Discussietopic KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2019-2020

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 12 okt 2019.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De eerste wedstrijd vanaf de Weissensee is zojuist van start gegaan: de Aart Koopmans Memorial. De dames zijn vanaf 09.00 uur begonnen aan zo'n 60km. De heren beginnen om 12.00 uur aan een afstand om en nabij de 80km. Schaatsen.nl is er sinds dit jaar bij met meerdere cameraposities zodat de wedstrijden dit jaar toch wat beter zijn te volgen voor de thuisblijvers. Zie hier: https://www.schaatsen.nl/marathon/
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mooie wedstrijd bij de dames. Kopgroepje van 15 met oa. twee dames van Palet, 3 dames van A-6 en twee dames van Team Turner. Daarnaast een aantal sterke eenlingen waaronder Aggie Walsma, Merkens, Engbers, Kleibeuker en Groenewoud. Dat door alle topploegen vertegenwoordigde groepje kreeg direct de zegen van het peloton. Het blok van A-6 zette in de kopgroep de toon met uitlooppogingen van Kamminga en Keulstra, maar zij zagen in de laatste 10km de dame-in-vorm Imke Vormeer na een valpartij noodgedwongen uitstappen. Kleibeuker en Elzinga gingen in de finale eveneens onderuit, maar konden de aansluiting met de kopgroep uiteindelijk toch weer vinden. Een aanval van Bosma, Keulstra en Van der Molen werd daarop direct op kenmerkende wijze onschadelijk gemaakt door Kleibeuker waarna Kamminga in de laatste kilometer de sprint inzette. Marijke Groenewoud rekent haar op de streep in en wint de Aart Koopmans Memorial. Natuurijsspecialist Walsma neemt de derde plek in beslag.

  1) Groenewoud
  2) Kamminga
  3) Walsma
  4) Van der Geest
  5) Van Maaren
  Laatst bewerkt: 23 jan 2020
  Duif vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De mannen maakten er in tegenstelling tot de vrouwen een minder aantrekkelijke koers van. Althans, de heren probeerden het wel via diverse aanvallen, maar de koers werd - zoals we dit kunstijsseizoen ook veelvuldig zien - gecontroleerd door de mannen van AB Vakwerk. Zij hielden kop over kop snelheid in het peloton zodat uitlooppogingen op eigen snelheid op den duur weer werden dichtgereden en vervolgaanvallen vanuit het peloton minder aantrekkelijk en kansrijk oogden. Desniettemin waren er best kopgroepjes met potentie. Een uitlooppoging van Jordy Harink en Ronald Haasjes, geen ploeggenoten maar ''toevallig'' beiden wel rijdend voor dezelfde skeelervereniging uit Staphorst, kreeg de ruimte totdat Haasjes onderuit ging zodat de aanval op niets uitdraaide. Danny Stam en Marco van der Tuin hadden een aardig gaatje te pakken later in de wedstrijd en kregen uiteindelijk gezelschap van onder meer Ariëns en Evert Hoolwerf zodat de grote ploegen wel redelijk vertegenwoordigd werden. Echter werd ook dit gat, ondanks de aanwezigheid van een eigen rappe man in de kopgroep, onder aanvoering van AB Vakwerk dichtgereden. Vervolgens werd de wedstrijd met ijzeren vuist gereguleerd door AB Vakwerk; het peloton brak uiteen en zij zaten met 6 man in de beslissende groep van een man of 35-40. Daarvoor moest Frank Vreugdenhil wel eerst Bart Hoolwerf naar voren rijden vanuit de achterste groep. Dat karweitje kun je echter wel aan de oude rot Vreugdenhil overlaten. In de slotfase van de wedstrijd werd met 5 man voorop kop over kop gereden en het tempo steeds iets meer opgevoerd zodat we het zelfde toneelstukje te zien kregen als tijdens de kunstijswedstrijden. Het treintje van AB liet zich stilvallen in de laatste meters om een chaotische sprint te forceren zodat Hekman vrijuit de sprint aan kon gaan. Die sprint om de Aard Koopmans Memorial werd ook gewonnen door diezelfde Gary Hekman, vóór Nederlands Kampioen Natuurijs Mart Bruggink (die toch verdraaid dichtbij kwam) en ploeggenoot Evert Hoolwerf. Bart Hoolwerf kwam enigszins in de verdrukking terecht, maar wordt nog vierde. Opvallend was wel dat de voorsprong van Hekman in de sprint op de rest niet enorm was, zodat dat gegeven wellicht nog wat spanning kan meebrengen voor aanstaande zaterdag. Dan staat het ONK op het programma: 150km.

  1) Hekman
  2) Bruggink
  3) E. Hoolwerf
  4) B. Hoolwerf
  5) Wolfenbuttel

  Mooi in ieder geval om te zien dat Bouwselect op natuurijs weer goed draait. Hoogeveen sterk en actief; Nederlands Kampioen Bruggink op het podium en ook Haasjes en De Gier vinden zich in de top 10 terug. Knap. Ook zien we weer rijders van wat kleinere ploegen die net als voorgaande jaren op kunstijs nauwelijks opvallen, maar hier weer hele nette uitslagen rijden. Zoals Wolfenbuttel van Skate4Air op p5 en Klous op p10. De kleine Italiaan Niero wordt puik 11e, nadat hij van het weekend nog in Baselga langebaanwedstrijden heeft gereden. Benieuwd hoe hij de 150km van aankomende zaterdag gaat doorstaan. Zijn ploeggenoot Janissen luistert zijn comeback op natuurijs na een fikse zware blessure op met een 15e plek.
  Laatst bewerkt: 23 jan 2020
  Duif en fransvanbakel vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De kogel is door de kerk: https://www.schaatsen.nl/nieuws/2020/januari/royal-a-ware-en-okay-fashion-jeans-slaan-handen-ineen/

  Jorrit Bergsma, Arjan Stroetinga, Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog zijn de eersten die tekenen.

  Er werd gesproken over een kern van 8 rijders. Berga en Kooiman zouden op weg zijn richting Jumbo-Visma, dus dan blijven in de kern Bob de Vries, Robert Bovenhuis, Jordy Harink, Bart Swings, Robert Post en Peter Michael over. Dat zijn dus 6 rijders voor 4 resterende plekken. Veel zal wel afhangen van de KNSB en of de opleidingsploegen met ingang van komend seizoen zullen worden afgeschaft. Zo ja, dan komt Danny Stam (eveneens rijdend voor easyJet en de opleidingsploeg van A-ware) ook nog meedingen om die 4 resterende plekken. Voor de Deense broertjes rijdend bij diezelfde opleidingsploeg zal het dan behoorlijk lastig worden om nog een plekje te vinden. Erg benieuwd wat er gaat en wat blijft (en wat er mogelijk nog gaat komen). Besluit de KNSB de opleidingsploegen niet af te schaffen, dan dreigt er wel een heel groot machtsblok te ontstaan.
  Laatst bewerkt: 23 jan 2020
 5. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zou Kamminga nog een terugkeer naar de langebaan willen maken om dan tot en met 2026 op NK's en misschien EK's en WK's te douwedevriezen?
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bijzonder besluit zo'n 12 uur(!) na de wedstrijd. Dan komt zo'n besluit echt veel te laat. Hekman moest zijn Nederlandse titel toch ook niet inleveren nadat Remco Schouten een aantal keer voor hem op kop reed (al gaten dichtend en sprint aantrekkende)? We hebben bij de heren nu al een paar keer rood gezien voor fair play, maar degene die daar baat bij heeft gehad werd daar nooit voor gestraft. Tot nu dan, terwijl we al dik halverwege het seizoen zijn. Lekker consequent weer.

  Vind het verder niet vreemd dat Kleibeuker en Groenewoud hier samenwerkten. Ze zaten in een groep waarin andere ploegen met overtal zaten; drie dames van A-6, twee van Palet en twee van Team Turner. Ieder van die ploegen had op het beslissende moment een dame bij de voorste drie in de wedstrijd. Dan is het niet bepaald vreemd dat alle overige dames naar Kleibeuker kijken om dat gat te dichten. Daar heeft niet alleen Groenewoud baat bij. Sterker nog, daardoor heeft Kamminga nu de AKM gewonnen. Er was daarna ook gewoon nog 5km wedstrijd te gaan, dus de wedstrijd was daarmee nog niet automatisch gespeeld.

  De KNSB lijkt de opleidingsploegen niet te willen verbieden, maar lijken ook niet te begrijpen dat als zusterploegen met elkaar in een kopgroep zitten en een rijdster daarvan zelf niet meer kan winnen, ze altijd liever een zusterploeggenote ziet winnen dan een concurrent. Ook in de situatie dat Kleibeuker en Groenewoud niet bewust zouden samenwerken: wat moet Kleibeuker dan doen als een kopgroep wegrijdt? Niets doen omdat het anders lijkt alsof ze voor haar zusterteam knecht? Zelf is ze immers niet explosief genoeg meer om echt in haar eentje een jump te maken naar zo'n kopgroep. Ze zal altijd mensen op de bagagedrager meenemen. En al zou ze dat wel zijn en dan springt bijvoorbeeld Groenewoud ook slim mee in haar wiel, wat dan? Ook rood? Ze maken het zichzelf echt te moeilijk.
  Laatst bewerkt: 23 jan 2020
  strawbale en Nogevendit vinden dit leuk.
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vind dit een slechte oplossing. Als KNSB zijnde moeten ze gewoon de satellietploegen eruit halen, dat lost alles op. Maar dat zullen ze wel niet doen omdat ze grote pelotons willen hebben.

  @EenBrabander: we gaan niet off-topic.
  G1ant en Nogevendit vinden dit leuk.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik snap het besluit van de KNSB ook niet... Wordt Groenewoud nu uit de uitslag gehaald omdat Kleibeuker een gat dichtrijdt naar een kopgroep? En dat mag niet omdat hun ploegen toevallig een organisatiestructuur delen?

  Als George Bennett namens Jumbo-Visma om de gele trui van Tom Dumoulin te beschermen een paar gevluchte Fransen terughaalt en zeg een Sam Bennett wint de eindsprint, is er dan sprake van illegale samenwerking tussen Jumbo en Quickstep gebaseerd op het vage vermoeden dat twee rijders dezelfde naam delen?
  Duif vindt dit leuk.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  het vage vermoeden van dezelfde naam is natuurlijk wel iets anders dan een feitelijke constructie van 2 teams binnen 1 organisatie.

  Ik vind het wel goed dat samenwerking tussen teams wordt aangepakt. Elk team heeft een max aantal deelnemers en je rijdt voor je team. Klaar.

  Maarja, die grens is héél wazig, zoals jullie al aantonen. Want wat moet Kleibeuker dan? Maar niet meer meedoen omdat het anders lijkt alsof ze Groenewoud helpt?
  G1ant vindt dit leuk.
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Maar Carien Kleibeuker is dus ook gediskwalificeerd omdat ze het lef had om in een achtervolgende groep op kop te gaan rijden. Hoe durft ze! Iedereen weet dat je mensen die demarreren gewoon moet laten gaan, anders is het niet eerlijk!
  strawbale en Duif vinden dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Je zult met satellietploegen altijd een zweem van samenwerking kunnen bespeuren. Dat is haast parallel aan het toestaan van twee ploegen onder één stichting en niet te voorkomen.

  Wat ik lastiger vind is dat je zeker op natuurijs met die lange wedstrijden altijd wel kleine verbondjes ziet en nodig hebt. Tegenstanders die elkaar in de ogen kijken en weten dat ze met elkaar op avontuur kunnen. Hiermee geven ze een signaal af dat satellietploegen dat dus absoluut niet kunnen. Met satellietploegen kun je altijd in zo'n situatie (vaak voorkomend ook) van -een vermoeden van- samenspanning spreken. Waarom zou je dan zo graag willen blijven rijden met satellietploegen, maar tegelijkertijd zo het koersen voor die ploegen extreem moeilijk en haast onmogelijk maken? En als dit tegen de fair play regels is, is het dan ook tegen de regels als eenlingen samen gaan werken in een kopgroep omdat er daarin meerdere ploegen met twee of meer man aanwezig zijn? Of moet je je maar naar de slachtbank laten leiden door de ploegen met overtal? Ik vind dat namelijk identiek aan de situatie van vandaag. Dat Kleibeuker en Groenewoud onder dezelfde stichting vallen doet daar niets aan af.

  Daarnaast vind ik het moment gewoon niet rode kaart waardig. Kleibeuker werd in een massasprint in Groningen gewoon 5e twee weken geleden. Die kan aardig aankomen. Bovendien weet iedereen dat zij baat heeft bij een zware slotfase met een moordend tempo zodat zelfs zij zicht op het podium heeft. Dat is in dat achtervolgende groepje gewoon dé aangewezen vrouw die het gat dicht moet rijden en iedereen keek daarom ook naar haar om dat te doen. Dat dan bijgevolg is dat Groenewoud daar ook voordeel van heeft zij zo. Dat ze het dan dichtrijdt is geen verrassing en is ook niet bepaald vervelend voor de andere ploegen die én een rijdster in het kopgroepje hadden én toch nog een sprinter overhadden in die achtervolgende groep. Dat heet een overtalsituatie uitspelen. Dat was niet alleen voor Groenewoud een voordeeltje.
  Laatst bewerkt: 24 jan 2020
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als ze deze regel in het wielerpeloton zouden invoeren zou iedereen en alles gediskwalificeerd worden. Behalve dan Team Movistar, die rijden zelfs binnen de ploeg niet voor elkaar!
  strawbale, Nogevendit, Koen en 4 anderen vinden dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Altijd tumult op de Weissensee. Movistar zou daar dus goed passen. Kom er maar in met die marathonploeg!
  strawbale vindt dit leuk.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik en dus ook niet zo'n fan van satellietlploegen of opleidingsploegen. Die vermoedens van samenwerking krijg je dan heel vaak. Soms terecht, soms niet. Nooit hard te maken, maar het vermoeden is er wel. Moet je niet willen.

  Maar verder ben ik het met je eens hoor. Nog even doortrekken: een kopgroepje van 2 rijders uit verschillende teams. Die 2 mogen dan niet samenwerken om vooruit te blijven?
  G1ant, strawbale en Lorca vinden dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Op de livestream hebben ze de muziek nu helemaal weg gefilterd. Dat maakt het een stuk minder gezellig om te volgen.
 17. ArjenK

  ArjenK Active Member

  De vergelijking met het wielrennen gaat natuurlijk wel een beetje mank. Want daar zitten niet meerdere teams in één organisatie. Het is beter tevergelijken met Jumbo-visma en het academy team. Of in het verleden Rabobank en het Rabobank opleidings team. Deze mogen in het wielrennen nooit tegelijk in dezelfde koers van start gaan.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Toch wel: in het NK gaan zowel de profteams als de opleidingsteams van start. En iedereen weet, dat die zeker niet tegen elkaar rijden.
  Van wat ik begrijp en hier lees, is het ook niet zo dat tien meiden in colonne reden om de beste van hen te laten sprinten; de belangen van twee rijdsters niet in de kopgroep kwamen nu parallel te liggen.
  Stel de rijdsters gaan er vandoor, en Kleibeuker pikt meteen al als derde/vierde rijdster aan. Mag dat dan ook niet? Kortom: waar leg je de grens
  KNSB propageert zelf het combinerijden nogal met die regeling op de baan dat een vluchter mag worden opgewacht.
  Eelco vindt dit leuk.
 20. ArjenK

  ArjenK Active Member

  Dat is een hele specifieke wedstrijd in het wielrennen. Bij het marathon schaatsen rijden ze in elke wedstrijd samen.
  G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina