Wedstrijden maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 1 mrt 2024.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Erben's wereldrecord blijft nog een jaartje staan. Howe kwam niet verder dan 6.39 daarnet. Met bij de Oval livestream het markante stemgeluid van co-commentator Bonnie Blair (die Howe's race overigens veel beter doorhad dan de echte commentator en zich niet liet afleiden door allerlei niet ter zake doend gewauwel van de beste man).
 2. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Aangezien ik soms heel, heel, heel lang leuke dingetjes voor mezelf kan bewaren, ben ik met 3 weken bijna belachelijke vertraging nog even dansend door de kamer gegaan bij het zien van de uitslagen van de Viking Race.

  Wauw! Hoe geweldig is dit wel niet? Finn Sonnekalb heeft weer eens bewezen dat hij wellicht het grootste mannelijke talent is dat Duitsland heeft voortgebracht sinds ... Mey? Alleen lijkt hij meer een soort Shani Davis type schaatser te zijn. Nog geen megasnelle 500, maar al wel errug sterk op de 1000 en 1500 en ook al aardig goed op de 3000 en 5000. Bij de beelden van het WK Junioren viel me op dat het een wat lange slungel is. Dat kan op die leeftijd een voordeel zijn. Sowieso is het in het schaatsen best handig om wat langer te zijn. Ik ben zeerrrrr benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen, waar zijn grenzen komen te liggen en of we hem volgend seizoen al in de WB zien.

  Tja, en het verhaal van Hlib Khochyn is wat mij betreft een van de mooiste die momenteel is het niet zo heel grote schaatswereldje worden geschreven. Hoe is het toch mogelijk dat we jaren, maar dan ook echt jaren geen schaatsers uit Oekraïne meer hebben gezien op titeltoernooien en dat er nu juist in tijden van oorlog weer plots diverse jonge talentjes opduiken? En hoe groot is dan de kans dat deze Khochyn bijna de beste C2 junior van de wereld is? Als je naar de seizoenranglijsten kijkt, staat hij 3e op de 500 meter, 1e op de 1000 meter, 3e op de 1500 meter en 3e op de 3000 meter. Vooralsnog is hij dus ook nog van alle markten thuis. Dus ook naar zijn ontwikkeling in de komende jaren ben ik zeer benieuwd.

  Bij de meisjes is het heerlijk om te zien dat er naast de vele Nederlandse talentjes ook weer allerlei Poolse meisjes hard hebben gereden. Braun wint bij de B2 junioren en daar is Dabrowska 3e, bij de B1 junioren wint Mazur en is Szewczyk 5e, bij de C2 junioren is Olimpia Nowak (wat een schitterende voornaam!!!!!!) 6e en Weglarska 8e, bij de C1 junioren is Marzalek 4e en Sygula 6e, bij de YA pupillen is Kobus 4e en zijn Dydek en Machnika 6e en 7e en bij de YB pupillen is Iwanek 4e en ... even goed lezen ... Erik van Dijk mag alvast oefenen ... Szczesna 9e. Oftewel; er zijn niet 1 of 2 incidenteel aardig meerijdende Poolse meisjes, ze doen in alle klasses goed mee. En met die nieuwe overdekte banen daar gaan er vast nog meer talenten opduiken. Een heerlijke ontwikkeling!!!

  Andere leuke dingetjes!

  Bij de YA pupillen werd ene Ella Wotherspoon achtste. Uit Noorwegen wel te verstaan.

  En bij de YB pupillen reed Charley Boekema alles compleet omver. En hoe!!! Let op!!! Charley reed via vier 42'ers naar een puntentotaal van 169.700. Liefst acht volle punten voor de nummer twee. En!! Daar komt ie!! Met deze 169.700 klopte ze ook alle YB jongens. De Nederlander Otto Hilarides kwam tot 173.340. Dat is dus nog steeds een flink verschil. Hoewel ik me kan voorstellen dat het op die leeftijd misschien wel makkelijker is om jongens te verslaan, lijkt het me toch behoorlijk bijzonder. Haar oudere broertje en eveneens enorme talent Jack Boekema moest bij de 14-jarigen overigens vanwege een DQ op de 1500 zijn zeer interessante strijd tegen de Oekrainer Khochyn helaas staken.

  Grappig detail. Met 42.22 reed Charley Boekema bij deze Viking Race net iets sneller dan Finn Sonnekalb (42.35) op dezelfde leeftijd bij de Viking Race in 2019.

  En tot slot. Om de hoop erin te houden. Pelle Bolsius werd keurig 2e achter de ongenaakbare Sonnekalb en Sem Spruijt won met prima tijden de B1 klasse. Beide jongens staan vooralsnog heel aardig op de rails om zich over een paar jaar te ontwikkelen tot prima allrounders.
  fransvanbakel, EenBrabander en Duif vinden dit leuk.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  De Boekema'tjes zijn de kleinkinderen van Ans Schut, Olympisch kampioen 3000m Grenoble 1968.
  Ko Savabli, Mjøsaman en fransvanbakel vinden dit leuk.
 4. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Wat een heerlijk weetje!
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ko Savabli vindt dit leuk.
 6. Ko Savabli

  Ko Savabli Well-Known Member

  Dank voor het artikel. Ik volg het schaatsen vooral via de uitslagen en hoewel ik er graag veel te lange stukjes over tik, lees ik er weinig over. Naast kleinkinderen van Ans Schut zijn het dus de kinderen van Robbert Boekema en Suzanne van Buijsen. Die laatste heeft 1x meegedaan aan het NK Afstanden en NK Sprint, maar ik kan me haar niet herinneren. Op dat NK Sprint eindigde ze tussen Yvonne Leever en Tosca Hilbrands. En die namen doen wel een belletje rinkelen. Wat zullen ze trots op hun spruiten zijn. En ze met hun eigen ervaringen op zak ook goed kunnen begeleiden, ook niet onbelangrijk, denk ik. Interessant om te lezen dat Jack al zo lang is. Waar gaat dat nog heen? Ook tof dat hij de Viking Race eigenlijk nog belangrijker vond dat het NK Junioren. Dat zegt toch wel iets over het aanzien van die unieke wedstrijd. En misschien was het ook niet zo gek omdat hij in Nederland letterlijk en figuurlijk ver boven de rest uitsteekt en bij de Viking Race wellicht al wist dat hij de strijd aan kon gaan met die opmerkelijke Oekraïner Hlib Khochyn. Dat ze elkaar nog maar vaak mogen treffen!
  Duif en fransvanbakel vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina