WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
 1. 500 mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. 1000 mannen

  19 stem(men)
  86,4%
 3. 1500 mannen

  13 stem(men)
  59,1%
 4. 5000 mannen

  6 stem(men)
  27,3%
 5. 10000 mannen

  1 stem(men)
  4,5%
 6. 500 vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 7. 1000 vrouwen

  3 stem(men)
  13,6%
 8. 1500 vrouwen

  2 stem(men)
  9,1%
 9. 3000 vrouwen

  1 stem(men)
  4,5%
 10. 5000 vrouwen

  7 stem(men)
  31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Bijzonder ook dat er 1 dag van te voren nog geen entry-list is. Lijkt me dat die allang gedeeld kan worden.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  "Ze is er" is maar net wat je wilt zien als ze twee van de zes (33% dus!!) van de wereldbekers overslaat.

  Nogmaals: de kritiek is vaak niet van de lucht als rijders één WB overslaan, laat staan twee. Jarenlang is er geroepen dat dat in de puntentelling afgeschaft moet worden. Nu is dat eindelijk zo, is het wéér niet goed.

  We hebben altijd wat te klagen. En maar met het vingertje naar die slecht nadenkende ISU wijzen die het allemaal niet snapt. Maar zelfs als ze doen wat hier op het forum heel lang is geroepen, dan is het wéér niet goed.

  Misschien moeten we gewoon een stoppen met huilen over de ISU en accepteren dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken.
  chicagodude vindt dit leuk.
 3. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Hoewel ik de argumentatie in deze post zeer zwak vind ga ik er niet op in en stel ik voor dat deze hele discussie over de wereldbeker en iemand die niet meedoet aan het WK niet wordt gevoerd in een topic over het WK.

  Opmerkelijk dat er gewoon geen deelnemerslijst is gepubliceerd. Dan maar wachten op de individuele lotingen...
 4. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Dit staat er op schaatsen.nl:
  ‘Maar met de toevoeging van Jutta Leerdam zou de Nij Beetse (Kok) op de derde positie komen. “Ik wil me best inzetten op een andere positie, maar de derde plek doe ik liever niet op de dag voor de 500 meter.’
  ‘Femke is in principe de beste optie voor de eerste ronde, maar ze rijden zo snel”, aldus Rijpma-de Jong. “Dat hebben we nog nooit gedaan. We trainen heel weinig, Jutta heeft ook al een jaar geen teamsprint gereden.”

  Wat ik eruit opmaak is dat Kok dus best het 1e rondje had willen rijden, (wellicht ook de 2e) maar niet het 3e rondje. Omdat Kok te snel voor Rijpma is op het eerste rondje, en zowel Kok als Leerdam geen laatste ronde willen rijden, is dit denk ik de opstelling. Ik had Kok er altijd ingezet als ze wilt rijden. En de zin ‘met de toevoeging van Leerdam komt Kok op 3e positie’, vraag ik me af waarom Kok? Waarom niet Leerdam op 3e positie als Rijpma eigenlijk reserve zou zijn. Aangezien Leerdam meer dan een jaar geen teamsprint heeft gereden lijkt me dat de eisen van iemand die zich er wel voor heeft ingezet iets belangrijker zijn. Maar goed niet dus. Het argument van Rijpma snap ik ook niet zo goed. Ja Kok opent inderdaad te hard voor haar, maar zoals we vorige keer zagen, Fledderus ook. Aangezien zij nu weer gaat starten kan dat gewoon afgestemd worden blijkbaar, dus valt het argument van Rijpma weg. Het is misschien niet handig om uit te spreken, maar heb sowieso bij Rijpma als Leerdam het gevoel dat het gewoon een medaille ophalen is, dan dat ze de teamsprint oprecht leuk vinden en willen rijden. Maar laten we eerlijk zijn, Leerdam heeft al langer dan een jaar geen teamsprint gereden, en Rijpma is het ‘leuk’ gaan vinden toen ze op kwaliteit (en trainingsaanwezigheid) uit de teampursuit werd gereden door Beune. Denk overigens dat ze die medaille wel makkelijk kunnen pakken hoor in deze opstelling, en met de huidige concurrentie.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Morgen begint het feestje, en ik heb mijn oog op Ted-Jan Bloemen. Hij was goed in Salt Lake City, heel goed in Quebec City, en rijdt nu een WK afstanden op zijn thuisbaan, waar hij vorig jaar 12:33.75 reed. Ik zie hem zomaar een wereldtitel pakken en zelfs een wereldrecord sluit ik niet 100% uit.
  KoosHopeloos en chicagodude vinden dit leuk.
 6. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Hij heeft een toploting met Ghiotto in elk geval. Roest mag z'n 5 km solo rijden tegen Malfatti. Weet wel meteen wat ie dan moet doen. Bij dames mooie loting voor Schouten. In de slotrit en tegen Maltais waar ze wel wat aan kan hebben tot de slotrondes. Wiklund tegen Sablikova en Groenewoud tegen Blondin in de ritten ervoor. Takagi toch geen 3000.
 7. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Gek is dat toch. Vroeger kon ik dagen van tevoren al helemaal in de ban zijn van een schaats WK. Nu kijk ik er nog wel steeds zeer naar uit, maar laat ik het ook vooral op me afkomen.

  Zeer benieuwd naar de werken van Ted-Jan Bloemen! Wat is het toch een bijzondere paradijsvogel. Het zal toch niet dat ie ... Verder kijk ik uit naar de Formidabele Fransman Chris Loubineaud/Timothy Huizinga (verrek ze rijden nog tegen elkaar ook), hoop ik op een zeer spannende 3 kilometer met een heerlijke mix van favorieten en dark horses voor het podium in rit 4 t/m 10 en gun ik de Poolse mannen het Goud op de Teamsprint.

  Veel plezier allemaal!
 8. KoosHopeloos

  KoosHopeloos New Member

  Zo, die rit Ghiotto - Bloemen is er wel een om naar uit te kijken! Hopelijk kunnen ze elkaar naar een mooite tijd helpen en rijden ze elkaar niet de vernieling in. Ik zou het prachtig vinden als T.J. nog eens flink uitpakt.

  Ik ben ook benieuwd of het ijs in Calgary daadwerkelijk beter is dan de jaren ervoor, zoals Hersman beweerde. Het feit dat de schaatsers klagen over zacht ijs klinkt niet veelbelovend...
 9. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Geen Sverre Lunde Pedersen maar Ulekleiv op de 5000 meter. En de Japanners lijken de Tsuchiya's weer te hebben omgewisseld. Riku nu op de 5000 en dan zal Ryosuke wel op de 10 mogen.

  Jammer dat er nog steeds geen entry-list is. Met een beetje geluk red ik het nog om voor de start vanavond het kansenmodel aan te zwengelen.
 10. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Voor mijn gevoel is er op de 5 kilometer vaak een laatste rit a la Swings-Engebraten. Twee prima 5 kilometerrijders, zeker als ze hun dag hebben, maar ook wel een risico op een beetje een doodbloedend einde na het vuurwerk in de 3 ritten ervoor.
  Palko vindt dit leuk.
 11. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ik heb dat nu ook, ik laat het op me afkomen.
  15 jaar geleden keek ik midden in de nacht wereldbekers in Azië onder een dekentje op de bank. Dat ga ik nu echt niet meer doen...

  Ik wilde nu eigenlijk wel heel graag naar Calgary, maar dat was niet meer te regelen helaas. Dus het blijft bij die ene keer in de zomer jaren terug.
  Wüst is iets vaker geweest > https://nos.nl/video/2508923-wie-wat-waar-wust-moest-hier-ooit-nog-kwartjes-in-de-telefooncel-gooien

  Fijn WK allemaal!
  diploma en Duif vinden dit leuk.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat kan ook niet meer, want wedstrijden in Azië zijn niet meer midden in de nacht. Veel vroeger dan 6 uur 's ochtens is het volgens mij in heel lange tijd niet meer geweest.

  Ik mis de onschuldigheid en onwetendheid van vroeger ook wel een beetje. Ik wist natuurlijk een aantal grote namen en de wereldrecords, maar ik had weinig idee hoe goed bepaalde tijden precies waren en vond alles mooi. Tegenwoordig weten we het binnen een paar uur als Patrick Roest zijn teen gestoten heeft, terwijl het vroeger allemaal toch iets meer een verrassing was (heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik nu het schaatsnieuws veel meer volg, maar toch). Nu kijk ik met een compleet ander oog naar schaatsen, en hoewel ik alle statistieken en dat soort dingen die ik doe fantastisch vind en ik zou het niet anders willen, mis ik vroeger toch wel.
  mhp1988 en Elina vinden dit leuk.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  goede loting voor Schouten.. afhankelijk van wat de dames ervoor hebben gedaan. Weet ze precies wat ze moet rijden.
  op de 5km denk ik dat het toch Roest gaat worden. Benieuwd wat TJ Flowers kan doen qua verrassing.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ach, ik kom nog uit de tijd dat je pas zaterdagochtend zag wie er gingen rijden. Omdat er in de krant een invulschema stond met de loting voor de eerste 2 afstanden. Met uitleg over hoe de puntentelling werkte. En dat je echt geen idee had wie die Russen waren en wat hun specialiteit was. (Dit waren uiteraard allround-toernooien).
  Mcat, Nickel, G1ant en 2 anderen vinden dit leuk.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik keek vroeger (circa 2008) veel op Teletekst naar uitslagen, en wat me nu achteraf opvalt is dat daar altijd het WR, NR, en ER voor een afstand bij stond. Wat is ER? Dat staat voor Europees Record. Dat deed mij geloven dat het Europese record een belangrijke statistiek was, maar ik heb echt nog nooit iemand over het Europees record horen praten. Misschien was het voor mijn tijd wel belangrijk, maar nu in ieder geval niet meer.

  Het enige Europese record dat een mogelijkheid heeft te sneuvelen dit weekend lijkt me de 5 kilometer vrouwen. Dat is, net zoals op vijf andere afstanden, ook het wereldrecord, maar als Schouten 6:41 kan rijden in Thialf dan moet 6:38 in Calgary ook mogelijk zijn zou je zeggen.
 16. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wennemars heeft zich voor de mij onbekende site sportnieuws.nl aan een voorspelling gewaagd. Hoewel ik het niet overal met hem eens ben vind ik het wel een opmerkelijk realistische voorspelling. Het lijkt er toch op dat hij zijn ongebreidelde optimisme over de Nederlandse kansen er wat dikker bovenop legt voor de televisie-uitzendingen.

  Voor de geïnteresseerden:
  https://sportnieuws.nl/schaatsen/ni...en-vier-gouden-medailles-2024021315285914447/
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit zijn de 20 snelste schaatsers op de afstanden van vandaag. Op beide afstanden doen 6 schaatsers van de snelste 20 ooit mee. Rijpma- de Jong, Takagi en Beune zijn wel in Calgary voor andere afstanden, maar doen niet mee aan de 3000m. Hetzelfde geldt voor Fish, Bergsma, Seung-hoon Lee en Pedersen (?!?) op de 5000m.

  [​IMG]

  [​IMG]
  De Keizer en Duif vinden dit leuk.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het verschil is ook dat we tegenwoordig veel makkelijker uitzendingen kunnen opnemen en terugkijken.
  Dat lijkt me een parallel met de atletiek, waar het Europees record een veel grotere waarde heeft omdat er veel meer continenten meedoen.

  Het WR 5000m vrouwen lijkt me ook het meest waarschijnlijke record (op een individuele afstand) dat eraan gaat.

  Ik heb nog heel weinig mensen hier zien typen over een tijd onder de 6.00 ...
 19. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Wat een negativisme over de tijden. Ik zou bij de mannen denken dat bijna alle wereldrecords wel op de tocht staan. Ten eerste omdat Calgary de afgelopen jaren nog best snel was als het ging om de sprintafstanden en Jordan Stolz meedoet. Jordan Stolz. Een bizar fenomeen. De enige reden dat ik het WR op de 1000m niet zo snel gereden zie worden, is dat het al van Stolz is. Als hij echt een trainingsopbouw heeft die piekt richting dit WK, kan hij ver komen op de 500 en de 1500. Hij reed vorig jaar bij het WK in Heerenveen al op de baanrecords en hij is dit jaar nog wel ietsjes beter lijkt het.

  Dan de langeafstanden. Twee wereldrecords van VdPoel maar geen ruime records. Roest zat er op de 5km in SLC al niet zo heel ver vanaf, Bloemen was misschien iets te enthousiast begonnen maar trekt daar misschien ook weer lering uit. Als je een baanrecord rijdt in Calgary - en het baanrecord is ondertussen meer dan 16 jaar oud, dus dat mag je toch wel een keer verwachten - dan zit je ook direct al dicht op het WR.

  Het 10 kilometerrecord is al helemaal haalbaar onder redelijke omstandigheden. Bewijsstuk 1: Bloemen kwam vorig jaar al behoorlijk dichtbij in Calgary in een wedstrijd van niks. Bewijsstuk 2: Het staat niet ver af van de persoonlijke toptijden van een aantal deelnemers, dus het staat ook niet onmenselijk scherp. Bewijsstuk 3: Dit record wordt echt aan de lopende band verbroken door telkens andere schaatsers, en dat kan ook best onverwachts gebeuren.
  Nu denk ik niet dat Tsuchiya opeens een wereldrecord gaat rijden, maar Bloemen en/of Ghiotto zie ik in ieder geval wel behoorlijk in de buurt komen als het ijs geen schuurpapier is.

  Bij de vrouwen zie ik het wel wat somberder in, maar dat ligt er ook aan dat de toppers bij de vrouwen dit jaar niet echt weten te overtuigen. Takagi is minder goed dan toen ze haar wereldtijden reed, idem voor Leerdam, en dat zijn toch de favorieten op de 1000/1500. Op de 3 kilometer, ik weet niet wat de schaatsers dit jaar hebben op de 3 kilometer, maar daar is helemaal geen peil op te trekken, in ieder geval niet een op de hoogte van het topniveau nodig voor een WR. Bij de 500 is het helemaal droefheid, geen van de aanwezigen lijkt in de buurt van de 36,5 laat staan het WR te kunnen komen. Zo blijft alleen de 5 kilometer over, niet verrassend de langste afstand. Dat is wel haalbaar en daar zijn ook wel wat kandidaten voor. Ook dit record staat niet extreem scherp - de prestatie van Schouten vorig jaar in Heerenveen schaal ik alweer hoger in dat het wereldrecord, en dat werd ook gewoon gereden tijdens het WK.
  Laatst bewerkt: 15 feb 2024
  Jeronimo1, Marcel Vos en EenBrabander vinden dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik zie alleen Schouten als mogelijke kanshebber om dat wereldrecord te rijden (of Weidemann moet een wereldse piek hebben, maar ik schat haar niet zó goed in). En helaas is net Schouten ziek geweest in de periode tussen de laatste wereldbeker en dit WK (zo stond op o.a. de website van de ISU). Ik heb dus mijn bedenkingen.

  Ik word overigens ook niet vrolijk van de verhalen over de matige ijskwaliteit die bijvoorbeeld op schaatsen.nl opduiken. We zullen zien dit weekend.

Deel Deze Pagina