Oscar Mathisen award 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door sysya, 12 mrt 2019.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ga je nou serieus zeggen dat je vindt dat Visser daadwerkelijk de nummer 4 is op de 3km van Nederland? En hoezo is ze opeens slechter bij slechte omstandigheden? Die ene wind race in Japan is dat echt de graadmeter die we gaan gebruiken? Op buitenijs waar heel duidelijk was dat de wind niet bij iedereen even sterk stond. Als we dat doen dan kunnen we ook zeggen dat Weideman beter is onder zware omstandigheden dan Sablikova aangezien zij won die dag. Ik snap echt niet hoe jullie op deze inschattingen komen, ze zit 2 seconden van Sablikova in SLC, maar opeens 5 van Sablikova in Calgary omdat Voronina dat ook zat? Terwijl dat een compleet andere rijdster is dan zowel Visser als Sablikova (op zwaar ijs zijn ook de echte 5km rijdsters in het voordeel omdat ze vaak minder verval hebben en daar zit echt nog wel wat tussen Visser/Sablikova en Voronina, zelfs in Inzell onder fantastische omstandigheden zat er nog 4 seconden tussen visser en Voronina). Als je Visser op iemand zou moeten baseren is het Sablikova omdat Visser veel meer op haar lijkt dan op welke andere 3km schaatser die nu actief is, maar dat doen we niet omdat?
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2019
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik mis hier de tijd van Nuis (en Krol) in de hele discussie. Volgens mij hebben ze met z'n 2-en een nieuwe standaard gezet. Nog nooit is de 1500 zo verschrikkelijk hard aangepakt door 2 mannen. Dit was echt een verlengde sprint. 2 Grote kenners van de 1500 (Tuitert en Wennemars) zaten te sTuiteren bij de manier waarop deze werd gereden. Ik kan me niet voorstellen dat de kenners dit zomaar aan de kant gooien.
  EenBrabander, alexander79 en Camila vinden dit leuk.
 3. Forza

  Forza Active Member

  Hij stond wel tussen mijn lijstje.
  Eelco vindt dit leuk.
 4. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Je beseft wel dat je nu zegt dat Visser beter is dan Wust op de 3 km.. is dat wat je wilt zeggen? Visser heeft een fantastische tijd gereden in SLC.. maar dit is wel haar eerste keer en kom alsjeblieft niet met dat het een trainingswedstrijd was. Als deze 3 km als lat gaan nemen... dan zal Wust een aardige dobber gaan krijgen tegen Visser op de 3 km.
 5. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dat zou helemaal niet zo gek zijn, aangezien het volledige Olympische podium Nederlands was (zonder Visser) en ze dus ook gewoon 4e was op het NK Afstanden.

  In Tomaszow was ze ook niet super en in Hamar was ze ook niet bijzonder goed. Daar zijn al 3 races. Hoeveel races kun je daar tegenover zetten die suggereren dat ze wel goed is onder zware omstandigheden?

  Waarom zou Weidemann niet goed kunnen presteren onder zware omstandigheden?

  In feite is het heel simpel: Er is absoluut 0 reden om te denken dat Visser in Calgary in de buurt van Sablikova was gekomen. Een week later kwam ze het ook al niet op het veel snellere ijs van SLC namelijk. Vervolgens speel jij je klassieke truc uit, waarin je alle gereden wedstrijden aller tijden aan de kant schuift want 'andere omstandigheden', gecombineerd met een vervolgens op 0 wedstrijden gebaseerde statistiek, namelijk 'Visser is goed onder zware omstandigheden'. Maar ok, laten we eens wat dingen bekijken:

  Noteringen van in gereden internationale 3 kilometers dit seizoen:
  Esmee Visser, Worldcup 2018-2019: 1, 12, 4, 4, 2. Redelijk. Vorig seizoen had Ivanie Blondin, dus in 2017-2018: 3, 10, 4, 1, 3. Niemand gaat beweren dat 3km's zonder Ivanie Blondin niet tellen, omdat zij misschien wel heel goed had gereden.

  We kunnen ook de gereden tijden vergelijken tijdens competities en zo een Head-2-Head opstellen.
  [​IMG]
  Hier is mooi te zien dat Antoinette de Jong eigenlijk het hele jaar beter was dan Esmee Visser op de 3 kilometer. Antoinette de Jong is dan ook een hele goede 3 kilometerrijdster. Zo werd ze tweede op het WK in Inzell, won de 3 kilometer in Collalbo bij het EK Allround en reed wel in Calgary, waar ze ook tweede werd - op 5 seconden van Sablikova. En, als je je afvroeg waarom mensen verwijzen naar Voronina, die in SLC even snel reed als Visser. Weet je nog die race in het seizoen 2018-2019 waar Esmee Visser meer dan een seconde sneller was dan Natalia Voronina? Nee, want die was er helemaal niet, ondanks dat ze 5x aan de start van dezelfde wedstrijd stonden.
  En ja, ze won in Obihiro. Maar ze was niet veel sneller dan de rest, wat ze in Calgary wel had moeten zijn om Sablikova te benaderen, en de tijd was ook nog eens niet bijzonder.

  Dan, wellicht ten overvloede, nog alle schaatsers die dit jaar sneller waren bij een 3 kilometer dan Esmee Visser - en dan skip ik Tomakomai, trainingsritjes & B-groeptijden, anders wordt de lijst zo lang:
  Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Isabelle Weidemann, Martina Sablikova, Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst, Natalia Voronina, Marina Zueva.

  Dat zijn gewoon 8 namen. 8. Die zouden er voor een representatieve 3 kilometer in jouw ogen dus ook altijd bij moeten zijn, anders weet je nooit hoe je de tijden moet duiden.

  Dat doen we niet, omdat het niet zo is. Visser schaatst niet zoals Sablikova. Ik mis ook helemaal je sprong naar de 5 kilometer van Visser in Inzell? Ze reed 4 seconden sneller dan Voronina onder fantastische omstandigheden, zeg je. Dat geeft dan toch alleen maar aan dat Visser beter presteert onder fantastische omstandigheden? In Tomaszow was het gat maar 3 seconde bijvoorbeeld. En in Gangneung ook 3. Sowieso vind ik het een beetje vreemd om Visser/Sablikova in 1 categorie te plaatsen, en Voronina daarbuiten. Sablikova is duidelijk nog een stapje verder op de 5km, dus die mag d'r eigen categorie hebben - dan komt Visser en daarna komt dan Voronina.

  Volgens mij mis je de hele pointe van hoe fantastisch goed die race van Sablikova was. Die was namelijk zo goed, omdat de rest van het veld helemaal niet in de buurt kwam van haar tijd. En dat lag niet aan een gebrek of gemis in de vorm van Visser in dat veld, maar aan de tijd van Sablikova. Die reed een wereldrecord in omstandigheden die helemaal niet gemaakt waren om een wereldrecord te schaatsen. Sablikova reed een wereldrecord, terwijl de verdere top-10 van het WK Afstanden ook aanwezig was, en in de verste verte niet in de buurt kwam van dat wereldrecord.
  Laatst bewerkt: 13 mrt 2019
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  En toch blijf ik bij mijn punt dat Visser zich tussen Sablikova en de rest had genesteld en dat heeft niks met Sablikova te maken en alles met Visser, noem het gevoel of whatever als je dat fijn vindt. Ik heb ook geen zin om daar verder over te gaan discussiëren want eens worden we het toch niet.
  Ja Visser zie ik op dit moment als de betere 3km rijdster dan Wust, het staat trouwens 1-1 (omdat Wust vrij weinig 3km heeft gereden in de wb, 1 om precies te zijn en ik die buitenrace weiger mee te tellen met die wisselende omstandigheden) tussen die twee dit seizoen dus het is absoluut niet gezegd dat Wust beter zou zijn. Sowieso was het gat op het NK tussen de nummer 1 en nummer 4 nog niet eens 1,5 seconde dat noem ik nou niet bepaald uitgesproken verliezen, zeker niet wanneer de nummer 3 en 4 maar 2 tienden schelen. Er was dus echt niet zoals eerder werd gesuggereerd een hele duidelijke reden waarom Visser niet op het wk reed, dat was eerder pech dan slecht presteren.
 7. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Alleen op dit moment, huh?! :):D...ik denk dat Wust zich voortaan beter op de 1.500 m mag/moet gaan focussen... want als Visser nu al zo makkelijk 3:54 kan rijden..benieuwd wat zij op laagland kan doen. Zou ze nog beter moeten kunnen als ze echt haar best zou doen. Tijdperk Wust/Sablikova is bijna ten einde als we je mogen geloven.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Sablikova is beter dan ooit, ze rijdt drie wereldrecords en haalt drie wereldtitels !!! Tuurlijk, Visser komt dichterbij op de 3, maar op de 5 is Sablikova toch echt wereldkampioen, en niet Visser. Dat terwijl Visser wel de Olympisch kampioen is.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 9. Camila

  Camila Well-Known Member

  Zo zie je maar weer dat de vorm per seizoen erg kan verschillen.
  Nu Visser heeft gezien dat ze mee kan met de besten op de 3 km zal ze daar zeker meer op focussen volgend seizoen en dan gaan we zien wat het brengt!
 10. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  En zolang ze alle wedstrijden maar als "trainings" -wedstrijden benaderd dan is de rest kansloos.... haar beste 3 en 5 km dit seizoen heeft ze als 'training' gereden..
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Nee hoor, Wust heeft zich dit seizoen volledig toegelegd op de 1500 meter en veel meer focus gelegd op snelheid dan is het toch logisch dat iemand als Visser op een bepaald moment voor je uit streeft, zeker wanneer je in 1 ploeg rijdt en zij ook nog eens kan profiteren van jou snelheid. Ik heb ook niks gezegd over Sablikova, zij lijkt beter dan ooit, dus hoezo zou haar tijdperk dan voorbij zijn?
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Lastige hoor. Puur qua tijd de meest onmogelijke prestaties zou ik zeggen.
  1) Sablikova, 3km in Calgary. Heel sterk wereldrecord onder matige omstandigheden verbeterd.
  2) Nuis, WR 1500 meter. Enorme hap uit een heel sterk wereldrecord. Ondertussen ook het wereldrecord op de 1000 meter officieus verbroken.
  3) Kulizhnikov, WR 500 meter. Bizarre tijd, nog meer bizarre rondetijd.

  Maar ook Takagi, Pedersen en Wust worden terecht genoemd. Ik denk inderdaad dat Pedersen hem wint. De Noren kiezen inderdaad graag voor een landgenoot.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ik wist niet hoe ik het moest lezen.. je schaart Visser al in dezelfde categorie als Sablikova, maar dan zeg je nu dat Visser Wust nog niet voorbij is op de 3 km terwijl ze nu harder schaatst dan Wust ooit heeft geschaatst. Maar dit ligt dus aan het feit dat Wust geen focus op de lange afstanden heeft gehad? Dan zou je Visser en Sablikova niet in dezelfde categorie kunnen/moeten scharen. Lijkt me.
 14. Camila

  Camila Well-Known Member

  Misschien een goed idee om een nieuw topic aan te maken over de 3 km vrouwen
 15. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  :)... jullie zijn wel heel snel afgehakt van interessante discussies zeg:( , maar goed.. seizoen is voorbij, volgend jaar zullen we meer weten.
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Of niet off-topic raken.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Camila vindt dit leuk.
 18. sysya

  sysya Well-Known Member

  Iets beter lezen, ik zeg dat Visser Wust juist wel voorbij is. "dan is het toch logisch dat iemand als Visser op een bepaald moment voor je uit streeft". Maar laten we deze discussie verder maar een ander topic verplaatsen.
  alexander79 vindt dit leuk.
 19. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Mijn nominaties voor de Mathisen trofee
  1 Ireen Wust
  2 Ireen Wust
  3 Ireen Wust

  1.52 op een laaglandbaan! Zoveel knapper dan het officiele wereldrecord uit Salt Lake.
 20. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Inzell is geen laaglandbaan hoor. Wel een stuk sneller dan eerdere seizoenen, maar t ligt nog altijd op 700 meter hoogte. ;)
  alexander79 en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina