Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

 1. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Wat dacht je van Noorwegen, daar moet men niets van die circusnummers hebben.
  Mee eens
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Jawel, bij veel wereldbekers in biatlon, langlaufen, schansspringen en skiën missen toppers. Maar bij een bredere sport is dat geen probleem (al zijn biatlon en langlaufen ook niet echt breed en heeft met name biatlon op het moment veel last van voorspelbaarheid bij de mannen met Fourcade).
 3. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Mee eens, als dan maar niet gezegd wordt dat de ISU er alles aan gedaan heeft om het allrounden te redden. Eigenlijk begon het al in 1889.
 4. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  1500 een middenafstand??
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Probleem is geweest dat Nederland continu een veto heeft uitgesproken over het afschaffen van de 10km maar de ISU wel doorging met inperken van de 10km. En toen men dat liet vallen, gekozen heeft voor een totaal ongeloofwaardig alternatief: de onzalige vierkamp. Daarvan wisten ze dat die heel veel weerstand ging opriepen. En het is de doodsteek geweest voor het allrounden want andere landen sorteerden al voor op die aanpassing.
 6. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Heb je de 10k bij het WK afstanden gezien. Wie loopt daar niet voor warm.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Voor 2 of 3 ritten wel, maar dat is het dan ook. Het aantal mensen dat warm werd van de andere ritten zal denk ik wereldwijd nog niet eens de 100 halen.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 8. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Dijkema wilde graag voorzitter worden. Ze zijn net zo lang doorgegaan met het ondergraven voor allround totdat het is geworden tot wat het nu was.
  Jarenlang was er geen ruimte voor allround op de OS. Maar ineens kon daar wel de TP en nu de mass start aan toe worden gevoegd.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat komt niet bij de ISU, maar bij het IOC vandaan. Die willen geen allround en meer teamonderdelen en meer onderdelen waar de winnaar juichend over de streep komt omdat degene die als eerste over de streep komt ook wint.
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Al vaker gezegd, maar ik hecht er aan om het beeld voor de geschiedschrijving juist te houden: het was juist de KNSB, samen met Polen, die met de Onzalige Vierkamp op de proppen is gekomen. En het zijn andere ISU-leden geweest, die dit tijdens het laatste Congres hebben teruggedraaid en de 10K weer hebben hersteld, maar ze hebben wel de EK Afstanden laten bestaan. Overigens zie ik nu dat bonden voor het jaar 2020 kunnen inschrijven voor de organisatie van een gecombineerd WK allround/WK Sprint (in 3 dagen). Niet dat Koreanen en Chinezen dan wel komen, natuurlijk.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat zeg ik toch ook?

  Ik weet niet wat ik van dat eerste moet denken. Dat laatste, daar zit het hem dus: die EK afstanden moest (via de achterdeur) geïntroduceerd worden om de rest op te kunnen blazen.
 12. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Lee, Yu, Zhang.
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Die mogelijkheid is er al, nl. buitenbanen, maar dat schijnt een vies woord te zijn voor velen. Wat waren de mooiste schaatsweekenden? Die met veel sfeer, doorgaans dus in thialf en hamar vanwegepubliek, en verder op mooie buitenbanen (denk bv Budapest).

  Helaas is door de komst van wat hypernieuwe betonbakken (kolomna, maar ook inzell nu) de isu nu bijna verplicht om elk belangrijk toernooi in 1 van de dure binnenbanen te houden.

  Ik Ben er van overtuigd dat, als het onderdeel zelf niet continu de aandacht vasthoudt, de omgeving/faciliteiten interessant moeten zijn om publiek te trekken.
  JohnZero en Hakkie2 vinden dit leuk.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @SprintMaster de luchtdruk wordt laag dit weekend (rond/onder 1000 mbar). Hamar is deze zomer deels vernieuwd (veel minder dan Thialf hoor) om voor snellere tijden te zorgen.

  @Hakkie2
  Kom op… 250-meter banen en ⅔ MS/TP/TS… dan is het geen langebaanschaatsen meer. Waarom denkt iedereen dat onderdelen pakken uit andere sporten beter is? Langebaanschaatsen is in essentie een sport waarbij sporters op dunne ijzers op ijs een X aantal ronden rijden in paren en degene met de snelste tijd wint.
  Ik ben het eens met jullie dat er veel moet veranderen, maar haast alle onderdelen weggooien, is dat nou het beste idee? Ik zou verandering in heel andere dingen zoeken.

  Voor verandering is geld nodig, dus laten we eerst maar eens kijken hoe de ISU aan meer geld kan komen.


  De ISU wil geen sponsorpakken. Toch moet er een manier zijn om het aantrekkelijk te maken voor bedrijven om geld te steken in het langebaanschaatsen. Dat kan bijvoorbeeld door bedrijven wedstrijden te laten sponsoren. Laat de DKB de hoofdsponsor zijn van de wedstrijden in Berlijn. Hang dan ergens in de hal een gigantisch DKB-bord op, en vervang het ISU-logo dat in beeld komt voor en na de herhaling door een DKB-logo. Doe hetzelfde met SK Telecom in Zuid-Korea, Intact in Canada et cetera.

  Op televisie staan zendericoontjes in beeld: het logo van de NOS en het icoontje van Nederland 1. Die dingen zijn niet zo erg, toch? Ik zou zeggen: daar kun je best nog wel wat onder zetten. Zet dus sponsoricoontjes op tv en stream. Als Bart Swings rijdt, zet dan AnSem onder het NOS-logo (of welk ander logo daar dan ook staat in het buitenland). Als Sven Kramer of Kjeld Nuis rijdt, zet er dan Lotto-Jumbo onder. Als een van de leden van de Japanse Sankyo-ploeg rijdt, zet er dan Sankyo onder. Dat kun je best per rit veranderen. Een sponsor heeft dan echt beeldtijd en toch hebben we er niet al te veel last van.

  De ISU wil ook graag geld verdienen aan de kaartjes. Alleen komt er niemand naar het stadion als de kaartjes te duur zijn. Wat nu? Op het middenterrein ligt bij veel ijshallen een ijsbaantje, toch? Zo'n shorttrackbaantje? Juist. Laat extra betalende fans daar op rijden op de wedstrijddag. Dan kunnen ze zelf schaatsen terwijl ze dicht bij hun idolen op het middenterrein zijn. In de dweilpauzes schaatsen ze wat rond en tijdens de wedstrijd zien ze de schaatsers van heel dichtbij. Dit vereist wel wat organiseren. Een andere manier is fans na de wedstrijd op de 400m-baan te laten rijden: dan rijden ze zelf rond in de wedstrijdhal met op dito ijs. Ook dit tegen extra betaling uiteraard. En verminder tegelijk maar de bonussen van de bonzen.


  Nu eens kijken hoe we deelname wedstrijden aantrekkelijker en de Wereldbeker belangrijker kunnen maken. Dit is misschien best wel rigoureus. Niet wat betreft de afstanden op het programma, wel wat betreft andere zaken…


  De Wereldbeker moet de bron zijn van startplekken op de drie kampioenschappen. Het kwalificatiesysteem voor het WK afstanden met tijden werkt niet zo goed door door de verschillen tussen de banen. In plaats daarvan wordt er gekeken naar de beste klasseringen in plaats van beste tijden. Een voorbeeld hiervan staat onderin deze post.

  Het EK en WK sprint en allround krijgen allebei hetzelfde nieuwe kwalificatiesysteem met Wereldbekerpunten, alleen tellen voor de WK's meer WB's mee dan voor de EK's. Dit om het debacle van Berlijn te voorkomen. Over meerdere wedstrijden worden de WB-punten per rijder over twee afstanden opgeteld. (500/1000 voor sprint en 1500/lang voor allround). Afmelden voor een WB kan zo startplekken kosten.

  Om alles nog wat rigoureuzer te maken zou je afmelding voor een WB-wedstrijd kunnen aanpakken met het aftrekken van punten.

  Landen kunnen bonusstartplekken verdienen op basis van de Team Sprint voor het EK/WK sprint en op de Team Pursuit voor de EK/WK allround, waarbij het maximale aantal plekken niet over 3 per land gaat natuurlijk. Het hoogst geklasseerde land zonder drie startplekken op het vierkampstoernooi dat wel top-10 staat in het WB-klassement TP of TS, krijgt een extra startplek.

  Top-5 plekken op een afstand en top-10 plekken in het eindklassement leveren startplekken op voor het vierkampstoernooi van volgend jaar.

  Het prijzengeld per WB-zege gaat flink omlaag, terwijl hogere klasseringen in het eindklassement meer worden beloond. Bovendien krijgen deelnemers aan de vierkampstoernooien "prijzengeld" als ze top-16 halen (per plaats omhoog meer geld). Als je dus de vierkampstoernooien laat schieten, laat je dus ook flink veel geld liggen. Niet handig. Dit top-16-prijzengeld kan voor een deel als beloning-voor-deelname worden beschouwd en moet de vierkampstoernooien meer deelnemers opleveren.

  Organiseer dan vervolgens meer WB's en voilà, daar is de exposure.

  Verdere mogelijkheden zijn een robotstarter die iedere keer precies even lang wacht, zodat schaatsers beter op de start kunnen trainen, wat minder valse starts tot gevolg heeft. De tijd tussen de ritten moet flink worden verminderd. Er kan veel meer met moderne techniek worden gedaan (altijd snelheden in beeld, de welbekende streep, maar ook vergelijkingen met baanrecords/nationale records en dergelijke).

  Tot slot: er moet een prestigieus buitenbaantoernooi komen dat ieder jaar op hetzelfde moment wordt gehouden. Een vast moment voor fans om schaatsen te kijken. Eigenlijk een vierschansentoernee, maar dan op het ijs.

  En tot slotst: rij onderdelen waar ze populair zijn. Zorg ervoor dat de MS in ieder geval in Azië wordt verreden en hou liever een WB zonder MS in Noorwegen.

  Ik ben het verder eens met het idee van de tijdelijke banen
  Svenfan1 vindt dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Kwalificatie WK afstanden (voorbeeld 500m vrouwen)
  B1 en B2 staan ertussen op basis van WB-puntenwaarde.
  Gebaseerd op WB 1-4.
  1 JPN-1 (Kodaira) CHN-1 (Yu)
  2 JPN-2 (Tsuji) KOR-1 (Lee) CHN-2 (Zhang)
  3 JPN-3 (Kamiya)
  4 CAN-1 (Hudey)
  5 USA-1 (Bergsma) RUS-1 (Fatkulina)
  6 CAN-2 (McLean)
  7
  8
  AUT-1 (Herzog) NED-1 (Ter Mors)
  9 KOR-2 (Kim)
  10 NED-2 (Leenstra) NED-3 (Vd Brandt) CZE-1 (Erbanová)
  B1 CAN-3 (Fiset) RUS-2 (Golikova)
  11 RUS-3 (Aseeva)
  12 USA-2 (Bowe)
  B2 NOR-1 (Bøkko) CHN-3 (Shi) GER-1 (Dannhauer)
  13
  14 KAZ-1 (Aydova)

  3: JPN, NED, CAN, RUS, CHN
  2: KOR, USA
  1: AUT, CZE, NOR, GER, KAZ

  Daarmee worden uitschieters beloond en krijgen we schaatsers die (bijna) allemaal hoog moeten kunnen eindigen op het WK afstanden.  Kwalificatie vierkamp (voorbeeld EK allround mannen)
  Wereldbekerpunten per rijder bij elkaar optellen over klassementen 1500m en 5000m leidt tot dit rijtje:

  3: NED, RUS, ITA, NOR, POL
  2: GER, SWE
  1: BEL, FRA, AUT, SUI, BLR.

  Maar dan zijn we er nog niet, want op basis van vorig jaar zijn er nog plekken voor LAT (6e eindklassement), HUN (3e 500m). Nagy pakt de plek van Mikhailov in, Silovs zou de plek van Wenger inpakken. Duitsland krijgt er geen plek bij via de TP-stand, omdat het land 11e staat.  O ja, ik ben ook voor internationale ploegen en ontwikkelingscentra zoals in Inzell, maar daar investeert de ISU al in.
 16. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Zullen ze het alpine skiën ook wel afschaffen. ISU heeft nooit zijn best gedaan en waarom kan de mass start wel ineens toegevoegd worden of is dat een stiekeme deal om de 10k af te schaffen.
 17. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Dat is ongeveer de helft. Bij andere sporten is dat niet anders.
 18. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Meer sporten of onderdelen die dus op de nominatie staan om afgeschaft te worden omdat ze niet aan bovenstaand criterium voldoen.
  Alle sporten die in tijdrit vorm worden verreden/geskied zoals :Langlaufen (behalve mass start), alpine skieën (behalve parallel slalom, o ja enige onderdeel dat niet olympisch is).
  Jurysporten
  Moderne vijfkamp
  Omnium wielerennen
 19. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  In de Veronica gids van deze week staat een artikel over de teloorgang van het schaatsen
  In de doelgroep vd Veronica lezers, is schaatsen natuurlijk helemaal dood en begraven
  Maar oudjes als Veldkamp en Visser en Thomas waren van stal gehaald om hun mening te geven en hoe het schaatsen vd ondergang gered kan worden

  Veldkamp riep , net als Rintje in het verleden ook al riep dat de schaatsers 24/7 online te volgen moeten zijn . Beelden uit de kleedkamer, uit de opwarmruimte , waar dan ook !

  Maar echt geloof mij dit is niet de oplossing!

  Wie in Nl is nu geinteresseerd in zogenaamd spannende beelden uit de kleedkamer ?

  Alleen onze held Sven is enigssinds interessant en je kan hem zo nu en dan live op insta story volgen maar ook Sven trekt daar mee geen volle zalen

  Sven is geen hype zoals Max V of een aantal voetballers en al die andere schaatsers kent al helemaal niemand

  Vraag de gemiddelde Nlder om 3 huidige schaatsers te noemen en na Sven Ireen houdt het wel op , dus waarom zouden beelden van al die schaatsers de interesse in het schaatsen wekken ??

  Schaatsen is niet meer te redden , ze hebben onze mooie folklore zelf de das omgedaan door ALLES te winnen waardoor het allemaal gedevalueerde toernooien en titels zonder enige waarde zijn geworden

  Zonde :(

  Het is dat NOS tot nu toe nog steeds de stekker er in houdt, zonder NOS zou schaatsen nergens ter wereld meer bestaan en ook de schaatsfan hier in Nl sterft langzaam aan uit
 20. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Er komt geen internationaal publiek , nu niet nooit niet !

  Dat weet jij toch zelf ook wel beste hakkie ?

  En geloof maar niet dat in Nl schaatsen tot in lengte van dagen populair zal blijven

  Al die oudjes die nu de kijkcijfers hoog houden hebben ook niet het eeuwige leven he :rolleyes:

  Schaatsen ligt al jaren aan de beademing en het is de vraag wanneer de stekker er uit getrokken zal worden , dat is niet van nu dat was toen ik hier 5 jaar geleden voor het eerst kwam ook al zo

  Er zijn teveel nietszeggende toernooien en 3 WKs per jaar is sowieso bizar. Geen enkele serieus te nemen sport heeft ELK jaar 3 verschillende WKs

  Je kan wel verbaast zijn dat er 50 man publiek bij het wk sprint zaten (wat nog een ruime schatting is) maar dit speelt al jaren . Het is niet opeens zo dat het schaatsen overal behalve in Thialf nagenoeg leeg zit

  Op Telesport kan je altijd de 5 meestgelezen artikels zien . Dit weekend gingen 3 artikelen over Max, 2 over voetbal en 0 artikelen over het WK sprint!

  Dat zei alles ! Als zelf de Telegraaf lezers geen schaatsartikels meer leest , dan weet je dat het 5 voor 12 is ...
  Laatst bewerkt: 2 mrt 2017

Deel Deze Pagina