Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

 1. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Absoluut gaat langebaan schaatsen het heel moeilijk krijgen om als topsport te overleven , dat is het nu al ..

  De tweedeling tussen Nl en de andere landen is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden en daardoor neemt de belangstelling vd andere landen alleen nog maar meer af

  Dit tij lijkt niet te keren :(

  Je kan wel grote klassiekers willen zoals Parijs Roubaix maar schaatsen is nu eenmaal geen wielrennen .

  Wielrennen is mondiaal 1 vd grootste sporten en kent men overal ter wereld , schaatsen is mondiaal 1 vd kleinste sporten en kent men alleen in Nl

  Het idee van zo speciale Grand Prix is leuk maar niet uitvoerbaar en zelfs al voer je het wél uit dan is er niemand behalve een stelletje hier op sf in geinteresseerd , zo eerlijk moeten we toch zijn

  Het is onmogelijk om er een groots evenement van te maken , dat wereldwijde aandacht zal krijgen

  Schaatsen heeft geen echte sterren , waarvoor de buitenlanders in grote getale naar het stadion komen en dat is wel een voorwaarde

  Ik denk dat we gewoon moeten accepteren dat schaatsen aan de beademing ligt en kunstmatig door NOS in leven wordt gehouden , voor zolang als het duurt maar dat de volgende generaties er niet meer van gaan genieten zoals wij deden toen we jong waren
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Sommige dingen zijn inderdaad niet te stoppen of om te keren en worden ingehaald door de tijd op het gebied van populariteit.
  De veranderde levenswijze en de komst van eerst de tv en later andere sociale media heeft veel nieuwsgierigheid en honger naar iets wat onbekend en onbereikbaar was weggehaald. Vroeger was er alleen de krant en de radio. Een sportheld was iets groots van heel ver weg.
  Zelfs in de begintijd van Ard en Keessie en Jan Janssen had nog lang niet iedereen een tv.
  Faas Wilkes, Abe Lenstra, Fanny BK, Wout Wagtmans en IJzeren Wimme kende men alleen van de krant en de radio. Bij Cruijff, van Hanegem en Joop Zoetemelk werd dat al anders. En met alle moderne middelen van nu kan je tot op de minuut volgen wat Max doet en of Sven wel op tijd naar bed gaat.

  Net als schaatsen waren zesdaagses in het verleden heel populair. Wereldwijd zelfs. Wat is daar nu nog van over ? Er worden er nog maar een paar per jaar verreden. Mijn vader en opa gingen vroeger (jaren 50/60 vorige eeuw) met één of twee bussen vol dorpsgenoten jaarlijks een dag naar de zesdaagse van Antwerpen. van Steenbergen, Post, van Looy ja dat was wat als je die in het echt had gezien. Antwerpen zal toen zo'n 2 uur rijden geweest zijn. Rotterdam is nu 20 minuten maar er gaan echt geen bussen vol uit ons dorp naar Ahoy en degene die wel gaan, gaan alleen maar omdat ze via via een gratis kaartje hebben gekregen.

  Sprintwedstrijden (Derksen en van Vliet) in het Olympisch stadion trokken vroeger 50.000 toeschouwers, de Acht van Chaam ooit zelfs 100.000. De TT van Assen haalt ook niet meer de aantallen van vroeger en bekende straatraces in Tubbergen, Ammerzoden etc met tienduizenden toeschouwers zijn helemaal van de kaart verdwenen.

  Schaatsen is waarschijnlijk zo 'n sport die door de tijd des tands is ingehaald. Ik geloof ook niet dat door het vervangen van de 10km door de 3 en/of het afschaffen van allround tournooien de stadions in Astana, SLC of waar dan ook ineens wel vol komen te zitten. Dat gaat echt het verschil niet maken. Bovendien moet men oppassen dat door het invoeren van allerlei circusnummers zoals het hier al omschreven is, juist de weinig echte supporters die nog over zijn als eerste gaan afhaken.
  JohnZero, Quarantenove en fransvanbakel vinden dit leuk.
 3. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Precies , het wordt dan ook hoogtijd dat de NOS de stekker daar uit trekt. Ongeveer evenveel aandacht voor het schaatsen als nu voor korfbal of veldlopen is heel wat meer in verhouding met de realiteit. Want het is nu voor een groot deel overheidsgeld dat in een bodemloze put verdwijnt.
  Laatst bewerkt: 3 mrt 2017
  kritischkijker24 vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zo lang de kijkcijfers hoog blijven (en dat zijn ze nog steeds, vele malen hoger dan voor de sporten die je noemt), zijn die uitzendingen voor schaatsen zeker wel te billijken. Zolang er vraag naar is, zijn al die uitzendingen prima. Als de kijkcijfers slecht worden verdwijnen uitzendingen vanzelf wel. Mooi he, dat vraag en aanbod principe?
  Hakkie2 en EenBrabander vinden dit leuk.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De kijkcijfers zijn echt wel aan het dalen, hoor. Zo'n 10 jaar geleden haalden schaatswedstrijden nog met gemak de top-25 van best bekeken programma's in de wintermaanden. Nu gebeurt dat bijna niet meer. Sinds de OS 2014 haalde alleen afgelopen EK nog.
  Het WK sprint trok zelfs minder kijkers dan het gebruikelijke programma op zondag Nederland 3 (Lubach).
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Je weet dat Zondag met Lubach zo ongeveer het meest populaire programma is na het NOS Journaal, hè.
 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Oh ik weet wel dat ze dalende zijn, alleen zijn op dit moment de kijkcijfers nog steeds erg goed, wat de uitzendingen billijkt.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, er zijn natuurlijk meer sporten en landen waarvoor dat telt...
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  We hebben meer spannende wedstrijden nodig. Dan trek je ook weer meer kijkers. Zie ook de reacties op Erbens overbodige vraag:

  erben wennemars‏Geverifieerd account @erbenwennemars 10 uur10 uur geleden
  Goedemorgen! Gaat @SvenKramer86 voor de 9e keer Wereldkampioen Allround worden dit weekend?
  G1ant vindt dit leuk.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, dan moet je Kramer betalen om niet mee te doen, zoals Binda ooit van de Giro geld kreeg om niet mee te doen.
 11. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  uit artikel van AD van vandaag :
  ' De kijkcijfers van het schaatsen kelderen. In 2007, toen Kramer voor de eerste maal wereldkampioen allround werd, keken 3,2 miljoen mensen naar de afsluitende 10 kilometer. Vijf jaar later was dat aantal gedaald tot 2,2 miljoen. En vorig jaar stemden er nog maar 1,2 miljoen mensen af om Kramer naar zijn achtste wereldtitel te zien schaatsen. De NOS volgt die trend. Waar Studio Sport tien jaar geleden trouw alle wereldbekerwedstrijden live op tv uitzond, worden schaatsfans tegenwoordig steeds vaker verwezen naar internet. Alleen de grote toernooien worden nog rechtstreeks op de ouderwetse beeldbuis uitgezonden '


  We kunnen het wel ontkennen maar de kijkcijfers dalen en dalen
  Niemand vind het meer interessant om een heel weekend een wk te kijken, wat bovendien niet meer is dan een holland open
  Nu kijken de oudjes nog steeds wel trouw maar er komt geen nieuwe aanwas aan en dat is een groot probleem

  Hier op het forum zien we het ook
  Er is welgeteld 1 overenthousiast puberjongetje van een jaar of 16 en verder is de gemiddelde leeftijd 50 plus
  Simpelweg omdat de jeugd met 101 dingen bezig is behalve met dat sven voor de 100e keer 'wereldkampioen' wordt
  Boeiend denken de jonkies :rolleyes:

  Nu kijken er zondagmiddag mss 1, 2 miljoen lui live naar tv maar dit is niet meer of minder dan er gewoonlijk op zondagmiddag naar studio sport kijkt
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Die eerste bewering vind ik wel interessant, is dat zo? Zelf ben ik met 29 wel 1 van de jongeren, maar hoe oud is dit forum eigenlijk?

  En dat tweede: klopt, en de helft heeft het als een achtergrondgeluid aan staan, ook vandaag al. Ondertussen wordt het huishouden gedaan en moet men ook nog weg voor de boodschappen.
 13. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  De gemiddelde leeftijd vd schaatsfan is 50 plus , dus dat zal hier op het forum niet anders zijn
  Schaatsfans van in de 30 zie je al niet zo vaak , laat staan twintigers als jij en als je de pubers gaat tellen dan hebben we er daar maar eentje van maar goed die telt dan weer voor tien :rolleyes:

  Nu zal in de provincie waar niets anders te doen is de belangstelling voor schaatsers onder jongeren wel iets hoger liggen dan bij ons in de grote steden :cool:

  Youp zei het al : schaatsen kijken is als het behang op de muur . De tv staat aan, ondertussen doet men 100 andere dingen en op het einde vd middag ga je eens 10 minuten kijken en dan zie je dat onze held Svennie voor de 183e keer folklore kampioen is geworden

  Dat er een miljoen mensen 'kijken' zegt dus niets . Naar gtst kijken ook een miljoen mensen en ws nog een stuk fanatieker ook
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ben 46.
 15. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Oh kijk dat zegt genoeg , de oudere garde :cool:

  Je bent niet de enige hoor Mootje
 16. senior

  senior Member

  Je bent dus nog nat achter de oren ;). Bij trainingen zie ik overigens nog steeds behoorlijk wat jeugd, maar het feit dat men zelf actief is wil niet zeggen dat mensen bereid zijn de hele dag te gaan zitten kijken naar iets waarvan de uitslag na één (of twee) afstanden al bekend is.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dan zijn we samen 100 :(
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dan trek ik het gemiddelde weer onder de 50. :)
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  18
 20. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Naar mijn mening heel goede analyse. Ik wil wel er aan toevoegen dat met name de grote wintersporten , de "sneeuwdisciplines" , wel enigszins met de tijd zijn meegegaan door iets meer circusachtige onderdelen toe te voegen en de saaie tijdritonderdelen waar mogelijk te veranderen in telegeniekere wedstrijden. Bij het langebaan schaatsen is dat wel heel wat lastiger.

Deel Deze Pagina