Aan de ene kant is het goed dat de ISU open staat voor een mixed event, en mannen en vrouwen apart houden omdat dat nou eenmaal zo is, dat hoort niet. Maar aan de andere kant voelt dit gewoon gigantisch geforceerd. Het is niet een leuk onderdeel dat je toevallig met mannen en vrouwen tegelijk kan doen, maar meer een onderdeel dat bedacht is puur zodat er een mixed event is. Het is pure "inclusivity for the sake of inclusivity" en ik ben daar absoluut geen fan van.
Nederland rijdt langzamer dan België, maar mag wel een 2e keer in de A-groep blijven, terwijl België niet promoveert. Als je maar 3 wereldbekers hebt met deze afstand kan dat natuurlijk nooit. Het is nu heel goed denkbaar dat als België volgende keer weer sneller is dan Nederland ze alsnog minder punten hebben en dan is het TP-wereldbekerseizoen alweer bijna voorbij. Leuk voor Voskamp, Yoshida bevestigt ondanks haar 4e plek toch wel wat mij betreft, hopelijk kan die ook mee blijven doen voor het podium. Toch weer Goetz en Jackson, maar Kim is nog niet op haar niveau van afgelopen jaren. Ze gaf bij die ISU-interviewtjes aan dat ze het toch moeilijk vindt dat bij Johan de Wit de trainingen heel anders zijn dan in Korea en dat ze daar nog aan moet wennen. Zou zomaar een tussenjaartje voor haar kunnen worden dus. Leuk dat Samsonsen promoveert. Morishige echt duidelijk slechter dan afgelopen jaren voorlopig. Sowieso zijn de Japanse 500 meter mannen bij lange niet op het niveau van de afgelopen jaren, opmerkelijk. Benieuwd hoe lang Gao erover gaat doen om weer op zijn oude niveau te komen. De Gao die in de 34,2 reed in Tomaszow is denk ik de enige rijder die Stolz echt partij kan bieden op de 1 van de 3 kortste afstanden. Vrouwen massastart weer tenenkrommend saai als altijd, maar bij de mannen zat er weer mooi wat leven in. Ik heb Hoolwerf echt nog nooit op kop zien rijden in een massastart volgens mij. Ik snap dat Bergsma in principe gaten probeert te dichten en je ook wat verwacht van de Italianen, maar als dat niet direct lukt kan Hoolwerf toch zelf ook een keer wat doen? Die rijdt altijd alleen maar in het midden van het groepje, waar hij wacht tot het een sprint wordt waarbij iedereen vrij baan maakt om hem de ruimte te geven zijn bochten niet te houden en als het ook maar een beetje anders loopt dan dat is het in ieder geval niet zijn schuld dat ie niet won, want eigenlijk was hij met afstand het beste.
Als je de punten van al Stolz zijn afstanden bij elkaar optelt kom je uit op 34.41+34.43+67.18/2+103.65/3 = 136.980. Dit is de derde snelste combinatie ooit gereden over deze vier afstanden. Alleen Shani Davis en Tae-Bum Mo waren sneller, beide in Salt Lake City in december 2009, en ook nog maar net met 136.865 en 136.953. In Calgary gaat ie er hopelijk dik onder.
Het beslissende moment bij de mass start heren: De Italianen zijn alleen maar bezig om Swings te laten verliezen. Giovannini kruipt in Swings kont en Di Stefano moet zelfs in de ankers om niet voorbij Swings te glijden. Dan zegt Swings terecht bekijk het maar!
Wat fijn om als bewonderaar van Lee en Zjelezovski ook de naam Mo weer eens te lezen. Lang voordat hij doorbrak, verscheen hij al op mijn radar. Hij was ook pas 20 toen ie die tijden in SLC reed. Meen me te herinneren dat ie zelfs teleurgesteld leek op de 1000 omdat ie Davis niet wist te kloppen in een direct duel met de laatste binnenbocht. Goh, is dat alweer 15 jaar geleden... Waar blijft de tijd toch ... Mo was een zeer sterke junior met de nodige bravoure en hij heeft zijn grote talent uiteindelijk volledig waargemaakt met zijn Olympische Goud en Zilver een paar maanden later in Vancouver en ook nog twee zeer knappe 500 meter WK titels, waaronder eentje in het hol van de Oranje leeuwen in Thialf waar hij zijn Olympische opvolger Michel Mulder onder de grootst mogelijke druk met 1 honderdste de baas bleef. En toch ... toch brandde zijn kaarsje net wat te vlug op. Als ik hem google, zie ik trouwens op zijn Insta een zeer flatteuze worstelfoto!
Stiekem vond ik de TP mannen nog wel het leukste onderdeel vandaag. Achter Italië zat het ontzettend dicht op elkaar en kun je met een verschillende opbouw alsnog hoog eindigen. Het onderdeel is nu echt volwassen met verschillende landen die hoog kunnen eindigen. De MS mannen had ook een zeer tactisch en leuk slot. Grootste aanfluiting was by far de Mixed Relay. Alles blijft in principe bij elkaar tot de laatste ronde waar het uit elkaar valt, mits er goed gewisseld wordt. Dat dat bij zowel Italië als Nederland fout ging zegt meer over het onderdeel dan over de rijders. Al moet wel worden gezegd dat Daleman in het interview aangaf dat de relay bij shorttrack ook (nog steeds) heel vaak fout gaat. Toch is het snelheidsverschil tussen mannen en vrouwen op de langebaan gewoon veel groter dan op de shorttrackbaan, waardoor je altijd moet inhouden. Je bent op langebaanschaatsen ook een heel stuk minder wendbaar omdat ze zijn bedoeld om zo hard mogelijk rechtuit te kunnen rijden. Dat gecombineerd met het wringen van drie teams en het in treintje rijden tot de laatste aflossing, geven het onderdeel in mijn ogen weinig bestaansrecht. Volgens de ISU wordt het onderdeel Olympisch. Er moet dan nog heel wat gebeuren om het veiliger en duidelijker te maken. Ik hoop dat dat besef er bij de ISU komt.
Helemaal eens, dat is echt een nadeel van de TP. Daar heb je echt het meeste nadeel als je in B begint, vooral omdat die discipline slechts 3 keer gereden wordt. Waanzin. Overigens mag die wel vaker gereden worden, wat mij betreft. En Loubineaud, wat een heerlijke winnaar van een toch al prachtige mass start! Alles waar het bij de vrouwen aan ontbreekt, zien we bij de heren wel! De promovendi zijn trouwens ook de moeite waard om te noemen: Jilek, Belloir en Medard. Een extra mannetje voor Loubineaud en Swings dus. Hopelijk gaat Medard niet alle gaten dichtrijden, maar dat zullen we moeten zien. En Scheperkamp, jongen, met je heerlijke glimlach. Een verrassing is het zeker. En: staan er nou vier (!) Nederlandse mannen in de top 10? Ja?! Voskamp, ja, ook jij met je heerlijke glimlach. Het is je van harte gegund! Goed om te zien dat Novus er prima opstaat, want ook Verkerk, Leerdam, Suttels en Deschamps (PR) reden een prima weekend! De mixed relay heb ik overgeslagen, en zoals ik hier lees was dat een prima keuze. Mooi. Goed, dit was Nagano. Het begin was mooi! De winst van Blondin was mooi, de Nederlandse sprintmedailles waren mooi en de afsluitende MS was mooi. De dominantie van Stolz was even overweldigend als demotiverend. Op naar Beijing. Op naar A-groepen met Lollobrigida, Morozova, Sablikova, Jilek, Loubineaud, Min-Seok-Oliver Kim en Moritz Klein. En hopelijk ook op naar vollere tribunes!
Volgens mij is de Olympische Boot weg gevaren voor de 100 meter. Hoewel het eigenlijk een mooie toevoeging van de klassieke afstanden zou zijn en in potentie zeer spectaculair zou kunnen ogen op TV. Vanuit een atletisch oogpunt trekt het ook significant andere schaatsers op het podium. In het zwemmen (50 versus 100 en 200) en de atletiek (100 versus 200 en 400 meter) zie je ook echt andere toppers. Daar hoef je als echte pure sprinter immers niet langer dan 20 seconden (50 vrij en 100/200 meter) voluit, terwijl je in het schaatsen op de 500 al bijna twee keer zo lang jezelf leeg moet trekken. Wat dat betreft leunt de 500 meter in het schaatsen veel dichter tegen de 400 meter in de atletiek aan en daar zie je zelden iemand succesvol de combinatie met de 100 maken. Maar ja, het programma is nu al overvol. En de ISU lijkt echt in te zetten op de toekomst van teamonderdelen en daarin past ook de trend van mix onderdelen. Je ziet het in het shorttrack, het skiën, het wielrennen, biatlon, langlaufen en ook in de klassieke individuele "zustersporten" zwemmen en de atletiek. Nederland won in Parijs zo nog een Schitterende Gouden Medaille op de 400 meter. Dat had hier in Nederland best een flinke positieve impact. En - ook niet onbelangrijk - het hielp vier Nederlandse atleten (Omalla, Klein-Issink, Klaver, Peeters) die individueel niet in de buurt van medailles kwamen zomaar ineens aan Olympisch Goud. Ik denk ergens toch ook dat de ISU daar de aanzuigende kracht van de Teamonderdelen ziet. In kleinere landen met minder schaatsers loont het nu sneller om je via een Team onderdeel op een mogelijke Olympische medaille of zelfs deelname te richten. En zo ook langer door te schaatsen. Dat is voor schaatsers buiten Nederland van groot belang, aangezien die niet in een commerciële ploeg zitten. Betekent dit dat de Mix Relay ook een goed idee is? Niet meteen, want in deze vorm slaat het vooralsnog als een tang op een varken. Al vond ik de heat met Nederland, Zuid-Korea en België nog best spannend. Maar ja, toen vergat pappa Dijs om de kleine Angel veilig onder de wol te leggen.
Gemengde wedstrijden zijn niet helemaal nieuw. Dit komt uit de Groninger Courant van 10 januari 1823.
The Mixed Relay is part of both the WK- and EK-Afstanden from season 2026/2027. (Special Regulations). Certainly there is a path here for it to become an Olympic event from the Olympics in 2030 and onwards. (but Team Sprint is still a candidate too I guess) In the junior-WK, the Mixed Relay event is already included this season. ... Yes, I agree that 100m seems out of it -- still introduced at the "Asian Winter Olympics".
Het idee van relays en overgeven aan elkaar is best leuk op zich, maar zoals het in shorttrack gaat vertaalt gewoon niet goed naar de langebaan. Het snelheidsverschil tussen mannen en vrouwen is in principe niet het probleem, maar wel het gebrek aan regels bij de exchange. In shorttrack moeten teams redelijk in hun eigen "lane" blijven en het blokkeren van andere teams wordt bestraft. Nu zit je met een chaos in een discipline waar de schaatsers harder gaan EN minder wendbaar zijn. Een oplossing zou misschien het verleggen van de exchange zone iets verder op het rechte stuk kunnen zijn. Een ander probleem is dat draften zoveel voordeel geeft in langebaan dat de eerste 2 legs eigenlijk niet voorop moeten rijden, dus krijg je een soort race to the bottom.
Hoe snel was deze wereldbeker nou echt? Je zou naar de winnende tijden kunnen kijken, maar dat zegt niet zoveel. Een podium van 34.5 - 34.5 - 34.6 is beter dan een podium van 34.4 - 34.8 - 34.8. Daarom ga ik hier kijken naar hoe snel de tiende tijd op elke afstand is. Ik ga dat vervolgens vergelijken met alle grote wedstrijden op een laaglandbaan buiten Heerenveen. Thialf is heel erg snel, dat weten we, dus de vraag is: Hoe snel is Nagano nu vergeleken met andere niet-Thialf laaglandbanen? 500 mannen: 34.97 & 35.04 Dit is wel een aantal keer sneller gegaan, in totaal 9 & 19 keer respectievelijk. Bij de 34.97 zijn 7 van die 11 wereldbekerwedstrijden, dus ook in de WB gaat het nogal eens sneller. De snelste is 34.63 van de OS 2022, en de snelste in de WB is 34.81 van WB2 17-18 in Stavanger. 1000m mannen: 1:08.80 Dit is nog nooit sneller gegaan! Wel even snel, want op de OS 2022 werd Otterspeer tiende in dezelfde tijd. De snelste in de wereldbeker was 1:09.01 van Quebec City vorig jaar, dus dit is duidelijk een nieuw niveau. 1500m mannen: 1:46.38 Vier keer ging het rapper, met 1:45.53 van de OS 2022 stipt op de eerste plaats. In de WB ging het maar één keer sneller, toen Kazuya Yamada tiende werd met 1:46.15 in Obihiro afgelopen seizoen. 5000m mannen: 6:23.07 Dit voelt langzaam aan, maar dat valt wel mee. Zeven keer was het sneller, met dit keer de OS 2018 op één met 6:17.91. Vier keer was de wereldbeker sneller, met 6:20.37 uit Kolomna in november 2012 bijzonder genoeg als snelste. 500m vrouwen: 38.18 & 38.22 Ook dit is niet verkeerd. Acht keer ging het sneller dan de 38.18, en negen keer sneller dan de 38.22, en van beide zijn er drie een WB. De OS 2022 en 2018 zijn de enigen onder de 38 seconden met 37.76 en 37.88. De snelste wereldbeker is WB3 13-14 in Astana met 38.03. 1000m vrouwen: 1:16.18 Bijna een record voor de wereldbeker! Alleen bij WB5 15-16 in Stavanger ging het met 1:16.17 één honderdste harder op plaats tien. Het ging bij WKs en OSen nog wel 6 keer sneller, met de OS 2018 op de eerste plaats met 1:15.43. 1500m vrouwen: 1:57.30 Deze keer is het wel een WB-record, sneller dan de 1:57.58 van WB2 16-17 ook in Nagano. Drie keer was een andere wedstrijd sneller, met de OS 2022 als snelste met een echt veel snellere 1:55.81. 3000m vrouwen: 4:07.63 De winnaarstijd was niet goed hier, maar in de breedte was het zo slecht nog niet. Het is acht keer harder gegaan, waarvan vier keer in de WB. Het WB-record is 4:06.20 gereden in Quebec City vorig seizoen, en het echte record is 4:03.42 van de OS 2022. Conclusie: Het ging dus best wel hard dit weekend hier in Nagano. Een laagland-maar-geen-Thialf record voor de 1000 meter mannen, en op de 1500 meter vrouwen een WB-record voor die categorie. De 500 meter mannen was als je puur kijkt naar hoe vaak het sneller ging de minste afstand, al is dat vertekend omdat de 500 meter veel vaker gereden werd. Daar naar kijkende nomineer ik de 3000 meter voor minste afstand. ------------------ Als laatste hier nog een overzicht met de snelste 10e plek ooit op laagland (incl Heerenveen), de snelste buiten Heerenveen, die van dit weekend, en de snelste buiten Hveen van vorig jaar. Het eerste dat mij opviel is dat het nu al veel harder gaat op de 500 meter vrouwen dan het vorig seizoen gegaan is, 38.18 om 38.43. Ook op de 1000 en 1500 zijn ze sneller dan vorig jaar. De mannen redden dat net op de 500 meter en natuurlijk de 1000, maar nog niet op de andere afstanden. Wat me verder opvalt is hoeveel sneller de snelste 10e tijd is Heerenveen ten opzichte van andere laaglandbanen op de 1500 meter mannen, dat scheelt gewoon bijna een volle seconde!
Nog een probleem is dat een onderdeel als dit alleen in heats kan werken. Als je in een snelle heat zit dan heb je zoveel voordeel ten opzichte van een heat met twee langzame landen door dat treintje rijden dat het op eindtijd doen heel oneerlijk is. Maar als je het in heats gaat rijden dan moet je genoeg data hebben om te zorgen dat niet de drie beste landen bij elkaar in de qualifier komen, en dan moet je hem meerdere malen per weekend rijden, en dat is niet te doen in een overvol programma.
Er valt best veel positiefs te vermelden voor wat betreft de Nederlandse teamonderdelen vandaag. Overal de Mixed Relay uiteraard niet, dat was heel knullig. De dames-TP reed erg verzorgd. Op basis van het interview kreeg ik het gevoel dat de neuzen ook dezelfde kant op staan, ondanks het akkefietje rond de afwezigheid van Groenewoud bij de trainingen. De basis voor deze trein staat met Beune op kop en Groenewoud als 1 van de duwers. Dat concept lijkt me nu wel beproefd genoeg om in beton te gieten richting de OS. Rijpma-De Jong vond ik vandaag opvallend goed. Heel compact, goed in de slag van Beune, goed duwend. Dul zou ook nog ingezet kunnen worden op haar positie, maar die is nu even wat minder goed in vorm. Dat zijn wel de 4 dames waar Ritsma naar mijn idee mee aan de slag moet om het te perfectioneren, want het moet nog wel wat harder. De heren-TP heeft natuurlijk een uitslag die niet zo fraai is. Het lijkt me duidelijk dat de oorzaak daar voor het overgrote deel kwam uit het tekortschietende duurvermogen van Wennemars. Dat zagen we allemaal al wel een beetje aankomen na de 1000 en 1500 meter denk ik. Daarmee lijkt het me ook duidelijk dat we Wennemars voorlopig niet meer terug gaan zien in de TP. Wat mij betreft is het boek niet definitief dicht. Op het moment dat Joep betere 1500 meters gaat rijden en daar structureel richting top 5 van de wereld gaat, kan hij weer overwogen worden. Dan moet hij wel op het onderdeel blijven trainen. Wel stoer dat hij zich gewoon beschikbaar heeft gesteld met het risico dat hij de schlemiel zou worden. Wat mij betreft is hij dat niet. Het was wel prettiger geweest als dit al eens in een trainingswedstrijd was getest, naar mijn idee zijn wereldbekerwedstrijd er niet voor om te experimenteren. De dames-MS daar kunnen we vrij kort over zijn. Dat was natuurlijk heerlijk voor NL. Een tamme wedstrijd met toch winst voor Groenewoud en podium voor Dul. Met name voor Groenewoud heel fijn, omdat die nogal wat ritjes moet rijden in zo'n weekend. En de heren-MS hebben eigenlijk ook niets verkeerd gedaan. Tuurlijk, Loubineaud gaat er met de zege vandoor. Dat is jammer, maar niet heel erg voor Hoolwerf en Bergsma. Bergsma leverde vandaag een puike prestatie af. Hoe vaak heeft hij gedemarreerd, 3 of 4 keer? Steeds zonder succes, omdat hij werd geschaduwd. Maar hij had wel erg goed in de gaten dat hij dan maar even voor wat puntjes in de tussensprint moest gaan. Daardoor is hij 9e geworden in de einduitslag en dat zijn toch belangrijke punten om te voorkomen dat je degradeert ergens in de loop van het seizoen. Wat dat betreft is een WK Afstanden met Bergsma wel anders. Dan kan je hem meer inzetten in een alles-of-niets-scenario, nu moest hij ook nog eraan denken dat hij niet ergens in de achterhoede moest eindigen. Hoolwerf deed het ook prima. Hij kan natuurlijk ook wel eens een gaatje dichtrijden of meespringen, maar vandaag was het denk ik het beste om Loubineau maar gewoon te laten gaan. Dan kan je altijd nog sprinten voor plek 2, 3 of 4. Dat is in deze fase van het seizoen beter dan het gat dichtrijden en vervolgens 7e worden. Die WB-punten van plek 3 kun je maar beter binnen hebben. En zijn laatste 100 meter was natuurlijk fenomenaal.
Huh? Op mijn telefoon heb ik geen probleem gehad met het terugspoelen van de stream want ik heb wel knopjes om vooruit en terug te gaan. Bovendien heb je ook de functie "momenten" waarmee je naar een bepaald moment in de stream kan gaan. Misschien werkt het op NOS.nl beter dan in de app?
Volledig mee eens. De teamonderdelen waren eigenlijk prima in orde voor Nederland. Beune-Groenewoud-Rijpma is wat mij betreft in principe de gouden combinatie voor de Spelen. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en rijden ijzersterk. De heren zijn nog zoekende: goed dat Joep zich aanmeldde (hallo, Nuis) en een kans kreeg om het onderdeel te rijden. Maar dat hij het niet vol zou houden, dat zag natuurlijk iedereen aankomen. Wennemars zei nog dat hij niet de enige miler was op het onderdeel, maar bij de mannen vraag ik me dat serieus af. Als je kijkt naar de toplanden zijn het eigenlijk allemaal minimaal 1500 meter-rijders, met een solide 5000 als basis. Het type dat 1000 en 1500 rijdt en daarbij meer richting 1000 neigt zie je eigenlijk nauwelijks (althans, ik zie het niet?). Bij de vrouwen is dat anders, maar die rijden ook minder rondjes. Zeker op deze baan had ik eerder Bosker ingezet, maar misschien heeft hij er wel voor bedankt? Over de mass start ging er eigenlijk niet zoveel fout. Bergsma kan maar zoveel terughalen en Hoolwerf pakte nog wel gewoon podium. Genoeg punten ook voor Bergsma om in A te blijven.
Dat Loubineaud wint, vind ik echt fantastisch. Magnifique inderdaad !!! Hij verdient het om na zeven jaar na zijn overstap eindelijk een overwinning te behalen. En het is leuk voor de Fransen die in 2030 de Olympische Spelen organiseren dat ze ook een keer goud halen. Ik had in mijn hoofd dat Frankrijk nog nooit een WB had gewonnen, maar dat klopt niet. Alexis Contin won eind 2015 in Inzell een WB massastart en stond toen ook met een Italiaan en een Nederlander op het podium. Waarom was Di Stefano nou zo emotioneel?
Bosker is uit de ploeg gezet en heeft nu bedankt voor alles omdat hij uit de ploeg is gezet. Joey Mantia kwam misschien nog het dichtst in de buurt van een 1000-1500 recentelijk, maar hij moest het op de 1500 al niet van een snelle start hebben en op de 1000 al helemaal niet. Mantia en Stolz (reed vorige week) rijden/reden vaak een van de beste slotrondes van het veld op de 1500 meter, waar Wennemars een kamikaze doet. Zijn vader, Erben, was wel meer een echte sprinter zoals hijzelf, maar ook die reed vaak nog een prima slotronde op de 1500 en heeft bijna 20 jaar geleden meerdere malen een 5 kilometer onder de 6:40 gereden.