Wedstrijden februari 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 3 feb 2024.

 1. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Wauw! 41.94? Dan gaat het wel erg snel vooruit! Sinds de onvoorstelbare opkomst en carrière van Sablikova mag ik enorm graag uitkijken naar mogelijke nieuwe (wereld)toppers uit allerlei kleine schaatslanden. En deze nieuwe tijden slingeren de machine van hoop alleen nog maar harder in beweging. Ik vraag me nogmaals af of ze de dochter van Marius Bacila is. Het is nergens op gebaseerd, maar mocht dat zo zijn, dan kan dat wellicht in haar voordeel werken. Ze zal wel te jong zijn voor Team Gold, denk ik! ;)
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 2. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Overigens opmerkelijk veel persoonlijke records daar in Inzell. Teveel om op te noemen, maar de 1.13.20 van het Oekraïense toptalent Hlib Khochyn verdient toch wel speciale aandacht. Hij komt van 1.15.04 in November en dat was al een goede tijd! Khochyn is nu de snelste C-junior van het seizoen, onder meer een seconde voor het enorme Nederlandse sprinttalent Jack Boekema. Best wel buitengewoon bijzonder!

  Zouden ze daar in Inzell na een paar energiezuinige seizoenen alvast unglaublich fanatisch in gang geschoten zijn om alle mogelijke puntjes op de i te zetten? Zodat er over 2 weken bij het WK een geweldige ijsvloer ligt? Stel je toch eens voor dat het daar straks plots mogelijk is om de baanrecords bij de heren (34.22 - 1.07.39 - 1.42.58 - 6.07.16 - 12.46.91) allemaal aan te scherpen. Dan gaan we er dit seizoen uit met een knaller! Lang Leve Voorpret!
  Duif vindt dit leuk.
 3. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Deze Est komt telkens net tekort voor de limiet op de 500m en 1000m.

  Mooi dat voor Hongaarse, Oekraïense en Letse junioren de limiet voor de wereldbeker steeds meer in zicht komt. De Oostenrijkse junioren Alexander Farthofer en Jeannine Rosner deden dat al.

  Het lijkt me voor veel schaatsers wel belangrijk om nog dit seizoen de limiet voor de wereldbeker te schaatsen. Dat biedt veel meer perspectief voor een komend seizoen en werkt motiverend. Anders moet proberen in oktober in vorm te zijn en gunstige omstandigheden te hebben om je nog te plaatsen.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 4. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  De omstandigheden in Inzell zijn erg goed met een lage luchtdruk. Ze draaien vast een test event met WK omstandigheden, dus dat belooft veel goeds. Vandaag weer een 500m, dus nog een kans voor de est om onder het limiet te duiken.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 5. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Niks spectaculairs deze keer, maar mag graag in uitslagen grasduinen en omdat ik het gewoon leuk vind, wil ik toch even het vizier richten op een veel minder rijkelijk getalenteerd landgenootje van de jonge Roemeense Elena Anastasia Bacila. Het gaat om de 17-jarige B2 junior Vlad Popa. Mooie naam ook! Maar misschien helpt het dat ik een collega heb die ook Popa heet...

  19 februari 2022 reed Vlad in Inzell een PR van 42.83. Daarmee scherpte hij zijn PR van exact een week daarvoor aan met liefst 3 (!!!) seconden. Ik moest net nog even goed kijken of ik in mijn enthousiasme niet weer eens scheel keek, maar het staat er echt op speedskatingresults. Drie seconden eraf op de 500 meter. In 1 week tijd. Waar zie je zoiets nou? Ooit?

  Op 24 februari 2023 verscheen Vlad na slechts een paar wedstrijden in een heel seizoen weer in Inzell. Waar hij tot 40.65 kwam. Van maar liefst 3 seconden eraf in 1 week naar slechts 2 seconden eraf in 1 jaar, een volbloed pessimist zou op strenge toon van een serieus afvlakkende progressie spreken, maar in mijn ogen is het nog steeds prima.

  Dit seizoen reed Vlad heel wat meer wedstrijden. En ook behoorlijk wat PR's. In oktober startte hij in Inzell met zijn eerste 39'er, twee weken geleden rook hij voor het eerst serieus aan de 39 seconden grens en vrijdag lukte het hem om tot 38.79 te komen. Waarmee zijn progressie in 1 jaar verder is afgevlakt van 2,18 seconde naar 1,86 seconde. Maar ook dat is nog steeds prima. Als het hem lukt om de komende drie jaar ongeveer zo door te blijven groeien, heeft ie als neosenior misschien zicht op een 36'er. In die zin staan dus bewust de woorden als, ongeveer en misschien.

  Betekent dit dat Jordan Stolz een foto van Vlad Popa op zijn koelkast moet gaan hangen? Neen. Betekent dit dat Vlad mogelijk ooit de WB in kan? Of een EK kan halen? Of een WK? Of zelfs de Olympische Spelen? Geen idee, ik heb de afgelopen jaren veel Roemeense jonge schaatsers in de uitslagen gezien die aardig op weg leken, maar uiteindelijk toch ergens bleven steken. Maar misschien is Vlad een positieve uitzondering. Wie weet ... onze Estste vriend Marten Liiv reed als B1 junior ook ooit 38.53 en die heeft het nog best ver geschopt.
  tostiees-31 vindt dit leuk.
 6. Duif

  Duif Well-Known Member

  David Ghiotto is Italiaans kampioen op de 5 en 10km geworden. Op zich niet zo bijzonder, maar de afstanden werden op één dag verreden ! En slechts zes dagen na xijn wereldtitel op de 10.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 7. Jurgen

  Jurgen New Member

  Volgens speedskating results, als je kijkt op de site van ijsbaan zie je dat de 5000 op vrijdag was en de 10000 op zaterdag https://www.fisg.it/competition/?id=6306 Er werd een soort van allround toernooi gereden, die ze afstandskampioenschappen hebben genoemd:)
  SprintMaster vindt dit leuk.
 8. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat is dan wel heel slordig van SSR. Daar heb ik inderdaad de informatie vandaan gehaald
 9. Sebastiaan77

  Sebastiaan77 New Member

  Er is vrijdag veel sneeuw gevallen in de Alpen en gezien de tijden van de 1000m heb ik 't vermoeden dat daardoor de 5km mannen en 3km vrouwen van vrijdag naar zaterdag zijn verplaatst. Maar dat is slechts een vermoeden.
  Jurgen vindt dit leuk.
 10. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Bij de Wereld Studenten Kampioenschappen was gisteren ook nog een geweldige uitslag op de 500 meter bij de mannen. De Poolse sprintreus Marek Kania won het slechts met 3 duizendsten van de Japanse junior Yuta Hirose. En zo gaat die Hirose ook meteen op voor de vandaag bedachte en ontworpen Merijn Scheperkamp Pechbokaal, want op het WK Junioren miste Hirose het Goud op de 500 meter op 2 honderdsten.

  En zeer interessant, wat mij betreft, waren de allround afstanden bij het Italiaans kampioenschap bij de dames. Op de 1500 meter zaten liefst 5 dames binnen 0.95 van elkaar. Dat is daar vast nog nooit vertoond. Lollobrigida won met grote voorsprong de 3000 meter in 4.13.70, maar achter haar zaten liefst zes dames tussen de 4.21 en 4.29. Ik kan mij niet heugen dat er ooit zoveel Italiaanse dames bij een 3000 meter onder de 4.30 hebben gereden. Opvallend was vooral het PR van 4.23.94 van de pas 19-jarige Alice Marletti, waarmee ze onder meer Linda Rossi en Laura Lorenzato voorbleef! En ook de A1 junior Emily Tormen, die bij het WK Junioren onlangs nog 8e werd op de 3000 meter in een keurige 4.20. Deze Marletti is ongetwijfeld de volgende skeeleraar die een overstap heeft gemaakt, want zij reed haar eerste wedstrijden op ijs pas op 7 januari 2023.

  Het gaat daar in Italië echt crescendo, maar nu niet alleen eens met meerdere heren, maar ook met allerlei dames. Op de korte afstanden staan Maybritt Vigl en Giorgia Aiello (beide twee keer top 13 op de 500 en 1000 bij het WK Junioren) ook klaar om achter Serena Pergher aan te schaatsen. Volgens mij gaan Marchetto en zjin team echt een ongezien sterke Italiaanse ploeg richting Turijn lanceren. En het zou me ook niet verbazen als de dames zich gaan melden op de Team Pursuit. Laat dat maar aan Enrico Lollobrigida over.
 11. Jurgen

  Jurgen New Member

  Je hebt gelijk, blijkbaar is de 3000 en 5000 in de ochtend (zaterdag) gereden en de 1500 en 5000(d)/10000(h) in de de middag, wel straf dat de allrounders van Italië een week na het wk afstanden 3 afstanden op 1 dag rijden!!
  Duif en fransvanbakel vinden dit leuk.
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  In Haarlem heeft Mats van den Bos het baanrecord op de 500m verbeterd: 36.59
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De Chinese junioren hebben het WK junioren niet gereden, maar zijn nu wel actief bij de 14e Nationale Juniorwinterspelen in Hulunbuir. Op de 500m gaat het best hard: 38,96 voor Shihui Yu om 38,97 voor Yingying Wang. Yunqi Liu (B-juniore) wint de 1000m in 1.18,02 en de 1500m in een keurige 1.59,28.
  Bin Liu reed vorig jaar nog het WK afstanden en rijdt nu 35,54 en 1.10,90. Wenhao Li wint de 1500m in 1.49,55 en Zhenlong Cong wint de 5000m in 6.35.

  Maar de grootste klapper komt van B1-juniore Jiamin Jiang. Op de 3000m rijdt ze 4.08,21 en dat is gewoon sneller dan het baanrecord van Mei Han, je weet wel, die vrouw die twee medailles pakte op de WK afstanden. Met 4.08 rijdt deze Jiang op A-groep niveau rond. Dit is een nieuw wereldrecord voor B-junioren en dat terwijl Jiang volgend jaar nog steeds B-juniore is. Het maakt haar ook meteen de snelste juniore van dit seizoen, inclusief A-junioren...
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 14. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Pardon? Wacht even! Jiamin Jiang is een B1-juniore en heeft 4.08.21 gereden op de 3 kilometer? En niet in Urumqi? Echt waar?

  Ik heb net met een paar steeds kleiner wordende oogjes even alle seizoenranglijsten sinds 1998 doorgelicht, maar ik kwam zo snel geen enkele B-juniore tegen die ooit sneller was. Klopt dat? Wel belandde ik tussen een vermakelijke mix van onbekende talenten die de top nooit hebben gehaald en zeer bekende namen zoals Momoka Horikawa, Lotte van Beek, Francesca Lollobrigida, Ragne Wiklund, Antoinette de Jong, Miho Takagi, Mia Manganello, Viola "waar ben je gebleven" Feichtner, Binyu Yang, Angelina Golikova (!), Aurora Lovas, Merel Conijn, Chloe Hoogendoorn, Robin Groot, Laura Peveri, de Roemeense Oana Opincariu, Kaitlyn McGregor, Vanessa "toen nog" Bittner, Angel Daleman, Pien Keulstra, Karolina Bosiek, Karolina Erbanova, Joy Beune en last but not least: Andrea Jirku!

  Wie kent Andrea Jirku nog? Moeilijk te geloven misschien, maar Andrea Jirku kwam uit Tsjechië, was 2,5 jaar jonger dan Martina Sablikova en misschien net wel zo'n groot talent. Mooi om haar naam nog eens terug te zien. Zij reed als B2-junior in 2007 in Salt Lake City ooit 4.09.78. Op het legendarische EK Allround van 2007 in Collalbo waar Sablikova met een geweldige 5km Wüst nog in extremis naar plek twee en een troostende boom verwees, reed Jirku wellicht haar beste afstand in haar korte carrière. Sablikova won daar afgetekend met 6.58. Ver voor Groenewold (7.08), Pechstein (7.10), Anschütz (7.10), Marja Vis (7.11), Wüst (7.12) en Maren Haugli (7.14). Allemaal zeer goede schaatsers. Niet zo heel ver daarachter baarde Jirku toch wel opzien door als pas 17-jarige 7.17 te rijden. Dat was een Nationaal Junioren Record voor Tsjechië. Wat ze daar en die dag dus afpakte van Sablikova. Bij het WK Afstanden scherpte ze dat junioren record twee maanden later nog aan naar 7.07.97. Op die 5km zat ze als 17-jarige ook maar 9 seconden van een medaille.

  Uiteindelijk dwong een slepende knieblessure Andrea Jirku om te stoppen. Ze reed haar laatste wedstrijd op 6 november 2009 in Berlijn. Welgeteld 8 dagen voor haar 20e verjaardag. Ik hoop dat Jiamin Jiang een veel langere carrière tegemoet mag schaatsen. En wie weet of we haar dan nog ooit prominent tegen komen. Het zou mooi zijn. Voor hetzelfde geld verdwijnt ze in de anonimiteit en tik ik haar naam hier of ergens anders in een ander tijdsgewricht nog ooit in een soortgelijk bericht, ergens over nog eens 17 jaar als weer een nog niet eens 17-jarig talent ergens een prachtige tijd heeft gereden...
  Laatst bewerkt: 29 feb 2024
  Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Er is ooit één B-juniore sneller geweest dan Andrea Jirku, en dat is de Zuid-Koreaanse Seon-Yeong Noh, die in hetzelfde seizoen, maar al in oktober 2006, 4:09.55 reed in Calgary. Jiamin Jiang heeft dus inderdaad een nieuw record voor b-junioren gereden. Het oude record specifiek voor b1-junioren stond ook op naam van Noh, met een iets langzamere 4:10.21.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  In Polen wint A1 junior Mateusz Sliwka het NK Allround, met een afstandsoverwinning op de 5. Bachanek en Palka volgen op 2 en 3. Hopelijk dat Sliwka ervoor kan zorgen dat we ook op afstanden boven de 1000 weer eens wat Polen gaan zien. Bij de vrouwen wint Czysczczon voor Jabrzyk, ondanks een 42,2 (!) op de 500 meter.

  Op het sprinttoernooi wint Kania 3 van de 4 afstanden en daarmee ook het eindklassemen. Zurek hield het na een 1e en 2e plek op dag 1 voor gezien en Michalski stopte al na de eerste 500 meter (die met 36,22 ook nogal slecht was), hopelijk niks ernstigs, zodat hij op het WK gewoon kan starten. De 34,95 van Zurek op de eerste 500 meter was de sterkste afstand van alle kampioenschappen die daar afgelopen week zijn gereden. Zonder deze bekende namen pakken Piotrowski en Bielas (wie?) de overige podiumplekken.

  Bij de vrouwen stopte Bosiek na dag 1 (na een 2e en 1e plek). Wojtasik wint, voor Wojcik die beide 500 meters won en Baran. Ziomek wordt 5e, benieuwd of zij volgend jaar weer richting haar oude niveau kan.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het is super dat Nil Llop Izquierdo een heel seizoen lang constant heeft gepresteerd op de 500m en uiteindelijk 15e werd in het wereldbekerklassement. Maar er is nog een Spanjaard op weg naar de wereldbeker: Jhoan Sebastian Guzman Bitar. Laten we eens gaan kijken naar zijn vooruitgang op de 500 meter, zijn beste afstand.

  Januari 2023: Guzman rijdt zijn eerste 500m in 39,75 in Inzell.
  Maart 2023: In SLC komt Guzman tot 39,60 en 39,04
  November 2023: Nu duikt hij in Berlijn op. Hij rijdt in twee dagen 38,48 én 38,98 én 38,74.
  December 2023: Hij is de oceaan weer overgevlogen en in Salt Lake City verschijnt de ongelofelijke tijd van 36,70 op de borden. Dat is 1,78 seconde vooruitgang in een maand!
  Januari 2024: Het kan nog harder dus hij rijdt 36,68 (en trouwens ook 37,71).
  Februari 2024: Valpartij, dat kan ook gebeuren. Zijn PR blijft dus zowaar een keer staan.
  Maart 2024: Hupsakee, vandaag rijdt hij 36,12. Met een beetje geluk rijdt hij bij een AmCup volgende week (als die er is) onder de 36 seconden.

  Hij heeft nu 36,12, 1.11,75 en 1.54,22 staan. Eind vorig seizoen was dat nog 39,04 en 1.18,18. Deze Guzman kwam eerder uit voor Venezuela bij het inlineskaten en won in totaal vier wereldtitels. Zou hij zich volgend jaar richting de 35-laag en de 1.09 kunnen schaatsen?
 18. Kristian

  Kristian Active Member

  Poland: Sprint: In these cases with three spots both for men and women, the two best from the SQRL plus the polish champion "advance". Thus Kania and Wojtasik needed a win more than Zurek, Michalski, Bosiek and Wojcik. Allround: in case of one spot, the rules want to give away these to the best from the SQRL (Palka and Czyszczon) , at the end the rules is stating:"• The composition of the team is decided by the PZŁS Presidium at the request of the Sports Director after the National Team coach’s proposal.» Palka is R3, and the ladies could get a second spot from the reserve list.

Deel Deze Pagina