In de laatste km zie ik Chris Huizinga nog naar voren rijden maar geeft dan ineens op.
Ik heb het net op YouTube teruggekeken met dank aan onze grote Russische vriend Sasha Krotov en daar zag ik dat Huizinga Luc ter Haar naar voren bracht, waarna deze zich tussen de Fransen wurmde (die daar overigens niet erg blij mee waren).
Alles van het WK is terug te kijken op zijn nieuwe kanaal
Sasha Skating Channel. Niet altijd in superkwaliteit, maar hé. Het staat tenminste op YouTube.
--------------------------------------------------------------------
Dan een soort van reflectie op het WK, dat nu klaar is. Het was een bijzonder WK, dat voor skeelerbegrippen best aardig is georganiseerd. De Colombiaanse dominantie lijkt bij de senioren aan zijn eind te zijn gekomen. De volwassen dames en heren haalden 'maar' 6 keer goud op. Vorig jaar waren dat nog 11 gouden medailles. Zes gouden plakken is de kleinste medaille-oogst voor Colombia sinds het WK van 2009. Toen eindigde het land op de tweede plek van de medaillespiegel, achter Amerika, dat die plek vooral te danken had aan een ongenaakbare Joey Mantia. Een jaar later, in 2010, was de Colombiaanse dominantie het grootst. Het WK was destijds in eigen land en toen werden door de 'patinadores' 17 van de 24 gouden plakken naar binnen gesleept. In 2012 was er weliswaar een klein dipje, met slechts 7 keer goud, maar in de tussenliggende jaren stond er steeds meer dan 10 keer een Colombiaan op het hoogste podium. En nu dus maar 6 keer goud. Opnieuw een dip of het einde van een tijdperk?
Wie naar de medaillespiegel kijkt (alleen senioren) zou in ieder geval nooit kunnen vermoeden dat dit geen normale gang van zaken is op een WK. Colombia staat daarin uiteraard bovenaan met 6 gouden medailles. Op de tweede plek Frankrijk, dat met 4 gouden plakken haar status als nieuw absoluut topland in het skeeleren bevestigt (zelfs zonder Contin). Daaronder Italië, met 3 keer goud. Italië is altijd al sterk geweest op WK's en 3 gouden plakken is een prima uitslag voor het land. Zeker zonder Fabio Francolini erbij, die normaal gesproken wel goud zou moeten kunnen pakken. Op de vierde plek zien we een verrassing: Argentinië, met eveneens 3 gouden plakken. Vooral in de breedte is dat land de afgelopen jaren gegroeid. Maira Arias was in absolute bloedvorm en Ken Kumada en Juan Cruz Araldi klommen vanuit het niets ineens op het hoogste podium. Maar gedurende het hele toernooi werden door Argentijnen top10-klasseringen gehaald. Ook China, normaliter niet zo'n skeelerland, verraste in eigen land met 2 medailles; één zilver en één brons. Duitsland beleefde eveneens een toptoernooi, met 2 gouden medailles.
Toch waren er ook wat landen die erg tegenvielen. Zuid-Korea was vorig jaar nog goed voor 4 keer goud. Dit jaar werd er door het land helemaal niet gewonnen. Hetzelfde gold toch ook wel voor België. De afgelopen 7 jaar waren onze zuiderburen steeds goed voor minimaal 2 gouden medailles. Dit jaar gaan de Belgen met volledig lege handen naar huis. En Nederland dan? Ook de oranje skaters haalden sinds 2009 steeds eremetaal op het WK. Sinds 2012 was dat elk jaar zelfs minimaal 1 keer goud. En nu is er helaas niets voor ons Hollanders. Op papier was Nederland met Berber Vonk en Chris Huizinga twee keer wel dichtbij. In het echt denk ik dat ze er niet meer uit hadden kunnen halen. Berber Vonk bereikte de finale van de afvalkoers, maar had niets meer over voor de eindsprint. Ze werd erop gelegd door dames die al het hele toernooi sneller waren dan zij. Om dan te denken dat ze misschien meer kans had gehad als ze haar krachten iets meer had gespaard is naïef.
Chris Huizinga was wat dat betreft iets dichterbij. Hij werd helaas benadeeld door een Fransman die al was afgevallen, maar zich toch tussen Huizinga en zijn voorganger nestelde. Dat was net het moment dat Martin Ferrié aanzette voor de eindsprint. Had Huizinga misschien een kans gehad als dit niet was gebeurd? Ik betwijfel het. Ook Carlos Franco en Giuseppe Bramante waren al het hele toernooi sneller dan de Nederlander. Ik vermoed dat ze hem er sowieso wel hadden opgelegd in de sprint. En verder? Luc ter Haar deed nog een leuke poging in de slotfase van de puntenkoers op de weg, maar het was helaas niet voldoende voor eremetaal. Nederland was dus al die tijd vrij kansloos voor een medaille, maar daar had ik al voor gewaarschuwd. Dat de Belgen ook geen eremetaal wisten te bemachtigen, dat vond ik wel vrij verrassend. Maar Sandrine Tas lijkt niet helemaal in goede vorm te verkeren en Nymphe Keuleers was niet sterk genoeg bij de junioren. Indra Médard had misschien voor een verrassing kunnen zorgen, maar kwam uiteindelijk ook tekort. Al met al dus niet echt een supertoernooi voor Nederland. Maar toch mogen we wat mij betreft niet klagen. Berber Vonk en Luc ter Haar deden het boven verwachting, terwijl Chris Huizinga ietwat tegenviel. De rest van de Nederlanders deed het naar behoren. Niet meer en niet minder.
Volgend jaar zijn de World Roller Games, met de WK's van alle 10 de rolsporten onder de FIRS (aggressive, kunstskaten, alpine-skaten, downhill, freestyle, inline hockey, rollerderby, skateboarden, rollerhockey, en skeeleren) in één groot mega-evenement. Al met al lijkt het een beetje een mengelmoes van rolvarianten van wintersporten (kunstskaten voor kunstrijden, alpine-skaten voor alpine-skiën, downhill voor reuzenslalom, inline/rollerhockey voor ijshockey, skateboarden voor snowboarden en ja, skeeleren voor schaatsen). Alleen aggressive, freestyle (slalommen om pionnetjes heen) en rollerderby hebben niet echt een (Winter-)Olympische variant.
Ik ben in ieder geval zeer benieuwd hoe het gaat uitpakken, maar ik heb na dit WK op zich wel vertrouwen in de organisatie. Alles was in principe in verstaanbaar Engels medegedeeld en voor de Spaanstalige landen nog eens extra in het Spaans. Er waren wat vreemde jurybeslissingen, maar er werd ook streng door diezelfde jury opgetreden tegen sportieve fouten die voorheen onbestraft bleven. De communicatie was niet bepaald perfect, maar dat is het eigenlijk nooit op zo'n WK. Vreemd genoeg was er nergens een deelnemerslijst te vinden en de officiële website was alleen volledig in het Chinees te lezen. De locatie was volgens mij verder goed. Het Youth Olympic Park lag er prima bij en er was aardig wat publiek aanwezig. Ook een duimpje omhoog voor de FIRS, dat snel de gereden wedstrijden uploadde op het officiële videokanaal. Jammer dat niet alles erop stond, ook al werden alle wedstrijden wel live gestreamd. Gelukkig konden de kanalen Patinagem Velocidad Portugal en Sasha Skating Channel bijspringen voor alles wat niet op de site van de wereldrollerbond staat.
Al met al dus een prima WK op sportief gebied. De Colombiaanse overmacht lijkt voorbij, terwijl Frankrijk en Italië in de breedte steeds beter gaan presteren. Argentinië was de grote verrassing en Zuid-Korea de grootste tegenvaller. Bij elkaar staan er 15 landen met minimaal 1 medaille op de medaillespiegel. Dat is een evenaring van het record uit 2011. Europa is met 5 landen op die spiegel goed vertegenwoordigd en hetzelfde geldt voor Zuid-Amerika met 4 landen. Azië staat er met 3 landen bij en Noord-Amerika en Oceanië met respectievelijk 2 en 1 land.
Voor nu zit het skeelerseizoen er voor de meeste mensen weer op. Sommigen staan aankomend weekend nog aan de start van de Berlijn Inline Marathon. Daar zullen Sandrine Tas en Bart Swings misschien wel hun titel verdedigen. Swings reed daar op 125mm wielen een fabuleus nieuw wereldrecord op de marathon: 56.48. Of hij überhaupt mee zal doen, laat staan deze tijd verbreken, dat moeten we nog maar zien. Volgens mij is hij nog altijd op trainingskamp in Salt Lake City, druk bezig met de voorbereiding op het schaatsseizoen.
Voor nu zwaai ik in ieder geval af.
2017年见!