Lekker gezellig bij Team Jumbo Visma

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 23 okt 2014.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  Ik vond overigens dat Tuitert wederom een heel heldere analyse neerzette gisteren. Zodanig, dat ik me afvroeg of hij niet geschikt zou zijn om naast Orie een rol te vervullen in die ploeg. Hij kent Orie door en door maar staat er ook ver genoeg vanaf en is intelligent genoeg om Orie van weerwoord te dienen. En hij is beter in de ‘zachte kant’.

  Alleen wil ik hem als analist niet missen :D
  Duif en fransvanbakel vinden dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Met ingang van volgend seizoen treedt Dave Versteeg toe tot de begeleidingsstaf van JV. Voor de oplettende volger niet alleen trainingstechnisch intrigerend. Dit lijkt een voorsorterende actie op het aantrekken van Angel Daleman, die wordt begeleid door Versteeg en hem per se als eigen begeleider wil houden.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Is het té negatief als ik direct denk dat JV een slecht idee is voor jonge talenten gezien de afgelopen jaren? Vooral met jonge vrouwen heeft Orie heel erg slechte resultaten geboekt.
  proeme, alexander79 en Duif vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat idee zal ongetwijfeld bij doorstromende talenten spelen en niet onterecht. Team Orie kan ook niet meer teren op status na dit rampzalige seizoen. Een goede reden om een bewezen opleider (en sterke techniekcoach) binnen te halen in Versteeg. Ik vind het een hele goede zet - en niet alleen met het oog op Angel Daleman.
  Duif vindt dit leuk.
 5. Duif

  Duif Well-Known Member

  Het is zelfs dramatisch wat er in de opleidingsploeg gebeurt. Wat is er bijvoorbeeld van een toptalent als Evelien Vijn overgebleven ? Echt helemaal niets. Merel Conijn was in het Olympisch seizoen 21/22 een openbaring en miste de spelen op een haar. Nu staat ze al twee jaar mijlenver van dat niveau vandaan. Het is overigens niet alleen de opleidingsploeg waar het fout gaat, dat heeft iedereen dit seizoen kunnen zien, maar de voortekenen kondigden zich vorig seizoen al af. Zei Thomas Krol toen al niet dat hij het voor dit seizoen "in overleg met Jacq het heel anders aan gaat pakken" Dat heeft geen enkel effect gehad, of eigenlijk wel, want hij rijdt nog minder dan vorig seizoen. Er is eigenlijk maar één rijder bij Orie die zich de afgelopen jaren nog ontwikkeld heeft en dat is gek genoeg de in het verleden zo vaak bekritiseerde lifestyle schaatser Chris Huizinga. Joep Wennemars rijdt op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar heeft de aansluiting met zijn leeftijdsgenoten Prins en de Boo wel verloren. En dat is het dan. De rest van de ploeg is alleen maar minder geworden. Voor sommigen zal de koek ook gewoon op zijn. Bergsma, Ntab, Verbij, Krol, Reina Anema om maar wat namen te noemen gaan niet meer beter worden dan ze ooit waren. Het ligt ook voor de hand dat de ploeg flink ingekrompen zal worden. Verjongen zal niet meevallen, omdat er niet zo veel talent voor handen is en het talent wat er wel is niet zal staan te springen om voor Orie te gaan schaatsen.
  Het is wel goed dat ze inzien dat er dingen moeten veranderen om de boel weer op de rails te krijgen. Wat dat betreft lijkt het binnenhalen van Versteeg een goede zet als je de gebrekkige techniek van veel Jumbo schaatsers in ogenschouw neemt.
  alexander79 vindt dit leuk.
 6. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Het verbaast mij nog steeds dat Wennemars destijds voor Orie heeft gekozen. Papa en vrienden hebben natuurlijk een stevige link met JV, maar kijkend naar wat hij nodig had en waar hij aansluiting kon vinden bij jonge topsprinters was RB zoveel logischer geweest. Zijn contract loopt dit jaar af, ben benieuwd of hij niet alsnog de overstap gaat maken.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dan wordt de Reggeborgh Teamsprint wel heel sterk met Westenbroek, Botman, De Boo, Prins, en Wennemars.
 8. Arvid

  Arvid Member

  Angel Daleman lijkt me nu juist niet het talent dat naar JV moet gaan. Ze is meer van de power dan van techniek, en heeft al wat lichamelijke kwalen maar ze mee zit (haar rug). Als je kijkt naar wat er gebeurt met schaatsers bij JV, is dat het tegenovergestelde van wat goed voor haar is.
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik wist niet dat zijn contract afloopt, maar dat maakt het (en hem) wel interessant om te zien welke keuze hij gaat maken. Hij is minstens net zo 'n groot talent als Prins en de Boo, maar staat nu wel voor een belangrijke keuze in zijn leven om zijn carrière in de goede richting te duwen.
 10. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Oh wacht, ik zie nu dat JV zijn contract tussentijds heeft opengebroken. Het liep tot zomer 24, maar ze hebben het tussentijds verlengt tot zomer 25. Als hij hoop heeft op de spelen dan moet hij volgend jaar wel een sprong gaan maken en niet verder achterop raken bij Prins en de Boo. Als dat niet lukt hoop ik dat hij het seizoen voor de spelen alsnog de overstap maakt naar RB
  Duif vindt dit leuk.
 11. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Klopt, een ploeg met een sterke techniek basis ipv kracht lijkt mij beter
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  Misschien sorteren ze daar dus juist op voor door nu al Dave Versteeg binnen te halen ? Niet alleen een techniek trainer maar ook een specialist op materiaal gebied als ik het verhaal op schaatsen.nl lees.
 13. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Zou zeker kunnen, maar dan vraag ik mij wel af waarom ze dat nu pas doen. Als ik al kan zien dat een aantal schaatsers waaronder ARDJ en nu ook Leerdam qua techniek achteruit gaan in plaats van vooruit dan doe je toch nu al wat of vorig jaar of het jaar daarvoor? De problemen van ARDJ zijn niet bepaald nieuw en zo zijn er nog wel meer schaatsers van JV die nu of in het verleden een goede techniek trainer nodig hadden, maar toen werd er niks aan gedaan. Prima dat ze dan nu Versteeg aantrekken, maar dat had 5 jaar geleden al gemoeten.
 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  ARDJ en Leerdam werden vorig jaar nog wereldkampioen. Wennemars reed sterke PRs en Krol werd tweede op het WK. Dit is pas het eerste seizoen waarin het echt dramatisch gaat met de ploeg qua resultaten, dus ik denk dat ze het probleem gewoon niet eerder gezien hebben.

  Goed, je kunt achteraf zeggen dat het allemaal superduidelijk was, maar ik kan we ook wel voorstellen dat zolang de resultaten goed blijven je dat niet ziet. Dat is een fout van de ploeg, maar een begrijpelijke fout, zeker gezien de reputatie van we-zijn-geen-praatgroep-Orie.
  chicagodude vindt dit leuk.
 15. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Ik zou het echt zo jammer vinden als Daleman (op lange termijn) naar JV zou gaan. Vond Reggeborgh veel meer een ploeg voor haar, ook kijkend naar de hoeveelheid jonge meiden die niet slagen bij JV. En als Leerdam blijft en Daleman schaatst daadwerkelijk de sterren van de hemel, ben ik ook wel benieuwd naar die verhouding. Ook met Ireen Wust als buddy had ik de stap naar Reggeborgh meer verwacht. Kan nog steeds, maar de kans lijkt wel kleiner.
 16. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik moet eerlijk gezegd nog zien dat Daleman het supertalent is wat iedereen in haar ziet. Ze rijdt voornamelijk op kracht, inhoud en vermogen. Precies de dingen die haar een fysieke voorsprong geven op leeftijdsgenootjes waar de ontwikkeling van kind naar volwassene wat langer duurt. Misschien doet ze ook al aan krachttraining wat veel trainers juist niet doen bij kinderen onder de 18. Best mogelijk dus dat ze haar voorsprong kwijt raakt als ze het over een paar jaar bij de grote mevrouwen moet gaan doen en dat ze ingehaald wordt door meisjes die ze nu met twee vingers in de neus op afstand rijdt.
  Laatst bewerkt: 20 feb 2024
  chicagodude, Lotte Meijers en Asterisk vinden dit leuk.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Hier valt zeker wat voor te zeggen, maar dat geldt ook voor de woorden van Stolletje. Regeren is vooruit zien en zeker van een bevlogen iemand en perfectionist als Orie verwacht je dat hij jaarlijks naar verbeterpunten zoekt. Techniek is er daar zeker één van. Ik weet niet of er bij Orie in verhouding meer aan krachttraining wordt gedaan dan bij andere trainers, maar toegenomen kracht vereist een aanpassing in techniek. Zeker bij Jutta Leerdam lijkt me dat een probleem geworden. Zelf zei ze voorafgaand aan het seizoen al dat ze "weer sterker" was geworden maar bij het WCKT kon je al zien dat haar techniek niet vooruit was gegaan. Sterker is niet altijd sneller.
  alexander79 en Yuskov vinden dit leuk.
 18. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Tja, ik kan best begrijpen dat een schaatser niet 5 jaar vooruit kijkt en in het moment het goed voelt want ze winnen, maar een coach zou toch beter moeten weten? Zeker coaches bij een ploeg zo groot als die van Orie, het is niet alsof ze daar met 1 coach en een parttime fysio rondlopen, ze zijn ook niet pas 1 cyclus bezig. Orie heeft meer schaatsers begeleidt dan misschien wel alle andere Nederlandse coaches. Dan mag je toch verwachten dat een coach ziet dat een schaatser technisch minder goed gaat rijden en dat lichamelijke problemen in de vorm van blessures een logisch gevolg gaan zijn van het compenseren van techniek met kracht?

  Bij een onervaren coach of een ploeg zonder professionele begeleiding vind ik dit een begrijpelijk fout, bij een ploeg als Jumbo zou zo'n fout gewoon niet gemaakt mogen worden. Vooruit kijken is iets wat je als coach gewoon moet kunnen, zeker als je sporter dat zelf (nog) niet goed kan.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  https://www.ad.nl/schaatsen/jumbo-h...-zijn-geen-liefdadigheidsinstelling~aaf0d597/

  Wat quotejes:
  Wennemars: ,,Ik ben blij dat we als team op het laatste nationale toernooi van het seizoen toch nog eventjes hebben laten zien dat we het wél kunnen, zodat iedereen met vertrouwen die zomer in gaat. Nu weten we: én het gaat straks beter worden, én het zit er al in.”
  Scheperkamp: ,,Het is keiharde topsport. We zijn geen liefdadigheidsinstelling, waarbij iedereen maar een baan krijgt om te gaan schaatsen. Als je niet hard genoeg rijdt, val je helaas af, zodat er meer individuele aandacht kan worden gegeven.”
  Verbij: Hij denkt niet aan stoppen, zoals Thomas Krol, een van zijn beste vrienden. ,,Die plannen heb ik niet. Maar hoe ik dit seizoen rondrijd, slaat nergens op. Dit is totaal niet mijn niveau, het voelt als slowmotion. Het team rijdt ook wisselvallig. Het moet anders.”
  Krol: Met Dave Versteeg, succesvol in het shorttrack, komt er een nieuwe assistent bij. ,,Dat is een goede zet, hij kijkt vanuit een andere invalshoek. Het is goed dat er een frisse wind door de ploeg waait, want het lijkt mij wel dat er iets moet gebeuren.” ,,Het is een heel moeilijk seizoen geweest. Het gaat mij natuurlijk aan het hart om te zien dat het zo stroef loopt", aldus Krol. Daarna, hoopvol: ,,Je moet het zien als bitcoin, de koers is wat lager nu bij ons. Maar die gaat honderd procent weer stijgen. Een goed moment om in te stappen.”
  Wennemars weer: ,,Al is het geen garantie voor de toekomst, maar ik denk dat we als ploeg alleen maar beter kunnen worden. Er gaan veel goede veranderingen aankomen, denk ik. En we zullen ook anders moeten trainen, want internationaal worden we er nog steeds afgereden door Jordan Stolz.”

  Belangrijkste alinea:
  Voor dit NK werd er amper gepraat over de toekomst, maar de komende weken wordt er duidelijkheid verwacht rond veel aflopende contracten. Naast Leerdam een nieuwe ster naar de ploeg halen, nu Krol afhaakt? Dat zal nog lastig zijn. De grootste namen hebben al een Jumbo-verleden en keren niet terug (Nuis, Roest, Beune), maken een geweldige ontwikkeling door bij Reggeborgh (de Boo, Prins) of zien hun rol bij Albert Heijn-Zaanlander belangrijker worden door het afscheid van Irene Schouten (Groenewoud).
 20. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

Deel Deze Pagina