Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Citaat: "Dopinggevoeligheid en medaillekansen bepalend
    De Dopingautoriteit bepaalt wie er gecontroleerd wordt en hoe vaak. Daar gaat de schaatsbond KNSB niet over. "Het heeft te maken met de dopinggevoeligheid van de sport, wat weer gebaseerd is op het aantal incidenten. En ook 'hoe hoog een sport in de boom zit'. De olympische sporten met medaillekansen zitten allemaal in de testpoule", zegt Ram."

    Dus Kramer, Wüst, Ter Mors, Bergsma, Nuis, etc. worden weldegelijk getest, de anderen veel minder en soms niet - maar dat heeft geen effect op de medaille verdeling op, bijvoorbeeld, de Olympische Spelen.
    Het lijstje vd VS laat ook zien dat de toppers veel vaker dan de rest worden getest.
    Maar, dat ESPN artikel beweert dat bijvoorbeeld Kulishnikov nog geen enkele keer is getest - dus logisch dat Bowe, en ik met haar, daar een mening over hebben.
    Mocht Sasha_Krotov (of jij of iemand anders) aanwijzingen hebben dat de Russische schaatstoppers, inclusief Kulishnikov, die nota bene een dopingschorsing heeft gehad in het recente verleden, dan wordt het een ander verhaal.
    Laatst bewerkt: 16 nov 2017
    leenstrafan vindt dit leuk.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat hele Rusada is toch geschorst op het moment? Dan lijkt het mij dat het dus helemaal niet uitmaakt of het Rusada wel of niet dopingcontroles uitvoert, want die zijn toch niet geldig.
    Maar blijkbaar hebben de internationale instanties ook niet het lef getoond om een programma op te zetten om de Russische topsporters zelf te gaan controleren het afgelopen jaar.
    En daarom lopen er nu schaatsers rond, die al verdacht waren doordat ze in het McLaren-rapport met naam en toenaam zijn genoemd, die ook nog eens nauwelijks gecontroleerd zijn dit jaar.
    Wat een puinhoop!

    EDIT. Er zijn al wintersportbonden geweest die het onderzoek hebben afgerond en individuele Russische topsporters geschorst hebben. De ISU is blijkbaar nog niet zover. Zou dat er mee te maken hebben dat zowel de vice-president van de kunstrijd-afdeling als de voorzitter van de Technische Comissie voor het langebaanschaatsen een Rus is?
    G1ant en leenstrafan vinden dit leuk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    De marathonschaatsers werden ook extra getest. Dat werd dus 1 keer per 2 jaar. Als Kramer, Wüst en Nuis ieder drie keer per jaar worden getest is het denk ik veel. Bedenk dat we tientallen sporten hebben met wereldtoppers, ook zwemmers, wielrenners, voetballers, jodoka's, atleten, volleyballers, voetballers, waterpoloërs, hockeyers, enz., enz. moeten worden getest.

    Al die sporten hebben we medaillekansen op de Spelen of andere grote toernooien, dus zitten net zo hoog in de boom als schaatsen.


    Over dopingcontroles past het Nederland alleen maar stil te zijn.
    Sasha_Krotov vindt dit leuk.
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    De term die de WADA gebruikt is "non-compliant" en wel totdat aan de 2 genoemde specifieke eisen is voldaan. Dat belet het RUSADA 'gewoon' door te gaan met testen.
  5. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Nogmaals het gaat er helemaal niet om, in deze discussie, wat mij betreft, hoevaak niet-Olympische marathonschaatsers getest worden.
    G1ant vindt dit leuk.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Nee, maar het geeft aan dat Olympische Schaatsers misschien 8 keer zo veel worden gecontroleerd (dat lijkt me al veel)... dat is dan 4 keer per jaar.


    Iemand zonder positieve dopingtest uitsluiten van de Olympische Spelen vind ik gewoon misdadig en zal ik altijd op tegen zijn. Of het nu Russen, Noord-Koreanen of Amerikanen zijn.

    Nederland krijgt niet voor niets elk jaar een waarschuwing van het WADA. Elk jaar weer in hun jaarlijkse raportage. Als dopinggebruikende sporter zou ik hier gaan wonen.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Dan moet, in dit geval, Rusland gewoon die bewaarde monsters afgeven voor hertesten ("must provide access for appropriate entities to the stored samples and electronic data in the Moscow Laboratory") - niks te verbergen toch?
  8. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Of hij het echt zelf is, durf ik niet te zeggen want zijn Engels is beroerder dan dat. Maar Pavel Kulizhnikov heeft als reactie op Bowe het volgende geschreven: "36 checks for doping from 2015 to December 2016, are there any questions?"

    Het kunnen twee jaar zijn en dan 36x of het kan van december 2015 tot december 2016 zijn.

    Ik blijf het alleen zo vervelend vinden dat er heel veel schaatsers zijn die dit soort gevechten via de social media blijven voeren. Dat kost ook veel negatieve energie en je wint er zo weinig mee...Gelukkig mag je het ook zeggen als je een andere mening hebt of vind dat het nog niet bewezen is. Ene William D. heeft mij twee seizoenen geleden geblokkeerd op Twitter omdat ik iets erover zei.
    Laatst bewerkt: 16 nov 2017
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Prima als Kulizhnikov ook aan kan geven waar die 36 checks geregistreerd staan, zoals die van Bowe op de USADA site.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Wanneer is een sporter verplicht om aan te tonen waar en wanneer en door wie hij gecontroleerd is? Die plicht is er niet en die eis kun je dus ook gewoon niet stellen. Regelmatig weet een sporter niet eens voor welke organisatie de controleur op de stoep staat, zo lees je vaak. Dan kun je moeilijk aanwijzen waar het staat.
  11. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Tuurlijk is hij dat niet 'verplicht'. Ik denk ook dat het vooral door de ISU aangewezen tests bij ISU wedstrijden geweest zijn, want hij was in 2015 en 2016 veel aan het schaatsen. Geen tests (volgens ESPN, hun bron:???) voor 2017 zou dan ook erg vreemd zijn, ook al heeft hij weinig geschaatst, out of competition kan/moet toch ook?
    PS: de USADA cijfers zijn exclusief tests door of op last van andere organisaties dan de USADA zelf (bijv. op last van ISU bij ISU-wedstrijden); voor Nederlandse schaatsers betreft et vnl op last van (en betaald door) ISU uitgevoerde tests, ook die door de Dopingautoriteit.
    Laatst bewerkt: 16 nov 2017
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Klopt, die plicht is er niet. Voor een sporter die niks te verbergen heeft is het alleen wel aan te bevelen om het elke keer aan te geven als ze weer getest zijn, neem je direct dit soort discussies de wind uit de zeilen, toch?

    Overigens heeft Kulizhnikov het over 36 tests tot aan december 2016, terwijl dat artikel van ESPN het (toevallig?) over alleen 2017 had....Het zou wel frappant zijn als er van gemiddeld 18/jaar naar 0 wordt gegaan dit jaar. Hij zal nog weel aan een aantal keer komen voor eind december misschien, maar toch...

    Anyway, alles hierboven geeft maar weer eens aan dat het hele dopingcontrle gebeuren vnl. een grote wassen neus is die niks voorstelt.

    Kijk naar de algehele cijfers van < 2000 voor NL voor alle sporters, of voor Rusland < 3000 voor alle sporters (met een stuk meer dan NL neem ik aan, zeker aan de top), dat gaat toch helemaal nergens over? Ga dan ook eens na dat het merendeel tijdens competities uitgevoerd wordt, terwijl doping juist buiten het wedstrijdseizoen om effectief is, en dan weet je al hoe enorm klein de pakkans eigenlijk is (en dan heb ik het nog niet eens over de problematiek qua detecteren van bepaalde substanties).
    leenstrafan en strawbale vinden dit leuk.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    I would suggest that you use the term 'fake news' carefully, especially in current times.....just like I'd tell a certain person in the US right now, just because you don't like the content of an article does not necessarily make it 'fake'....
    Note the difference between the link you give, which just states the total tests for all skaters, while the ESPN article points out that certain athletes never get tested, despite the total number of tests. Both articles do not contradict one another at all, really.

    Anyway, all pointless this discussion, since doping control is a joke, and will remain to be a joke until significant resources are devoted to it. Preferably for me, athletes should be required to provide a certain (small) amount for testing, basically as a fee to be given a chance at a professional sporting career.
  14. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Ik vind het gewoon zielig. Ook die whitmore zag ik voorbij komen.. straks gaat ie nog slaan...
    Sasha_Krotov en Hakkie2 vinden dit leuk.
  15. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Toch nog even dit, n.a.v. de laatste paragraaf in dit artikel https://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20171116/282406989642262 waarin gesteld wordt, al dan niet terecht, dat zo'n 3 tot 4 testen per jaar nodig zijn om een betrouwbaar biologisch paspoort te hebben. Waarcshijnlijk/wellicht daarom is in de ISU doping controle regels een test-jaar in 4 kwartalen opgedeeld.
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Kulizhnikov heeft in het 2016/17 seizoen, natuurlijk na 1 jan 2017 niet meer gereden, dus kon hij bij wedstrijden niet getest worden. Murashov daarentegen wel, met ook nog brons op 1e 500m bij WK Sprint in Calgary.
  17. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Whitmore. Waar zijn de resultaten van hem tijdens het WK Sprint in 2012 in Calgary? Wacht. Hij miste een of andere doping test. Niet dat hij dan meteen fout (lees:aan de doping zit) is maar hij heeft wel een straf gekregen.
  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    En dus toen terecht gestraft. Ik weet niet wat hij nu gezegd heeft, maar als een medaille kandidaat in de periode 1 jan tot eind oktober geen enkele keer getest is, zoals dat bij Kulizhnikov het geval lijkt te zijn, dat wringt dat toch (op z'n minst).
    Bowe, bij voorbeeld, is alleen al op last va de USADA in het 2e (april/mei/juni) en 3e (juli/aug/sept) kwartaal van 2017 drie maal (per kwartaal) getest. Dat zijn waarschijnlijk allemaal out-of-competition tests geweest.
    Laatst bewerkt: 17 nov 2017
  19. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Met je eens, maar "heel veel schaatsers" (ik volg het/ze niet, maar zou me verbazen)
    Dat Bowe hier iets van vindt, vind ik wel begrijpelijk.
  20. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Bowe is niet de enige. En ik volg ze ook niet allemaal hoor maar ik zie reacties van anderen erop zoals een Whitmore. Maar ook Team Canada met Dutton voorop en destijds Bucsis hebben het steeds over dat Wotherspoon nog steeds het WR heeft op de 500 meter. Dan hebben we nog een aantal Nederlanders die weigeren een hand te geven op podium dan wel er subtiel wat over zeggen.

    Je mag er wat van vinden maar op deze manier is het voor die jongen ook lastig te overleven in deze wereld. Op de baan is hij een soort luis waar je vandaan moet blijven.
    Mcat en Sasha_Krotov vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina