WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
 1. 500 mannen

  0 stem(men)
  0,0%
 2. 1000 mannen

  19 stem(men)
  86,4%
 3. 1500 mannen

  13 stem(men)
  59,1%
 4. 5000 mannen

  6 stem(men)
  27,3%
 5. 10000 mannen

  1 stem(men)
  4,5%
 6. 500 vrouwen

  0 stem(men)
  0,0%
 7. 1000 vrouwen

  3 stem(men)
  13,6%
 8. 1500 vrouwen

  2 stem(men)
  9,1%
 9. 3000 vrouwen

  1 stem(men)
  4,5%
 10. 5000 vrouwen

  7 stem(men)
  31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Lotte Meijers

  Lotte Meijers Active Member

  Antoinette RDJ die het 80% van het interview heeft over dat ze niks aan de rit had, haar tegenstandster, dat ze wilde racen tegen iemand, zodat je zoiets hebt van ‘gaan zitten en gaan rijden’…. Misschien de volgende keer niet twee wereldbekers overslaan als de loting zó van belang is voor je :) ..
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wie hebben er meer wereldtitels op de WK afstanden dan Jordan Stolz op individuele onderdelen?

  Martina Sáblíková - 16
  Sven Kramer - 13
  Anni Friesinger - 11
  Gunda Niemann - 11
  Ireen Wüst - 9
  Shani Davis - 7
  Bob de Jong - 7
  Gianni Romme - 7

  Dat is echt een zeer select groepje. Stolz staat nu al in de top 10 van beste schaatsers ooit op de WK afstanden.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Joy Beune heeft vandaag de 4e snelste 1500/5000 combinatie ooit gereden. Alleen Sáblíková, Klassen, en Blondin waren een keer sneller.

  upload_2024-2-19_1-20-9.png
  fransvanbakel, Ko Savabli en EenBrabander vinden dit leuk.
 4. Stolletje

  Stolletje Active Member

  Heel bijzonder weer. Wat is dat toch met een aantal van die Nederlanders dit weekend, het ligt altijd aan een ander. Je bent gewoon niet goed genoeg, stop met dat irritante pruillipje en wordt eens volwassen. Ik heb Beune geen enkel moment horen zeiken dat ze maar 2,5 uur had tussen een 5km en een 1500m, ervoor, tijdens of erna. Als zij daar mee om kan gaan moet een ARDJ niet zeiken over het niet hebben van een geweldige tegenstander, iets wat ze ook nog eens zelf veroorzaakt heeft door geen wb's te rijden.
  fransvanbakel, Giel1, EenBrabander en 10 anderen vinden dit leuk.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  mocht Stolz over 2 jaardeze trilogie ook op de OS volbrengen, dan hoop ik met al het vuur in mijn hart dat hij daarna zich gaat richten op de 5 en 10k om die ook te proberen te winnen in 2030
  Laatst bewerkt: 19 feb 2024
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Overigens, over Stolz gesproken vielen me een paar dingen op. Ten eerste leek hij nou niet zo ontzettend blij met zijn 3 titels. Nou heb ik er vorig jaar niet op gelet dus het zou kunnen dat hij altijd heel subdued is, maar het viel me nu erg op dat hij bijna ontevreden op het podium stond.

  ten tweede: wat is hij toch allemaal aan het doen met zijn mond tijdens de medailleceremonies? Zeker bij die van de 1000 was hij allerlei bewegingen en trekjes aan het maken. Echt heel vreemd. Misschien heeft hij wat tics
  Ko Savabli en EenBrabander vinden dit leuk.
 7. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Mennn, bizar.
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ja, was heel veel excuses.. en als je goed bent: rij je toch meestal alleen?
  Lotte Meijers vindt dit leuk.
 9. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Wauw! Pagina 55! Toen ik hier gisteren middag uitlogde, was dat op pagina 38 geloof ik.
  Nu was het gisteren ook echt wel weer geweldig!

  Mijn Heer die Joy Beune! Wat een daverende verrassing! Ze leek al aardig in vorm in Salt Lake en Quebec. Maar dat ze dit kon? Nee, die had ik niet aan zien komen. Die 5 km was sowieso heerlijk. Weidemann viel een tikkeltje tegen, leek het. Of waren de omstandigheden toch wat minder? Na de ritten met de mooie PR's van Lorenzato en Jin, waren we nog niet meteen veel wijzer. En toen kwamen Sablikova en Schouten in de baan. En die reden lekker naast elkaar. Maar echt loeihard ging het nu ook weer niet. Schouten leek het zelfs behoorlijk zwaar te hebben. Toch dacht ik na die rit niet dat Beune daar nog onderdoor zou gaan. Zeker niet toen ze met een dertiger en rondjes 31 startte. Oh mijn God, die arme Joy ging gigantisch sterven. Dat kon niet anders. Maar Joy stierf niet. Joy bleef maar glijden. Zo een unieke droom in. En daarachter vocht Wiklund als een Leeuwin voor het brons. Wat een nagelbijter van een rit was dat zeg. Zwaar Genoten!

  De Tien was ook weer eens ouderwets fantastisch. Eitrem was weer zeer vlak, maar moest met het snot aan zijn kin een tijd onder de 13 minuten net laten gaan in de slotrondjes. En toen was daar ineens weer Graeme Fish! In 25 heerlijke rondjes gooide hij al die miserabele jaren vol twijfel en teleurstelling van zich af. De inhaalactie op Tsuchiya (Hij gaat BINNENDOOR!) was ongezien, maar is gelukkig toegestaan. Ik wil niet weten wat er met die jongen was gebeurd als hij zijn geweldige bronzen plak zo verloren zou hebben. De rit tussen Bloemen en Bergsma - samen 75 jaar - verdient echt wel een ereplek in Het Grote Tien Kilometer Museum! Als je als kijker in zo'n 10km wordt getrokken waarvan je 13 minuten lang niet weet hoe het afloopt, ben je in de schaatshemel. Korte Afstanden zijn fantastisch. Pats Boem, de dopamine shots razen door je lijf. Maar op zo'n tien word je op een totaal andere wijze in extase getrokken. Ted-Jan leek weer eens te stervenen de tijd van Fish niet te gaan halen, maar toen Bergsma naderde en naderde en naderde en onderdoor kwam, herrees hij weer eens als een Phoenix uit zijn as. Die minuten waarin je geen idee hebt of Bloemen gaat winnen of toch Bergsma en of ze de tijd van Fish gaan kloppen, die minuten, ze zijn fantastisch!

  Maar Ted-Jan flikte het weer op het nippertje. En Bergsma dus net niet. En toen was het woord aan Roest. De onberekenbare Roest. Ook in die rit was het weer dik 10 minuten gissen naar de afloop. Toen hij Malfatti als trekpaard had gebruikt en langzaam richting de 30.0 afbouwde wist ik bijna zeker dat ie het ging halen met een Roestiaanse 1500 meter aan het slot! Hij leek op weg naar 12.45. Maar toen kropen die lage dertigers toch weer omhoog. Iedere keer een of twee tiende erbij. Zat die versnelling er nog in? Het leek van niet. Maar je weet het niet met hem. Hij kan ook geweldig uit de 10km dood opstaan en toch nog twee 29'ers op het ijs mieteren. Hij knokte. Vocht alsof zijn leven er vanaf hing. Maar stierf met beide armen op zijn benen. Het is en blijft wat met Roest op het WK Afstanden ...

  Na dit halfuur tjokvol klassiek tien kilometer drama kwam de man die De Beuker wordt genoemd. Mooie naam, maar ergens mis ik er de prachtige poëzie in die hij van een 10 kilometer maakt. Davide Ghiotto is naast Filosoof vooral ook een begenadigd schaats componist. Hij paart brute kracht aan fijnzinnige schoonheid. Rondenlang geselt hij het ijs in bijna volledige ontspanning. Totdat ook hij pijn gaat lijden. En het slijm door zijn baard naar beneden komt druipen. Ook De Beuker stierf een beetje. Maar wel met het Goud om zijn nek. Wat is het toch ongelooflijk dat hij nu twee keer op rij de titel pakt. En wat ongelooflijk jammer dat we het Italiaans volkslied niet 1 maar gewoon 2 keer niet hebben mogen horen. En vooral ook zien! Het voordeel daarvan is dat ik ongeremd kan fantaseren over hoe gepassioneerd hij met en zonder Malfatti en Giovannini dat schitterende volkslied wel niet meegezongen moet hebben. Uit volle borst!
 10. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Het slotstuk van dit prachtige WK was voor de 1500 meters.

  En daar stond Joy gewoon weer op het podium! Wat een dag heeft zij toch beleefd. En het scheelde nog niet eens heel veel of ze had de dubbel gepakt. Laten we dus vooral onthouden dat het combineren van een 5km en een 1500 meter daarna niet pertinent onmogelijk is en "gewoon" twee medailles op kan leveren. Die Beune ... op dat WK Junioren waar ze met junioren wereldrecords strooide, was ze fenomenaal. Op weg naar een Gouden carrière. Maar ergens stokte het. Er volgde talloze vierde plaatsen. Barbara de Loor en Gerard van Velde konden er een puntje aan zuigen. Maar nu lijkt ze echt opgestaan. Lange tijd dachten we dat Marijke Groenewoud wel even wereldkampioen allround ging worden. Maar op dit moment lijkt Beune ook dat kampioenschap naar zich toe te kunnen trekken. Groenewoud heeft het momenteel in ieder geval niet getuige haar 8e plek op de 1500. Net voor de Zwitserse McGregor. Sato was gisteren verrassend sterk en Antionette de Jong op mysterieuze wijze toch ineens weer niet. Alles gebeurde nu in De Rit van De Wit. Vooraf vroeg ik me af of Mei Han Miho Takagi kon pakken. Op 700 meter leek het erop. Maar toen kwam die befaamde tussenronde van Miho. Dat zij nu eindelijk eens met een paar dikke Gouden individuele medailles naar "huis" mag, is dik verdiend. En Mei Han? Die wordt levens- en levensgevaarlijk. Ze had weer de snelste slotronde. Al kwam Beune nog in de buurt. Maar ja, Joy kan plots alles!

  Meneer Beune, zoals hij over een paar jaar wellicht heet, kan ook bijzonder veel! Want wat Meneer Beune op dit WK heeft laten zien na een seizoen vol ziektes en die nare val in Salt Lake is echt wel weer razend knap! Zijn 1100 meter waren gisteren weer uit het boekje. Dat de slotronde vervolgens een ietsiepietsie minder was, mogen we eigenlijk niet eens benoemen. Foei Ko! En terwijl Kjeld op zijn blote voeten de pijn uit zijn poten poogde te wandelen, beten allerlei schaatsers zich volledig stuk op zijn tijd. Zo'n toprit van iemand die vroeg start geeft altijd extra cachet aan de prestatie. Pas in Rit 10 ging de tijd eraan. En niet zo'n beetje ook. Met Stolz weet je het op de 1500 meter nooit. Maar deze keer vloog hij er vrij vol in. Die opening van 22.99 en dat rondje van 24,76 waren om van te smullen. En daarna krijgt ook Jordan Stolz het natuurlijk moeilijk. Maar instorten is er niet bij. Dat deze wonderschaatser het BR aan Denis Yuskov moest laten bewijst maar weer eens wat voor een geweldenaar die sympathieke Rus was.

  In de schaduw van Stolz deed Kongshaug er alles aan om bij te blijven. Aan te haken. Mee te komen. Zich vast te bijten. En hij kwam ver, heel ver. En bijna had hij het hoogst haalbare te pakken. Maar uiteindelijk scheelde het, wat, vijf duizendste met Nuis. Ik denk dat Peder er buitengewoon blij mee zal zijn. En de Noren ook. Want die pakken toch maar mooi weer een paar fijne medailles mee. Ning deed ook nog een vette gooi naar zilver, maar strandde nipt in de laatste ronde. Blijft een ontzettend gevaarlijke schaatser, die jongen. En een genot om naar te kijken. Achter Ning gaapt een fors gat. En wie werd er dan vijfde. Daniele de Stefano! Echt waar? Nee! Dat kan niet! Wat een sensationeel resultaat is dat zeg! Man, wat ben ik benieuwd hoe deze jongen volgend jaar rond rijdt. Dat er enorm veel potentie in zit, mag duidelijk zijn. Dijs kon het helaas niet bolwerken en Roest ... ja ... achteraf is het makkelijk praten, maar had Roest zijn startplek niet beter cadeau kunnen doen aan zijn ploeggenootje Prins? Nu gaat ie misschien toch met een dubbel dubbel gevoel terug naar Thialf. Om zich daar voor te bereiden op het WK Allround. En wat denkt Roest van dit WK Allround? Dat zou ik stiekem weleens willen weten. Want daar gaat ie Stolz tegenkomen.

  Is er hier iemand die niet naar dat WK uitkijkt?
  Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

  Hopelijk wordt het net zo geweldig als dit WK.
  Het was weer een groot schaatsfeest, met medailles en mooie klasseringen voor heel veel schaatsers uit allerlei hoeken van de wereld.
  Ik heb genoten!
  mi, RodyTur10, EenBrabander en 5 anderen vinden dit leuk.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Maar als vader of moeder Stolz die ene avond (of ochtend of middag) ruim 20 jaar geleden geen zin had gehad, dan was het puntentotaal bij de mannen nu bijna een punt hoger geweest. Dan had je dus een verschil van ongeveer 1.7 gehad, als ik het snel uitreken. Ter nuance.

  Verder wel eens met wat jullie willen zeggen. Extra raar omdat er werd gesproken over zacht ijs. En dat lijkt me, relatief gezien, in het voordeel van vrouwen omdat ze lichter zijn.
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik wel, in ieder geval. Dat wordt hopelijk een ouderwets episch allroundtoernooi. Met de strijd Stolz-Roest, met Eitrem als grote outsider. En ben ook wel benieuwd naar Ghiotto. Heb het idee dat hij ook aan topsnelheid heeft gewonnen, al laten die paar 1500 meters van dit seizoen dat niet zien.

  Bij de vrouwen kan dat ook veel kanten op. Na gisteren zou ik Beune als favoriet inschatten, maar die moet zich eerst nog maar eens zien te plaatsen. Concurrentie komt vooral uit eigen land. Wiklund, als ze weer fit wordt, blijft ook gevaarlijk. Blondin ook.

  Ook fijn dat dat toernooi ouderwets op zaterdag en zondag wordt gereden, zonder een ander toernooi op dezelfde dagen. Want het sprinten is als voorgerecht op donderdag en vrijdag.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Weet niet of het al benoemd is, maar de Nederlandse mannen halen op de olympische onderdelen maar 3 van de 21 beschikbare medailles. Goud door Roest (28) en zilver en brons door Nuis (34). Geeft toch te denken.

  De vrouwen hebben het heel wat beter gedaan met vijf goud, één zilver en drie brons.
 14. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Er zijn natuurlijk wat heren die zich niet hadden geplaatst waarvan wordt gespeculeerd dat ze wellicht gaan stoppen (Krol, Ntab, Otterspeer), maar zijn er ook rijders, nationaal of internationaal waarvan de verwachting is dat dit hun laatste toernooi is?

  Nuis en Sablikova gaan sowieso door tot de Spelen, Bergsma en Bloemen zullen ook nog wel even willen. Verder lijkt het veld niet heel veel oudere rijders te bevatten.

  Bowe misschien? Die heeft volgens mij niet veel plezier in het strijden om plek 6. Wellicht dat een type a la Murakami het op een gegeven moment ook voor gezien houdt (hoewel Kato en Oikawa hebben laten zien dat Japanse sprinters soms geen problemen hebben met lange carrières).
 15. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Inderdaad, het slechtste toernooi in Olympisch format sinds 1984 voor de mannen.

  De vrouwen pakken daarnaast ook nog eens 3 4e plekken. De mannen slechts 1.
  G1ant en Duif vinden dit leuk.
 16. CasperW

  CasperW Well-Known Member

  Nederland op de mannen-medaillespiegel ook maar 4e geworden. achter USA (3 0 0), Italië (2 1 0) en Canada (1 3 2)
 17. Hans050570

  Hans050570 Member

  Fantastisch genoten.
  Conclusie:
  Stolz zet de nieuwe standaard. Met de jonge Nederlandse lichting bij de mannen op de korte afstanden een mooie uitdaging. ( Niet onmogelijk).
  Vanaf de 1500 meter hebben we bij de mannen een groot probleem in de toekomst. Hoe is het toch mogelijk. Wij hebben toch de beste faciliteiten en mogelijkheden?
  We doen iets niet goed, dat is duidelijk.
  Bij de vrouwen zien we een heel ander beeld. Die moeten het gaan doen de komende jaren. Beune heeft ook een grote gunfactor.
  Klein minpuntje ( groot ) was de regie. Ik hoef tijdens de rit niet continu die kop van Sven Nuis te zien. Zucht.
  Ko Savabli, G1ant en alexander79 vinden dit leuk.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Schaatsen.nl noemt Stolz als grote reden dat Nederland bij de mannen het zeer slecht deed, maar ook zonder Stolz was het aantal medailles gelijk gebleven. Nuis was goud en zilver hebben ipv zilver en brons, maar dat is ook het enige, want vierde plekken hebben we niet gehaald op de afstanden van Stolz.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Roest was de beste Nederlander hier vandaag en reed een tijd onder het PR van Talsma. Bergsma reed exact op dat PR, dus ik zou zeggen dat we de juiste schaatsers hebben gestuurd.
  G1ant en alexander79 vinden dit leuk.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Medaillespiegel per trainer. Met wat giswerk. Ik heb Stolz voor 2/3 bij Corby en voor 1/3 bij Anema geteld. De Canadezen heb ik verdeeld in dames en heren, maar weet niet of dat klopt. Hoor graag verbetering.

  1. Anema 3 2/3 - 1 - 1
  2. Ten Hove 2 1/3 - 0 -1
  3. De Wit 2 - 3 - 2/3
  4. Marchetto 2 - 1 - 0
  5. Corby 2 - 0 - 0
  6. Schouten/Dutton 1 - 3 - 2
  7. Eldering 1 - 3 - 0
  8. Van Velde 1 - 2 - 1
  9. Derks 1 - 0 - 0
  10. Rykkje 0 - 1 - 2
  11. Shimabukuro 0 - 1 - 1
  12. (Min-Seon Kim) 0 - 1 - 0
  13. Novak 0 - 0 - 2
  Was 0 - 0 - 2
  15. Wotherspoon 0 - 0 - 1
  Orie 0 - 0 - 1
  Dobbin 0 -0 - 1
  18 (Horikawa) 0 - 0 - 1/3
  fransvanbakel, RodyTur10 en EenBrabander vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina