WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
 1. 500 mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. 1000 mannen

  19 stem(men)
  86,4%
 3. 1500 mannen

  13 stem(men)
  59,1%
 4. 5000 mannen

  6 stem(men)
  27,3%
 5. 10000 mannen

  1 stem(men)
  4,5%
 6. 500 vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 7. 1000 vrouwen

  3 stem(men)
  13,6%
 8. 1500 vrouwen

  2 stem(men)
  9,1%
 9. 3000 vrouwen

  1 stem(men)
  4,5%
 10. 5000 vrouwen

  7 stem(men)
  31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

 2. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Maar als je beter schaatst dan anderen moet je toch over die periode waarin je schaatst wel meer punten kunnen verzamelen dan die anderen? Los van dat je eerder niet hebt meegedaan. Zeker als het gaat om meer dan de helft van de wedstrijden...
 3. Arvid

  Arvid Member

  Stond even te kijken van dit team, maar misschien wel logisch. Zonder Michelle de Jong hebben ze niet het Reggeborgh team, en Kok zal waarschijnlijk niet als laatste willen een dag voor haar 500m. ARDJ zal wel harder moeten starten dan bij het EK.
 4. Jimmy123

  Jimmy123 Member

  Ik ben heel benieuwd of kok er zelf voor heeft gekozen om niet te starten op de teamsprint met het oog op de 500m. Ik kan het mij niet voorstellen namelijk.

  Kok-Fledderus-Leerdam

  Dit lijkt mij hoe dan ook de snelste combinatie? Benieuwd waarom hier niet voor gekozen is. Wellicht wil Leerdam geen laatste ronde rijden?
 5. Thijs1410

  Thijs1410 Member

  Leerdam heeft al 2 jaar geen teamsprint gereden en is ook niet in topvorm momenteel. Ik ben zeer benieuwd waar zij deze plek aan te danken heeft. Ik kan me ook eigenlijk niet voorstellen dat Kok het eerste rondje niet wil rijden.
 6. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Ik denk eerlijk gezegd dat Kok er wel zelf voor heeft gekozen, net als vorig jaar. Kan me namelijk niet voorstellen dat je haar anders ernaast zou zetten en ook niet als reserve. Ze heeft het hele jaar zich ingezet op de teamsprint (en mixed gender). Leerdam heeft inderdaad al heel lang geen teamsprint gereden. Wilde vorig jaar op het WK ook een dag voor de 500m niet rijden, en was toen fitter dan nu. Misschien wil Leerdam er gewoon een wereldtitel erbij nu haha, vertrouwen tanken en checken hoe het met de vorm zit. Aangezien ik dit voor haar op de 500 niet zie gebeuren. Dit plekje heeft ze inderdaad niet echt verdiend, ja op basis van het rondje dat ze rijdt natuurlijk wel. Het team wat er nu staat lijkt me eigenlijk wel prima als Kok niet wilt rijden. Had overigens wel verwacht dat Kok, aangezien ze nu fitter oogt dat afgelopen jaar, zou rijden.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kok zinspeelde in het interview bij de laatste World Cup toch al dat ze niet zeker wist of ze zou willen rijden gelet op haar individuele afstanden?

  Misschien had ze desnoods nog het eerste rondje willen rijden, maar daar heb je vrij weinig aan als Rijpma-De Jong de finisher is (en ik verwacht niet dat Kok of Leerdam bereid waren tot het rijden van de laatste ronde). Als je Rijpma-De Jong enigszins fris de laatste ronde in wil loodsen is dit een logische opstelling, waarbij vooral het lanceren van Rijpma-De Jong door Leerdam belangrijk is i.t.t. de opening.
 8. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Ik denk ook dat Kok zelf niet wilde rijden, maar als ze (het eerste rondje) wilde rijden stel je haar altijd op. Ik vind niet dat De Jong een hogere status heeft in de teamsprint. Dan zou je op die 3e plek iemand moeten inpassen die het bij kan houden, of Antoinette zou echt meer moeten investeren in de opening. Ik snap wel dat Femke niet het 1e rondje gaat rijden een dag voor het WK als ze met de handrem erop moet rijden, omdat Antoinette het allemaal niet kan bijhouden. Prima 3e rijdster, maar zonde als anderen dan niet volluit kunnen gaan. Net als met Dijs.
 9. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Peveri is inderdaad in Calgary en zal in ieder geval de MS met Lorenzato gaan rijden. Op de 1500m en 3000m is het wellicht beide één..
 10. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Misschien is de teamsprint ook gewoon de manier om toch een gouden medaille te halen voor team jumbo visma.. met een fitte Takagi is het geen zekerheid voor Leerdam en De Jong dat ze die op andere onderdelen halen. Anders is het wel opvallend dat Leerdam inderdaad al bijna 2 jaar geen teamsprint rijdt, ook niet in haar fitte periode was het onderdeel belangrijk genoeg voor haar, ook niet op het WK, maar nu wel.
 11. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Op de ISU-resultspagina staan de deelnemers. Nog niet de entry-lijst, dus je kan nog niet zien wie op welke afstand wil starten. Zo op het eerste gezicht geen nieuwe verrassende afwezigen. Als de Italiaansen geen 2 dames op de 5000 meter opstellen en de eerste reserve Duitsland is, zou Pechstein dan mogen? Ze is er wel....
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Mja, maar het lijkt me sterk dat RItsma daar verder rekening mee houdt.

  Gezien het seizoen zeer waarschijnlijk dat Kok liever niet rijdt, en dan is deze nieuwe opstelling wel logisch. Minder risico dat ARDJ er bij de start afwappert, en een gode kans om prima gelanceerd te worden door Leerdam.

  Dat Leerdam dit wil rijden snap ik ook wel. Gezien het seizoen vermoed ik dat ze allesbehalve zeker is van haar 1000. Goud is nauwelijks realistisch met Takagi dit seizoen, en zelfs een medaille is geen 1-2-3--tje dit seizoen. Wat dat betreft kan de TS een manier zijn voor haar om toch nog wat extras aan het seizoen over te houden want een medaille lijkt me wel zeker als er niks geks gebeurt.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voor mijn gevoel is Calgary een van de minst succesvolle ijsbanen voor Nederlandse schaatsers in internationale wedstrijden. Met name Nederlandse vrouwen winnen niet zo vaak in Calgary. Maar is dat ook zo?

  Ik heb een overzicht gemaakt van het aantal overwinningen van Nederland sinds seizoen 2009/10 per ijsbaan in mondiale wedstrijden. De Olympische Spelen, WK's en World Cups tellen mee, maar EK's niet. De scores zijn als volgt opgebouwd:
  percentage overwinningen dat Nederlands is - aantal Nederlandse overwinningen - totaal aantal mogelijke overwinningen - naam van de ijsbaan

  Sochi en Gangneung blijken verreweg de meest succesvolle ijsbanen voor de Nederlanders, maar goed, dan heb je het telkens maar over twee toernooien. Inzell, Hamar en Beijing zijn zowaar nog succesvoller dan Heerenveen. Calgary staat keurig in de middenmoot, en juist Salt Lake City is het minst succesvol van allemaal. Waar in Sochi bijna drie vijfde van de overwinningen door een Nederlander is behaald, was dat in Salt Lake City maar net iets meer dan één vijfde.
  Op Aziatische ijsbanen scoren de Nederlanders notoir slecht, behalve als er Olympische Spelen in Azië zijn ;) . Obihiro, Astana en Nagano staan allemaal ver onderaan. Ook Tomaszów en Stavanger staan niet hoog. De Nederlanders presteren het best in Heerenveen of op "Heerenvenige banen", andere snelle laaglandbanen dus. En dan tel ik Inzell voor het gemak daar ook toe.

  De Olympische banen zijn de enige banen die ik in de lijst heb gezet waar weinig wedstrijden zijn gehouden. Alle andere "zeldzame" banen in het internationale circuit staan achter de spoiler.

  58% (14/24)
  Sochi
  54% (15/28) Gangneung
  43% (26/60) Inzell
  39% (37/94) Hamar
  39% (11/28) Beijing
  38% (138/365) Heerenveen
  30% (13/44) Erfurt
  29% (24/84) Berlijn
  28% (44/158) Calgary
  28% (21/76) Stavanger
  27% (21/78) Tomaszow
  25% (16/63) Obihiro
  25% (3/12) Vancouver
  22% (14/64) Astana
  22% (10/46) Nagano
  21% (28/132) Salt Lake City

  50% (10/20) Kolomna
  46% (13/28) Minsk
  42% (5/12) Chelyabinsk
  40% (4/10) Amsterdam
  39% (7/18) Changchun
  36% (8/22) Moskou
  31% (5/16) Tomakomai
  29% (4/14) Québec City
  27% (6/22) Harbin
  23% (5/22) Seoul

  Maar goed, misschien klopt mijn hypothese over het aantal vrouwelijke zeges in Calgary wel.

  Van de 44 Nederlandse overwinningen in Calgary zijn er slechts 10 behaald door een vrouw. Wüst won in 2011 het WK allround en ook de 1500m bij dat toernooi, Lotte van Beek won bij de WB in 2013 de 1500m, zowel in 2013 als in 2015 wonnen de Nederlandse vrouwen de TP in Calgary. Toen was er 7 jaar niets, totdat Schouten en Leerdam samen vijf zeges behaalden in Calgary bij de twee wereldbekerwedstrijden vorig jaar.
  Over het geheel genomen wordt 37% van de Nederlandse internationale zeges door een vrouw gehaald en de resterende 63% door een man (sinds seizoen 2009/2010). Maar in Calgary is dat dus slechts 23% voor de vrouwen en 77% voor de mannen. Waarom? Goede vraag...
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 14. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Is een vrij groot deel van deze statistiek niet gewoon dat Wust vaak slecht reed op hooglandbanen? Die heeft tussen 2008 en 2018 een behoorlijk percentage van de Nederlandse overwinningen behaald bij de vrouwen.
  Duif vindt dit leuk.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Grote kans dat die statistieken er dit weekend heel anders uitzien. Ik zie niet zo medaille kansen voor de Nederlandse mannen. Zeker geen gouden. Voor de Nederlandse vrouwen zijn er veel meer kansen. Op alle afstanden heeft Nederland bij de vrouwen titelkandidaten.
  Jeronimo1 vindt dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Waarom? Ik zal niet zeggen dat de huidige puntentelling goed is (is ie niet), maar als je punten wilt hebben moet je er zijn. Op zich ook geen rare gedachte.

  Maar mijn punt ging vooral op je toespeling dat ze "hun best" doen. Daarmee insinuerend dat ze het wel proberen maar er een soepzootje van maken.

  Als ze een puntentelling verzinnen waarbij je mét overslaan van wedstrijden nog steeds hoog kunt eindigen, gaan ze ook bakken kritiek krijgen. Nu hebben ze een puntentelling waarmee het overslaan wél wordt afgestraft, is het wéér niet goed.

  Dan kun je wel miepen over dat ze hun best doen bij de ISU, maar met zulke uiteenlopende meningen is het ook gewoon onmogelijk om het goed te doen. Er loopt altijd wel iemand te klagen. Die insinuatie slaat dus gewoon nergens op.
  chicagodude en tostiees-31 vinden dit leuk.
 17. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Maar dat is precies mijn klacht. Lollobrigida is er gewoon bij in 4 wereldbekers en in die 4 wereldbekers rijdt ze over lange afstanden 4x sneller dan de genoemde namen, en toch heeft ze in die 4 wereldbekers (die 2/3e van de WB-cyclus opmaken) minder punten gepakt dan het viertal in diezelfde wereldbekers. Ze is er, ze schaatst, ze schaatst beter, ze krijgt minder punten.
  tostiees-31 vindt dit leuk.
 18. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Al met al klinkt het een beetje als wat er al wel eerder gezegd is: meer punten voor de bovenste helft, minder voor de onderste helft.. Hoe dat dan precies moet, geen idee. Maar daarmee gaat de promotie/degradatie ook beter lopen. Nu pakken de nummers 20-16 steevast te veel punten..
 19. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Lollobrigida zat 2x in de B-divisie, terwijl de andere genoemde namen in de A-divisie reden.
 20. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Dat mag altijd, posities zijn vrij in te vullen voor een land, maar lijkt me dat Hofmann de voorkeur heeft bij de Duitsers.

Deel Deze Pagina