté. Die staat middenin die grote groep opeengepakte sprinters op plek 10. En dat dankt hij aan een werkelijk fabuleuze 1000 meter. 24.69, mensen, 24.69!!! Gereden door een Belg! Amai, amai, amai, wat een spektakel. Wie weet waar hij morgen nog naartoe schaatst. Maar die tweede plek pakt niemand meer van hem af. En die prachtige afstandskoebel ook niet!
  Laatst bewerkt: 8 mrt 2024
  ZeeKoei, fransvanbakel, Duif en 7 anderen vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb de Belgen ook aangemoedigd door “amai amai amai” te roepen ;);)
  ZeeKoei, HaagscheBluf en Ko Savabli vinden dit leuk.
 4. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Steekt een Kania tussentijds niet met redelijke kans nog voorbij Nuis de top-4 in? Of maakt dat niet uit vanwege binnen/buitenbocht?
 5. Tuft

  Tuft Active Member

  Ligt het aan mij of kloppen die snelheidscijfers gedurende de ritten voor geen meter? Een aantal schaatsers ging volgens deze metingen over de 61 km per uur, met die snelheden zou je 34 laag moeten rijden en niet 35,00.
 6. Arvid

  Arvid Member

  Ja en ook op rare momenten, bijv. een schaatser die 55 rijdt op het rechte stuk maar opeens 60 de bocht uit.
  Tuft, fransvanbakel, chicagodude en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nil Llop is de eerste Spanjaard ever op een WK Sprint.
 8. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Na eerst Ajax-Aston Villa gekeken te hebben, daarna in één ruk alle ritten gezien.

  Bij de vrouwen ben ik (alweer) onder de indruk van Miho Takagi. Zeker van haar opening op de 500m. Ze oogt ook meer ontspannen en enthousiast dan ik van haar gewend ben. De Nederlandse dames rijden een prima toernooi, maar zijn kwalitatief gewoon net wat minder. Geen schande. Bij Jutta Leerdam mis ik wel de souplesse. Het is toch vooral schaatsen op kracht.

  Bij de mannen had Jordan Stolz de titel eenvoudig kunnen ophalen. Het is kwalitatief geen geweldig toernooi, maar de spanning vergoed veel. Ik vind alleen Zhongyang Ning op zijn topniveau presteren. Dat zou eigenlijk nodig moeten zijn voor een titel. Het kan nog alle kanten op, waarbij de twee buitenlandse kanshebbers op de 1000m vandaag wel de laatste slotronde hebben. Dat zou met de vermoeidheid in de benen cruciaal kunnen zijn.
  chicagodude en Duif vinden dit leuk.
 9. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Klopt. Jammer dat Wei-lin Tai er niet voor gekozen heeft om de eerste Taiwanese man op een WK sprint te worden.

  Ik weet niet zeker of er ooit een Deens vrouw heeft deelgenomen aan het WK Sprint. Vermoedelijk niet. Anders is Sofia Thorup de eerste. Bij de mannen nam Denemarken nooit deel. Wel jammer dat de beste Deense prestatie ooit een DQ wordt...

  Overigens koersen enkele mannen af op een historische prestatie voor hun land.
  - beste Chinees ooit: 9e door Hongbo Liu en Chen Song, Zhongyang Ning staat op 2;
  - beste Pool ooit: 6e door Piotr Michalski, Marek Kania staat op 5;
  - beste Belg ooit: 17e door Mathias Vosté, maar staat nu op 10;
  - beste Est ooit: 20e door Marten Liiv, maar staat nu op 8;
  Marcel Vos en Ko Savabli vinden dit leuk.
 10. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Zurek krijgt maandag een mri scan.
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Vanwege binnen/buitenbocht zou Kania Ning moeten passeren om in de laatste 2 ritten van de afsluitende 1000 meter te komen. Dat kan, maar die kans lijkt niet erg groot.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Thorup is inderdaad de eerste Deense op een WK sprint. En bij de mannen heb ik geen enkele Deense deelnemer kunnen ontdekken, dus helemaal een primeur. Wel heeft er al eens een Taiwanese man meegedaan. Tong Shen Yeh in 1986. Met een 500-metertijd van boven de 50 seconden (voor de invoering van tijdslimieten uiteraard)
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 13. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Eenmaal aangenaam ontwaakt uit de spetterende WK droom van gisteren, wil ik nog even een frisse, noem het nuchtere blik op de klassementen werpen.

  Bij de dames kan ik daar kort over zijn. Miho Takagi gaat vandaag haar cadeau van een toernooi nog eens in prachtig gouden papier inpakken met een sierlijke strik eromheen. Als Gustav Klimt nog zou leven, zou hij er een schitterend stuk over schilderen. De Schaatskus. En hopelijk surft Miho vervolgens op dezelfde gouden golf richting het allround toernooi. Ik ben niet zo van de clean sweeps en vreesde eigenlijk voor dit toernooi dat de Nederlandse dames volledig onbedreigd op een 123 in het allround toernooi af stevenden, maar als Takagi met deze benen besluit om een gooi te doen naar een nooit eerder vertoonde dubbel, dan mag ze die van mij ook echt wel pakken. Over twee jaar bergt ze haar schaatsen waarschijnlijk op en dan hebben de Nederlandse dames bijna het gehele rijk voor zichzelf. Maar eerst moet Takagi dus nog even een 500 en 1000 zonder foutjes afwerken en dan kan ze rustig kijken op welke plekjes Kok en Leerdam naast haar op het podium komen staan.

  Bij de mannen is het een ander verhaal. Tussen plek 5 en 15 is werkelijk nog van alles mogelijk. In dit segment van het veld staat iedereen hutjemutje op elkaar en kijk ik in het bijzonder uit naar de verrichtingen van Vosté en Kania. Zoals De Keizer al mooi aangaf, zijn beide hard op weg naar historisch goede uitslagen namens hun land. Met de kleine correctie dat Vosté in 2020 al eens 11e werd op het WK Sprint. Foei Wiki!
  Overigens moest ik bij de beste Chinees ooit op een WK Sprint meteen aan de schitterend loenzende Hongbo Liu denken. Die kon als geen ander de bocht in of uit kijken, maar dat terzijde.

  Terug naar Kania en Vosté. Ik verwacht - of hoop - dat beide misschien weleens een topdag kunnen draaien omdat ze allebei in de binnenbocht starten op zowel de 500 als 1000 en dat lijkt me toch een voordeel. Kania wil met dat verticale vliegdekschipachtige lichaam van hem nog weleens een binnenbocht uitvliegen, maar zal nu eerst vol en vrijuit door de laatste buitenbocht op de 500 meter door mogen knallen. En daarna krijgt ie dan op de 1000 meter als toetje op die laatste kruising wellicht nog een mooie rode lap voor zich waar ie met zijn wegvloeiende stierenkracht nog 1 keer op af kan stormen. Dat kan een beslissend verschil maken.

  Ja zo'n laatste rit op een WK Sprint wil nog weleens bijzonder aflopen. Ik zal nooit vergeten hoe mijn held Kyu-Hyuk Lee in 2008 zijn tweede WK Titel pakte door in een volgepakt Thialf de absolute sprint grootheid en schier onklopbare Wotherspoon in een direct duel op de 1000 meter te kloppen. Hij deed dat toen ook vanuit de binnenbocht, met een furieuze start en een geweldige laatste kruising, binnenbocht en laatste 50 meter. En Jing Yu kreeg het zo ook ooit voor elkaar om in een zinderende apotheose met haar allerlaatste krachten haar hengeltje richting het achterwerk van het toenmalige schitterende 1000 meter beest Nesbitt te gooien en Christine met een werkelijk flinterdunne marge van het Goud af te houden. Wat Een Rit Was Dat!!!

  Wie weet waar Kania dus nog uit kan komen als hij de laatste streep voor zich ziet. En voor Vosté geldt hetzelfde. Hij kan in elk geval redelijk rustig de 500 in want hij treft in de jonge Koo gelukkig geen raketstarter die hem op de kruising omver blaast. En in die laatste binnenbocht kan Vosté de 62km per uur in. Dik! Haha, die snelheden lijken soms niet te kloppen. Mocht hij een sterke 500 afwerken, dan kan hij op de 1000 natuurlijk nog een keer uithalen. En ook voor hem rijdt dan wellicht een tegenstander op die laatste kruising waar ie geweldig van kan profiteren. Onder de sprinters is Vosté natuurlijk ook een beetje allrounder, dus deze tweede dag zou hem best nog ver kunnen brengen. Maar hoe ver?

  Maar dan ... de top 4 ... wat kan daar nog gebeuren? Dubreuil staat weliswaar nipt aan kop, maar zal op de 500 meter waarschijnlijk toch wel een flink stuk uitlopen. Hij heeft bergen ervaring, is (op de ijsbaan) zelden op een foutje te betrappen, start binnen tegen De Boo en voor Jenning kan dat weleens een zeer lastige rit worden, aangezien Dubreuil normaal gesproken veel sneller opent en dan op de kruising ver en ver weg zal zijn. Vervolgens krijgt ook Dubreuil dan nog een laatste 1000 met een binnenbocht. Laurent kennende zal hij er een gigantische opening (16.1 of 16.0?) uitgooien, op de 600 voor liggen op zijn tegenstander en dan op die laatste kruising zijn tanden in zijn prooi willen zetten. Hij heeft echt de beste kaarten voor vandaag.

  Maar het is en blijft natuurlijk sprinten. Wat komt er immers uit de 500 rit Ning-Nuis rollen? Ning en Nuis, het daverende 1000/1500 meter duo, nu ook op bij U in huis op de 500! Gaat dat zien! Kjeld start buiten en heeft daarmee de perfecte loting getroffen. Hij opende gisteren 0.17 sneller dan Ning op de 100 meter en als ie vandaag weer zo'n marge pakt en er een dikke buitenbocht achteraan slingert, kan ie keihard op de Chinees inrijden, vol die binnenbocht in knallen en dan ... maar zien of hij er uitkomt met de dood of de gladiolen. Nuis lijkt me nu echt een type dat er vol, vol, vol voor zal gaan. En als hem dat lukt, lonkt er wellicht nog wat moois op die laatste 1000 meter. Toen Kyu-Hyuk Lee in 2008 die titel pakte, stond hij op dag 1 ook nog absoluut niet in winnende positie.

  Dus wat wordt het? Kan De Boo rustig blijven in die rit tegen Dubreuil? En wat zit er dan nog in zijn jonge tank in die lange laatste buitenbocht op de 1000? Wast Nuis vandaag het varkentje Ning of wast Ning vandaag het varkentje Nuis? En gooit de Chinees er stiekem op die laatste 1000 met een klassieke Lee-Yu manoeuvre dan ook nog het krulstaartje van Dubreuil achteraan? Ik ga er vanavond eens goed voor staan!

  Voor de liefhebbers heb ik hier nog een link naar die geweldige slotrit uit 2008 tussen Wotherspoon en vooral de ontketende Lee. Let niet alleen op zijn voor die tijd ongelooflijk goede opening en eindtijd, maar ook op die totale grinta die hij daar tot op de laatste centimeter op het ijs smijt. Maar luister zeker ook naar het wat mij betreft werkelijk perfecte commentaar van Frank Snoeks en Martin Hersman. Wat was dat een geweldig duo. Luister toch eens naar hoe fantastisch midden IN de wedstrijd Snoeks hier zat. En hoe hij het toernooi na de finish buitengewoon knap en correct in een paar zinnen samenvat. De man was een ware woordkunstenaar. Kleine ode aan Frank, die ik nog steeds mis
  kyou hyuk lee vs jeremy wotherspoon final 1000m (youtube.com)
  Laatst bewerkt: 8 mrt 2024
 14. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Vooruitblikkend op morgen, het WK Allround. Een verslag over Stolz, met wat uitspraken.

  https://eu.jsonline.com/story/sport...ace-world-allround-championships/72689238007/

  Opmerkelijke passage helemaal aan het einde:
  "We were kind of focusing on allrounds mainly, but we were able to get three good races in,” Stolz said, referring to the golds in the 500, 1,000 and 1,500. “It kind of feels satisfying that I already have three gold medals, but I still have to remember what I trained for all summer and pretty much all winter."

  Suggereert in zoveel woorden dat dit WK Allround inderdaad altijd al het hoofddoel van het seizoen was. En dat is niet uitgesproken tegenover de Nederlandse cameraploeg die graag in 1 minuut een sound-bite wil, maar lijkt uit een langer interview te komen.
  Marcel Vos en Ko Savabli vinden dit leuk.
 15. zopie

  zopie Active Member

  Vorig jaar 3x goud, dit jaar WK allround, over twee jaar 5x goud. Misschien dat Bergsma hem daar bij kan helpen.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 16. Wolfman

  Wolfman Active Member

  Ja geweldig, volgens mij lagen ze stiekem helemaal dubbel van het lachen
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Gisteren een prachtige dag gehad in het stadion bij de eerste dag van het WK sprint. Als eerste knaller was er de 37.13 van Miho Takagi, die na de finish nog twee uitrijd-rondjes lang applaus kreeg. En vervolgens ging Femke Kok daar natuurlijk nog weer onder, en ook zij kreeg een daverend applaus. Laurent Dubreuil kreeg al applaus toen hij het ijs opging om zich op te warmen voor zijn 500 meter, dus hij is ook echt een publieksfavoriet. En tot nu toe waargemaakt, want hij staat vooraan. Takagi deed haar trucje nogmaals op de 1000 meter met een fabuleus baanrecord, en ook bij de mannen ging het hard. Voste een geweldige 1:07.8 met een rondje 24.6, en Gschwentner die zichzelf verbeterd op de 1000m opening van 16.52 naar 16.29. Hoe is dat ooit mogelijk?

  Het is heel leuk om te zien wie er allemaal zijn. We (eenbrabander en ik) hebben Lisan ontmoet, en onderweg van haar terug naar onze eigen plek zagen we ineens Jordan Stolz zitten op de achterste rij en spraken we hem ook even aan. Later een paar minuten met Konrad Niedzwiedski gesproken en ook heel eventjes met Zbigniew Brodka. Op een gegeven moment zate Wesly Dijs en Nico Ihle een paar rijen achter ons, en Nils van der Poel & Havard Bokko waren er ook, al hebben wij hen niet gezien. Het is heel leuk om te zien dat ook zoveel (oud)-schaatsers die niet meedoen er wel zijn om te kijken.

  En vandaag gaat het verder, want we waren zonet door Inzell aan het lopen en daar kwamen we Jeremy Wotherspoon in zijn eentje tegen in een park en hebben we met hem even gepraat en een selfie genomen. Het is echt een prachtig oord hierzo met al die Nederlanders en alle schaatsers die je zomaar in het wild kan tegenkomen. Echt heel blij dat we gegaan zijn!
  fransvanbakel, Ko Savabli, Mcat en 12 anderen vinden dit leuk.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Wat tof! geniet ervan!
  Ik ken geen enkele andere sport waar de grote ster gewoon op de tribune kan zitten. Juist dat maakt schaatsen ook zo leuk!
 19. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  dank je voor dit mooie stuk, wat bij mij weer een paar mooie herinneringen heeft opgefrist.
  Alleen heb ik nu wel even heel erg heimwee naar KH Lee…
  fransvanbakel, Ko Savabli en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 20. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Denk dat het verwachtingspatroon niet juist is van de meesten. Hij staat gewoon op podium met nog alle kans op winst.

  Dubreuil moet ik nog een sterkte 2e 1000m zien rijden. Ning is in mijn ogen de grootste favoriet na dag 1.

  Maar zo stond Pekka Koskela er in het verleden ook wel eens voor. Oftewel het kan nog alle kanten op, zelfs Nuis is niet kansloos
  Ko Savabli en G1ant vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina