Dat is wel een populair format tegenwoordig: Olympische Skicross en Snowboardcross, Red Bull Crashed Ice, Challenge Sprint Pro Quebec, nu de marathonschaatsers.
Het marathonspektakel duurt tot ca. 22.30 je kunt dan nog met de trein van even voor 23.00 uur van station Heerenveen tot Utrecht komen. Denk niet dat ze het stadion vol krijgen :wink:
Ik ben erg voor experimenten, dus laten we maar eens kijken hoe dit uitpakt. Maar als je dan ziet hoe de KNSB dit aanprijst: "Wie de mannen en de vrouwen van de lange adem weer eens ouderwets honderd rondjes of meer wil zien kachelen op het ijs van Thialf, moet wachten op het volgende seizoen. Die tijd is nu voorbij. Het peloton is vermoeid, afgemat door de vele lange en zware races op natuurijs in binnen- en buitenland. Daarom wordt het seizoen nu op een andersoortige manier afgesloten. Twee avonden lang is Thialf de speeltuin van het peloton. En ze vermaken zich met spelletjes die je doorgaans kunt vinden op de wielerbaan." Oh, het zijn dus eigenlijk spelletjes in een speeltuin. En de schaatsers zijn vermoeid en afgemat. Nou, dan hoeven we dit "spektakel" in ieder geval niet serieus te nemen. En natuurlijk weer in Heerenveen; als je ergens een verzadigd publiek vindt, is het daar wel. Of denken ze serieus dat duizenden mensen uit het gehele land hiervoor naar Heerenveen gaan?
Als het werd georganiseerd in Amsterdam, Utrecht of Den haag, dan was ik 100% zeker gekomen. Nu weet ik zeker dat ik niet helemaal naar de provincie afreis. Is mij te duur en kost ook teveel tijd. Gemiste kans lijkt mij. Thialf krijgen ze toch niet vol. Had best ergens anders gekunt.
ah, dan zegt het met ook op TP weer wat minder. Was wel benieuwd naar de tijden van bv Bergsma (doe die mee? hij staat niet genoemd op die site).
Nou zegt zo'n 1500 meter (massastart?) niet veel over de team pursuit, denk ik. Maar wat veel erger is: dit was natuurlijk DE kans om marathonrijders een ploegenachtervolging te laten rijden. Gaan we allerlei onderdelen van het baanwielrennen proberen, maar nou juist niet diegene die al in het schaatsen geintroduceerd is. Lekker slim!
Nou nou wat een reacties zeg! De KNSB kondigt het wel een beetje onhandig aan, maar geef het een kans. Er zullen ongetwijfeld nog veel rijders zijn die nog wel een keer willlen knallen. De meeste toeschouwers zullen toch wel met de auto komen, OV is nu eenmaal brak geregeld.
We dwalen een beetje van het langebaan-topic af, maar ik vind de puntenkoers de ultime oplossing voor de marathon. Regels en puntentelling naar analogie van het baanwielrennen. Je houdt het karakter van dat ene peloton, en van de lange afstand. ik vind alle initiatieven van heats etc, of het nou om marathon (off topic) of lange baan (weer on topic) gaat voorbij gaan aan, hierboven zo treffend omschreven, het pure karakter van de sport. Namelijk: we kijken wie het hardst kan schaatsen. Dat dat saai wordt, omdat iedere week dezelfde person nog steeds het hardst kan schaatsen ligt in sport opgesloten. Vroeger noemden we dat superkampioenen, oscar matthisen, Schenk, Heiden, Koss, Ritsma, Niemann, tegenwoordig noemen we dat saai. om dan toch een oplossing aan te dragen vind ik de kwartetstart een prma oplossing voor de 3, 5 en 10 km. Achter elkaar aan schaatsen versus individueel is zo'n groot verschil, wat we van het wielrennen ook prima kennen. Daar is de individuele tijdrit ook heel iets anders dan een pelotonstart. Of je die laatste nou over 1, 5 of 200 km doet, en of dat nou in heats gaat of niet.
Nog een paar suggesties om het langebaan schaatsen iets te verbeteren/moderniseren en misschien daardoor ook iets aantrekkelijker te maken. a. Ik zag ik onlangs bij een sprintonderdeel bij het langlaufen starthekjes die gelijkertijd open gingen. Om van het gedoe met valse starts af te komen vraag ik me af of zoiets ook niet kan bij het langebaanschaatsen? b. Verplaats bij die afstanden (3000 , 5000 en 10000 m) die bij het ingaan van een bocht starten de start naar de plek van de 1000 meter. En uiteraard ook de finish. Waarom dit wel doen op de 1000 m en niet bij de andere afstanden? Met name de 3000 en 5000 m zijn al lang geen "lange afstanden" meer maar eerder midden- en dus snelle afstanden.
Moet dit dan ook bij clubwedstrijdjes? In dat geval gaan heel veel handklokkers niet blij zijn omdat ze dan buiten moeten staan.
Wat het starten betreft moeten ze van die automatische piepjes gebruiken, zoals bij zwemmen geloof ik ook gebruikt wordt. Dan heb je altijd evenveel seconden tussen de twee piepjes en heb je niet dat gezeur dat een starter bij de één langer wacht dan bij de ander.
ik dacht eerst dat het losse ritten waren. Aangezien van de marathonners altijd wordt gezegd dat ze niet genoeg snelheid hebben was ik nieuwsgierig naar de tijden die ze rijden. Maar als ze met 4 tegelijk starten (mini-massastart) zegt het natuurlijk niks... goed punt los daarvan lijkt het me een leuk evenement. Gaat de NOS er iets van uitzenden (evt op livestream)?
Heb ik ook wel eens over nagedacht, maar de starter gaat in principe tellen als de schaatsers ingezakt zijn, en de een doet dat sneller dan de ander..
Beter gezegd: met onderdelen uit het inline-skaten! Goh, dat zijn precies de afstanden die al eens eerder werden geopperd ivm de mass-start. Ook dit onderdeel komt uit het inline-skaten (jaren '90, daarna vervangen door een 1000m). Bekende winnaars waren Hedrick en Parra.
Ik vind dit zooo veranderen om het veranderen. Ze, niet ik maar hullie, komen tot de conclusie (op basis van wat trouwens?) dat het schaatsen niet meer leeft, en dan gaan ze een 1500 m. inruilen voor.....een 1500 meter. Maar dan drie keer, dus de eerste doet er niet zoveel toe als je je maar plaatst. Of ik begrijp het niet meer zo goed, of juist wel en de veranderaars begrijpen het niet zo goed. Kan ook. We moeten veranderen, dus we verleggen de finishlijn 50 meter. Ik zie de stadions alweer volstromen....
Eens, de kern van de sport moet je niet heftig willen veranderen. Daarmee maak je de sport niet internationaler en komen er ook niet meer fans naar de stadions. Sterker er is een kans dat je juist fans verliest.
Precies. Het schaatsen zelf moet niet veranderd worden. De dingen er omheen moeten anders. Maar de sport is de sport, en die is prima.
Jongens ik denk dat jullie het te groot opblazen. Het marathonschaatsen heeft een geschiedenis van evenementen als deze in de jaren '80 en '90, die stopte nadat The Greenery Six gereden ging worden. Dit is helemaal niet bedoeld om het langebaanschaatsen te verbeteren, dit is bedoeld als leuke afsluiter van het marathonschaatsseizoen. Leuk voor schaatsers en publiek. De 1500 meter moet je als volgt zien: elke ploeg brengt één rijder in de baan (4 per heat), de winnaars en nummers 2 van de heats gaan door naar de halve finale. Ook daar gaan de beste 2 door naar de finale, en uiteindelijk zijn er punten te verdienen voor de KPN Tweedaagse.