Wedstrijden februari 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 3 feb 2024.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De grap is vervolgens dat het nog steeds moeilijker is voor de doorstromende meisjes om een plek bij de topteams te bemachtigen, dan voor de jongens. Waar we bij de dames werkelijk een stortvloed aan jong talent hebben en het aanbod bij de jongens niet bijzonder breed is, blijft het toch relatief eenvoudig voor de subtop van de heren om een contract binnen te slepen. Als je ziet wat er nu aan WCJ-medailles bij de neo-dames rondrijdt van het Gewest Fryslan; dat is niet mals. De enige die dat nog een beetje goed en bewust faciliteren is Zaanlander, maar die zitten met 7 op 15 (al komt er een talentenploeg bij, maar volgens mij met name voor marathonbeloften) al zo goed als vol. Maar bij IKO (3 dames), Reggeborgh (3 op 22) en JV (trekt wat bij, maar 7 op 26 is nog steeds niet luxe) hebben ze nog een inhaalslag te maken.

  Voor wat betreft de jongens is de potentiële wereldtop in de breedte in het verleden absoluut groter geweest. Dit soort uitslagen doen toch wat pijn. De afgelopen jaren waren vaak ook geen weelde, maar toen hadden we zeker meer melk in te brokkelen. We zijn steeds meer afhankelijk van een enkeling met groot potentieel en dat is eigenlijk alleen nog maar op de sprintafstanden (zoals Prins en Wennemars). Flitsender en daarvoor zijn wat minder eenzame uren op de fiets noodzakelijk. De volgende wereldtopper op de 5-10 km zien we al jaren niet meer bij onze junioren.

  Anderzijds zien we juist dit jaar wel wat jong talent serieuze sprongen maken. We kunnen, niet eens onterecht, heel cynisch zijn over hun niveau in de world cups, maar Speijers en Wierda maken als neo's dit jaar wel een grote sprong in niveau (zij het qua piek en zeker niet qua constantheid). Zeker Wierda kan heel wat worden als hij in zijn eerste twee jaar bij de senioren, toch vaak de moeilijkste jaren, doorgroeit van 6.42 > 6.21 > 6.17. Maar ook een Remco Stam die vrij onverwachts bij de junioren op de 5km een medaille pakte en dit jaar al 6.19 en 13.06 rijdt. Hetzelfde met een Snellink die bij de junioren niet alles eruit wist te halen, maar in zijn eerste seizoen bij de senioren direct dik onder de 6.20 reed.

  Helaas moeten we concluderen dat het qua absolute potentie (als in: al bij de junioren op seniorenniveau kunnen acteren), zeker op de afstanden vanaf 1500m, flink achterblijft op wat bijvoorbeeld de Noren de afgelopen jaren laten zien. Daar staat tegenover dat onze topsportstructuur doorstromende jongens wel veel meer de ruimte biedt om langzaam door te groeien naar de top, terwijl dat in het buitenland vaak een stuk moeilijker gaat. Dat compenseert weer een beetje voor misschien het gebrek aan ultiem toptalent.
  Nickel, tostiees-31 en Marcel Vos vinden dit leuk.
 2. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  Daar komt bij dat het WK Allround eigenlijk een verkapt sprinttoernooi is met 500-1000-1500-5000. Dat wordt gedomineerd door jongens die snelheid hebben en de 5km overleven. Voor de specialisten is er geen eer te behalen.

  Daarover gesproken: het duurt gewoon even voordat je de inhoud hebt opgebouwd op de langere afstanden. Dat vraagt om een langetermijnvisie op talentontwikkeling.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Komt dit ook niet voor een deel doordat subtoppers bij de heren prima opties zijn als sterke trainingspartners voor de vrouwelijke toppers?
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Wat een vreemde, en bitter klinkende, laatste zin. Als je echt denkt dat degenen hier op dit forum graag per se vooral voor buitenlanders willen juichen ipv voor Nederlanders, dan heb je het niet echt begrepen IMO.
  tostiees-31 vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat is een reden waarom je niet snel een 50/50 verhouding zal zien (tenzij je natuurlijk de afweging maakt om gelet op het doorstromende talent vooral dames op te leiden), maar verklaart niet de huidige wanverhouding die we al jaren waarnemen bij de topteams.
 6. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wat een niveau op de 5 kilometer bij de junioren. 30 deelnemers, waarvan er 29 onder de 7 minuten en 15 onder de worldcuplimiet van 6.45 rijden. Henriksen (6.18) en Jilek (6.19) beide ruim onder het oude BR van 6.21. Eng Strand pakt brons voor nog een Noor: Haneberg.

  Zij zijn ook 1 en 3 op het allroundpodium, met Sonnekalb er nog tussen.
  chicagodude, tostiees-31 en Harry Hunnebed vinden dit leuk.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Geen Nederlanders bij de jongens in de top-10 van het allroundklassement. Dat lijkt me erg lang geleden.
  Bij de meisjes won Daleman zoals verwacht. Geen 4 afstandsoverwinningen, want Løvås won de 3000 meter. In een rechtstreeks kwartet gooide die ook Meike Veen van de zilveren plek in het allroundklassement.
  chicagodude vindt dit leuk.
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Heeft Reinders zijn rit wel uitgereden? Hij is gediskwalificeerd (stayeren achter Poulin die hem inhaalde?) en zijn rondetijden lopen tot de voorlaatste in 6:37.81. In de PDF hebben ze alle rondetijden weg gehaald. Heel irritant.
 9. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  Hij werd ingehaald door een iemand in zijn kwartet en haalde die jongen vervolgens weer in. Dat is niet toegestaan.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  dus als iemand heel snel start en zichzelf op een hoop rijdt, dan moet je zelf ook maar in de remmen aan het eind?
  Rare regel...
  chicagodude, RodyTur10 en Duif vinden dit leuk.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat dat wel ok is, maar ik denk dat het niet toegestaan is dat direct nadat je ingehaald bent even gas geeft en je tegenstander weer inhaalt.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, dan krijg je kop-over-kop rijden en dat dat niet mag snap ik. Maar simpelweg "weer inhalen" verbieden lijkt me te kort door de bocht.
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Iemand weer inhalen nadat je zelf ingehaald bent, is uiteraard toegestaan. Maar je mag niet hinderen of stayeren.
  chicagodude vindt dit leuk.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat was mijn vraag niet:
  en wat was zijn eindtijd?
 15. Harry Hunnebed

  Harry Hunnebed New Member

  7.10.nogiets
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Toch wel typisch ergens. Op het shorttrack zat Angel Daleman al zo dicht bij de Nederlandse top dat ze een NK-senioren-medaille won en in de wereldbekerploeg werd opgenomen. Op het langebanen is daar vooralsnog geen sprake van. Maar dan rijdt ze de Youth Olympics op de shorttrack, valt het tegen, maar domineert ze zowel de Youth Olympics als het WK junioren op de langebaan. Zal voor haar de keuze niet makkelijker maken.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Zijn er dit weekend nog trainingswedstrijdjes met WK deelnemers in Calgary ?
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

 19. Duif

  Duif Well-Known Member

 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dan had die wel op de speedskatingresults gestaan, die heeft altijd live resultaten van wedstrijden in SLC.

Deel Deze Pagina