Wedstrijden februari 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 3 feb 2024.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Naast de zesde world cup van het seizoen is er dit weekend ook de derde en laatste junioren world cup, in Hachinohe.

  Meike Veen wint de 1000 meter met 1:18.35.
  Issa Gunji wint de 1000 meter met 1:10.59.
  Aurora Løvås wint de 3000 meter met een zeer sterke 4:11.28, maar 0.12 boven haar PR uit Salt Lake City.
  En als laatste individuele afstand: Sigurd Henriksen wint de 3000 meter in een baanrecord van 3:43.12, minder dan een seconde boven het WR laagland junioren van Stolz.

  Volgens de ISU-site is er geen baanrecord, maar dat is omdat degene die dat ingevoerd heeft de vingers een toets teveel naar links had zitten en 3:34.28 typte in plaats van de 3:45.28 die het was.

  Er waren ook nog team sprints, en die werden gewonnen door Nederland bij de vrouwen en Duitsland bij de mannen.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een beetje parallel aan de matige prestaties van de Nederlandse mannen op de 5000m gisteren in Quebec, wordt onze beste allrounder bij de junioren, Freek van der Ham, slechts 7e op de 3000m. Ruim 8 seconden achter winnaar Henriksen, maar ook bijna 4 seconden verwijderd van het podium. Dan heb je dadelijk voor de wereldtop nog héél wat achterstand in te halen. Zijn naaste uitdager bij het NK Allround voor junioren, Michiel de Groot, wordt slechts 13e op 10(!) seconden van het brons.
  Laatst bewerkt: 3 feb 2024
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Achter een Portugees ?!

  Ook een volledige Spaanse overheersing bij de Wereldbeker neo-senioren op de 3000 meter mannen (1 deelnemer).
  Duif vindt dit leuk.
 4. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  Ter nuancering: Freek reed de 3000m met een 1000m in de benen. Hij bleek niet te hebben voldaan aan de WK Allround-eis om op een ISU-goedgekeurde wedstrijd aan de 1000m-limiet te voldoen. Die moest dus nog even in Japan worden gereden. In het eindklassement van de World Cup op de 3000m eindigde hij keurig als 3e.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Veel mooier krijg je ze niet: een top-10 met TIEN VERSCHILLENDE LANDEN bij de Wereldbeker Junioren 1500m mannen. Tsjechië, Noorwegen, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Nederland, Zuid-Korea, Canada, Italië, Japan.
  Schermafbeelding 2024-02-04 om 10.27.36.png
  tostiees-31 vindt dit leuk.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  En allemaal met rood in de vlag. Is het trouwens mode om de Koreaanse voornamen aan elkaar te schrijven i.p.v. met een streepje?
  De Keizer vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het is vooral in de mode om er niet consistent mee te zijn. Tijdens de WB in Quebec stond er "Min-sun Kim" in beeld, maar in bij de WB Beijing was het nog "Minsun Kim". En op de Olympische Spelen heette ze "Kim Minsun" ...
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  van twee goede Koreaanse vriendinnen hoor ik dat ze het streepje (Eunji en Jisoon in hun geval) meestal droppen in Engelstalige regio’s, wat ze allebei wonende in de VSdoen, maar in andere landen en zeker Azië het streepje wel houden. 1 van hen gaf wel toe dat ze er zelf niet eens super consistent mee is.

  waarom het op de isu site inconsistent is mag joost weten…bovendien Quebec en Beijing dus precies tegenovergesteld
 9. Mey

  Mey Well-Known Member

  Duif, Eagle en Marcel Vos vinden dit leuk.
 10. Arvid

  Arvid Member

  Dat van de Olympische spelen is logisch want die waren in China. Als je het correct wilt doen hoor je bij China, Korea, Japan en ook Hongarije trouwens, de "achternaam" voorop te zetten. Ze noemen het ook niet de achternaam, maar de familienaam. Dus Kim Min-Sun, Ning Zhongyan, Takagi Miho, etc.
  Laatst bewerkt: 7 feb 2024
  chicagodude vindt dit leuk.
 11. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Even lopen zoeken op Google Maps. Volgens de site van de Indiase Winterspelen is het langebaanschaatsen bij Guphuk's Viewpoint. Dat is in wat ik dan maar de uiterwaarden van de Indus noem, op een kilometer of 10 van de stad Leh. Daar zie ik foto's van een grote ijsvlakte met schaatsende mensen. Op "slechts" 3190 meter hoogte.

  https://winter.kheloindia.gov.in/#Latest News-12

  In de stad zelf is een heus ijsstadion waarop ijshockey en shorttrack gehouden is. Met tribunes en al.
  Eagle, fransvanbakel, Mey en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Een kleine voorbeschouwing op het WK junioren dat vannacht begint in het Japanse Hachinohe.

  Voor de favorieten voor de afstandsmedailles kun je kijken naar de uitslagen van de wereldbeker van vorig weekend. (*Hoewel Angel Daleman daar niet alles reed *) Het gaat mij meer om de allroundtitels.
  Bij de meisjes lijkt Angel Daleman favoriet om haar titel te prolongeren. Enige beetje concurrentie komt van Meike Veen en de Japanse Hana Noake. Ware het niet dat Noake niet op de 1000 meter ingeschreven staat en dus helemaal geen allroundvierkamp rijdt :( Zoals geen enkele Japanner aan allrounden doet hier.
  Dat het geen Nederlandse 1-2-3 wordt, ligt dan aan de Noorse Aurora Løvås of de Oostenrijkse Jeanine Rosner.

  Bij de jongens juist geen Nederlandse kanshebbers. Freek van der Ham komt te kort op de sprint en Niklas Reinders op de 5000 meter. Voor beiden lijkt een plek bij de top-10 het hoogst bereikbare.
  Grote favorieten zijn voor mij de Noor Didrik Eng Strand en de Duitse B-junior Finn Sonnekalb. Die rijden zowel lage 36'ers als tijden rond de 6.40 op de 5000 meter.
  Daarachter strijdt een groepje rijders voor plek 3 op het podium: de Koreaan Ho Jun Yang (die afgelopen week nog in Quebec was), de Canadees Daniel Hall, de Noren Haneberg en Sigurd Henriksen, de Pool Sliwka en de Amerikaan Woodbury.

  Spannend dus!
  Marcel Vos, fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
 13. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Het WK junioren is, mede door de zeer soepele limiettijden, altijd een mooie ratjetoe van nationaliteiten. Erg leuk dat hier zoveel verschillende mensen aan mee kunnen doen.

  3 opvallende afwezigen echter:

  China heeft zich sinds corona op de senioren worldcups en WKs na praktisch volledig teruggetrokken uit het schaatscircuit. Geen uitslagen, geen trainingswedstrijden en blijkbaar ook geen junioren. Waarom toch?

  Maar goed, bij China is het een gevalletje eigen keus. De afwezigheid van Zweden en Finland is toch echt zorgelijk. 2 van de, pak hem beet, 6 traditionele schaatslanden die helemaal niemand naar de WK junioren sturen en die ook al bijna verdwenen zijn uit de worldcups... Tragisch.
  De Keizer vindt dit leuk.
 14. sarah

  sarah Active Member

  Zoals verwacht neemt Angel Daleman alvast een voorschot om Wereldkampioen junioren te worden om zowel de 500m (39.12) als de 1500m (1.58.72) te winnen.
  Bij de heren wint Kyungmin Koo de 500m in (35.55), de 1500 werd verrassend een prooi voor de Noor Didrik Eng Strand (1.48.06)voor de favoriet Finn Sonnekalb (1.48.18).
  Beste Nederlander was Mats Bendijk met een 11e plaats (1.50.51)
 15. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  Wellicht hebben de NLse junioren (met name de mannen) ook last van de eindeloze reeks selectiemomenten waar we in Nederland zo gek op zijn. Ze reden in januari tijdens het NK Allround ondanks de toen hoge luchtdruk allemaal meerdere pr's. Het is lastig om die vorm vier weken vast te houden.

  De meesten staan als sinds september op het ijs voor de Holland Cup-kwalificatie, moesten zich in november op de Residentiecup kwalificeren voor de 1e world cups (in december) en dus in januari voor dit toernooi. Pittig seizoen volgens mij. En dan wacht begin maart nog het NK Sprint / Lange Afstanden.
  Lorca en Marcel Vos vinden dit leuk.
 16. Duif

  Duif Well-Known Member

  En Meike Veen is goed op weg naar het podium. Zilver moet mogelijk zijn.
 17. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Het niveau van de Nederlandse junioren mannen is toch wel echt heel treurig en dat al jaren eigenlijk, komt waarschijnlijk toch dat schaatsen niet zo populair meer is. Gewoon heel weinig aanwas, ik ook echt nooit in mijn omgeving dat iemand op schaatsen gaat. Over 5 jaar hebben we bijna geen toppers meer, maar iedereen hier zal daar wel blij mee zijn. Kunnen ze lekker voor Noren, Amerikanen, Jappaners enz... juichen.
  diploma vindt dit leuk.
 18. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Zo werkt het natuurlijk niet, dat wat je oppikt in je omgeving indicatief zou zijn voor hoeveel jongeren er schaatsen en dat dat zijn uitwerking heeft bij de top van de junioren.

  https://cdn.nocnsf.nl/media/xm1aawtw/zo-sport-nl-2022-def-nieuw.pdf Hier staat dat er de afgelopen 5 jaar 7% minder jongens lid zijn van de KNSB en 22% meer meisjes. Dat zijn geen hele schokkende cijfers die je van het niveau Roest/Verbij/Krol doet kelderen tot plek 10 als hoogsthaalbare. Wat de KNSB wel opmerkt in een ander document is dat het aantal wedstrijdschaatsers stevig gekrompen is. Dat minder jongeren zin hebben om te trainen en racen op het hoogste niveau lijkt me dan meer wat er aan de hand is.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  Het niveau is treurig? Er breekt aan de lopende band talent door. Vorig jaar nog Prins en de Boo, daarvoor Wennemars en ga zo maar door. Daleman is een talent van de buitencategorie. Meike Veen doet het supergoed, alleen bij de jongens dit jaar geen echte uitschieter.

  Het is juist mooi om te zien dat er uit andere landen serieuze concurrentie komt. De Noor Henriksen die al World Cups rijdt als junior, en daarachteraan Eng Strand. De Japanner Sasaki die als junior een senioren Mass Start world cup wint. Een Tsjech die het hele seizoen al goed rijdt (Jilek), en ga zo maar door.

  In Nederland ontstaat inderdaad een hiaat in het wedstrijdtalent. Er zijn er niet zo veel meer die zo veel willen en kunnen trainen, en ouders die dat willen faciliteren. Aan de andere kant: ook bij de junioren B rijdt voldoende talent rond.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 20. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik denk dat MasterAJA vooral op mannelijk allround talent doelt. Dat breekt al jaren niet meer door in Nederland.
  Één reden is dat er in de jeugd vooral korte afstanden gereden worden en niet of nauwelijks nog klassementswedstrijden met een 3 of 5 km erbij.
  Er zullen ongetwijfeld nog meer redenen zijn, o.a. dat er momenteel veel meer meisjes dan jongens schaatsen en ook dat de allround afstanden bij de vrouwen veel dichter bijelkaar liggen dan bij de mannen, waardoor dat veel makkelijker te combineren valt.

Deel Deze Pagina