Wedstrijden februari 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 3 feb 2024.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zoals we hadden kunnen verwachten meer succes voor de meiden dan de jongens op de slotdag in Hachinohe. (tussenstand Angel: 4 goud, 1 vijfde)
    • Op de achtervolging meiden wint Japan met een kleine seconde voor Nederland. Brons voor Kazachstan. (tussenstand Angel: 4 goud, 1 zilver, 1 vijfde)
    • Op de achtervolging jongens wint Canada voor Noorwegen en Japan. Nederland komt net tekort voor brons.
    • Op de teamsprint meiden wint Nederland voor Kazachstan en Canada. Spanje 10e met o.a. Hannah Llop Izquierdo. (tussenstand Angel: 5 goud, 1 zilver, 1 vijfde)
    • Op de teamsprint jongens wordt Nederland op anderhalve seconde 7e en één-na-laatste. Zeer close! Podium: Noorwegen, Canada, Polen.
    • Op de massastart meiden worden Patricia Koot, Hana Noake, Hanna Mazur en Lim Lee-won er flink uitgesprint. Eindstand Angel: 6 goud, 1 zilver, 1 vijfde.
    • Op de massastart jongens wint Yuta Fuchigami goud voor Daniel Hall en Taiki Shingai. De Nederlandse jongens eindigen achter een Portugees.
    Als ik goed tel is het medailleklassement:
    1. Ned 6 2 3
    2. Nor 5 2 2
    3. Jpn 2 5 6
    4. Kor 2 1 0
    5. Can 1 2 1
    6. Dui 0 2 1
    7. Kaz 0 1 1
    8. Tsj 0 1 0
    9. Pol 0 0 2
    Japan wint in eigen land de meeste medailles, maar de kleuren vallen mogelijk wat tegen. Angel Daleman wint voor Nederland het medailleklassement, maar ook de Noren waren goed bezig. Geen medailles voor USA en China.
    Laatst bewerkt: 11 feb 2024
    EenBrabander en Marcel Vos vinden dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    China kan ook moeilijk medailles halen want dat land doet niet mee :p
  3. Duif

    Duif Well-Known Member

    Baanrecords voor Esmee Visser en Gert Wierda in Haarlem. Visser 7.20 op de 5km en Wierda 13.31 op de 10. Vooral van Wierda een knappe tijd op een half overdekte baan.
    Lorca, fransvanbakel en Marcel Vos vinden dit leuk.
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Een hele sterke 10km inderdaad. Zeker voor een zondagavondrit nog geen twee weken na de wedstrijden op de Weissensee (waar hij overigens niet alle races reed).

    Slechts 13 seconden boven zijn beste tijd in Thialf en 11 seconden sneller dan het oude baanrecord van specialist Mats Stoltenborg (die al eens 13.42; 13.45; 13.46 en 13.47 in Haarlem reed). Terwijl Stoltenborg in die jaren in Thialf steevast tussen de 13.00 en 13.10 reed. Hopelijk zien we van Wierda dus nog een mooie 5/10km op het NK Allround.

    Voor Visser ook een mooi baanrecord (ruim 10 sec van haar eigen BR af). Denk dat de baanrecords voor een groot deel ook profiteren van de eerdere plek op de kalender voor deze wedstrijd (eerder was de wedstrijd vaak in de tweede week van maart). De vorm zal in maart na alle piekmomenten vaak niet zo goed zijn als nu in ''piekmaand februari''.
    fransvanbakel, Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
  5. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

  6. mi

    mi Well-Known Member

    chicagodude en Duif vinden dit leuk.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    Pavel Kulizhnikov geeft een teken van leven op de Spartakiade in Tsjeljabinsk. Hij wint de 500m in 35.14, 0,01 sec voor Murashov. Mustakov wordt derde.
    Ook bij de dames geen verrassing. Kachanova wint in 38.26, Golikova pakt zilver op ruime afstand. Olga Fatkulina werd vijfde in 38.95.
    fransvanbakel, Jeronimo1 en Arvid vinden dit leuk.
  9. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik hoorde gisterenavond dat Kuli zin heeft om terug te keren :) Wel is het voor alle Russen lastig omdat ze motivatieprobelemen kennen. De tijden zijn lang niet altijd representatief.
  10. Duif

    Duif Well-Known Member

    Als je de uitslagen ziet houdt het niveau niet over. Op de 1500m dames niemand onder de 2 minuten, op de 5km bij de heren bijna de helft van het deelnemersveld boven de 7 minuten.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Gisteren bij de wedstrijden in Heerenveen een groep Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Voor het eerst dat er weer zoveel in dezelfde wedstrijd startten sinds de interlands die in de jaren '70 soms werden georganiseerd als in juli (?!) meertjes in Nieuw-Zeeland dichtvroren?

    Een stukje verderop lijkt onze Inimene op weg naar een podiumplek op het Estse allroundkampioenschap.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Nieuw-Zeeland ligt aan de andere kant van de evenaar, dus hun winter is tijdens onze zomer. Leuk feitje: De snelste 3 en 5 kilometer in juni gereden door een vrouw staan op naam van de Nieuw-Zeelandse Ans Kremer, die op Lake Ida op 23 en 24 juni 1990 6:01.6 en 10:30.8 reed.

    Hetzelfde zie je op de langste afstanden bij de mannen, waar José Ignacio Fazio en Federico Chaves respectivelijk 9:35.4 en 24:39.1 reden op de 5 en 10 kilometer eind juni 2008 op een bevroren meer bij Ushuaia helemaal in het zuiden van Argentinië. Anna Ringsred was met 24:02.2 zelfs nog wat sneller op haar 10 kilometer daar.
  13. Ko Savabli

    Ko Savabli Well-Known Member

    Off topic, maar leuke feitjes steken vaak de gekste ballonnetjes op in mijn geest.

    Ans Kremer! Dat ik die naam hier nog ooit op het forum mocht lezen! Een wonderlijk Nieuw-Zeelands fenomeen uit nog niet eens zo heel lang vervlogen tijden. Ze reed 7x het WK Allround, de eerste maal in 1980 toen ze al 37 was en de laatste keer in 1989 toen ze dus 46 was. En de limiettijden voor deelname nog uitermate schappelijk waren. Toen de dames hun WK's nog apart reden van de heren. Eind jaren 80 was dat nog weleens ver weg zonder veel publiek en media aandacht. Op dat laatste WK in 1989 wat nog in Lake Placid werd gehouden - kun je het je nog voorstellen - klopte ze Jasmin Krohn nog op de 1500 kilometer, al was dat vast omdat de Zweedse was gevallen. Ik herinner me Krohn als een enorme knokker met een waanzinnig molen wiekende arm die echt alle kanten op kon zwaaien als ze weer eens fabuleus kapot ging ergens achteraf in de wind. Op diezelfde 1500 meter gaf Ans Kremer een kleine 18 seconden toe op de Italiaanse Elke Felicetti, en die leverde in feite haar grootste prestatie door het later tot Mevrouw Kemkers te schoppen. Een soort volledig omgekeerde Marrit Leenstra dus. Ik weet verder niets van Ans Kremer, maar ze was ongetwijfeld een groot liefhebster.

    Een beetje als de paradijsvogel en dromer Jose-Ignacio Fazio die pakweg 20 jaar na Ans Kremer zijn Olympische droom om Olympisch te kunnen schaatsen najoeg tegen de intussen flink aangescherpte limiettijden. De Argentijn schopte het wel tot de WB en zelfs tweemaal het WK Sprint. Met een 36.98 en 6.55 heeft ie toch nog best respectabele tijden bereikt. Als ik het me goed herinner, staakte hij zijn strijd en heeft ie het vervolgens als bobsleeër geprobeerd.... Oh nee, hij werd daarna shorttracker, ja dat was het. Ook als shorttracker haalde ie het WK. En hij was op hetzelfde moment ook actief op de skeleton! Maar hij was bepaald geen Kimberley Bos. En! Ik was het alweer vergeten, hij was een achterneef van Maxima, zo scheen. Geen idee of dat nu een Broodje Aap was of niet. Ik zie dat hij naast alle Nationale individuele records samen met de Firma Chaves en Chaves ook nog in bezit is van het Nationaal Record op de Team Pursuit! In 2009 gereden op datzelfde bevroren meer, alleen dan zelfs in juli. Dat is me toen vast ontgaan omdat op diezelfde 4e juli de Tour de France van start ging met een schitterende individuele tijdrit in Monaco, glorieus gewonnen door Fabian Cancellara.
  14. Ko Savabli

    Ko Savabli Well-Known Member

    Het wilde fantasie orkest in mijn hoofd heeft weer eens een fraai stukje schitterende toekomstmuziek gespeeld.

    Hoezo?

    Afgelopen weekend reden de mij zo dierbare Roemenen weer eens hun intussen traditionele Nationale Kampioenschappen op hun "thuisbaan" in Inzell. En daar reed Anastasia Elena Bacila 42.78. Ze eindigde daarmee binnen 3 seconden van Mihaela Hogas en Bianca Lorena Stanica die we nog op het EK mochten zien. Okee ... Wat is daar dan in godsnaam ook maar een beetje bijzonder aan? Wel, Anastasia is pas 13 jaar! Met deze 42.78 is ze nu de nummer 3 op de seizoenranglijst van YA pupillen. Het zijn natuurlijk gigantische appels en ongelooflijk kleine peertjes die ik hier even in de fruitmand leg, maar op dezelfde leeftijd reed Femke Kok 43.47, Min-Sun Kim 42.99 en de huidige junioren wereldrecordhoudster Na-Hyun Lee 41.75. Die 42.78 is dus bepaald geen doordeweekse tijd. Betekent dit dat deze Bacila over een aantal jaar ook de sterren van het ijs gaat schaatsen? Nee zeker niet, maar het toont wel aan dat dit meisje het nodige talent heeft.

    En als ze toevallig (?) de dochter van Marius Bacila (3x EK allround en 2x WK Sprint) is, kan ze in de voetsporen van haar vader treden en past ze mooi in het rijtje met Joep Wennemars, Pien Hersman en Hana Noake.
    Marcel Vos, Jeronimo1, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Och ja, Ans Kremer. Nog een paar extra feitjes.
    Ze was in haar jonge jaren (eind jaren 60) een Nederlandse subtopper. In de jaarlijstjes staat ze zo rond plek 40 van Nederland. Daarna vliegt ze de wereld over (in 1969 komen haar beste tijden uit Oslo) en daarna emigreert ze naar Nieuw-Zeeland. Waar ze het schaatsen weer oppakt op die bergmeertjes. En voor WKs af en toe naar Europa overkomt. Vanaf 1989 zijn er limiettijden ingevoerd voor deelname aan het WK, dus daarmee ging voor haar de deur dicht.
    fransvanbakel en Ko Savabli vinden dit leuk.
  16. Duif

    Duif Well-Known Member

    Over een half uur begint in Hamar het World University Championship Speedskating met ook de nodige Nederlanders onder de deelnemers. Op de eerste dag meteen 4 afstanden. 1000 m/v, 3000v en 5000m.
    Weinig deelnemers van buiten Europa, maar Hana Noake is er wel.

    Wedstrijden zijn hier te volgen: www.wucspeedskating2024.no
    Elina en Asterisk vinden dit leuk.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    38,70 voor Anna Ostlender in Inzell. Dat is de snelste tijd van een Duitse vrouw in Inzell sinds... welk jaar?

    a) 2014
    b) 2016
    c) 2018
    d) 2020

    Het antwoord is A. In 2013/2014 reden Wolf en Hesse 37'ers in Inzell en reed ook Jennifer Plate net ietsje sneller dan Ostlender nu deed. Maar sindsdien is er dus niet harder gereden door een Duitse vrouw in Inzell.
    En dan hebben we het over 38,70. Monique Garbrecht reed op de onoverdekte baan van Inzell in 2000 al sneller...

    Maar goed, deze tijd van Ostlender duidt in elk geval op een heel klein beetje progressie in het Duitse vrouwenschaatsen.

    Verder een paar PRs van Schimek (40,50 --> 39,97) en Uhrig. Noemenswaardig is ook de verbetering van de Letse juniore Ance Kucina: van 41,88 naar 41,00. Daarmee zit ze namelijk nog maar twee honderdste van het NR van Ilonda Luse af, die in 2001 40,98 reed.
    Ko Savabli, Duif en Marcel Vos vinden dit leuk.
  18. Nogeenbrabo

    Nogeenbrabo Active Member

    Bij de mannen een goed, maar toch ook een ietwat ongelukkig resultaat voor Jonas Valge. 36,21. Een persoonlijk record, maar één honderste boven de wereldbekerlimiet. Hadden we bijna een tweede Estse sprinter op het wereldtoneel gehad.
    Ko Savabli vindt dit leuk.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Bacila reed vandaag ook en sprong ver vooruit, naar 41.94 en 1.24.41. Daarmee is ze niet eens de snelste pupil, want de Japanse Sae Yamamoto reed 41,41 en 1.22,45 in Japan. Die 500m zal dan ook een WR pupillen zijn?
    Ko Savabli vindt dit leuk.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Wereldrecords pupillen zijn:

    Meisjes
    40.69 Angel Daleman
    1:21.79 Sofia Bieber
    2:06.79 Ju-Yeon Lee
    4:20.54 Ju-Yeon Lee
    7:23.78 Ju-Yeon Lee (wat?? 2e snelste is Ayana Sato met 8:08.02)
    20:34.27 Beyoncé Andersson

    Jongens
    36.68 Weicheng Wang (snelste niet-Aziaat is Felix Motschmann met 39.54)
    1:15.07 Weicheng Wang (1:19.03 voor niet-Azië)
    1:57.23 Taiga Sasaki
    3:57.07 Taiga Sasaki
    6:49.08 Taiga Sasaki
    16:19.92 Takehiro Horikawa

    Bronnen:
    https://www.dropbox.com/sh/c2ncako6...1Sa/Age stats/DW2024YOUTH_MAX_12.LST?e=1&dl=0
    https://www.dropbox.com/sh/c2ncako6...Taa/Age stats/HW2024YOUTH_MAX_12.LST?e=1&dl=0
    Ko Savabli vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina